massada7 Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 witam juz mam metlik w glowie bo czytam po roznych forach i jeden wypowiada sie tak inny inaczej. moze ktos mial taki przypadek i by mi rozwial watpliwosci. wiec kupilam yorka ma [B]3 miesace[/B] i [B]wazy 2,3 kg w klebie ma 29 cm :roll: [/B]czy to jest normalne bo z tego co czytam to kazdy pies jak ma 3 miesiace to wazy 1 kg do 1,5 kg widzialam rodzicow pieska i byly standardowe matka miala 2,8 tata 2,4 nie wiecie czy dozu urosnie? pies nie ma rodowodu. dziekuje za odpowiedz. Quote
karjo2 Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 A piesek ma metryke i tatuaz, jest rodowodowy? Na pewno po tych rodzicach? Quote
massada7 Posted November 20, 2008 Author Posted November 20, 2008 [quote name='karjo2']A piesek ma metryke i tatuaz, jest rodowodowy? Na pewno po tych rodzicach?[/quote] pies nie ma rodowodu rodzice maja widzialam ich na zywo i nie byly duze a wczoraj poszlam do weterynarza i na wadze poakzalo 2,3 kg a jak na 3 miesiecznego psiaka to raczej za duzo i to na yorka co nie umaszczenie ma tez yorka wiec meiszaniec nie moze raczej byc Quote
karjo2 Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 No to masz uroczego kundelka do kochania. Futrem moze przypominac yorasa, ale co z niego wyrosnie, ile bedzie wazyl, okaze sie za jakis czas. Niestety, tak wyglada kupowanie psow o nieznanym pochodzeniu. Quote
puli Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 [quote name='massada7'] co nie umaszczenie ma tez yorka wiec meiszaniec nie moze raczej byc[/quote] Jak najbardziej może. Moze być i tak ze w jednym miocie są szczenieta po różnych ojcach. Quote
karjo2 Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 A tu jest wiecej w podobnym temacie: [url]http://www.dogomania.pl/forum/f67/czy-jest-york-104606/[/url] Quote
Skibka Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 To raczej nie możliwe żeby normalny york miał w wieku 3 msc 2.3kg.. Przynajmniej masz nauczkę by kolejny piesek był z rodowodem. Quote
wiska Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 a skad pewnosc ,ze to byli rodzice tego pieska?Przykro mi ,ale bardzo mozliwe ,ze zostalas wuszczona w tzw "maliny" ^^ [URL="http://www.rodowod.republika.pl"]www.rodowod.republika.pl[/URL] --->wejdz i poczytaj Rasowy=Rodowodowy przykro ,ze dopiero teraz sie dowiesz ,ale twoj piesek to nie jest york Quote
zaba14 Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 Pies rasowy to pies z RODOWODEM, Twoj nie ma rodowodu to znaczy ze yorkiem nie jest... poza tym ze widzialas zekomych rodzicow to jakbym pokazała Ci dwa rottweilery i szczniaka owczarka niemieckiego to tez bys mi uwierzyla ze to jest ich szczeniak? :) po to sa papiery aby moc wiedziec kto jest ojcem, matka, babka, pra dziadkiem itd... Quote
ewtos Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 [quote name='massada7']czy to jest normalne bo z tego co czytam to kazdy pies jak ma 3 miesiace to wazy 1 kg do 1,5 kg , [B]pies nie ma[/B] [B]rodowodu[/B]. dziekuje za odpowiedz.[/quote] Bardzo normalne:lol: , a czy to jest dla Ciebie jakiś problem? Mój z zapewnień to miał być pomeranian , a teraz waży 11 kg i ma 38 cm w kłębie:loveu:, ale od pierwszej chwili się w nim zakochałam i słuchałam tych wywodów z przymróżeniem oka;) nie przepłaciłam.Tylko mój biedny Tosiek tak się wczuł w role, że cały czas myśli ,że jest pomeranianem i po dziś dzień przy wadze j/w je tylko[B] karmy dla ras mini i innych nie chce.:evil_lol:[/B] Quote
massada7 Posted November 20, 2008 Author Posted November 20, 2008 no a ja myslalam ze jak sa psiaki po rodowych rodziaach jak ten pan mnie zapewnail to myslalam ze beda czyste wygladem przypomina yorka ale wlasnie ta waga mnie przeraza no ale co trodno sie mowi i tak jest kochany :evil_lol: dzieki za pomoc a ja myslalam ze rodowod to jest dlatego zeby na wystawy z nim chodzic a teraz juz wiem ze to chodzi o czystosc rasy. Quote
Martens Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 Jak nie ma rodowodu to i do 10 kilo może urosnąć ;) bo tylko bozia wie kim byli jego rodzice a przynajmniej tatuś, jak już wspomniano. A czarne podpalane umaszczenie i stercząca sierść nie gwarantują wcale że szczeniak wyrośnie na yorka :eviltong: EDIT: Najważniejsze że i tak będzie kochany. Quote
zaba14 Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 [quote name='massada7']no a ja myslalam ze jak sa psiaki po rodowych rodziaach jak ten pan mnie zapewnail to myslalam ze beda czyste wygladem przypomina yorka ale wlasnie ta waga mnie przeraza no ale co trodno sie mowi i tak jest kochany :evil_lol: dzieki za pomoc a ja myslalam ze rodowod to jest dlatego zeby na wystawy z nim chodzic a teraz juz wiem ze to chodzi o czystosc rasy.[/quote] Na forum jest dziewczyna ktora ma takiego yorczka z schroniska :) brala go w zasadzie nie jako yorka bo to piesek na dlugich łapkach, ale przesliczny! :) mnie sie podoba bardziej bo nie taka pierdółka z niego hihi ;) dobrze ze zrozumialas ze masz mixa i nie boisz sie tej mysli, teraz jeszcz gorsza sprawa, bo niestety kupilas pieska od człowieka ktory ejst oszustem i pies to dla niego biznes, suke rozmnaza co cieczke a jak sie "zepsuje" to wyrzuca jak smiecia.. byc moze powiesz ze nie, to domowa hodowla itd. jednak psow nie kupuje sie bez papierow, poczytaj forum, poogladaj psy ktore robily jako masowa produkcja sama sie przekonasz :( Zostac, poczytaj, ucz sie z nami ;) zycze milej zabawy, duzo porad a przede wszystkim zdrowego siersciucha :) Quote
anii Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 Madry Polak po szkodzie. Takich przypadkow jak Twoj jest bardzo wiele. Ludzi sie nabija w butelke, bo oni niestety, ale z ochota na to przystaja. Nie ma zadnej swiadomosci w spoleczenstwie co to znaczy rasowy pies, rasowy kot, dopoki to sie nie zmieni, nadal beda ludzie, ktorzy beda kupowac takie szczeniaki, kociaki- niespodzianki. Quote
viverna Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 [URL="http://www.psy.info.pl/o/dlaczego_rodowodowy.html"]DLACZEGO Z RODOWODEM[/URL] Przykro mi, wsparłaś właśnie nieuczciwych pseudohodowców. Nie można kupować psów bez rodowodu!!! Jeżeli kogoś nie stać, by kupić psa za kilka tysięcy złotych, to znaczy, że nie stać go na psa. Opieka nad psem to również koszty leczenia, które nieraz wykraczają poza tysiąc złotych. Pseudohodowcy nie liczą się z dobrem psów, które sprzedają, nie interesuje ich, do kogo trafiają szczeniaki, liczą tylko na łatwy zysk, kosztem nieświadomych ludzi i przede wszystkim kosztem niewinnych zwierząt. Zwierzęta bez rodowodu często pochodzą od eksploatowanych suk, wykończonych fizycznie i psychicznie ciągłym rodzeniem szczeniąt. O warunkach różnych pseudohodowli nawet nie wspomnę, bo wystarczy poczytać dział psy w potrzebie, by sobie uświadomić koszmar psów z pseudohodowli!!!! Quote
anii Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 [quote name='viverna'][URL="http://www.psy.info.pl/o/dlaczego_rodowodowy.html"]DLACZEGO Z RODOWODEM[/URL] Przykro mi, wsparłaś właśnie nieuczciwych pseudohodowców. Nie można kupować psów bez rodowodu!!! Jeżeli kogoś nie stać, by kupić psa za kilka tysięcy złotych, to znaczy, że nie stać go na psa. Opieka nad psem to również koszty leczenia, które nieraz wykraczają poza tysiąc złotych. [/quote] Psa [B]z rodowodem[/B] mozna kupic za okolo tak usredniajac 1500 zlotych. Wystarczy poobserwowac sobie ogloszenia. Pseudohodowca sprzedaje czasem drozej(chce za yorka 1200) niz hodowca, ktory wyda psa z metryka (za psa chce 1100, za suczke trzeba doplacic kilkaset zlotych wiecej). Przyklady mozecie znalesc na serwisach ogloszeniowych. Nie wiem ile autorka watku zaplacila za psa, ale uznala, ze wszystkie pieski rasowe nasze sa, z tym ,że te bez rodowodow tansze. Niestety wystarczylo kilka minut w sieci, zeby podac przyklad, kiedy pseudohodowca zyczy sobie wiecej za kundla, niz hodowca, ktory hoduje rasowe psy. To tez przyklad na to jak ten interes swietnie sie kreci. :shake: Co do kosztow leczenia i opieki nad psem, to dotyczy kazdego wlasciciela psa, czy to rasowego, czy nie. A takze kota i innych stworzen, ktore bierzemy pod swoj dach i jestesmy za nie odpowiedzialni. Quote
WŁADCZYNI Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 Ludzie wyluzujcie - autorka wątku już wie o co chodzi, psa kocha i będzie kochać. Poczytała również strony i wystarczy. Ze swojej strony życzę wszystkiego najlepszego na psiej drodze życia:) Quote
viverna Posted November 21, 2008 Posted November 21, 2008 [quote name='anii']Co do kosztow leczenia i opieki nad psem, to dotyczy kazdego wlasciciela psa, czy to rasowego, czy nie. A takze kota i innych stworzen, ktore bierzemy pod swoj dach i jestesmy za nie odpowiedzialni.[/quote] nie napisałam, że jak kogoś nie stać na psa z rodowodem, to powinien wziąć bidę ze schroniska!!! Po prostu trzeba się liczyć z możliwością sporych kosztów niezależnie od posiadania przez zwierzę rodowodu. Jak nie chcemy zwierza z rodowodem, to schroniska stoją otworem! Quote
massada7 Posted November 21, 2008 Author Posted November 21, 2008 [quote name='WŁADCZYNI']Ludzie wyluzujcie - autorka wątku już wie o co chodzi, psa kocha i będzie kochać. Poczytała również strony i wystarczy. Ze swojej strony życzę wszystkiego najlepszego na psiej drodze życia:)[/quote] dziekuje ci bardzo za poparcie hehe . juz wiem wszystko co i jak a za psa to dalam prawie jak z rodowodem bo dalam 1000 zl a chcial 1200 wiec przeplacilam ale jest slodki jka zrobie zdjecie to wstawie tylko nie wiem jak wstawic ?? na drugi raz bede wiedziala juz po co rodowd poprostu myslalam ze rodowod to jest po to zeby mozna bylo na wystawy chodzic a ja mysle mi to nie potrzebne boja chce miec pieska dla siebie a nie bna wystawy. ktos jakas bzdure tez mi powiedzial ze jak 4 razy sie nie pojdzie z pieskiem na wystawe to rodowod ptrzepada sluchalam glupich i bzdurnych rad innnych i teraz wyszlam na tyum jak wyszlam ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo :lol: !! Quote
Mraulina Posted November 21, 2008 Posted November 21, 2008 Pieska trzeba kochać - i już. A na przyszłość unikać pseudohodowców. Quote
Martens Posted November 23, 2008 Posted November 23, 2008 [quote name='massada7']ktos jakas bzdure tez mi powiedzial ze jak 4 razy sie nie pojdzie z pieskiem na wystawe to rodowod ptrzepada[/QUOTE] :crazyeye: :lol: A myślałam, że już nic mnie nie zaskoczy... Quote
vikiii Posted November 23, 2008 Posted November 23, 2008 [quote name='Martens']:crazyeye: :lol: A myślałam, że już nic mnie nie zaskoczy...[/quote] Ja niedawno byłam w szoku jak kobitka wykłócała się z wetem.... że ten ma wystawić rodowód - bo "hodoffca" powiedział, że rodowody wystawia wet:evil_lol: Już nie wspomnę o tym: "szczenie nie ma rodowodu, bo urodziło się jako np.7 w miocie" Massada - kochaj psiurka :loveu: , niech się zdrowo chowa i wyrośnie na mądrego psiaka:loveu:......ale ostrzegaj wszystkich przed pseudo! Bo to różnie bywa - inny oszukany właściciel jak mu nie wyrośnie pies na to co chciał, to..... na ulicę:mad: Quote
Jagódka&Uzi Posted November 24, 2008 Posted November 24, 2008 [quote name='massada7'] ktos jakas bzdure tez mi powiedzial ze jak 4 razy sie nie pojdzie z pieskiem na wystawe to rodowod ptrzepada !![/quote] Jak kupujesz psa z z rodowodem i chcesz, żeby miał rodowodowe dzieci musisz go kilka razy wystawić. Jak tego nie zrobisz dzieci będą bez rodowodu. Więc to prawda ale ktoś źle to ujął bo to nie dotyczy szczeniaka który ma już rodowód, bo nikt mu go już nie zabierze. Rodowód może najwyżej przepaść jego dzieciom jak nie zostanie wystawiony. Quote
massada7 Posted November 24, 2008 Author Posted November 24, 2008 no jak to sie mowi madry polak po szkodzie ale nic dam rade piesk wspanialy :loveu: i trzeba kochac bez wzgledu jaki jest moze w przyszlosci kupie drugiego ale tym razem juz bede wiedziec ! pozdrawiam Quote
Recommended Posts