viki09 Posted December 19, 2008 Posted December 19, 2008 Witam! Jestem nowa i się nie przedstawiłam. Mam na imię Kasia i mam 18 lat :) . Mam też pytanie w związku z psem towarzyszącym, nie za bardzo wiem co znaczą te PT,PTT & MPPT. Więc jak coś źle napisze to przepraszam. Chodzi mi o psa towarzyszącego: jakie to mogą byc rasy, ile kosztuje szkolenie. Sama mam epi i gdy wyprowadze się od rodziców zamierzam sobie kupic jakiegos psiaka. dlatego myślę też nad psem towarzyszącym. Quote
Alusia Posted December 19, 2008 Posted December 19, 2008 PT-pies towarzyszący info [URL="http://e-pies.com/psie-profesje/64-pies-towarzyszcy-pt/71-pies-towarzyszcy-pt"]TUTAJ[/URL] [SIZE=1][FONT=Georgia][FONT=Tahoma]REGULAMIN EGZAMINU PSA TOWARZYSZĄCEGO - PT[/FONT][/FONT][B][FONT=Tahoma][/FONT][/B][/SIZE] [SIZE=1][B][FONT=Tahoma]Ćwiczenia egzaminu:[/FONT][/B][/SIZE] [SIZE=1][FONT=Tahoma]1. Chodzenie psa przy nodze przewodnika na smyczy [/FONT][/SIZE] [SIZE=1][FONT=Tahoma]2. Chodzenie psa przy nodze przewodnika bez smyczy [/FONT][/SIZE] [SIZE=1][FONT=Tahoma]3. Pozostawanie psa w pozycji „siad” i przywołanie [I]do mnie [/I]i [I]do nogi [/I][/FONT][/SIZE] [SIZE=1][FONT=Tahoma]4. Aportowanie własnego przedmiotu [/FONT][/SIZE] [SIZE=1][FONT=Tahoma]5. „[I]Siad[/I]” w marszu [/FONT][/SIZE] [SIZE=1][FONT=Tahoma]6. „Waruj” w marszu [/FONT][/SIZE] [SIZE=1][FONT=Tahoma]7. Bieganie psa na komendę i przywołanie do nogi na rozkaz słowny lub optyczny [/FONT][/SIZE] [SIZE=1][FONT=Tahoma]8. Badanie uzębienia psa [/FONT][/SIZE] [SIZE=1][FONT=Tahoma]9. Pozostawanie psa w pozycji „siad” przy próbach odwracania uwagi [/FONT][/SIZE] [SIZE=1][FONT=Tahoma]10. Pozostawanie psa w pozycji „waruj” przy próbach odwracania uwagi [/FONT][/SIZE] [SIZE=1][B][FONT=Tahoma][/FONT][/B][/SIZE] MPPT mistrzostwa polski PT [COLOR=#333333][FONT=comic sans ms] [SIZE=1]1. Chodzenie psa przy nodze przewodnika bez smyczy 30 pkt. 2. Pozostawienie psa w pozycji siad i przywołaniedo mnie i do nogi 15 pkt. 3. Aportowanie i przyniesienie własnego przedmiotudo mnie i do nogi (koziołka 300-800 g) 30 pkt. 4. Rozpoznanie i wyszukanie własnego aportu spośród przedmiotów obcych 30 pkt. 5. Pozostawienie psa w pozycji siedzącej i wykonanie rozkazów słownych lub optycznych - waruj, siad, stój 15 pkt. 6. Bieganie psa na komendę i przywołanie do nogi na rozkaz słowny lub optyczny 20 pkt. 7. Pozostawienia psa z marszu w pozycji siad, stój, waruj i przywołanie do nogi przewodnika na rozkaz słowny lub optyczny 30 pkt. 8. Dawanie głosu przez psa na rozkaz słowny lub optyczny 10 pkt. 9. Pozostawienie psa w pozycji siad przy próbach odwracania uwagi 20 pkt. 10. Pozostawienie psa w pozycji waruj przy próbach odwracania uwagi 10 pkt. RAZEM: 200 pkt.[/SIZE] [/FONT][/COLOR] PTT-pies towarzyszący tropiący [B][FONT=Tahoma] [/FONT][/B] [B][FONT=Tahoma]REGULAMIN EGZAMINU PSA TOWARZYSZĄCO-TROPIĄCEGO I STOPNIA -PTT-I[/FONT][/B] [B][FONT=Tahoma] [/FONT][/B] [B][FONT=Tahoma]Ćwiczenia egzaminu:[/FONT][/B][B][FONT=Tahoma][/FONT][/B] [B][FONT=Tahoma] [/FONT][/B] [B][FONT=Tahoma]Konkurencja A: PRACA WĘCHOWA[/FONT][/B] [FONT=Tahoma]1. Ślad własny przewodnika, 450 kroków, 2 załamania, 3 przedmioty (5+5+5 punktów), wiek śladu 20 minut, czas wypracowania – 15 min. 60+15= 75 pkt.[/FONT] [FONT=Tahoma]2. Rozpoznanie i aportowanie własnego przedmiotu spośród przedmiotów obcych [/FONT] [FONT=Tahoma]3. Szukanie i aportowanie zguby własnej [/FONT] [FONT=Tahoma]RAZEM [/FONT][B][FONT=Tahoma][/FONT][/B] [FONT=Tahoma]1. Chodzenie przy nodze bez smyczy [/FONT] [FONT=Tahoma]2. Aportowanie własnego przedmiotu [/FONT] [FONT=Tahoma]3. „Siad” w marszu [/FONT] [FONT=Tahoma]4. „Waruj” w marszu, z przywołaniem [/FONT] [FONT=Tahoma]5. Pozostawanie psa w pozycji „waruj” przez 5 minut przy próbach odwracania uwagi [/FONT] [FONT=Tahoma] [/FONT] Wiecej info i szczegółowy opis cwiczen na stronie [URL="http://www.zkwp-szkolenie.pl/"]ZKWP[/URL] Quote
xxxkiniaxxx Posted July 24, 2013 Posted July 24, 2013 (edited) Zastanawialam sie kiedys czy pies towarzyszacy ma wieksze wzgledy, np. wejdzie z nami do sklepow czy urzedow itp. i czy PT moze zostac kazdy pies, tzn. rasowy, kundel, maly, duzy, bo domyslam sie ze musi miec do tego predyspozecje, czy tez PT moze zostac pies rasy uznanej za agresywna? A moze ja cos myle...? ;) Edited July 24, 2013 by xxxkiniaxxx Quote
Klio Posted July 27, 2013 Posted July 27, 2013 [B]xxxkiniaxxx[/B], nie mylisz przypadkiem PT z psem przewodnikiem? Quote
xxxkiniaxxx Posted August 3, 2013 Posted August 3, 2013 [quote name='Klio'][B]xxxkiniaxxx[/B], nie mylisz przypadkiem PT z psem przewodnikiem?[/QUOTE] Najprawdopodobniej myle ;) Nie jestem w temacie, ale chetnie dowiem sie na czym to wszystko polega. Czy egzaminy PT nie daja psu nic procz mozliwosci uczestniczenia w zawodach...? Quote
maxishine. Posted August 6, 2013 Posted August 6, 2013 po takich zawodach masz pewność że pies jest łagodny i tak dalej. Ale ukończenie czegoś tam (nie pamiętam dokładnie) daje możliwość uzyskania certyfikatu i pies może chodzić po mieście bez smyczy i bez kagańca (czytałam że we Wrocławiu tak jest) Quote
xxxkiniaxxx Posted August 6, 2013 Posted August 6, 2013 [quote name='Yuki_']po takich zawodach masz pewność że pies jest łagodny i tak dalej. Ale ukończenie czegoś tam (nie pamiętam dokładnie) daje możliwość uzyskania certyfikatu i pies może chodzić po mieście bez smyczy i bez kagańca (czytałam że we Wrocławiu tak jest)[/QUOTE] W naszym przypadku tak czy inaczej kaganiec jest zbedny, moja jest niewielka i łagodna, raczej nie zalicza sie do malych obszczekiwaczy ;) Chetnie dowiedzialabym sie troche o PT i czy rzeczywiscie istnieje cos co daje psu taryfe ulgowa... Realne jest wyszkolic psa samemu do takich egzaminow, czy lepiej zapisac sie na szkolenie? Z moja mała cwiczymy troche podstawowych komend, ale nie wiem na ile mozemy przygotowac sie do egzaminu. Fajnie byloby gdyby wypowiedzial sie ktos z doswiadczeniami... Quote
maxishine. Posted August 7, 2013 Posted August 7, 2013 ja nie mam doświadczenia ale chciałam to zrobić, lecz moja sunia była za stara :) miała 6 lat jeśli umiesz to można samemu, co trzeba zaliczyć? [B]REGULAMIN EGZAMINU PSA TOWARZYSZĄCEGO - PT[/B] [B]Ćwiczenia egzaminu:[/B] 1. Chodzenie psa przy nodze przewodnika na smyczy 20 pkt. 2. Chodzenie psa przy nodze przewodnika bez smyczy 40 pkt. 3. Pozostawanie psa w pozycji [I]„siad” [/I]i przywołanie [I]do mnie[/I] i [I]do nogi [/I]20 pkt. 4. Aportowanie własnego przedmiotu 30 pkt. 5. [I]„Siad” [/I]w marszu 15 pkt. 6. [I]„Waruj” [/I]w marszu 15 pkt. 7. Bieganie psa na komendę i przywołanie do nogi na rozkaz słowny lub optyczny 30 pkt. 8. Badanie uzębienia psa 10 pkt. 9. Pozostawanie psa w pozycji [I]„siad”[/I] przy próbach odwracania uwagi 10 pkt. 10. Pozostawanie psa w pozycji [I]„waruj”[/I] przy próbach odwracania uwagi 10 pkt. RAZEM 200 pkt. [B]Oceny wg punktów:[/B] - doskonała 192-200 - bardzo dobra 180-191 - dobra 160-179 - dostateczna 140-159 - niedostateczna 0-139 [B]Szczegółowy opis ćwiczeń:[/B] [B]1. Chodzenie psa przy nodze przewodnika na smyczy - 20 pkt.[/B] (krokiem 10 pkt., biegiem 10 pkt.) komendy: [I]równaj[/I] lub [I]noga[/I], [I]siad[/I] Przewodnik maszeruje z psem przy nodze, na luźno trzymanej smyczy około 30 kroków na wyznaczonej trasie. Po przejściu 10 kroków wykonuje zwrot w prawo, po przejściu następnych 10 kroków – zwrot w lewo, po dalszych 10 krokach wykonuje w tył zwrot i zatrzymuje się a pies siada (wolno podać komendę siad). Tą samą drogą wraca z psem niezbyt szybkim biegiem do pozycji wyjściowej, wykonując jak poprzednio wszystkie zwroty. Po przyjściu do punktu wyjściowego wykonuje w tył zwrot, a pies przyjmuje na komendę pozycje siedzącą. Pies powinien przez całe ćwiczenie iść lub biec trzymając bark przy nodze przewodnika. [IMG]http://www.psiratownicy.pl/UserFiles/clip_image001.gif[/IMG] [B]2. Chodzenie psa przy nodze przewodnika bez smyczy – 40 pkt.[/B] (krokiem 20 pkt., biegiem 20 pkt.) komendy: [I]równaj[/I], [I]noga[/I], [I]siad[/I] Na polecenie sędziego przewodnik zwalnia psa ze smyczy i wykonuje ćwiczenie w taki sam sposób jak w ćwiczeniu nr1. Zostawanie psa z tyłu, wyprzedzanie, odchodzenie od nogi jak również zwalnianie przewodnika przy zwrotach jest błędem. Błędami są również dodatkowe komendy, dopingowanie psa itp… [B]3. Pozostawanie w pozycji [I]„siad”[/I] i przywołanie do mnie i do nogi - 20 pkt.[/B] komendy: [I]siad[/I], [I]do mnie[/I], [I]noga[/I] lub znaki optyczne Na polecenie sędziego przewodnik pozostawia psa w pozycji siedzącej, odchodzi od niego na odległość 10 kroków, zatrzymuje się i wykonuje zwrot do psa. Po upływie około 2 sekund rozkazem słownym [I]do mnie[/I] lub znakiem optycznym przywołuje psa. Pies powinien podbiec i usiąść przed przewodnikiem, który następnie podaje komendę [I]„noga”. [/I]Pies powinien przyjąć pozycję siedzącą przy lewej nodze bez komendy [B]4. Aportowanie własnego przedmiotu – 30 pkt.[/B] komendy: [I]aport[/I], [I]do mnie[/I], [I]daj[/I], [I]noga[/I] Na polecenie sędziego przewodnik wyrzuca przed siebie własny przedmiot (aport) na odległość około 10 kroków. Pies w tym czasie powinien siedzieć spokojnie bez smyczy przy nodze przewodnika. Na jednorazowy rozkaz słowny [I]aport[/I] pies powinien szybko pobiec po wyrzucony przedmiot i podjąć go, na rozkaz [I]do mnie[/I] natychmiast przynieść go i usiąść przed przewodnikiem. Po odebraniu aportu przez przewodnika, na rozkaz [I]noga[/I] pies powinien usiąść przy lewej nodze przewodnika (bez dodatkowej komendy). W tym ćwiczeniu należy zwracać uwagę na dokładne podejmowanie aportu, jego prawidłowe niesienie i utrzymywanie przed oddaniem przewodnikowi. [B]5. [I]„Siad”[/I] w marszu – 15 pkt.[/B] komendy: [I]siad[/I] Przewodnik z psem rusza przed siebie. Po co najmniej 10 krokach podaje słowną komendę [I]siad[/I], na którą pies powinien szybko usiąść przy czym przewodnik nie może zmienić tempa kroku, ani się obejrzeć. Po 20 dalszych krokach przewodnik zatrzymuje się i odwraca do psa. Na znak sędziego przewodnik wraca do psa i zajmuje miejsce po jego prawej stronie. Przyjęcie przez psa innej pozycji niż siad – 5 pkt karnych. [B]6. [I]„Waruj”[/I] w marszu, z przywołaniem – 15 pkt[/B] komendy: [I]waruj[/I], [I]do mnie[/I], [I]noga[/I] Przewodnik rusza prosto przed siebie dając psu komendę [I]noga[/I]. Po co najmniej 10 krokach podaje komendę [I]waruj[/I], na którą pies powinien niezwłocznie zawarować. Bez jakiegokolwiek oddziaływania na psa i bez odwracania się przewodnik idzie dalej prosto jeszcze 20 kroków, odwraca się do psa i spokojnie staje. Na znak sędziego przewodnik przywołuje psa do siebie. Pies powinien szybko i radośnie podbiec do swojego przewodnika i usiąść blisko przed nim. Na komendę [I]noga[/I] pies powinien usiąść przy lewej nodze przewodnika. Przyjęcie przez psa innej pozycji niż waruj – 5 pkt karnych. [B] 7. Bieganie psa na komendę i przywoływanie do nogi – 30 pkt.[/B] komendy: [I]biegaj[/I], [I]noga[/I] Przewodnik z psem przyjmują pozycję wyjściową (pies siedzi przy nodze przewodnika). Następnie przewodnik zaczyna maszerować z psem przy nodze, bez smyczy i po około 10 krokach na rozkaz [I]biegaj[/I] pies oddala się (przewodnik może wskazać kierunek ręką). Pies powinien odbiec na odległość co najmniej 5 kroków. Po kilku sekundach na rozkaz [I]noga [/I]wydany na znak sędziego pies wraca do nogi przewodnika. Przewodnik wołając psa może stać lub iść. Wykonanie tego ćwiczenia z przypiętą linką do 10 m – 15 punktów karnych. [B]8. Badanie uzębienia psa – 10 pkt.[/B] komendy: [I]siad[/I], [I]badanie[/I] lub [I]zęby[/I] W ćwiczeniu tym przewodnik pokazuje sędziemu uzębienie psa. Na polecenie sędziego przewodnik sadza psa przy nodze i po komendzie [I]badanie[/I] (lub [I]zęby[/I]) odchyla psu wargi, aby pokazać sędziemu zgryz psa, a następnie zęby boczne z lewej i prawej strony. Na ocenę pozytywna pies musi siedzieć spokojnie, bez zmiany pozycji i pozwolić przewodnikowi pokazać swoje zęby. Ćwiczenie wykonuje się na smyczy. [B]9. Pozostawanie psa w pozycji „siad” przy próbach odwracania uwagi – 10 pkt.[/B] komendy: [I]siad[/I] Przewodnik udaje się z psem na wyznaczone miejsce i wydaje psu rozkaz [I]siad[/I]. Odpina smycz i odchodzi na odległość 20 kroków, po czym zatrzymuje się i odwraca do psa. Przewodnik powinien stać bez ruchu i nie wpływać na psa gestami ani słowami. Na polecenie sędziego przewodnik wraca do psa, staje z jego prawej strony i wykonuje ćwiczenie nr 10. [B]10. Pozostawanie psa w pozycji „waruj” przy próbach odwracania uwagi[/B] komendy: [I]waruj[/I], [I]siad[/I] Po zakończeniu ćwiczenia 9. na polecenie sędziego przewodnik dochodzi do psa i daje mu rozkaz [I]waruj,[/I] odchodzi od niego na odległość 20 kroków, zatrzymuje się i odwraca do psa. Przewodnik powinien stać bez ruchu i nie wpływać na psa gestami ani słowami. Na polecenie sędziego przewodnik wraca do psa, staje z jego prawej strony i daje rozkaz [I]siad[/I] . W czasie zostawania nie wolno pozostawiać żadnych przedmiotów przy psie. [B]Punkty karne za błędy popełnione przez psa i przewodnika w czasie ćwiczeń na egzaminie PT[/B] Trzymanie psa na napiętej (krótkiej) smyczy lub naciąganie go w czasie chodzenia przy nodze przewodnika 1-4 Wybieganie psa, pozostawanie w tyle lub odchodzenie w bok podczas chodzenia przy nodze bez smyczy 2-4 Dopasowywanie przez przewodnika tempa swojego marszu lub biegu do tempa psa 1-2 Wydawanie psu podwójnych rozkazów lub używanie ich wielokrotnie (każdorazowo) 1 Wpływanie na psa niedozwolonymi metodami (doping) 1-5 Samowolne zmienianie przez psa pozycji w czasie zostawania - każdorazowo 1 Nie wykonywanie przez psa rozkazów, podbiegnięcie w czasie ćwiczenia egzaminacyjnego do innych psów (zwierząt) i po trzykrotnym przywołaniu nie powrócenie do przewodnika przerwanie egzaminu Zatrzymywanie się i myszkowanie psa po ziemi w czasie wykonywania ćwiczenia 1-2 Przyjęcie przez psa innej pozycji niż wydana komenda (w marszu) 5 Podczas pozostawania psa na miejscu samowolne podchodzenie do przodu, przesuwanie się lub tarzanie 1-5 Opuszczenie miejsca siadu lub warowania powyżej 10 kroków 10 Opieszałe wykonywanie ćwiczeń 1-4 Samowolne podnoszenie się psa z waruj przy podchodzeniu przewodnika 1-2 Lęk i niespokojne zachowanie się psa przy badaniu uzębienia 1-3 Podczas wyrzucania aportu samowolne wybieganie psa po aport 1-2 Bawienie się, gryzienie lub wypuszczanie aportu 1-4 Nie uchwycenie aportu za jego środek 1-2 Pobiegnięcie, podjęcie aportu i nie przyniesienie go dokładnie do przewodnika 5 - 15 Pobiegnięcie do aportu przez psa lecz nie podjęcie go i nie przyniesienie do przewodnika lub podjęcie aportu i odbiegnięcie 30 Nie oddawanie aportu przewodnikowi na rozkaz daj 1-3 Wykonanie ćwiczenia „biegaj” , „do nogi” na smyczy – lince do 10 m 15 Załatwianie się psa w czasie ćwiczeń 3-5 Inne błędy nie wymienione powyżej 1-5 Quote
xxxkiniaxxx Posted August 7, 2013 Posted August 7, 2013 [quote name='Yuki_']ja nie mam doświadczenia ale chciałam to zrobić, lecz moja sunia była za stara :) miała 6 lat jeśli umiesz to można samemu, co trzeba zaliczyć? [B]REGULAMIN EGZAMINU PSA TOWARZYSZĄCEGO - PT[/B] [B]Ćwiczenia egzaminu:[/B] 1. Chodzenie psa przy nodze przewodnika na smyczy 20 pkt. 2. Chodzenie psa przy nodze przewodnika bez smyczy 40 pkt. 3. Pozostawanie psa w pozycji [I]„siad” [/I]i przywołanie [I]do mnie[/I] i [I]do nogi [/I]20 pkt. 4. Aportowanie własnego przedmiotu 30 pkt. 5. [I]„Siad” [/I]w marszu 15 pkt. 6. [I]„Waruj” [/I]w marszu 15 pkt. 7. Bieganie psa na komendę i przywołanie do nogi na rozkaz słowny lub optyczny 30 pkt. 8. Badanie uzębienia psa 10 pkt. 9. Pozostawanie psa w pozycji [I]„siad”[/I] przy próbach odwracania uwagi 10 pkt. 10. Pozostawanie psa w pozycji [I]„waruj”[/I] przy próbach odwracania uwagi 10 pkt. RAZEM 200 pkt. [B]Oceny wg punktów:[/B] - doskonała 192-200 - bardzo dobra 180-191 - dobra 160-179 - dostateczna 140-159 - niedostateczna 0-139 [B]Szczegółowy opis ćwiczeń:[/B] [B]1. Chodzenie psa przy nodze przewodnika na smyczy - 20 pkt.[/B] (krokiem 10 pkt., biegiem 10 pkt.) komendy: [I]równaj[/I] lub [I]noga[/I], [I]siad[/I] Przewodnik maszeruje z psem przy nodze, na luźno trzymanej smyczy około 30 kroków na wyznaczonej trasie. Po przejściu 10 kroków wykonuje zwrot w prawo, po przejściu następnych 10 kroków – zwrot w lewo, po dalszych 10 krokach wykonuje w tył zwrot i zatrzymuje się a pies siada (wolno podać komendę siad). Tą samą drogą wraca z psem niezbyt szybkim biegiem do pozycji wyjściowej, wykonując jak poprzednio wszystkie zwroty. Po przyjściu do punktu wyjściowego wykonuje w tył zwrot, a pies przyjmuje na komendę pozycje siedzącą. Pies powinien przez całe ćwiczenie iść lub biec trzymając bark przy nodze przewodnika. [IMG]http://www.psiratownicy.pl/UserFiles/clip_image001.gif[/IMG] [B]2. Chodzenie psa przy nodze przewodnika bez smyczy – 40 pkt.[/B] (krokiem 20 pkt., biegiem 20 pkt.) komendy: [I]równaj[/I], [I]noga[/I], [I]siad[/I] Na polecenie sędziego przewodnik zwalnia psa ze smyczy i wykonuje ćwiczenie w taki sam sposób jak w ćwiczeniu nr1. Zostawanie psa z tyłu, wyprzedzanie, odchodzenie od nogi jak również zwalnianie przewodnika przy zwrotach jest błędem. Błędami są również dodatkowe komendy, dopingowanie psa itp… [B]3. Pozostawanie w pozycji [I]„siad”[/I] i przywołanie do mnie i do nogi - 20 pkt.[/B] komendy: [I]siad[/I], [I]do mnie[/I], [I]noga[/I] lub znaki optyczne Na polecenie sędziego przewodnik pozostawia psa w pozycji siedzącej, odchodzi od niego na odległość 10 kroków, zatrzymuje się i wykonuje zwrot do psa. Po upływie około 2 sekund rozkazem słownym [I]do mnie[/I] lub znakiem optycznym przywołuje psa. Pies powinien podbiec i usiąść przed przewodnikiem, który następnie podaje komendę [I]„noga”. [/I]Pies powinien przyjąć pozycję siedzącą przy lewej nodze bez komendy [B]4. Aportowanie własnego przedmiotu – 30 pkt.[/B] komendy: [I]aport[/I], [I]do mnie[/I], [I]daj[/I], [I]noga[/I] Na polecenie sędziego przewodnik wyrzuca przed siebie własny przedmiot (aport) na odległość około 10 kroków. Pies w tym czasie powinien siedzieć spokojnie bez smyczy przy nodze przewodnika. Na jednorazowy rozkaz słowny [I]aport[/I] pies powinien szybko pobiec po wyrzucony przedmiot i podjąć go, na rozkaz [I]do mnie[/I] natychmiast przynieść go i usiąść przed przewodnikiem. Po odebraniu aportu przez przewodnika, na rozkaz [I]noga[/I] pies powinien usiąść przy lewej nodze przewodnika (bez dodatkowej komendy). W tym ćwiczeniu należy zwracać uwagę na dokładne podejmowanie aportu, jego prawidłowe niesienie i utrzymywanie przed oddaniem przewodnikowi. [B]5. [I]„Siad”[/I] w marszu – 15 pkt.[/B] komendy: [I]siad[/I] Przewodnik z psem rusza przed siebie. Po co najmniej 10 krokach podaje słowną komendę [I]siad[/I], na którą pies powinien szybko usiąść przy czym przewodnik nie może zmienić tempa kroku, ani się obejrzeć. Po 20 dalszych krokach przewodnik zatrzymuje się i odwraca do psa. Na znak sędziego przewodnik wraca do psa i zajmuje miejsce po jego prawej stronie. Przyjęcie przez psa innej pozycji niż siad – 5 pkt karnych. [B]6. [I]„Waruj”[/I] w marszu, z przywołaniem – 15 pkt[/B] komendy: [I]waruj[/I], [I]do mnie[/I], [I]noga[/I] Przewodnik rusza prosto przed siebie dając psu komendę [I]noga[/I]. Po co najmniej 10 krokach podaje komendę [I]waruj[/I], na którą pies powinien niezwłocznie zawarować. Bez jakiegokolwiek oddziaływania na psa i bez odwracania się przewodnik idzie dalej prosto jeszcze 20 kroków, odwraca się do psa i spokojnie staje. Na znak sędziego przewodnik przywołuje psa do siebie. Pies powinien szybko i radośnie podbiec do swojego przewodnika i usiąść blisko przed nim. Na komendę [I]noga[/I] pies powinien usiąść przy lewej nodze przewodnika. Przyjęcie przez psa innej pozycji niż waruj – 5 pkt karnych. [B] 7. Bieganie psa na komendę i przywoływanie do nogi – 30 pkt.[/B] komendy: [I]biegaj[/I], [I]noga[/I] Przewodnik z psem przyjmują pozycję wyjściową (pies siedzi przy nodze przewodnika). Następnie przewodnik zaczyna maszerować z psem przy nodze, bez smyczy i po około 10 krokach na rozkaz [I]biegaj[/I] pies oddala się (przewodnik może wskazać kierunek ręką). Pies powinien odbiec na odległość co najmniej 5 kroków. Po kilku sekundach na rozkaz [I]noga [/I]wydany na znak sędziego pies wraca do nogi przewodnika. Przewodnik wołając psa może stać lub iść. Wykonanie tego ćwiczenia z przypiętą linką do 10 m – 15 punktów karnych. [B]8. Badanie uzębienia psa – 10 pkt.[/B] komendy: [I]siad[/I], [I]badanie[/I] lub [I]zęby[/I] W ćwiczeniu tym przewodnik pokazuje sędziemu uzębienie psa. Na polecenie sędziego przewodnik sadza psa przy nodze i po komendzie [I]badanie[/I] (lub [I]zęby[/I]) odchyla psu wargi, aby pokazać sędziemu zgryz psa, a następnie zęby boczne z lewej i prawej strony. Na ocenę pozytywna pies musi siedzieć spokojnie, bez zmiany pozycji i pozwolić przewodnikowi pokazać swoje zęby. Ćwiczenie wykonuje się na smyczy. [B]9. Pozostawanie psa w pozycji „siad” przy próbach odwracania uwagi – 10 pkt.[/B] komendy: [I]siad[/I] Przewodnik udaje się z psem na wyznaczone miejsce i wydaje psu rozkaz [I]siad[/I]. Odpina smycz i odchodzi na odległość 20 kroków, po czym zatrzymuje się i odwraca do psa. Przewodnik powinien stać bez ruchu i nie wpływać na psa gestami ani słowami. Na polecenie sędziego przewodnik wraca do psa, staje z jego prawej strony i wykonuje ćwiczenie nr 10. [B]10. Pozostawanie psa w pozycji „waruj” przy próbach odwracania uwagi[/B] komendy: [I]waruj[/I], [I]siad[/I] Po zakończeniu ćwiczenia 9. na polecenie sędziego przewodnik dochodzi do psa i daje mu rozkaz [I]waruj,[/I] odchodzi od niego na odległość 20 kroków, zatrzymuje się i odwraca do psa. Przewodnik powinien stać bez ruchu i nie wpływać na psa gestami ani słowami. Na polecenie sędziego przewodnik wraca do psa, staje z jego prawej strony i daje rozkaz [I]siad[/I] . W czasie zostawania nie wolno pozostawiać żadnych przedmiotów przy psie. [B]Punkty karne za błędy popełnione przez psa i przewodnika w czasie ćwiczeń na egzaminie PT[/B] Trzymanie psa na napiętej (krótkiej) smyczy lub naciąganie go w czasie chodzenia przy nodze przewodnika 1-4 Wybieganie psa, pozostawanie w tyle lub odchodzenie w bok podczas chodzenia przy nodze bez smyczy 2-4 Dopasowywanie przez przewodnika tempa swojego marszu lub biegu do tempa psa 1-2 Wydawanie psu podwójnych rozkazów lub używanie ich wielokrotnie (każdorazowo) 1 Wpływanie na psa niedozwolonymi metodami (doping) 1-5 Samowolne zmienianie przez psa pozycji w czasie zostawania - każdorazowo 1 Nie wykonywanie przez psa rozkazów, podbiegnięcie w czasie ćwiczenia egzaminacyjnego do innych psów (zwierząt) i po trzykrotnym przywołaniu nie powrócenie do przewodnika przerwanie egzaminu Zatrzymywanie się i myszkowanie psa po ziemi w czasie wykonywania ćwiczenia 1-2 Przyjęcie przez psa innej pozycji niż wydana komenda (w marszu) 5 Podczas pozostawania psa na miejscu samowolne podchodzenie do przodu, przesuwanie się lub tarzanie 1-5 Opuszczenie miejsca siadu lub warowania powyżej 10 kroków 10 Opieszałe wykonywanie ćwiczeń 1-4 Samowolne podnoszenie się psa z waruj przy podchodzeniu przewodnika 1-2 Lęk i niespokojne zachowanie się psa przy badaniu uzębienia 1-3 Podczas wyrzucania aportu samowolne wybieganie psa po aport 1-2 Bawienie się, gryzienie lub wypuszczanie aportu 1-4 Nie uchwycenie aportu za jego środek 1-2 Pobiegnięcie, podjęcie aportu i nie przyniesienie go dokładnie do przewodnika 5 - 15 Pobiegnięcie do aportu przez psa lecz nie podjęcie go i nie przyniesienie do przewodnika lub podjęcie aportu i odbiegnięcie 30 Nie oddawanie aportu przewodnikowi na rozkaz daj 1-3 Wykonanie ćwiczenia „biegaj” , „do nogi” na smyczy – lince do 10 m 15 Załatwianie się psa w czasie ćwiczeń 3-5 Inne błędy nie wymienione powyżej 1-5[/QUOTE] Regulamin tez juz obczytalam od deski do deski. Moja sunia ma 10 miesiecy, szybko sie uczy, jest posluszna i łagodna. A przede wszystkim ja uznaje tylko pozytywne metody szkolenia... Tak w ogole to jest jakis przedzial wiekowy psa? Quote
maxishine. Posted August 7, 2013 Posted August 7, 2013 wydaje mi się że tak dla szczeniąt, dla dorosłych i chyba seniorów. EDIT: [B]III.1 Wyłamanie psa spod kontroli i dyskwalifikacja[/B] A. Wyłamania W razie wyłamania się psa spod wpływu przewodnika i odbiegnięcia od niego, rozbawienia, nie puszczenia aportu: [B]1. na egzaminie PT 1[/B] [LIST] [*]podporządkowanie psa po pierwszej komendzie - maksymalna ocena bardzo dobra ; [*]podporządkowanie psa po drugiej komendzie - maksymalna ocena dobra; [*]podporządkowanie psa po trzeciej komendzie danej na znak sędziego - maksymalna ocena dostateczna; -w danym ćwiczeniu. [/LIST] [B]2. na zawodach i egzaminach PT 2 i PT 3:[/B] [LIST] [*]podporządkowanie psa po pierwszej komendzie - maksymalna ocena dobra; [*]podporządkowanie psa po drugiej komendzie - maksymalna ocena dostateczna; [*]podporządkowanie psa po trzeciej komendzie danej na znak sędziego - ocena niedostateczna; - w danym ćwiczeniu [/LIST] Quote
Klio Posted August 7, 2013 Posted August 7, 2013 Moja Luna ma 8 miesięcy i w niedzielę zaczęłyśmy szkolenie, które kończy się egzaminem PT, dla psów od 6 miesiąca, więc z dziesięciomiesięczną sunią spokojnie możesz zacząć się przygotywywać Quote
xxxkiniaxxx Posted August 7, 2013 Posted August 7, 2013 [quote name='Klio']Moja Luna ma 8 miesięcy i w niedzielę zaczęłyśmy szkolenie, które kończy się egzaminem PT, dla psów od 6 miesiąca, więc z dziesięciomiesięczną sunią spokojnie możesz zacząć się przygotywywać[/QUOTE] Szkolenie? Czyli nie uczysz sama...? Ile wyniesie Cie takie szkolenie i przede wszystkim ile ono trwa? Quote
Klio Posted August 7, 2013 Posted August 7, 2013 Nie wiem, ile normalnie kosztuje, my mamy sporą zniżkę jako absolwentki psiego przedszkola i wychodzi nam 350 zł. Zajęcia są 2 razy w tygodniu po 2 godziny, minimum 3 miesiące i do skutku, a więc czas trwania zależy od psa. Miałam taką myśl, żeby samodzielnie wszystko z Luną wypracować, ale ona ma ciężki charakterek (wszystko na około jest ciekawe i zawsze trzeba postawić na swoim) i zależało mi na tym, żeby miała kontakt z innymi psami, więc zapisałyśmy się do przedszkola. I jakoś mnie to szkolenie wciągnęło. Oprócz zajęć codziennie sama z nią pracuję. Quote
Recommended Posts