koko313 Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 Mam pytanie odnośnie cieczki u suk...moja mała spanielka ma już ok. 20 dzień cieczki. Chciałabym zapytać, kiedy suka może zajść w ciążę. Powiem, że nie miałam takiego problemu z poprzednią psiną bo ona była wysterylizowana, a z tą dopiero czekałyśmy na zabieg, a tu patrze, nie wiem jakim cudem, ale pies sąsiada wlazł jakoś na ogród. Widziałam tylko jak się goniły, ale mimo to boję się, że mogła zajść w ciążę, tym bardziej, że nie znam się na takich rzeczach bo nigdy nie zamierzałam rozmnażać moich suczek. Quote
Błyskotka Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 Jeśli widziałaś ich przez cały czas i tylko się goniły to nie powinnaś się obawiać. W przeciwnym wypadku wizyta u weterynarza wskazana. Quote
koko313 Posted December 8, 2008 Author Posted December 8, 2008 No tak, przybiegłam od razu gdy zaszczekał drugi pies, ale na 100 % nie wiem czy nie był tam wcześniej, więc i tak odwiedze jutro weterynarza. Ale mimo wszystko, czytałam, że dni płodne występują u suk ok. 8-14 dnia w zależności od psa, to prawda? Quote
Błyskotka Posted December 8, 2008 Posted December 8, 2008 Każda suka jest inna więc ma w różnym czasie dni płodne. Moja sunia przez 2 cieczki miała dni płodne w tych samych dniach a teraz później. Quote
Tequila1017 Posted December 19, 2008 Posted December 19, 2008 Po pierwsze czy to pierwsza cieczka tego psa? Quote
Elitesse Posted December 19, 2008 Posted December 19, 2008 [quote name='Mqrtynq']Po pierwsze czy to pierwsza cieczka tego psa?[/quote] to przeciez bez roznicy jest :roll: a co do dni plodnych kazda suczka ma inaczej moja starsza kryje na 10-11 dzien, mlodsza na 10 - u obu ok 16-17 dnia juz wogole nie ma oznak cieczki suczka moich przyjaciol - tej samej rasy jest do krycia na 18-19 dzien Quote
Delay Posted December 20, 2008 Posted December 20, 2008 [quote name='koko313']nigdy nie zamierzałam rozmnażać moich suczek.[/quote] Jeśli twoja suczka nie jest hodowlana, to po prostu ją wysterylizuj. Będzie jej się lepiej i zdrowiej żyło, a ty nie będziesz przeżywała stresów i problemów z niechcianą ciążą;). Uratujesz też suczkę przed ropomaciczem, które jest często śmiertelne. Quote
Goldek Posted December 20, 2008 Posted December 20, 2008 [quote name='Delay']Jeśli twoja suczka nie jest hodowlana, to po prostu ją wysterylizuj. Będzie jej się lepiej i zdrowiej żyło, a ty nie będziesz przeżywała stresów i problemów z niechcianą ciążą;). Uratujesz też suczkę przed ropomaciczem, które jest często śmiertelne.[/quote] Delay, czytaj ze zrozumieniem. [quote]Powiem, że nie miałam takiego problemu z poprzednią psiną bo ona była wysterylizowana, [B]a z tą dopiero czekałyśmy na zabieg[/B], [/quote] Quote
Delay Posted December 22, 2008 Posted December 22, 2008 Ze zrozumieniem to ja czytam, tylko przeoczyłam oczwkiwanie na sterylizację ;) Tak to jest jak się czyta kilka rzeczy na raz. W każdym razie nic nieprawdziwego nie napisałam;) Quote
koko313 Posted December 23, 2008 Author Posted December 23, 2008 Cóż długo nie sprawdzałam odpowiedzi, bo nie miałam dostępu do Internetu, ale mniejsza o to. To była jej pierwsza cieczka i właśnie pytałam o te dni, w których może zajść w ciąże, bo wydaje mi się, iż to bez różnicy czy cieczka była jej pierwszą czy którąś z kolei. W każdym razie okazało się, że w ciąży nie jest:) Quote
radekwojfo Posted December 23, 2008 Posted December 23, 2008 Witam mam Suczkę rasy Shih tzu Dzisiaj mija jej 12 dzień cieczki. Na początku miała Nabrzmiałą macicę, ale dzisiaj już nie jest taka nabrzmiała.. Od 6 Dnia Cieczki reguralnie chodzę z Suczką do Reproduktora ale nic.. Dzisiaj byłem z nią u Innego ale nadal nic kuli ogon i chce go gryźć jak on do niej podchodzi.. Proszę o Pomoc .. Kiedy ona będzie gotowa mu dać?? a może minęły już jej dni płodne, bo macica nie jest już nabrzmiała??: Quote
radekwojfo Posted December 23, 2008 Posted December 23, 2008 No Pochwę miała nabrzmiałą ale już nie ma.... i niewiem dlaczego? Quote
Błyskotka Posted December 23, 2008 Posted December 23, 2008 Macica jest w środku więc jej nie widać :cool3:. Podstawowe pytanie czy sunia ma uprawnienia hodowlane ? Jeśli ich nie ma to nikt na tym forum ci nie pomoże. Quote
$modliszka$ Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 Witam chcialabym sie dowiedziec ile sunia moze czasu miec cieczke ?to jej pierwsza jest juz w 6 dniu i konca niewidac:)......prosze o pomoc i ile czasu po niej mialabym ja dokladnie jeszcze pilnowac :p. Quote
_ogonek_ Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 Cieczka może trwać ok. 21 dni. Miedzy 9 a 15 dniem następują (jak w temacie) dni płodne, czyli rozumiejąc samą nazwę, samica może zostać zapłodniona. Quote
_ogonek_ Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 to chyba logiczne. To co zostało zapłodnione powolutku się zaczyna rozwijać. Quote
rekus Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 a jesli golden pokryje samoyeda w 20 dniu to co sie powolutku rozwinie? Quote
_ogonek_ Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 polecam jakieś dobre e-booki do lektury. Wiadomo że 21 dnia cieczki nie będzie porodu, a do nabijania postów szukaj sobie innego forum. Quote
smerfetka123 Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 i takim osobą tłumaczycie i potem dziwić się że szczeniaków nie umieją wychować a o ciąży,porodzie i zajmowaniu się suczką niewspominając,brawo,jeszcze do produkcji kundelków i jeszcze dwa psy w typie z ras mających problemy z dysplazją i do tego golden,który i tak jest rasą dość wymieszaną i niektóre goldeny mają ciężką psychike, no a samoyed jest rasą pierwotną,mieszanka wybuchowa Quote
_ogonek_ Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 [B]smerfetka[/B] to nie była moja wina. Ja wtedy miałam chyba z 8 - 9 lat. Nie wiedzialam wtedy o skutkach takiej "dzialalnosci". Teraz wiem i zaprotestowałabym. Quote
Recommended Posts