Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[SIZE=2]tak dla formalności:nazywam się Dominika :]

a np. takie cos o beaglach: "[/SIZE][FONT=arial][SIZE=2][FONT=arial][FONT=arial][FONT=arial][FONT=arial][FONT=arial][FONT=arial]Pamiętaj, że jeśli jesteś osobą leniwą nie powinieneś decydować się na zakup tego psa. Już pierwsze tygodnie wspólnego obcowania byłyby dla ciebie ciężką próbą. Tego psa nie da się zmęczyć.Niezbędne jest konsekwentne postępowanie od szczenięcia. Wskazane jest udanie się na podstawowe szkolenie posłuszeństwa PT I, ponieważ rasa ta jest dość trudna do ułożenia. Beagle nie jest psem dla początkujących hodowców, ponieważ już najmniejsze błędy popełnione w wychowaniu szczeniaka, mogą być później trudne do naprawienia. Dość często widzimy zdenerwowanych właścicieli niesfornych beagli, którzy nie mogą przywołać do siebie swojego pupila. Gdy ten znajdzie jeszcze na trawniku jakąś „zakazaną zdobycz” w postaci np. kawałka tektury, szansa na jego złapanie maleje do zera"

i tak ogólnie :
"[/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/SIZE][/FONT][SIZE=3][SIZE=2]Tak czy inaczej jeśli wiemy, że pies będzie musiał zostawać sam w domu na dłużej niż 4-5 godzin dziennie to powinniśmy jednak wybrać inną rasę, na pewno nie psa gończego czy myśliwskiego."

a większośc z tych psów to właśnie psy gończe-myśliwskie[/SIZE]
[/SIZE]

Posted

[quote name='szpaczek']mam pytanko:czy ten pies na zdjęciu to jack russel terier?

i jeszcze jedno:napisze rasy które mi sie podobają i napiszcie które rasy odradzacie dla początkujących

west,golden retriver,jack russel terier,beagl(o tym najbardziej marze),king cavalier charles spaniel iii chyba tyle,chyba że coś ominełam[/QUOTE]

Na zdjęciu jest jrt Tinki - Gram.
W moim avatarze jest suka w typie prt.

Odradzam russella jako pierwszego psa, zwłaszcza jeśli ogrodzenie jest raczej ozdobne - moja suka bez problemu doskoczy mi do ust (mam 165 cm wzrostu), ogrodzenie też przeskoczy bez większych problemów. Jeżeli za płotem będzie coś do pogonienia/zagryzienia russell może sobie wyjść i znaleść zajęcie na własną łapę.
Są bardzo bystre, szybkie, niezależne.
Moja suka potrafi zostać w domu dłużej niż te 5 godzin, nie ma dramatu, ale później pańcia musi odrobić swoją nieobecność - trzeba gada zmęczyć, bo inaczej świruje.
Dodam że potrafi wykorzystać każdą niekonsekwencję. Typ psa którego jak wyrzucisz drzwiami to nie zdążysz usiąść a już wlezie oknem;)

Posted

piszesz ze te rasy Ci sie podobają, ale co w nich jest fajnego? poza wyglądem, musisz dopasowac rase pod względem charakteru...

poza tym mówisz o małych pieskach a m.in. jest spory golden, czy patrzysz na posiadanie psa równiez przez pryzmat ile zje? ile rodzice będa musieli wydać pieniędzy na karme? czy zdajesz sobie sprawe jakie karmy są dobre? a jakie nie?
Linka dla psa nie jest niczym nadzwyczajnym, ale oczywiscie nie moze pies pozostac na niej 12h w ciagu dnia bez kontaktu z Toba :)

8h dziennie kazdy pies powinien wytrzymac, pod warunkiem ze przed zostawieniem go w domu samego porzadnie go wybiegasz, jak i po powrocie do domu, nie moga to byc 15 minutowe spacerki, jesli bierzesz aktywnego psiaka...

JRT ja równiez bym odradzała, to bardzo energiczne psy, aż nadto.. gorzej jak adhd :) wszędzie ich pełno, szybko się nudzą.. trzeba z nimi non stop coś robić, poza tym piszesz o beaglu piekne psy, jednak myśliwskie, nie zawsze odwoływalne, wymieniłas raczej modne rasy, ktore od siebie sie sporo roznia dlatego nie wiem czy chodzi o mode, o sam wyglad? bo o charakter chyba najmniej :) poza tym mowisz ze sporo zwierzyny u ciebie wiec taki beagle nie moze byc luzem... nos go poniesie.. :)

westie to super psiaki, tylko troszke roboty przy siersci jest, biały piesek wiec pielegnacja na pierwszym miejscu, poza tym zywiołowy, wesoły, gryzione pewnie chętnie potepi na wsi.. :)

king cavalier charles spaniel - tutaj bym się zastanowiła, wesołe psiaki, ruchliwe, ale równiez nie z adhd, chetne uczące się.. ale znów lniejace, czego unikniemy przy westie..

odpowiedz sobie na pytanie co chcesz z psem robic, ile czasu mu poświęcisz .. :)

jazda samochodem dla mojego czworonoga była kiedys naprawde swietna frajda :) w samochodzie zawsze był pierwszy ;)

Posted

ujmę to tak tylko prosze nie krzyczeć..:P
najpierw patrze na wygląd psa bo przecież pies powinien mi sie podobać,potem czytam w internecie charakter itp itp

i serio nie patrze czy pies jest modny czy nie

owszem wolałabym raczej średniego pieska,bo jakis chiuaua czy pinczer miniaturowy odpada(bez urazy) a golden jest jedynym wyjątkiem..to po prostu moje odwieczne marzenie wiec go równiez wymieniłam

hmm ile czasu mogę poswięcić..? więc rano max 30 minut,po południu 45 minut do godziny wieczorem też max pół godziny..wstyd sie przyznać ale raczej nie przepadam zbyt długo przebywac wieczorami na dworze...w pewnym sensie sie boje :P

edit:więc jakiego psa mi polecacie? bo jak robie sobie pedigree i daje przykładowo rózne mozliwośći i wychodzą mi baaardzo dziwne propozycje..

Posted

[quote name='szpaczek']
hmm ile czasu mogę poswięcić..? więc rano max 30 minut,po południu 45 minut do godziny wieczorem też max pół godziny..wstyd sie przyznać ale raczej nie przepadam zbyt długo przebywac wieczorami na dworze...w pewnym sensie sie boje :P
[/QUOTE]
Pekińczyka.
Golden i kazdy inny pies uzytkowy przy Tobie zwariuje z nudów.

Posted

[quote name='szpaczek']jeju czas był orientacyjny a nie ze dokładnie tyle

[/QUOTE] Ja tez napisałam orientacyjnie. Moze byc inny malutki kanapowiec który zadowoli sie spacerkami dookoła bloku.
Choc nasze pekinczyki zasuwały jak torpedy po kilka godzin dziennie...

Psy pasterskie przy stadach przemierzają dziennie 40 -60 km.
Psy mysliwskie tez przystosowane sa do wielogodzinnej intensywnej pracy fizycznej i umysłowej.
Żaden sie nie zadowoli tym co oferujesz.

Wszystkie psy ras uzytkowych wymagaja pracy z człowiekiem, szkolenia i mnóstwa ruchu.

Posted

Domek wiele nie pomoże - dostęp do ogródka jest super, ale psa to nie zmęczy. JRt, wogóle terriery odpadają bo albo pójdą w las, albo zmielą wszystko co znajdą a ogródek przekopią:cool3: bo to za mało dla aktywnych potworów.

2h aktywności to stanowczo za mało dla psów pasterskich/myśliwskich.:shake:

Posted

dlatego właśnie w tym tkwi problem że wszystkie psy które mi sie podobają to psy pasterskie/myśliwskie...:placz::placz:

ile godzin dziennie spaceru potrzebują takie psy?:(

Posted

[quote name='szpaczek']dlatego właśnie w tym tkwi problem że wszystkie psy które mi sie podobają to psy pasterskie/myśliwskie...:placz::placz:

ile godzin dziennie spaceru potrzebują takie psy?:([/QUOTE]

to strasznie płytkie, patrzeć na wygląd.

Posted

[quote name='szpaczek']płytkie?
chyba nie widziałas jeszcze płytkich rzeczy

powiem ci że duzo osób patrzy na wygląd...[/quote]

Wazne to zdawac sobie sprawe z charakteru i potrzeb wybranego psa...nie wolno o tym zapominac, wyglad to jednak nie wszystko...

Posted

w sumie ani jedna rasa nie odpowiada Twoim wymagania... nie chcialabys zobaczyc mieszkania po powrocie do domu majac takiego psa.. :)

jedynie cavis acz kolwiek według mnie to i tak za mało.. może buldozek francuski? mops ?

psy pasterskie i mysliwskie nie dość że potrzebują dużo ruchu to jednocześnie ZAJĘCIA to psy PRACUJĄCE, a Ty szukasz psa typowo kanapowego..

Posted

nie wiem czy to pisałam,ale patrze na wygląd a potem czytam o jego charakterze itp itp a nie że jakiś mi sie podoba i hop sium zaraz po niego lece..

i juz to chyba pisałam:nie podobaja mi sie takie pimpki do kostek,po prostu nie lubie takich typowo malych psów...

i jeszcze jedno: odnosze wrażenie że coś do mnie macie? nie moja wina że nie podobają mi sie niektóre rasy,zapewne wam też nie podobają sie niektóre psy.

być moze macie do mnie jakieś pytania aby rozwiać swoje wątpliwości..

Posted

Szpaczek to moze po prostu kundelka sredniego ze schronu??
Mozesz zalozyc watek w dziale PWP ze szukasz takiego takiego psa ktory nie wymaga zbyt duzej ilosci itd. Moze tam znajdzisz cos odpowiedniego.
Ewentualnie poszukaj psa w typie ktory Ci sie podoba ale juz stateczniejszego, ktory nie ma tyle energii co mlodziak ;)

Posted

[quote name='furciaczek']Wybierajac drugiego psa tez patrzylam najpierw na wyglad i nie uwazam zebym byla plytka:diabloti:[/QUOTE]

ale tylko i wyłącznie na wygląd ;)
[SIZE="1"]tak, tak, mam takie skróty myślowe- więc często muszę coś dopisywać[/SIZE]

Posted

[quote name='Tinka:)']ale tylko i wyłącznie na wygląd ;)
[SIZE=1]tak, tak, mam takie skróty myślowe- więc często muszę coś dopisywać[/SIZE][/quote]

Naturalnie ze nie, ale od czegos trzeba zaczac przy wyborze psa..u mnie to byl wyglad przyznaje sie bez bicia, jestem egoistka w tej materii bo pies fizycznie musi mi sie podobac (no dobra nie musi tak do konca:lol:) ale decydujaca role odgrywa charakter, tempermant, wymagania danej rasy itp
Zebralam to do kupy i wyszedl CC:loveu:

PS. ja tez czesto pisze tak ze nikt nie wie do konca o co mi chodzi i musze poprawiac z 5 razy zeby byla jasnosc:evil_lol:

Posted

[quote name='furciaczek']Naturalnie ze nie, ale od czegos trzeba zaczac przy wyborze psa..u mnie to byl wyglad przyznaje sie bez bicia, jestem egoistka w tej materii bo pies fizycznie musi mi sie podobac (no dobra nie musi tak do konca:lol:) ale decydujaca role odgrywa charakter, tempermant, wymagania danej rasy itp
Zebralam to do kupy i wyszedl CC:loveu:

PS. ja tez czesto pisze tak ze nikt nie wie do konca o co mi chodzi i musze poprawiac z 5 razy zeby byla jasnosc:evil_lol:[/QUOTE]

widzisz, a u mnie jest taki paradoks, szczurzy jest cały w łaty i krótki, a ja wolę białe i szorstkie :evil_lol: choć glówke ma jak król ten mój, i mi się przeokropnie podoba:loveu: ale wzięłam jego, a nie innego dlatego, że był najfajniejszy z całego miotu, bo miałam okazję znać te psy od parodniowych szczylków z zamkniętymi oczami;) no i to on mnie najbardziej polubił

Posted

zgadzam się w pełni z furciaczkiem: od czegos. trzeba zacząć ;);)

oczywiście jeszcze przejade sie do schroniska luknąć jakby co,ale wole tak na wszelki wypadek sie "ubezpieczyć" :P

Posted

[quote name='szpaczek']nie wiem czy to pisałam,ale patrze na wygląd a potem czytam o jego charakterze itp itp a nie że jakiś mi sie podoba i hop sium zaraz po niego lece..

i juz to chyba pisałam:nie podobaja mi sie takie pimpki do kostek,po prostu nie lubie takich typowo malych psów...

i jeszcze jedno: odnosze wrażenie że coś do mnie macie? nie moja wina że nie podobają mi sie niektóre rasy,zapewne wam też nie podobają sie niektóre psy.

być moze macie do mnie jakieś pytania aby rozwiać swoje wątpliwości..[/quote]

mowisz ze nie podobaja Ci sie małe psy, ale mops czy bf jest wielkosci westa i jrt... :roll:
nic do Ciebie nie mam, oczywiscie pies musi sie podobac przede wszystkim Tobie i nie jest to minus... tylko ze psy ktore wymieniłaś w ogole sie do Ciebie nie nadawaja... oferujesz naprawde mało ruchu psiakowi.. moj pies kiedy był jeszcze w dobrej koncydji chodził na dużo dłuzsze spacery, a był naprawde stary.... a Ty chcesz miec szczeniaka.. młodego psa.. to juz inna bajka. Moja znajoma kupiła sobie goldena bo ładny, miły... nie lubie do niej chodzic, nie lubie jak z nim przyjezdza, pies jest wszedzie naraz... trzeba pilnowac psa a nie mozna pogadać.. nagle jest tu pozniej gdzie indziej, zje to, tamto, wskoczy na Ciebie z całego rozpędu bo to przeciez swietna zabawa, dla mnie katorga.. nieywbiegany pies, ktory niszczy w obecnosci Ciebie a jeszcze bardziej jak cie nie ma... :shake:

Posted

Taaak..
Moi rodzice zrobili krzywdę swojej goldence w podobny sposób. Jest rozpieszczoną księżniczką, która warczy na wszystko, co jej się nie podoba. Gdy przestraszyła się weterynarza, a ja chwyciła ją za obrożę - zostałam pogryziona przez własnego psa:shake: Na jej nieszczęście moi rodzice mają wredną córkę - czytaj: mnie - która jej nie pozwala na wszystko i ustawiam ją do pionu przy byle okazji.
Golden to fajna rasa o świetnych możliwościach, ale w rękach mądrych i rozsądnych ludzi, którzy nie zapomną, że psa trzeba kochać, ale kochać z głową.