Miga Posted September 11, 2004 Posted September 11, 2004 Gdzieś przeczytałam, że trymowanie tych ras wygląda zupełnie inaczej niż sznaucera. Niektórzy fryzjerzy też strzygą airedale a`la pudle. Czy ktoś mi dokładnie opisze jak wzorcowo powinno sie trymować airedale, bądź welsha. Czy jest to bardzo kosztowne? Co jaki czas trzeba to powtarzać? Będę wdzięczna za wyjaśnienia oraz rysunki (zdjęcia). Może pokażecie na przykładzie waszych psów. :) Pozdrawiam Quote
Fuka Posted December 27, 2004 Posted December 27, 2004 Miga, zapraszam, na POZOSTAŁE TERRIERY - pomożemy! Jeżeli chodzi o koszty - to wszystko zalezy od tego gdzie mieszkasz i na kogo trafisz. Ceny są rożne, jakość usług tez. Ja na przykłąd zdaję sobie sprawę, że za to co robię biorę stanowczo za mało :oops: Niestety wiem, że ludziom naogól wisi to czy ich pies jest po chamsku ostrzyżony maszynką czy wyskubany zgodnie z wszystkimi wymogami - co jest bardzo pracochłonne, stąd mam (nazwijmy to) "zniżkę" dla tych którym zalezy na porządnym zrobieniu ich psa - cholera - robię za don kichota.... Niestety do standardu nalezy to, że fryzjerzy, którzy obiecują, że wytrymuja psa - "pomagają" sobie maszynką, nożyczkami i degażowkami - w dużo większym stopniu niż to jest dopuszczalne, a niektórzy idą jeszcze dalej i jako wytrymowane oddają włąścicielom psy, które były w całosci ostrzyżone - najgorsze jest to, ze niektóre z nich tak zrobione trafiają potem na wystawy.... A tak naprawdę jest bardzo niewiele miejsc na psie, w których można sobie pozwolić na używanie innych narżędzi niż palce, tępy nóż trymerski, grzebień i szczotka. Prawidłowo wytrymowany pies tych ras powinien być zrobiony CAŁY ręcznie -jedynie włosy miedzy opuszkami wycina się nożyczkami lub maszynka, brzuch, jądra, penis i najbliższe okolice odbytu tez sa strzyżone, a cała reszta ma być wyskubana! Niestety prawidłowo przygotowane airedale, welshe, lakelandy, czy foxy szorstkowłose - wciąż należą do mniejszości na naszych ringach, o ulicach nawet nie wspomne. Tak się składa, że na dogomanii możesz trafić na osoby, które same trymują swoje terriery i robią to dobrze, więc korzystaj! Quote
oki Posted December 29, 2004 Posted December 29, 2004 Ja na przykłąd zdaję sobie sprawę, że za to co robię biorę stanowczo za mało :oops: Niestety wiem, że ludziom naogól wisi to czy ich pies jest po chamsku ostrzyżony maszynką czy wyskubany zgodnie z wszystkimi wymogami - co jest bardzo pracochłonne, stąd mam (nazwijmy to) "zniżkę" dla tych którym zalezy na porządnym zrobieniu ich psa - cholera - robię za don kichota.... Niestety do standardu nalezy to, że fryzjerzy, którzy obiecują, że wytrymuja psa - "pomagają" sobie maszynką, nożyczkami i degażowkami - w dużo większym stopniu niż to jest dopuszczalne, a niektórzy idą jeszcze dalej i jako wytrymowane oddają włąścicielom psy, które były w całosci ostrzyżone - najgorsze jest to, ze niektóre z nich tak zrobione trafiają potem na wystawy.... A tak naprawdę jest bardzo niewiele miejsc na psie, w których można sobie pozwolić na używanie innych narżędzi niż palce, tępy nóż trymerski, grzebień i szczotka. Prawidłowo wytrymowany pies tych ras powinien być zrobiony CAŁY ręcznie -jedynie włosy miedzy opuszkami wycina się nożyczkami lub maszynka, brzuch, jądra, penis i najbliższe okolice odbytu tez sa strzyżone, a cała reszta ma być wyskubana! Niestety prawidłowo przygotowane airedale, welshe, lakelandy, czy foxy szorstkowłose - wciąż należą do mniejszości na naszych ringach, o ulicach nawet nie wspomne. Niestety to święta prawda a doprowadzenie do pożądku takiego ścinanego własa trwa około roku. I widzę, że nie tylko ja stosuję "zniżkę"..... Quote
Fuka Posted December 30, 2004 Posted December 30, 2004 Niestety to święta prawda a doprowadzenie do pożądku takiego ścinanego własa trwa około roku. I widzę, że nie tylko ja stosuję "zniżkę"..... Oki, łącze się z Tobą w bólu 8) Ciekawam skąd jesteś? I czy masz jakiegoś terriera? Quote
Recommended Posts