kaFFka Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 witam moj piesek to 7 miesieczny DONek [suczka] mam z nia problem bo bardzo malo je poprostu straszny z niej niejadek.. wazy 26kg i ma 65 cm w klebie.. czy jest za chuda i czy ona kiedys stanie sie 'szeroka' :P teraz to taki patyk ze masacra.. Quote
NATKA Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Mój pies był też strasznym niejadkiem jako szczenię i młodzik i nie tyle co jadł mało co potrafił nie jeść przez kilka dni ogólnie nawet góra futra nie zakrywała wystających kości istny anorektyk teraz psiak ma 5 lat i boje się żeby się kluska z niego nie zrobiła :lol: Ogólnie jeśli psiak jest zdrowy, wykluczone jest zarobaczenie czy inne przypadłości zdrowotne to może warto zmienić rodzaj jedzonka lub podnieś jego smakowitość ;) Quote
kaFFka Posted December 11, 2008 Author Posted December 11, 2008 pies tak wybrzydza ze tragedia dostaje ryz z miesem i z marchewa do tego wale jej jakies witaminy [ma dysplazje] i chrupki ma caly czas w misce jak ja bym byla psem to bym to jadla :P wydziwia i tyle pies byl odrobaczany wiec robale raczej wykluczam dzieki za szybka odpowiedz ;) Quote
Szamanka Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Skąd ja to znam :p Nakładam do michy, a pies wychodzi z kuchni... Albo ostentacyjnie się odwraca i nawet nie podejdzie.. Teraz testujemy suche karmy.. Na poczatku szał...totalna fascynacja, micha wymieciona za każdym razem... Ale tak na 3 dzień już nie ma zainteresowania.. I znowu nie podchodzi do michy. Wystarcza mu jeść raz na dzień, choć czasem je 2 razy dziennie. Zależy jakie ma chęci :p Quote
marmara_19 Posted December 12, 2008 Posted December 12, 2008 zrezygnuj z gotowanego skoro go nie je. jaka sucha karme dostaje? jakie preparaty na stawy? pies z dysplazja ma byc chudy!! moj ma 67cm w klebie i w tym wieku co Twoja suka wazyl jakies 29kg... dobra karma i preparat na stawy to podstawa! Quote
kaFFka Posted December 14, 2008 Author Posted December 14, 2008 karma to Calibra dostaje do zarcia can vit czerwony w proszku i artro fos w tabletkach a czym mam zastapic gotowane jedzenie? z puszki? :crazyeye: Quote
marmara_19 Posted December 14, 2008 Posted December 14, 2008 wystarczy sama sucha karma.. wit mniej niz zaleca producent... i tyle.. ON ma byc chudy!!! Quote
olekg89 Posted December 14, 2008 Posted December 14, 2008 Tym bardziej jeśli ma dysplazje...Nie rozumiem toku myślowego niektórych ludzi ,którzy na chama chcą z psa robić beczkę.Mój pies ma 67cm w kłębie.Latem waży około 30-31kg a zimą do 35kg. Pies ma się składać z kości z mięśni i kudłów.A nie tłuszczu. Quote
kaFFka Posted December 14, 2008 Author Posted December 14, 2008 tez uwazam tlyko jak patrze na tego mojego gowniarza to klatke ma szeroka a brzuszek taki chudy nie wiem.. moze mam jakas obsesje jak moja mama uslyszy o samych chrupkach to sie chyba zalamie :P no ale to wkoncu moj pies przed chwila dalam jej ryz z obiadu i udko kurczaka z rosolu obralam z kosci i wymieszalm z ryzem pies tak wkuszal ze az sie uszy trzesly mysle ze to ile ona je zalezy od jej nastroju :) troche sie uspokoilam bo po tym gadaniu ludzi na ulicy 'boooze jaki zabidzony pies' zaczelam sie naprawde zastanawiac czy cos jest nie tak.. Quote
marmara_19 Posted December 14, 2008 Posted December 14, 2008 ryz solony? udko z rosolu? o matko!! przejdzcie na sama sucha karme i to nie tak zeby stala w miscie a zeby byla na okreslony czas w okreslonej ilosci i w okreslonych porach!! Quote
karjo2 Posted December 14, 2008 Posted December 14, 2008 Marmara nie demonizuj ;). Kaffka, psin moze byc na takim etapie rozwoju, kiedy wyglada jak wyplosz, jak kazdy nastolatek :). Dopiero zacznie nabierac masy, ma na to troche czasu, wiec nie ma co panikowac. A z jedzeniem poczytaj o barfie, chyba jeden z najlepszych sposobow zywienia psow ( i najsmaczniejszych). Quote
kaFFka Posted December 14, 2008 Author Posted December 14, 2008 [LEFT]pierwsze slysze o czyms takim:???: na czym to polega? no tez mysle ze to okres przejsciowy ale ci ludzie na ulicy normalnie takie rzeczy gadaja ze az uszy wiedna.. [/LEFT] Quote
karjo2 Posted December 14, 2008 Posted December 14, 2008 Caly dzial tu: [url=http://www.dogomania.pl/forum/f503/]BARF - Dogomania Forum[/url] Natomiast zywienie polega na podawaniu miesa, kosci, podrobow, zmieszanych z warzywami i owocami, olejem, platkami i innymi roznosciami, by pokarm byl zroznicowany, bilansowal sie w dluzszym okresie czasu i byl jak najbardziej zblizony do naturalnego ( ze tak napisze ;) ) zywienia psowatych. Natomiast nie co sie ludzmi na ulicy przejmowac, wychowaniem i innymi "dobrymi radami" tez sie bedziesz sugerowac ? Quote
kaFFka Posted December 15, 2008 Author Posted December 15, 2008 raczej nie :P zaczynam czytac o barfie bo pierwszy raz slysze o takim cudzie Quote
kaFFka Posted December 15, 2008 Author Posted December 15, 2008 poczytalam troche i wydaje sie byc ciekawe :) a te kosci i mieso to to wszystko ma byc surowe z tego co zrozumialam? Quote
karjo2 Posted December 15, 2008 Posted December 15, 2008 Tak, surowizna. Wiaze sie to z lepsza przyswajalnoscia skladnikow, poza tym w gotowaniu kosci robia sie kruche, moga spowodowac perforacje. Jedyne, co gotuje, to lapy kurze, ze wzgledu na galaretke :). Quote
olekg89 Posted December 17, 2008 Posted December 17, 2008 Karjo-surowe łapy mają takie same właściwości.Więc na cholere gotować? Quote
karjo2 Posted December 17, 2008 Posted December 17, 2008 To jakies deja vu :evil_lol:. Galareta z lap jest latwiej przyswajalna, poza tym jakos w tej formie psu bardziej smakuja ;). PS. I jeszcze drobiazg, wtedy moge cudow psu nawciskac (siemie, warzywka itp.) i zje, a sprobuj to wmieszac/wetrzec? w surowe lapy. Quote
marmara_19 Posted December 17, 2008 Posted December 17, 2008 po co siemie? warzywka i owoce to moje psy jedza zmiksowane z kefirem bez dodatkow... Quote
karjo2 Posted December 17, 2008 Posted December 17, 2008 Marmara, pytanie to ironia? Siemie na ladniejsze futro, lepsze trawienie, glut z siemienia gotowanego dziala oslonowo na zoladek. Widzisz, a moj owocowo-warzywnego kefiru czy jogurtu by nie tknal. Co pies, to wymogi ;). Quote
kaFFka Posted December 17, 2008 Author Posted December 17, 2008 no teraz aktualnie psu przygotowuje barf i jak widac zmiany sa u mojej dobrze przyswajalne i wkusza papu przyzwoicie pies dostaje tlyko barf.. mam jej do tego sypac te wszystkie jej can vity? Quote
karjo2 Posted December 18, 2008 Posted December 18, 2008 Bardziej doswiadczeni barfiarze polecaja przy psach na etepie wzrostu, pracujacych, starszych dodatki na stawy. Quote
Martens Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 [quote name='kaFFka']mam jej do tego sypac te wszystkie jej can vity?[/QUOTE] [quote name='karjo2']Bardziej doswiadczeni barfiarze polecaja przy psach na etepie wzrostu, pracujacych, starszych dodatki na stawy.[/QUOTE] Ale nie Can-Vit!! :razz: Nic co ma w sobie wapń! Dodatki na stawy typu Arthroflex, glukozaminę z chondroityną... Dogrze zbilansowany barf zawiera stosunkowo dużo wapnia, suplementując go jeszcze dodatkami mineralnymi można zrobić krzywdę psu... Quote
kaFFka Posted January 7, 2009 Author Posted January 7, 2009 ja mam w tabletkach arthro fos wlasnie z glukozamina i chondroityna Quote
Martens Posted January 7, 2009 Posted January 7, 2009 [quote name='kaFFka']ja mam w tabletkach arthro fos wlasnie z glukozamina i chondroityna[/QUOTE] Ten jest ok, ale ArthroFos Forte w proszku już nie, bo zawiera wapń. Podając dodatki na stawy przy barfie, zwracaj uwagę, by nie zawierały wapnia i innych składników mineralnych. Quote
Recommended Posts