Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Brezyl']Ja wiem, że uprawiają coś innego, alo skoro szukaja psa, który ma im towarzyszyć, to myślę, ze zajmą się też bikejoringem, choćby w wersji amatorskiej. ;) No i jesli to coś co uprawiają, jest bardzo ekstremalne, to rozgrzać się trzeba, poterenować ogólnorozwojowo trzeba i wtedy można to zrobić z psem. Nie mówię o jakiś eksteremach, które mogłoby zagrozić zdrowiu psa czy człowieka.[/QUOTE]

Zrozumiałam, że oni chcą psa, który pobiega przy rowerze i dobiegnie z nimi do miejsca, w którym odbywają treningi czy jak zwał tak zwał i w tym miejscu pies ma się zająć samym sobą i nie zasuwać z nimi po trasie. Rozgrzewką byłby w takiej sytuacji przejazd do miejsca, w którym chcą szaleć.
Może autor się pojawi i wytłumaczy o co chodzi.

Posted

[URL]https://www.youtube.com/watch?v=5uslwIp48Bw[/URL] taka dyscyplina, a tu jest świetny psiak, o coś takiego nam chodzi, a bikejoring też nas interesuje, ale raczej nie będziemy startować w zawodach :)
Dlatego też podkreślam, że moja dziewczyna jeździ wolniej i na łatwiejszych trasach, gdzie pies nie będzie mieć problemu, a sama sprawa bikejoringu to dla nas nowa sprawa i chcemy się tym również zająć z psem, ale nie tak, by szykować go do zawodów, tylko dla zabawy wspólnej :)

Posted

Widzę, że ktoś szuka rasy psa i ma bardzo podobne wymagania do moich hehe! :)
Tez jeżdżę na rowerze, co prawda nie DH, a MTB-ogólnie terenowo-lasy,łąki i te sprawy. W wakacje zawsze obowiązkowo w rejony górskie się wybieram z chłopakiem i tam też szalejemy sobie na rowerach. Oprócz tego biegam kilka razy w tygodniu, kocham dłuuuuuugie spacery, pływanie, windsurfing, kitesurfing, no ogólnie sport! Do niedawna we wszystkim towarzyszył mi...sznaucer miniaturowy! :) Niestety ale Frodo zginął tragicznie pół roku temu w wypadku samochodowym (dachowanie) :( długo nie mogłam się pozbierać, zwłaszcza, że mieszkał ze mną na studiach i strasznie ciężko się było przestawić na brak psa!
Szukam teraz pieska obojętnie jakiego wzrostu, byle nie ważył więcej niż 25 kg! Wolałabym suczkę, im mniejszy(drobniejszy) piesek tym lepiej! Musi jednak być wytrzymały i spokojnie nadawać sie na wycieczki do lasu, na łąki itp Musi bez problemu dawac sobie radę na dystansach do 30-40 km (oczywiście z przerwami! na pływanie i inne rozrywki :) i po odpowiednim przygotowaniu). Musi nadawać się do mieszkania w bloku na piętrze.
Jednocześnie ma być milutki, łagodny, nie musi mieć instynktu obronnego, wręcz przeciwnie, bo czasami będę musiała go podrzucać czy to znajomym czy rodzinie (raz na 5 tygodni jestem zmuszona wyjeżdzac na kilka dni za granicę i nie mogę brać psa ze sobą). Dobrze by było gdyby to była rasa, która przyzwyczai się do braku intensywnego ruchu (poza weekendami) przez jakieś 2-3 tygodnie raz na jakiś czas- w okresie mojej sesji itd.
Musi być łagodny, przyjazny do innych psów i stosunkowo łatwy do wychowania. Najlepiej krótkowłosy, a jak długowłosy to nieliniejący!
Co radzicie?
Kumpel od MTB ma polecanego tu wyżła węgierskiego i ma pies powera! Trasy 50 km przebiega bez większego problemu! Ale niestety jest agresywny wobec obcych psów i mocno nieufny do obcych :( nie wiem na ile to kwestia wychowania, ale kumpel mówi, że zna jeszcze 3 inne takie wyżły, więc wolę nie ryzykować, może ciężko się je szkoli :(
Co proponujecie?

Posted

Orak może flat coated retriever, ma nieco dłuższy włos wprawdzie, ale nie wymaga czasochłonnej pielęgnacji jeśli chodzi o sierść. Jest to rasa raczej przyjazna dla ludzi i psów, łagodna. To pies aktywny, ale myślę, że okresowo każdy pies jest w stanie znieść mniejszą aktywność. Jeśli chodzi o wagę to może przekraczać te 25 kg, ale można znaleźć jakąś drobniejszą suczkę

Posted

[quote name='OraK']Widzę, że ktoś szuka rasy psa i ma bardzo podobne wymagania do moich hehe! :)
Tez jeżdżę na rowerze, co prawda nie DH, a MTB-ogólnie terenowo-lasy,łąki i te sprawy. W wakacje zawsze obowiązkowo w rejony górskie się wybieram z chłopakiem i tam też szalejemy sobie na rowerach. Oprócz tego biegam kilka razy w tygodniu, kocham dłuuuuuugie spacery, pływanie, windsurfing, kitesurfing, no ogólnie sport! Do niedawna we wszystkim towarzyszył mi...sznaucer miniaturowy! :) Niestety ale Frodo zginął tragicznie pół roku temu w wypadku samochodowym (dachowanie) :( długo nie mogłam się pozbierać, zwłaszcza, że mieszkał ze mną na studiach i strasznie ciężko się było przestawić na brak psa!
Szukam teraz pieska obojętnie jakiego wzrostu, byle nie ważył więcej niż 25 kg! Wolałabym suczkę, im mniejszy(drobniejszy) piesek tym lepiej! Musi jednak być wytrzymały i spokojnie nadawać sie na wycieczki do lasu, na łąki itp Musi bez problemu dawac sobie radę na dystansach do 30-40 km (oczywiście z przerwami! na pływanie i inne rozrywki :) i po odpowiednim przygotowaniu). Musi nadawać się do mieszkania w bloku na piętrze.
Jednocześnie ma być milutki, łagodny, nie musi mieć instynktu obronnego, wręcz przeciwnie, bo czasami będę musiała go podrzucać czy to znajomym czy rodzinie (raz na 5 tygodni jestem zmuszona wyjeżdzac na kilka dni za granicę i nie mogę brać psa ze sobą). Dobrze by było gdyby to była rasa, która przyzwyczai się do braku intensywnego ruchu (poza weekendami) przez jakieś 2-3 tygodnie raz na jakiś czas- w okresie mojej sesji itd.
Musi być łagodny, przyjazny do innych psów i stosunkowo łatwy do wychowania. Najlepiej krótkowłosy, a jak długowłosy to nieliniejący!
Co radzicie?
Kumpel od MTB ma polecanego tu wyżła węgierskiego i ma pies powera! Trasy 50 km przebiega bez większego problemu! Ale niestety jest agresywny wobec obcych psów i mocno nieufny do obcych :( nie wiem na ile to kwestia wychowania, ale kumpel mówi, że zna jeszcze 3 inne takie wyżły, więc wolę nie ryzykować, może ciężko się je szkoli :(
Co proponujecie?[/QUOTE]
a musi byc rasa?? ;)
moze w schronisku cos takiego by sie znalazlo, i kompaktowe by bylo.
Ja mam suczke z ulicy, wazy 8 kilo, pływa, biega przy rowerze. Spokojnie przebiega na raz 12-15 km, jezdzimy tak nad rzeke wiec w miedzyczasie plywa i spoko sobie radzi.

Posted

[quote name='Victoria']a musi byc rasa?? ;)
moze w schronisku cos takiego by sie znalazlo, i kompaktowe by bylo.
Ja mam suczke z ulicy, wazy 8 kilo, pływa, biega przy rowerze. Spokojnie przebiega na raz 12-15 km, jezdzimy tak nad rzeke wiec w miedzyczasie plywa i spoko sobie radzi.[/QUOTE]
Rozważam ten pomysł, nawet mam zamiar pojechać do pobliskiego schroniska się rozejrzeć, ale martwi mnie jedna rzecz- ja chcę pieska, którego od małego będę socjalizować z dziećmi, to musi być psisko, które dzieci będzie lubić i będzie kompletnie pozbawione agresji, bo nie wyobrażam sobie trzymać go na smyczy w terenie na rowerze, a wiadomo ze ludzi mijać będziemy :) Boję się, że takiego schroniskowca nie sprawdzę pod tym kątem tak jakbym chciała, zwłaszcza, że ten prawdziwy charakter wychodzi po kilku tygodniach od przygarnięcia pod dach! I co potem? Przecież bym pieska nie oddała, a z drugiej strony męczyć się z pieskiem, który nie podpasował mi charakterem :(

Szukam informacji o flatach i niestety, ale ważą więcej niż 25 kg a kupować i liczyć na to, że wyrośnie mniejszy nie zamierzam :(
Myślałam o beaglu, ale wyczytałam, że lubią uciekać i nie nadają się do życia w bloku, więc odpada. Patrzyłam tez na jack russell terriera to z kolei wyszło, że często są agresywne wobec innych psów, że do dzieci też średnio, bo są mocno pobudliwe i łatwo je wyprowadzić z równowagi :(

Posted

Można jeszcze z DT adoptować psa :)
My w schronisku bardzo często sprawdzamy psy na dzieci, zabieramy psy na różne akcje np. dogtrekkingi, do centrum miasta, do centrum handlowego, na festyny.

Posted

[quote name='Naklejka']Można jeszcze z DT adoptować psa :)
My w schronisku bardzo często sprawdzamy psy na dzieci, zabieramy psy na różne akcje np. dogtrekkingi, do centrum miasta, do centrum handlowego, na festyny.[/QUOTE]

Powiem szczerze, że z DT nie chcieli mi ostatnio pieska dać, bo studiuję i mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu ;)
W jakim schronisku jestes wolontariuszką? Może mielibyście jakiegoś pasującego do moich wymagań pieska?

Posted

[quote name='OraK']Powiem szczerze, że z DT nie chcieli mi ostatnio pieska dać, bo studiuję i mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu ;)
W jakim schronisku jestes wolontariuszką? Może mielibyście jakiegoś pasującego do moich wymagań pieska?[/QUOTE]

ehh...
Psitulmnie w Zabrzu, aktualnie mam przerwę w wolontariacie, ale pracownicy, wolontariusze na pewno pomogą. Mamy też wątek na dogo :)

Posted

[quote name='Naklejka']ehh...
Psitulmnie w Zabrzu, aktualnie mam przerwę w wolontariacie, ale pracownicy, wolontariusze na pewno pomogą. Mamy też wątek na dogo :)[/QUOTE]

Oj to strasznie daleko! :( ja jestem z pomorza :(

Posted

[quote name='OraK']Oj to strasznie daleko! :( ja jestem z pomorza :([/QUOTE]

Może schronisko w Szczecinku? Baaardzo fajne schronisko z indywidualnym podejściem do każdego psa.

Posted

[quote name='omry']Może schronisko w Szczecinku? Baaardzo fajne schronisko z indywidualnym podejściem do każdego psa.[/QUOTE]

Dzięki! Postaram się tam podjechać jeszcze w tym tygodniu :)

Gdyby ktoś jednak miał jakieś propozycje określonych ras albo jakieś sugestie co do psów w typie określonych ras, których powinnam szukać po schroniskach (bo byłyby największe szanse trafienia na pieska lubiącego ruch) to niech śmiało pisze!

Posted

[quote name='Maghda']Może springer spaniel? Bardzo przyjazne do obcych, potrzebują sporo ruchu więc można je wziąć pod uwagę[/QUOTE]

Mają długą sierść :( to znaczy nie mam nic przeciwko dluzszej siersci u psa, o ile nie bedzie linial, ale i tak bede go obcinac czy trymować, tak robiłam z moim sznaucerkiem i to był duży plus ten brak fruwającej po domu sierści....
Myślę jeszcze o sznaucerze średnim, ale wiem, że ja miałam sporo szczęścia trafiając na sznupka, który był bardzo zrównoważony, lubił ludzi, psy, dzieci mimo, że wcale jakoś się do jego socjalizacji nie przykładałam. A jak czytam wypowiedzi różnych ludzi to jednak sporo z nich ma problemy ze swoimi sznaucerami albo też ma psy o zupełnie innej psychice i zachowaniu od mojego czorcika.

Posted

Orak To jak nie flat to może toller? Moja fakt linieje dość obficie ale tak dwa razy na rok i po prostu oddaje ją do wyczesania i właściwie wtedy nie wypada tego dużo.

Z schronisk jeszcze bardzo fajne jest w dobrej szczecińskiej, można spokojnie napisać o jakiego psa się chce(mają nawet taki dział na face ale nie mogą go znaleźć)
[URL]https://www.facebook.com/pages/Schronisko-dla-Bezdomnych-Zwierząt-w-Dobrej/588298744577307?fref=ts[/URL]

Posted

[quote name='dance_macabre']Orak To jak nie flat to może toller? Moja fakt linieje dość obficie ale tak dwa razy na rok i po prostu oddaje ją do wyczesania i właściwie wtedy nie wypada tego dużo.

Z schronisk jeszcze bardzo fajne jest w dobrej szczecińskiej, można spokojnie napisać o jakiego psa się chce(mają nawet taki dział na face ale nie mogą go znaleźć)
[URL]https://www.facebook.com/pages/Schronisko-dla-Bezdomnych-Zwierząt-w-Dobrej/588298744577307?fref=ts[/URL][/QUOTE]

Dziękuję za link! :)
Co do tollera to niestety, ale nie. Ma jednak trochę tej sierści, w dodatku na stronach różnych czytam ze on linieje praktycznie caly rok tylko dwa razy w roku mocniej.
A co myslicie o pudlu?

Posted

Pudel bez problemu poradzi sobie przy rowerze , stawiałabym oczywiście na średniaka bo mini i toye mogą jednak nie dać rady z tak długimi trasami o jakich piszesz (chyba że zainwestować w koszyk i jakąs część drogi psa wieźć).
Pudle to niesamowicie mądre psy , i potrzebują sporo ruchu jednak nie powinno być problemu z kilku dniową przerwą od dluższych spacerów .
Mój nie był jakoś mocno kochający obcych ludzi , akceptował każdego ale nie koniecznie chciał dać sie pogłaskać obcym na spacerze .
Na pewno jest wart wzięcia pod uwage .

Posted

[quote name='gops']Pudel bez problemu poradzi sobie przy rowerze , stawiałabym oczywiście na średniaka bo mini i toye mogą jednak nie dać rady z tak długimi trasami o jakich piszesz (chyba że zainwestować w koszyk i jakąs część drogi psa wieźć).
Pudle to niesamowicie mądre psy , i potrzebują sporo ruchu jednak nie powinno być problemu z kilku dniową przerwą od dluższych spacerów .
Mój nie był jakoś mocno kochający obcych ludzi , akceptował każdego ale nie koniecznie chciał dać sie pogłaskać obcym na spacerze .
Na pewno jest wart wzięcia pod uwage .[/QUOTE]

Pomyślałam właśnie o pudelku średnim, bo ten królewski już trochę za duży :)
Czy wiecie jak ksztaltuja sie ceny pudli srednich w naszym kraju? i czy sa jakies roznice miedzy roznymi kolorami?

Posted

[quote name='OraK']
Myślę jeszcze o sznaucerze średnim, ale wiem, że ja miałam sporo szczęścia trafiając na sznupka, który był bardzo zrównoważony, lubił ludzi, psy, dzieci mimo, że wcale jakoś się do jego socjalizacji nie przykładałam. A jak czytam wypowiedzi różnych ludzi to jednak sporo z nich ma problemy ze swoimi sznaucerami albo też ma psy o zupełnie innej psychice i zachowaniu od mojego czorcika.[/QUOTE]

Ludzie mają problem ze sznaucerami bo myślą,że sam się wychowa. Sznaucer ma być nieufny do obcych i jest stróżujący.

Posted

[quote name='OraK']Pomyślałam właśnie o pudelku średnim, bo ten królewski już trochę za duży :)
Czy wiecie jak ksztaltuja sie ceny pudli srednich w naszym kraju? i czy sa jakies roznice miedzy roznymi kolorami?[/QUOTE]

Gdzieś czytałam, że jakieś drobne różnice w charakterach są pomiędzy kolorami, ale nie jest to regułą. Zerknij na subforum pudli tutaj na Dogomanii, na pewno tam znajdziesz wszystkie informacje na ten temat.

Posted

[quote name='OraK']Pomyślałam właśnie o pudelku średnim, bo ten królewski już trochę za duży :)
Czy wiecie jak ksztaltuja sie ceny pudli srednich w naszym kraju? i czy sa jakies roznice miedzy roznymi kolorami?[/QUOTE]

Pudel duży waży ok. 15-25kg. Napisałaś, że szukasz psa do 25kg. Mój średniak w górnej granicy 45cm ważył jakieś 10kg. Niemniej jednak i średni i duży będzie pasował.
Cena zależy od skojarzenia, w Polsce chyba dalej mało jest hodowli średniaków (choć mogło się to ostatnio zmienić).
Nie ma różnicy w charakterze między kolorami.