Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='kumpel od serca']Witam!
Szukam takiej rasy, która najbardziej podobna jest charakterem do nowofundlanda. I znalazłam informacje o clumberach. I zastanawiam się nad zakupem tego psiaka. Moje obawy budzi trochę instynkt płochacza. Jak to wygląda u Was, właścicieli tych przeuroczych spanieli?[/QUOTE]

Witam
Z tej strony właścicielka clumberka i niufka.
Mogę troche opowiedzieć o obu rasach, choć mogłam równie dobrze trafić na osobniki odstające od uśrednionych cech swoich ras :)
Też clumber do nas trafił z miłosci do niufów... Nawet z wyglądu są podobne i z niektórych cech charakteru.
Oba moje psy za głaskanie zrobią wszystko, kochają wszystkich ludzi i uwielbiają dzieci. Oba nie mają większych problemów z dogadaniem się z innymi psami, choć u Lolka (clumber) wyczuwalna jest przy obcym psie rezerwa.
Czasem na wystawach potrafi mruczeć/warczeć na psa, którego sie boi (i zdarza sie to w tej rasie nie tylko jemu) a Laszlowi (niufowi) nie zdarzyło sie to nigdy.

U nas dochodzi jeszcze różnica wieku - Niuf ma 6,5 roku a Clumber ponad rok, więc mogą też stad się brać różnice. Clumber wymaga zdecydowanie dłuższych spacerów, jest dużo żywszy i bardziej aktywny. Choć jak ma ochote to też przesypia całe dnie jak i niuf.

Clumber jest bardzo czujny ( z tego co wiem nie tylko mój), jak coś sie dzieje za bramą to szczeka i chowa sie za chrapiącego w tym czasie smacznie Laszla.
Nasz clumber ma zdecydowany problem z samotnym zostawianiem go w domu, hotelu.... wyje aż ktoś przyjdzie, z tego co wiem nie tylko mój Lolek to robi...
Być może jest to spowodowane potrzebą bycia blisko człowieka - nasz Nuf też jest związany z nami, ale okazuje to w bardziej dystyngowany sposób.

No i dochodzi instykt łowiecki - Niufek wiadomo:) idzie górnym wiatrem i zawsze znajdzie wode do wykąpania sie w niej - a Lolek moze z zamkniętymi oczami iśc za swoim nosem. Jakbym sie zgubiła w lesie, moge liczyć na to, że na pewno znajdzie drogę powrotną... Przy czym póki co w większości przypadków łatwo go odwołać i jak dotąd dłuższa pogoń zdarzyła mu sie tylko raz.
Inną uciązliwą cechą, której nie ma Niuf jest upartość. To chyba typowa cecha spanieli, choc specjalistką nie jestem :) Jak na coś sie uprze, to tak ma być. Najgorsze jest gromadzenie przedmiotów w psyku - uwielbia mieć coś w nim, niestety ja nie potrafie mu zabrać nic z pyska. Dostaje jakiegoś szczękościsku i czuje sie jakbym miała amstafa... W naszym domu Lolkowi potrafi zabrać coś jedynie mój mąż - chyba świadczy to o jego poporządkowaniu się najsilniejszemu w stadzie. Z Niufkiem nigdy nie było tego problemu, zawsze był tym który ulegał, do clumbera trzeba mieć chyba silniejszą ręke, systematyczność. Jest trudniejszy z charakteru w odchowie ( w porównaniu z niufkiem) i nie polecałabym go dla osoby która wczesniej nie miala psa i sie na tym nie zna.
Ma też wiele zalet, których niufy nie mają, jest bardziej radosny, chętny do zabawy, rozśmiesza nas w domu no i sprawa praktyczna: jest po prostu "poręczniejszy" na wyjazdy i spacery ( łatwiej go utrzymać na smyczy).
Wiele spraw mogło wziąć sie z różnicy wieku czy też z cech osobniczych więc może inni mają inne postrzeganie tych ras... Na przykład od kiedy pies skończył rok stał sie zdecydowanie inny - spokojniejszy, bardzej zrównoważony... więc nie wykluczam, ze za kolejny rok napisałabym o nim inaczej :)
Jeśli ma Pani jakieś pytania prosze śmiało pisać tu lub na maila: [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL]

• 2 weeks later...
  • 3 months later...
Posted

W hodowli Kaprys Rejenta przyszły na świat nowe clumberki 3 dziewczynki i 3 chłopców. Zainteresowanych odsyłam do hodowcy [url]http://kaprysrejenta.pl/pl/szczenieta[/url]