mortikia Posted November 26, 2008 Posted November 26, 2008 Hej. Moja sunia miała w poniedziałek badanie owulacyjne -na progesteron. Weterynarz powiedział, że jest to najnowsze, bardziej miarodajne badanie.;) Dzisiaj podano mi [B]wyniki: 19,1[/B], ale nikt nie potrafi powiedzieć czy jest to odpowiedni termin na krycie. Wg moich obserwacji sunia powinna dziś mieć 11 dzień cieczki, ale nie jestem tego pewna na 100%. Czy ktoś z Was wie co oznacza taki wynik ??? To bardzo pilne. :roll: Quote
karlaaa Posted November 26, 2008 Posted November 26, 2008 19 to już wysoki poziom progesteronu i może być za późno na krycie. Słyszałam że najlepiej jest kryć kiedy suka ma poziom do 10. Moja sunia była kryta przy poziomie 13. Więc mało po 10 też jest szansa na udane krycie. Quote
Nitor-Nivalis Posted November 26, 2008 Posted November 26, 2008 w jakich jednostkach jest to 19, 1 ;) napisalam Ci PM Quote
LineaLuna Posted November 26, 2008 Posted November 26, 2008 Ja bym nie była tak negatywnie nastawiona, u mojej suki - yorczki, we wtorek był progresteron 6,73 (z wymazu wychodziło że za wczesnie na krycie), a już w czwartek miała progresteron 34,92 (a z wymazu wychodziło że już jest prawie do krycia), zaryzykowałam i jeszcze wieczorem tego samego dnia pojechałam do reproduktora kilkaset kilometrów, a po dwóch miesiącach urodziły się trzy śliczne zdrowe yoreczki.:multi: Quote
mortikia Posted November 26, 2008 Author Posted November 26, 2008 Ewo, miligramy na decylitr. "[B]5. Jak przedstawia się poziom progesteronu w czasie przeciętnej rui? [/B]W pierwszej fazie cieczki suki poziom progesteronu jest bardzo niski- nie przekracza 0,2 ng/ml. W kolejnych dniach bardzo powoli rośnie. W tej fazie polecam wykonywanie badań nie częściej, niż co 2 dni. Gdy progesteron wzrośnie do 2 ng/ml zaczynamy badać poziom tego hormonu codziennie. Jest to faza, w której mamy do czynienia z wyrzutem do krwioobiegu hormonu LH z przysadki mózgowej. Hormon ten pobudza do jajniki do jajeczkowania. Mamy wtedy bardzo szybki wzrost poziomu progesteronu. Dzień, w którym przekroczy 5 ng/ml, uważam za owulację. Zostaną jeszcze do odczekania 2 dni, w których komórki jajowe dojrzewają w jajowodzie i są zdolne na przyjęcie komórek plemnikowych przez kolejne 2 dni. W tym czasie progesteron wzrasta jeszcze szybciej i w dniach tzw. najlepszych osiąga poziom [B]od 15 ng/ml do nawet 40 ng/ml[/B]." Żródło: [url=http://www.malamuty.org/index.php?option=com_content&task=view&id=71&Itemid=45]MALAMUTY Internetowy magazyn hodowców i miłośników alaskan malamute - FAQ - INSEMINACJA[/url] Quote
Nitor-Nivalis Posted November 26, 2008 Posted November 26, 2008 [B]od 15 ng/ml do nawet 40 ng/ml to [/B]nanogramy na mililitr wiec tej skali zastosowac do Twojego wyniku nie mozesz Quote
mortikia Posted November 28, 2008 Author Posted November 28, 2008 Niestety, tym razem nici z krycia. Miałam wypadek i chodzę o kulach. Nie dam rady jechać z sunią do reproduktora... Quote
Recommended Posts