mo_onisia Posted December 7, 2008 Posted December 7, 2008 Witam , mam maly problem gdyż pies budzi sie w nocy i chce sie bawic załawic itp poprostu po 2-3 godzinach jest wyspany i ma sporo energi w sobie. Mam go 2 tygodnie i jest to pinczer miniatura- nauczyl sie siusiac przed domkiem ale problemy z snem sa nadal;(:placz::placz: Prosze o jakies rady i z góry dziękuje ;** Quote
WildH Posted December 7, 2008 Posted December 7, 2008 Może najdłuższy spacer razem z zabawą zaplanuj na wieczór przed snem? Quote
mo_onisia Posted December 7, 2008 Author Posted December 7, 2008 ma 9 tygodni ;] jest on maly i wychodze z nim oczywiscie na spacerek ale max trwa on jakies 10-15 minut bo pies jest zmeczony i z racji swojego niewielkiego wzrostu zimno mu a nie chce zeby byl chory i oczywiscie nie ma jeszcze pelnych szczepien wiec boje sie takiego kontaktu z otoczeniem gdyz wiadomo ze tam moze napotkac innego pieska a słyszałam że to nie jest wskazane bez tych drugiej szczepionki. Quote
Martens Posted December 12, 2008 Posted December 12, 2008 W tym wieku jest właściwie normą, że szczeniak nie przesypia jeszcze całej nocy i nie jest w stanie wytrzymać do rana z załatwianiem się. Ja z tak małym szczeniakiem wychodziłam w dzień co 2, a w nocy co 3 godziny. Oczywiście w nocy były to tylko wyjścia na siusiu, takie automatyczne: spałam w dresie, dzwoni budzik, wstaję, buty, pies, siku, z powrotem, buty zdjąć i chlap spać :lol: ; jeśli wymęczysz szczeniaka przed snem, raczej nie będzie w nocy rozrabiał tyle co teraz. Na pierwszą przespaną noc bez żadnej kałuży trzeba poczekać, w moim przypadku do 4-tego miesiąca życia pieska. Quote
mo_onisia Posted December 12, 2008 Author Posted December 12, 2008 Dziękuje Ci bardzo ;] mam nadzieję że mu przejdzie jak najszybciej ;p probujemy spacerków ale z tym maleństwem 15 minut to wyzwanie w taką pogodę, bawimy sie szalejemy biegamy zajmujemy mu czas i po max 2 godzinach pies już nie daje rady bo po od jakis 30 minut kombinuje jak isc spac, ale to nie pomaga i wysypia sie po kilku godzinach jest wyspany i po "toalecie" chce sie bawić ale to można pominąć ;] pozdrawiam:evil_lol: Quote
marta23t Posted December 21, 2008 Posted December 21, 2008 maja mała też nie przesypia nocy:shake: położyłam legowisko koło łózka i jak wstaje i kręci się daje jej kość-zabawkę. pogryzie chwilę i idzie spać:eviltong: ale i tak co 2-3 godz pobudka. zresztą śpię czujnie i przy świetle bo sunia po zabiegu i pilnuje żeby się nie lizała..ale już nadzieję na przespaną noc straciłam:crazyeye: Quote
MickeyM Posted December 21, 2008 Posted December 21, 2008 A która godzina dla Ciebie, to jeszcze noc? Bo jeżeli budzi się o 4, czy 5 to normalka skoro to szczeniak. A czy domownicy śpią, kiedy pies się budzi, czy jak? Jeżeli rzeczywiście łazi o 2 w nocy po domu, to albo musi iśc za potrzebą albo po prostu szuka zaczepki. Może jeśli się go zignoruje, to wróci do łóżka? Ew. rzeczywiście jakiś długi spacer i wymęczyć psa, żeby przespał dłużej niż 2-3 godziny, ale jeżeli jest to szczeniak, to na pewno nie będzie spał do 9 czy 10 rano. Kiedy mój pies do mnie trafił w wieku około 4 miesięcy co 3 godziny mus było wyjść za potrzebą, bo inaczej... Jak Twój pies ma dopiero 9 tyg., to z pewnością coś mu się chce.. Quote
effcyk Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 [B];)Mickey M[/B] ma racje powinnaś ignorowac takie zachowanie, pies powinien wiedziec ze w nocy sie spi. Moj ma prawie 10 tyg jak zabrałam go do domu tydzien temu tez mi sie budzil w nocy ze 4 razy , popiskiwał i marudził ale jak zobaczy ze nie jestem chętna na zabawy szedł spać . Teraz budzi sie po 6 na siku i o 8 - siku, jedzenie jeszcze sie chwile przespi i zabawa;) . W pierwszych tyg zycia pieski daja o sobie znac wlaśnie najczęsciej w nocy .Proponuje abys przed snem dała jeszcze psu pic po kilku minutach wyszła z nim jeszcze i jeśli pies załatwi potrzebe - iść po prostu spac , zostawic pieskowi wode i jakąś zabawke np kość prasowaną (ma zapach wędzonego mięsa) i na wypadek gazetki jakby faktycznie chciało mu sie sikac , zresztą jak pies bedzie cie zaczepial w nocy gryzieniem to najprawdopodobniej ma ochote na zabawe jesli bedzie popiskiwał -(skoro umie załatwiac sie na dworze to powinien juz dawac znac za potrzeba) to wtedy trzeba z nim wyjsc . Powodzenia i Pozdrawiam :lol: Quote
karjo2 Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Effcyk, to nie tak, ze ma sie ignorowac dopiero co wzietego pod opieke szczeniora. To z jednej strony czas na uczenie czystosci, wiec spacery co 2-3 godziny przez cala dobe, z drugiej strony to psi maluszek, potrzebujacy bliskosci (do niedawna mial obok matke i rodzenstwo, a teraz raptem zostaje sam). Rozumiem, ze dziecko kilkumiesieczne placzace w lozku tez zignorujesz ;) ? Quote
marta23t Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 ja mojej wstawiłam pod poduszkę tykający budzik i jest trochę lepiej:lol: a moja mała cała noc trzyma i nie siusia:cool3:- póki co:evil_lol:. jak zrobi ok 24 o następne siku na matę dopiero o 8 rano leci:multi: Quote
effcyk Posted December 28, 2008 Posted December 28, 2008 karjo2 no wlasnie dlatego napisalam zeby w kąciku połozyla gazety bo psu moze sie jeszcze zdarzyc siusiu w domu , jak bedzie go tak uczyla wychodzenia w nocy co chwile to pies nawet jak bedzie mial 2 lata bedzie wołał w nocy na podwórko , ja tez swojego "szczeniora" wzielam ponad tydzien temu i poczatkowo marudzil ze chce wyjsc teraz po tygodniu u mnie nauczyl sie ze wychodzimy ostatni raz 22 i idziemy spac - pies spi cała noc wstaje dopiero o 6 i wtedy idzie siku ( w ciagu dnia wiadomo ze pies jest wyprowadzany co 2 godziny), i to nie jest pies półroczny tylko ponad 2 miesieczny ... widac jednak mozna nauczyc . I prosze Cie.... nie porównuj psa z dzieckiem , jakby nie było pies dorasta duuuzo szybciej fizycznie jak i psychicznie także dużo wczesniej powinien byc uczony takich rzeczy zeby potem nie bylo problemów . pozdrawiam Quote
Elizka1979 Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 Moja Lunka tez sie budzi w nocy ale raczej w celu sprawdzenia czy wszyscy sa na swoich miejscach... Czasami przebudza sie jak w nocy ktos wstanie... Jest bardzo czujna... Mysle ze Twoj pupil tez dojdzie do takiego stanu i zabawy nie beda mu w głowie nocna pora... Mimo wszystko moze jednak sie przywitam, bo jednak jestem NOWA na tym forum.;) Quote
puli Posted January 4, 2009 Posted January 4, 2009 [quote name='effcyk']karjo2 no wlasnie dlatego napisalam zeby w kąciku połozyla gazety bo psu moze sie jeszcze zdarzyc siusiu w domu , jak bedzie go tak uczyla wychodzenia w nocy co chwile to pies nawet jak bedzie mial 2 lata bedzie wołał w nocy na podwórko , [/QUOTE] A dlaczego uczyc psa ze w nocy wolno lac w domu a w dzień nie? [QUOTE]ja tez swojego "szczeniora" wzielam ponad tydzien temu i poczatkowo marudzil ze chce wyjsc teraz po tygodniu u mnie nauczyl sie ze wychodzimy ostatni raz 22 i idziemy spac - pies spi cała noc wstaje dopiero o 6 i wtedy idzie siku ( w ciagu dnia wiadomo ze pies jest wyprowadzany co 2 godziny), i to nie jest pies półroczny tylko ponad 2 miesieczny ... widac jednak mozna nauczyc . [/QUOTE]Wiekszosc szczeniat nie jest w stanie wytrzymac całej nocy chocby z racji nierozwinietych w pełni miesni zwieraczy. [QUOTE]I prosze Cie.... nie porównuj psa z dzieckiem , jakby nie było pies dorasta duuuzo szybciej fizycznie jak i psychicznie [/QUOTE] Dwumiesieczne szczenie to jak kilkumiesieczne dziecko [QUOTE]także dużo wczesniej powinien byc uczony takich rzeczy zeby potem nie bylo problemów .[/QUOTE] A jakie moga byc problemy jezeli uczy sie psa od poczatku załatwiania sie na zewnatrz? Wychodziłam z dwójką szczeniat po północy a rano zaraz gdy sie obudziły czyli ok piatej a potem kładłam sie dalej. Stopniowo przesuwałam pore porannego spaceru a właściwie to one przesuwały bo sypiały coraz dłuzej. Nie lubie sprzatac zasikanego mieszkania wiec po prostu nie dałam psom takiej mozliwosci. Tylko dwa razy im sie zdarzyła wpadka w przedpokoju i to wyłącznie dlatego bo zbyt długo sie grzebałam z ubieraniem i po prostu nie wytrzymały. Quote
effcyk Posted January 4, 2009 Posted January 4, 2009 Puli jak napisałam wyżej : moj pies ma w tej chwili 11 tyg ostatnie wyjscie 22 i [B][U]caaaałą [/U][/B]noc śpi do 6 rano - wtedy wychodzimy na dwór ( widac mięsnie zwieraczy ma ok ) widze żlE zinterpretowałaś moje słowa "także dużo wczesniej powinien byc uczony takich rzeczy zeby potem nie bylo problemów ." Nie chodziło mi o to że są problemy z tym że psa sie uczy sikac na dworze - bynajmniej ja żadnego nie widze , chodzilo mi o to że jak sie psa nie nauczy od małego załatwiania swych potrzeb na zew.,to potem bedzie sikał w domu bedac juz dorosłym psem( tu właśnie jest ten problem)... aha... Puli - "Dwumiesieczne szczenie to jak kilkumiesieczne dziecko" tylko że dziecka nie nauczysz w ciagu tygodnia załatwiania sie w ubikacji ( szczegolnie kilkumiesiecznego dziecka )... ja tylko stosowałam porady polecone mi przez znajomego weterynarza, które jak widac podziałały. Wiecej w tym temacie do powiedzenia nie mam, co wiedziałam napisałam - chciałam tylko pomóc . Pozdrawiam Quote
mo_onisia Posted January 5, 2009 Author Posted January 5, 2009 [quote name='puli']A dlaczego uczyc psa ze w nocy wolno lac w domu a w dzień nie? Wiekszosc szczeniat nie jest w stanie wytrzymac całej nocy chocby z racji nierozwinietych w pełni miesni zwieraczy. Dwumiesieczne szczenie to jak kilkumiesieczne dziecko A jakie moga byc problemy jezeli uczy sie psa od poczatku załatwiania sie na zewnatrz? Wychodziłam z dwójką szczeniat po północy a rano zaraz gdy sie obudziły czyli ok piatej a potem kładłam sie dalej. Stopniowo przesuwałam pore porannego spaceru a właściwie to one przesuwały bo sypiały coraz dłuzej. Nie lubie sprzatac zasikanego mieszkania wiec po prostu nie dałam psom takiej mozliwosci. Tylko dwa razy im sie zdarzyła wpadka w przedpokoju i to wyłącznie dlatego bo zbyt długo sie grzebałam z ubieraniem i po prostu nie wytrzymały.[/quote] no właśnie nie chce uczyć psa że w nocy można siusiać a w dzień nie bo "zgłupieje" .... bynajmniej tak mi sie wydaje. Dziękuję bardzo za podpowiedzi;] Pies już tylko budzi się załatwia i idzie dalej wiec sądzę że będzie coraz lepiej:loveu: Quote
mo_onisia Posted January 5, 2009 Author Posted January 5, 2009 [quote name='Elizka1979']Moja Lunka tez sie budzi w nocy ale raczej w celu sprawdzenia czy wszyscy sa na swoich miejscach... Czasami przebudza sie jak w nocy ktos wstanie... Jest bardzo czujna... Mysle ze Twoj pupil tez dojdzie do takiego stanu i zabawy nie beda mu w głowie nocna pora... Mimo wszystko moze jednak sie przywitam, bo jednak jestem NOWA na tym forum.;)[/quote] również to znam mój Pimpuś strasznie czujny ale nie narzekam na to :lol: dziękuję i pozdrawiam gorąco:eviltong: Quote
Vectra Posted January 10, 2009 Posted January 10, 2009 Mój Franio jak był mały , to był to największy upierdliwiec świata :mad: spał max półtorej godziny i darł się ,bo chciał się bawić .... po tygodniu chodziłam jak zombi ... a ja kocham spać .... On musiał spać w klatce , ze względu na swoje bezpieczeństwo ;) Ale ile można nie spać ? :evil_lol: więc co zrobiłam ? ano na czas snu , mojego snu .... wyprowadziłam się do drugiego pomieszczenia z łóżkiem i sobie spaliśmy oba dwa .. i spał mały terminator ... bez wydzierania się , zabaw , jak chciał siku , to złaził z łóżka szedł na "ręczniczek" i wracam do mnie spać ... teraz ma dwa lata , śpi ze mną łeb w łeb do południa :diabloti: i to on jest nieszczęśliwy jak go nieraz muszę z rana obudzić ... Kolejny szczeniak , to od razu był porządny pies , znaczy suk ... od pierwszego dnia kiedy przyjechała do mnie , spała w klatce , calutką noc - bez jęków , pisków ... Jak się rano zbudziła , no wiadomo - szczylek musi i zjeść i siusiu zrobić .... więc budziłam się jednym okiem , oporządzałam istotkę , brałam do łóżka i spaliśmy dalej .. Obecnie moje psy pobiły w spaniu mistrza , czyli mnie :evil_lol: śpią do 12 , wcześniej dynamitem nie wywali z pieleszy .... problem jak ja muszę rano wyjść z domu .... Nawet jedno oka nie otworzy .... więc śpią do mojego powrotu ... najmłodsze ma 7 miesiecy .... też lubi spać ;) Reszte dnia spędzają bardzo aktywnie .... Więc trzeba brać szczeniaczka do łóżka , wtedy śpi jak susełek :diabloti: Quote
Recommended Posts