Besti Posted February 26, 2013 Posted February 26, 2013 [quote name='ASLAN I ASHLY']Witam .Od jakiegoś czasu mam problem z psem a raczej z jego stawami. MIeszkam w Belgii i tu paru lekarzy wydali [B]wyrok[/B] na Aslana . Nie wiem co robić :placz:. lekarze mówią że pies jeszcze z cztery miesiące bedzie chodził a potem już naj prawdopodobnie ... można operować ale lekarz nie daje gwarancji że stawy ulegną poprawie . Mowa o wstawieniu sztucznego stawu.Postaram się w kleić zdjęcie . Może ktoś coś podpowie sensownego .[/QUOTE] Wyrok to za duże słowo. Za pierwszym razem jak robiłąm zdjęcie mojej suni lekarz dziwił się że jeszcze chodzi, za drugim razem inny stwierdził tylko HD B/C. Przy dobrej profilaktyce może spokojnie śmigać całe życie. Teraz mam w planach wizytę w gabinecie rehabilitacji w Poznaniu. Podobno po tygodniu turnusu pies jest jak nowonarodzony:lol: Tutaj wątek [url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/234942-Gabinet-Rehabilitacji-i-Sportu-ROTTKA?p=20515033[/url] Quote
kamdan Posted August 12, 2013 Posted August 12, 2013 Podepne sie pod watek bo my niestety tez mamy dysplazje- a takie wielkie plany byly, mieszkam w UK importowalam psiaka bo brytyjska linia owczarkow niemieckich mnie nie ujela. Trenujemy do IPO, planowalismy British Seiger Show....niestety jestem przypadkiem, ktory potwierdza, ze nawet wspaniali rodzice, dziadkowie, pradziadkowie z biodrami normal, fast normal moga dac szczeniaka z dysplazja. Zbilansowane papu, suplement na stawy, bez szalenstw z psami czy skokami .....Spojrzcie tylko na rtg- zalamana jestem. Nie wiem czy udalo mi sie zalaczyc zdjecia... Quote
gryf80 Posted August 12, 2013 Posted August 12, 2013 zdjęcia"ładne".nie załamuj się .nie wiem w jakim wieku jest twój pies,ale moze zabieg byłby pomocny,jeśłi nie to zostaje pomoc dorazna w postanie leków,oczywiście utrzymanie psa w "chudości"wręcz i suplementy na stawy jak najbardziej wskazane Quote
kamdan Posted August 12, 2013 Posted August 12, 2013 Wiem, ze bywa gorzej.... Moj psiak ma 16 miesiecy, nie kuleje,nie ma problemu z wstawaniem, prawde mowiac nigdy nie zauwazylam zadnych objawow dysplazji. Suplement na stawy dostaje od szczeniaka, zabieg tu w UK raczej nie wchodzi w moim przypadku w gre ....to kilka tysiecy funtow- nie jestem w stanie uzbierac takiej kwoty.Niestety weterynaria tu jest oblednie droga. Za samo rtg lokci i bider zaplacilam 500 funtow. Quote
cockermaister Posted August 14, 2013 Posted August 14, 2013 Witam :) u mojej 5 letniej cocker spanielki angielskiej wykryto w kwietniu dysplazję stawów biodrowych(w jednym biodrze lekką a w drugim średnią).Zdecydowałam się na RTG ponieważ Koki pod koniec marca/początek kwietnia nie mogła chodzić, miała jakby zapalenie stawów :/ od 2.04 dostawała tabletki ArthroFos przez 3 miesiące i teraz ma 3mies przerwy.Od wczoraj wydaje mi się,że pobolewają ją te stawy(zazwyczaj wieczorem i rano bo później już jest dobrze i zachowuje się normalnie). Zastanawiam się czy psa z dysplazją mogą pobolewywać stawy? czy teraz jesienią/zimą będzie gorzej? Widzę,że jak nie je tych tabletek na stawy to jest jej gorzej :( mogłabym jej podawać te tabletki cały czas, bezprzerwy? ma te tabletki:[url]http://www.citovet.pl/sklep/img/p/62-106-large.jpg[/url] Quote
gryf80 Posted August 15, 2013 Posted August 15, 2013 mozesz podawać cały czasd(ja tak robię).jeśli boli bardzo to proponue jakieś dorażne nlpz'ty-do kupienia u lek wet Quote
dorota w-l Posted August 15, 2013 Posted August 15, 2013 [quote name='kamdan']Podepne sie pod watek bo my niestety tez mamy dysplazje- a takie wielkie plany byly, mieszkam w UK importowalam psiaka bo brytyjska linia owczarkow niemieckich mnie nie ujela. Trenujemy do IPO, planowalismy British Seiger Show....niestety jestem przypadkiem, ktory potwierdza, ze nawet wspaniali rodzice, dziadkowie, pradziadkowie z biodrami normal, fast normal moga dac szczeniaka z dysplazja. Zbilansowane papu, suplement na stawy, bez szalenstw z psami czy skokami .....Spojrzcie tylko na rtg- zalamana jestem. Nie wiem czy udalo mi sie zalaczyc zdjecia...[/QUOTE] No to tak ja z moim Haroldem ... wyczekany, wymarzony po zdrowych rodzicach, jeden dziadek z HDC ... i zonk. Też mamy HDC ale ciagłe nawracające zapalenia stawu niestety utrudniają życie. Haruch miał w marcu wszczepiane komórki macierzyste, było super a dzisiaj znowu utykał. Nie wiem czy to biodro, czy może np. uraz stopy ... Suplementy dostaje regularnie a od marca nie musiał brac nic przeciwbólowego, było super. Quote
cockermaister Posted August 15, 2013 Posted August 15, 2013 [quote name='gryf80']mozesz podawać cały czasd(ja tak robię).jeśli boli bardzo to proponue jakieś dorażne nlpz'ty-do kupienia u lek wet[/QUOTE] jutro jak będę w Częstochowie to podjade do tego weta co robił jej RTG i spytam co z nią zrobić. jak Koki miała silny atak bólu to dostawała Scanvet Scanodyl 50 mg jak będę miała troche więcej kasy to chyba się z nią przejade do dr.Fabisza.Gdzieś czytałam,że jest dobry. a jak bym chciała wstawić zdjęcia RTG na dogo to mam po prostu zrobić fotki tym zdjęciom? Quote
cockermaister Posted August 16, 2013 Posted August 16, 2013 Dziś było z Koki gorzej i musiałam jechać do weta :( dał jej tabletki Ex-pain 50 mg i mam nadzieje,że będzie lepiej.Ja jestem załamana :( powiedzcie mi czy jak pies ma dysplazję to mogą go boleć te stawy? Quote
gryf80 Posted August 16, 2013 Posted August 16, 2013 moga go boleć inne stawy,gdy obciaża je ,odciażając biodra np.przy wstawaniu Quote
Jerzy Kemilew Posted August 16, 2013 Posted August 16, 2013 [quote name='gryf80']mozesz podawać cały czasd(ja tak robię).jeśli boli bardzo to proponue jakieś dorażne nlpz'ty-do kupienia u lek wet[/QUOTE] Witam, nazywam się Jerzy Kemilew, jestem lekarzem weterynarii jak zapewne wielu z Was wie jestem współzałożycielem pierwszego w Polsce Weterynaryjnego Banku Krwi im. Milusia. Od prawie dwóch lat zajmuję się medycyną regeneracyjną i wykorzystaniem komórek macierzystych w terapii zwierząt. Najlepszym i najmniej inwazyjnym rozwiązaniem jest terapia komórkami macierzystymi . Znosi ból, działa przeciwzapalnie i zatrzymuje proces zwyrodnienia. Wykorzystujemy tutaj farmakologiczne działanie komórek macierzystych, które "same" oceniają sytuację i wybierają optymalne rozwiązania, których efektem jest w 80% przypadków "poprawa komfortu i jakości życia " - czyli mówiąc normalnie nie boli i można żyć. Dzięki mojemu wieloletniemu doświadczeniu i wiedzy udało mi sie opracować skuteczną terapię allogenicznymi czyli pobranymi od innego psa, komórkami macierzystymi w związku z tym terapia jest całkowicie nieinwazyjna i sprowadza się tylko do kwalifikacji do zabiegi i iniekcji dostawowej lub dożylnej( nie ma potrzeby narkozy i laparotomii w celu pobrania tłuszczu) a dodatkowo obniża całkowity koszt terapii. Chętnie udzielę wszelkich informacji telefonicznie lub osobiście. Poniżej trzy linki do filmów z moimi pacjentami. To tylko mały procent z ponad stu "naprawionych" pacjentów. Jeśli macie pytania dzwońce -503 57 57 76 -gwarantuję rzetelną, merytoryczną i zrozumiałą informację. [url]http://www.youtube.com/watch?v=cOLehnT-hoI[/url] [url]http://www.youtube.com/watch?v=h12OErHPK6Y[/url] [url]http://www.youtube.com/watch?v=btbaKT3mZxI[/url] Quote
cockermaister Posted February 13, 2014 Posted February 13, 2014 [url]http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_specjalistyczna_alternatywna/stawy_kosci/luposan/62602#more[/url] używa ktoś dla psa z dysplazją stawów biodrowych?? Quote
gryf80 Posted February 13, 2014 Posted February 13, 2014 skład ma niezły,ale ta cena:shake:.myślę że godny uwagi Quote
dance_macabre Posted February 13, 2014 Posted February 13, 2014 [quote name='cockermaister'][URL]http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_specjalistyczna_alternatywna/stawy_kosci/luposan/62602#more[/URL] używa ktoś dla psa z dysplazją stawów biodrowych??[/QUOTE] dobrym preparatem są preparaty dla koni z kwasem hialuronowym, ja używam lubrick8 po zmniejszeniu dawki wychodzi naprawdę tanio. Quote
cockermaister Posted February 13, 2014 Posted February 13, 2014 Wydaje mi sie że ten preparat będzie wydajny i mimo tej ceny opłaca sie go kupić.Tylko czy mój pies to polubi bo wydawać tyle kasy w błoto nie byłoby fajnie. Quote
gryf80 Posted February 14, 2014 Posted February 14, 2014 to może coś w tabletkach-wciśniesz w gardlo i po problemie Quote
vetches Posted February 14, 2014 Posted February 14, 2014 Jak dla mnie szkoda kasy na ten preparat, w tej cenie można znaleźć coś co będzie naprawdę skuteczne i będzie miało o wiele lepszy skład np. arthroflex, arthroscan, proszek chondrocan. Quote
gryf80 Posted February 15, 2014 Posted February 15, 2014 ee,to dobry preparat,jeśli widzisz ze nie ma po nim rezultatów to zmień,jeśłi chcesz psu urozmaicić,żeby ciagle tego samego nie dostawał to wybierz coś innego Quote
kasikz Posted February 21, 2014 Posted February 21, 2014 A czy na dysplazję obu stawów biodrowych i słabych przednich łap można podać komórki macierzyste dożylnie? Albo osocze bogatopłytkowe? I czy po operacji, tzn. resekcji główek kości udowych jest sens podawania? Dziękuję z góry za odpowiedź. Quote
kasikz Posted February 21, 2014 Posted February 21, 2014 [quote name='Jerzy Kemilew']Witam, nazywam się Jerzy Kemilew, jestem lekarzem weterynarii jak zapewne wielu z Was wie jestem współzałożycielem pierwszego w Polsce Weterynaryjnego Banku Krwi im. Milusia. Od prawie dwóch lat zajmuję się medycyną regeneracyjną i wykorzystaniem komórek macierzystych w terapii zwierząt. Najlepszym i najmniej inwazyjnym rozwiązaniem jest terapia komórkami macierzystymi . Znosi ból, działa przeciwzapalnie i zatrzymuje proces zwyrodnienia. Wykorzystujemy tutaj farmakologiczne działanie komórek macierzystych, które "same" oceniają sytuację i wybierają optymalne rozwiązania, których efektem jest w 80% przypadków "poprawa komfortu i jakości życia " - czyli mówiąc normalnie nie boli i można żyć. Dzięki mojemu wieloletniemu doświadczeniu i wiedzy udało mi sie opracować skuteczną terapię allogenicznymi czyli pobranymi od innego psa, komórkami macierzystymi w związku z tym terapia jest całkowicie nieinwazyjna i sprowadza się tylko do kwalifikacji do zabiegi i iniekcji dostawowej lub dożylnej( nie ma potrzeby narkozy i laparotomii w celu pobrania tłuszczu) a dodatkowo obniża całkowity koszt terapii. Chętnie udzielę wszelkich informacji telefonicznie lub osobiście. Poniżej trzy linki do filmów z moimi pacjentami. To tylko mały procent z ponad stu "naprawionych" pacjentów. Jeśli macie pytania dzwońce -503 57 57 76 -gwarantuję rzetelną, merytoryczną i zrozumiałą informację. [URL]http://www.youtube.com/watch?v=cOLehnT-hoI[/URL] [URL]http://www.youtube.com/watch?v=h12OErHPK6Y[/URL] [URL]http://www.youtube.com/watch?v=btbaKT3mZxI[/URL][/QUOTE] [COLOR=#000000]A czy na dysplazję obu stawów biodrowych i słabych przednich łap można podać komórki macierzyste dożylnie? Albo osocze bogatopłytkowe? I czy po operacji, tzn. resekcji główek kości udowych jest sens podawania? Dziękuję z góry za odpowiedź.[/COLOR] Quote
ewula Posted April 12, 2014 Author Posted April 12, 2014 Witam po paru latach :-) Jestem autorką tego wątku. Mija już 5 laty i 5 miesięcy, odkąd wykonaliśmy podwójną daroplastykę w naszej bardzo beznadziejnej sytuacji... Chcę tym postem dodać otuchy wszystkim, którzy zmagają się z tym okropnym schorzeniem , jakim jest dysplazja stawu biodrowego, w naszym przypadku - obu. 3 miesiące temu byłam na kontrolnej wizycie u dra Niedzielskiego. Jest super :-) Mój wspaniały DONuś ma cały czas dobre te nadbudowane bioderka :multi: Są w doskonałym stanie, oczywiście jak na nadbudowane ;-) Nie ma żadnych problemów z chodzenie, bieganiem, zabawą... postarzał się trochę tylko :eviltong: bo nie ma 5 miesięcy, jak wówczas, tylko za 1.5 miesiąca skończy 6 lat !!! Tak ten czas zleciał... Pozdrawiam wszystkich forumowiczów... Pamiętajcie, że nawet beznadziejne sytuacje da się uratować ( w tym samym czasie zamieszczałam też wątek o anemii i transfuzji krwi u mojego piesia, wszystko w jednym czasie... to była masakra... była... uff...) Quote
ewula Posted April 12, 2014 Author Posted April 12, 2014 (edited) Może dodam jeszcze , że podaję mojemu psiakowi codziennie Corta Vet, na pewno dużo daje, bo "smaruje" stawy , karmę dostaje RC dla owczarków. Nic więcej... :loveu: Edited April 12, 2014 by ewula Quote
cockermaister Posted May 8, 2014 Posted May 8, 2014 Witam ;) mam pytanie: czy leki na sawy dla ludzi można podawać psom? Quote
Besti Posted May 8, 2014 Posted May 8, 2014 [quote name='cockermaister']Witam ;) mam pytanie: czy leki na sawy dla ludzi można podawać psom?[/QUOTE] Mój wet stwierdził, że jest inne przyswajanie. Ale swojej suce raz na jakiś czas daję flexit drink Quote
Recommended Posts