**Villemo** Posted December 20, 2008 Posted December 20, 2008 Najpierw myślałam,że interesuje się bździochą i cieczki dostanie ale jednak nie.Wylizuje się intensywnie.W okolicy odbytu nie ma żadnych widocznych zmian chorobowych(albo ja nie widzę-nie jestem specjalistą od oceniania wyglądu amstaffowych odbytów;)). Suka ma 10 m-cy.Odrobaczona 1 raz,za kilka dni druga dawka.Aha,po pierwszej dawce nie zauważyłam robaków w koopie. Quote
kingula Posted December 20, 2008 Posted December 20, 2008 Moze miec zapchane gruczoly okoloodbytowe, kiedy czyscil je wet? Quote
Asti Posted December 20, 2008 Posted December 20, 2008 Jak długo to trwa? Cieczka nie zawsze równa się krwi. U mojej suki właściwie jej nie było, jedynie powiększenie gruczołów, intensywne wylizywanie i miany w zachowaniu. Jeśli się niepokoisz - do weta. Quote
kwasek Posted December 20, 2008 Posted December 20, 2008 Gruczoły okołoodbytowe opróżniają się same, jeśli pies robi odpowiednio twarde kupki ;) Jeśli kupki są zbyt luźne, gruczoły mogą się zapychać - wtedy powinien oczyścić je wet, bo może powstać ropień, a nawet przetoka. Quote
**Villemo** Posted December 20, 2008 Author Posted December 20, 2008 [quote name='kingula']Moze miec zapchane gruczoly okoloodbytowe, kiedy czyscil je wet?[/quote] Nie czyścił:roll: Mam ją dwa tygodnie.Zabrałam ją od jakiegoś pajaca co chciał ją rozmnażać.Stwierdzil,że ją zastrzeli bo nie ma cieczki a on darmozjada trzymał nie będzie:angryy: Weta to ona na oczy nie widziała zanim do mnie nie przywędrowała. Ja ją zaszczepiłam i odrobaczyłam.Miała tez kilka innych dolegliwości ale raczej nie poważnych i już zaleczone. Quote
**Villemo** Posted December 20, 2008 Author Posted December 20, 2008 [quote name='Asti']Jak długo to trwa? Cieczka nie zawsze równa się krwi. U mojej suki właściwie jej nie było, jedynie powiększenie gruczołów, intensywne wylizywanie i miany w zachowaniu. Jeśli się niepokoisz - do weta.[/quote] Trwa jakies trzy dni.Dopiero dziś dobrze zaobserwowałam,że to odbyt a nie srom ją interesuje.Nie jest on opuchnięty a na pewno nie znacząco. Quote
Charly Posted December 20, 2008 Posted December 20, 2008 tak jak dziewczyny mówią- to mogą byc te gruczoly, lub jak moj pies- alergia pokarmowa. ale mam nadzieje ze tylko gruczoly. wyczysci i z glowy:) Quote
Morgan:-) Posted December 20, 2008 Posted December 20, 2008 [quote name='kwasek']Gruczoły okołoodbytowe opróżniają się same, jeśli pies robi odpowiednio twarde kupki ;) Jeśli kupki są zbyt luźne, gruczoły mogą się zapychać - wtedy powinien oczyścić je wet, bo może powstać ropień, a nawet przetoka.[/quote] No uważam, że to nie tak do końca. Niektóre psiaki mają za wąskie kanaliki odprowadzające które nie nadążają odprowadzać wydzieliny na zewnątrz - wtedy trzeba czyścić regularnie u weta (no chyba że się potrafi samodzielnie to zrobić). Albo podukcja wydzieliny jest większa i wtedy również kanaliki nie nadążają - procedura postepowania naj wyżej. Generalnie to nie jest kwestia tylko luźnej lub twardej kupy :lol: Quote
kingula Posted December 21, 2008 Posted December 21, 2008 Slyszalam, ze niektore psy maja sklonnosci do zalegania tej wydzieliny, w moim przypadku ta teoria sie sprawdza. Jeden z moich psow mimo dosc systematycznego czyszczenia gruczolow mial je zawsze lekko zapchane. Tzn kiedy z nim nie poszlam bylo co wyciskac, przetoki tez sie zdarzaly. Natomiast moje samoyedy mialy je czyszczone moze raz w zyciu (jeden mial 12 lat, drugi ma obecnie 9) i praktycznie nic nie wyszlo :roll: A kupki robia rozne. Ja sprawdzilabym te gruczoly, szkoda by bylo abyscie meczyly sie w swieta z przetoka, antybiotyki, przemywanie, to nic przyjemnego- szczegolnie dla psa. Quote
sota36 Posted December 28, 2008 Posted December 28, 2008 Tak, Kingula ma racje, sa tez rasy psow podatne za zapychanie sie gruczolow.Np briardy. Quote
Makrela Posted January 5, 2009 Posted January 5, 2009 Witam, pozwolę sobie odświeżyć wątek - mam dokładnie ten sam problem z moją suką... Jednak u mojej suki nie wchodzi w grę żadna z opisanych powyżej możliwości: gruczoły ma czyste (byłam to już sprawdzić u weta), była odrobaczona dopiero co (zero robali), cieczkę miała w listopadzie, alergia raczej też nie wchodzi w grę... Czy istnieje jeszcze jakieś wyjaśnienie? Wybieram się do weta w najbliższych dniach, ale chciałam się przygotować jakoś do tej wizyty i stąd pytanie moje. Quote
kingula Posted January 5, 2009 Posted January 5, 2009 Makrela a sunia "nalogowo" wylizuje sobie dupcie? Nie ma tam jakiegos miejscowego zaczerwienienia, wylysienia? Quote
Recommended Posts