Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Najpierw myślałam,że interesuje się bździochą i cieczki dostanie ale jednak nie.Wylizuje się intensywnie.W okolicy odbytu nie ma żadnych widocznych zmian chorobowych(albo ja nie widzę-nie jestem specjalistą od oceniania wyglądu amstaffowych odbytów;)).
Suka ma 10 m-cy.Odrobaczona 1 raz,za kilka dni druga dawka.Aha,po pierwszej dawce nie zauważyłam robaków w koopie.

Posted

Jak długo to trwa? Cieczka nie zawsze równa się krwi. U mojej suki właściwie jej nie było, jedynie powiększenie gruczołów, intensywne wylizywanie i miany w zachowaniu. Jeśli się niepokoisz - do weta.

Posted

Gruczoły okołoodbytowe opróżniają się same, jeśli pies robi odpowiednio twarde kupki ;) Jeśli kupki są zbyt luźne, gruczoły mogą się zapychać - wtedy powinien oczyścić je wet, bo może powstać ropień, a nawet przetoka.

Posted

[quote name='kingula']Moze miec zapchane gruczoly okoloodbytowe, kiedy czyscil je wet?[/quote]
Nie czyścił:roll:
Mam ją dwa tygodnie.Zabrałam ją od jakiegoś pajaca co chciał ją rozmnażać.Stwierdzil,że ją zastrzeli bo nie ma cieczki a on darmozjada trzymał nie będzie:angryy:
Weta to ona na oczy nie widziała zanim do mnie nie przywędrowała.
Ja ją zaszczepiłam i odrobaczyłam.Miała tez kilka innych dolegliwości ale raczej nie poważnych i już zaleczone.

Posted

[quote name='Asti']Jak długo to trwa? Cieczka nie zawsze równa się krwi. U mojej suki właściwie jej nie było, jedynie powiększenie gruczołów, intensywne wylizywanie i miany w zachowaniu. Jeśli się niepokoisz - do weta.[/quote]
Trwa jakies trzy dni.Dopiero dziś dobrze zaobserwowałam,że to odbyt a nie srom ją interesuje.Nie jest on opuchnięty a na pewno nie znacząco.

Posted

[quote name='kwasek']Gruczoły okołoodbytowe opróżniają się same, jeśli pies robi odpowiednio twarde kupki ;) Jeśli kupki są zbyt luźne, gruczoły mogą się zapychać - wtedy powinien oczyścić je wet, bo może powstać ropień, a nawet przetoka.[/quote]

No uważam, że to nie tak do końca. Niektóre psiaki mają za wąskie kanaliki odprowadzające które nie nadążają odprowadzać wydzieliny na zewnątrz - wtedy trzeba czyścić regularnie u weta (no chyba że się potrafi samodzielnie to zrobić). Albo podukcja wydzieliny jest większa i wtedy również kanaliki nie nadążają - procedura postepowania naj wyżej. Generalnie to nie jest kwestia tylko luźnej lub twardej kupy :lol:

Posted

Slyszalam, ze niektore psy maja sklonnosci do zalegania tej wydzieliny, w moim przypadku ta teoria sie sprawdza. Jeden z moich psow mimo dosc systematycznego czyszczenia gruczolow mial je zawsze lekko zapchane. Tzn kiedy z nim nie poszlam bylo co wyciskac, przetoki tez sie zdarzaly. Natomiast moje samoyedy mialy je czyszczone moze raz w zyciu (jeden mial 12 lat, drugi ma obecnie 9) i praktycznie nic nie wyszlo :roll: A kupki robia rozne.
Ja sprawdzilabym te gruczoly, szkoda by bylo abyscie meczyly sie w swieta z przetoka, antybiotyki, przemywanie, to nic przyjemnego- szczegolnie dla psa.

• 2 weeks later...
Posted

Witam, pozwolę sobie odświeżyć wątek - mam dokładnie ten sam problem z moją suką...

Jednak u mojej suki nie wchodzi w grę żadna z opisanych powyżej możliwości: gruczoły ma czyste (byłam to już sprawdzić u weta), była odrobaczona dopiero co (zero robali), cieczkę miała w listopadzie, alergia raczej też nie wchodzi w grę...
Czy istnieje jeszcze jakieś wyjaśnienie?
Wybieram się do weta w najbliższych dniach, ale chciałam się przygotować jakoś do tej wizyty i stąd pytanie moje.