sh_maniak Posted November 3, 2004 Posted November 3, 2004 Znalazłam szipce duże :multi: W katalogu z 2001 roku z Mlada Bolesław Quote
SH Posted November 3, 2004 Author Posted November 3, 2004 na wystawie w ŁODZI wystawiana była suka w klasie otwartej Helen z Drazilova Dvora w umaszczeniu biało- czarnym /łaciatośćjest akceptowana u nas na wystawach?/ Z tego co wiem to wzorzec nie zawiera umaszczenia łaciatego u średniaków :-? Ale podobny o ile nie ten sam szpic był zgloszony na Katowice 2003 - sprawdzę to w katalogu jak wrócę do domu. Wszelkie umaszczenia są dopuszczalne tylko u miniatur. Pozostałe rozmiary ocenia się z podziałem na białe, kolorowe klasyczne ( czarne i czekoladowe) i kolorowe współczesne ( pomarańczowe, sobolowe, wilczaste itp, ale jednomaściste ). Znalazłam szipce duże :D A jakiej maści? Quote
matrix..... Posted November 3, 2004 Posted November 3, 2004 Marta, popatrz na umaszczenie i na hodowle z których pochodzą, popatrz też na szpice srednie :) Quote
sh_maniak Posted November 3, 2004 Posted November 3, 2004 Już wam piszę :D Duże to są tu 3 białe i 1 czerno nebo hnedy czyli :roll: Wszystkie sa czeskie. Przydomki: dwa to NAPOLEON BONAPARTE, VALTAVSKA PERLA to są białe. A ten inny czarno rudy nie wiem bo z ty czeskim u nie kiepsko to: Z BROUMOVSKEHO UDOLI Srednie tez są :D Quote
matrix..... Posted November 3, 2004 Posted November 3, 2004 To jednak pojawił się czarny szpic duży! :D Quote
virtavalo Posted November 3, 2004 Posted November 3, 2004 Oj moja wyszukiwarka nie chce nic wiecej znaleźć o tych szpicach , które podałyście. Niestety nie mam starych katalogów by tam prowadzić poszukiwania, ale po wystawie w Poznaniu bedę miała troche więcej czasu i postaram się także zajrzeć do archiwum w naszym oddziale a może ktoś życzliwy udostępni mi katalogi ze starych wystaw. Mam nadzieję, że wspólnymi siłami cos znajdziemy i będzie można pomysleć o odrodzeniu tej rasy w Polsce. Quote
sh_maniak Posted November 4, 2004 Posted November 4, 2004 Jak chcesz adresy do tych szpiców co znalałam, to powiedz a ja wyslę ci na priv :D Napiszesz sobie do nich list i dowiesz się co i jak. Quote
matrix..... Posted November 4, 2004 Posted November 4, 2004 To niech Virtavalo napisze do hodowców szpiców niemieckich dużych, a ja napiszę do hodowców szpiców średnich mam z katalogów wystawowych 3 adresy w Czechach. Wystawiali szpice w umaszczeniu pomarańczowym, biayi i wilczym. Quote
SH Posted November 4, 2004 Author Posted November 4, 2004 => "cerny nebo hnedy" to nic innego jak "czarny lub brązowy" czyli "kolorowy klasyczny". A ponieważ brązowe szpice są jeszcze rzadsze niż czarne, bo kolor jest recesywny, to pewnie ów duży szpic był czarny :D Czy mogę prosić o pełne dane psa w tym płeć oraz adres właściciela na priv? Quote
sh_maniak Posted November 4, 2004 Posted November 4, 2004 Czy mogę prosić o pełne dane psa w tym płeć oraz adres właściciela na priv? SH wysyłam ci priv. Już za niedługo jadę na Słowację wiec, moze cos jeszcze wyczaję :D Quote
SH Posted November 4, 2004 Author Posted November 4, 2004 :laola: Oto grupa dużych szpiców niemieckich czarnych :D oraz strona pełna linków do hodowli szpiców niemieckich wszelkich romiarów i umaszczeń. http://www.deutsche-spitze.de/index1.htm W tym dwie hodowle dużych czarnuchów :B-fly: http://www.spitze-eifelselfkant.de/Kauthen.html http://www.spitze-eifelselfkant.de/Bessarabien.html Quote
SH Posted November 4, 2004 Author Posted November 4, 2004 A teraz coś dla matrix'a :wink: Średniaki kolorowe klasyczne średniak kolorowy współczesny - kremowy średniak kolorowy współczesny - pomarańczowy z nalotem średniak biały Quote
matrix..... Posted November 4, 2004 Posted November 4, 2004 SH, dziekuję baaardzo serdecznie! Piękne są te szpice. Małe występują w tych samych umaszczeniach ale średnie to jest to! Quote
SH Posted November 4, 2004 Author Posted November 4, 2004 Małe i miniaturowe są słodziutkie, ale chyba jednak troszkę za małe :wink: Acha i sprawdziłam we wzorcu dopuszczalne umaszczenia dla średniaków i małych szpiców. Okazało się, że pod pojęciem "inne" w umaszczeniu kolorowym współczesnym mieszczą się m.in. czarne podpalane oraz łaciate :o Czyli wszystko jest OK z tym czarno-białym szpicem średnim, który był zgłoszony do Katowic i Łodzi :) A oto szpic średni black & tan oraz łaciaty Quote
matrix..... Posted November 4, 2004 Posted November 4, 2004 Właśnie też to sprawdziłem i zgadza się ale osobiście nie przemawia do mnie łaciatość u szpiców niemieckich, podpalanie owszem. A szpic średni to już jest pies, małe i miniaturowe troche za bardzo maskotki :D ale śliczne. Quote
virtavalo Posted November 4, 2004 Posted November 4, 2004 Ja proszę o te adresiki. Postaram się coś dowiedzieć. Mam nadziej.ę, że będą chcieli ze mną rozmawiać pozdrawiam Quote
matrix..... Posted November 5, 2004 Posted November 5, 2004 No pewnie, że będą chcieli z Tobą rozmawiać :D , język czeski bardzo podobny do polskiego więc bez problemu się dogadacie. Quote
basia Posted November 6, 2004 Posted November 6, 2004 Jakie one ładne!! :o A jaka jest różnica między szpicem klasycznym a współczesnym? Wytłumaczcie laikowi :roll: :oops: Quote
SH Posted November 6, 2004 Author Posted November 6, 2004 Określenie "klasyczny" i "współczesny " odnosi się do umaszczenia :) "Kolorowe klasyczne" są szpice maści czarnej i czekoladowej/brązowej natomiast "kolorowe współczesne" to umaszczenia np. pomarańczowe, wilczaste, sobolowe, kremowe, podpalane, błekitne i...np. łaciate :roll: Szpice duże występują tylko w umaszczeniu białym oraz kolorach klasycznych (czarny, czekoladowy). Szpic wilczy to odrębna "rasa" (jest większy od szpica dużego). Szpice średnie i małe występują w umaszczeniu białym, kolorach klasycznych i kolorach wspólczesnych. Z takim podziałem spotykamy się na ringach wystawowych podczas oceny. Szpice miniaturowe, nazywane pomeranianami są oceniane razem bez względu na umaszczenie (wszystkie umaszczenia są dopuszczalne; w USA zdarzają sie nawet pomeraniany pręgowane :o ) Quote
basia Posted November 8, 2004 Posted November 8, 2004 SH, dzięki. Teraz znowu jestem trochę mądrzejsza :lol: A w Poznaniu były te szpice! SH pewnie je dobrze obejrzała i wie o nich wszystko :wink: Quote
SH Posted November 9, 2004 Author Posted November 9, 2004 A w Poznaniu były te szpice! SH pewnie je dobrze obejrzała i wie o nich wszystko :wink: Eee tam, zaraz "wszystko" :wink: Troszkę się znowu dowiedziałam :) I widziałam na żywo małego podpalanego :angel: Ale niestety fotki nie udało mi się zrobić, bo mój pseudo-cyfrowy aparat nie mógł uchwycić tego "żywego srebra" ( było za ciemno aby robić fotki bez lampy błyskowej :( a w tym sprzęciku, który miałam lampa z bliska prześwietlała, a z daleka niedoświetlała :( ). pokazały sie tez topowe szpice wilcze. Było na co popatrzeć :D Oczywiście średnich ani dużych szpiców nie było :cry: Quote
matrix..... Posted November 9, 2004 Posted November 9, 2004 Czy ten szpic mały podpalany był w rękach polskich? Quote
SH Posted November 12, 2004 Author Posted November 12, 2004 Mały podpalaniec nie był zgłoszony tylko towarzyszył wystawcom z Niemiec, więc nie mam nawet jego danych :( A na fotce nic nie widać :cry: Quote
ROBOTEK Posted January 3, 2005 Posted January 3, 2005 Witam, z przerażeniem naczytałem się o problemie "zanikającej" rasy szpiców.Właśnie jestem na etapie kupna psa do naszej rodziny i troche się załamałem. Kiedyś było to ze 20 lat temu miałem właśnie szpica średniego, co to był za pies!! ludzie, to bzdurne pisanie że głośny że szczeka to parodie, niestety zginął pod kołami autobusu.Pamiętam jak płakałem za nim troche czasu zanim pogodziłem się z stratą. No i teraz też właśnie chcę kupić i tylko szpica średniego czy niemieckiego raczej nie miniurowy bo to maskotka a nie pisiak do biegania.Sporo tutaj na tym forum poczytałem no i mina mi zrzedła kurde nigdzie tych szpiców niema. MASAKRA!!!! Jeżeli ktoś wie, zna adres, telefon cokolwiek na temat szpiców bardzo proszę o kontakt tutaj albo na maila lub GG. Pojadę zdecydowanie po takiego psiaka raczej pieska nie suczkę, wiem bo pisaliście że są tez takowe w Czechach czy Słowacji ale nie mogę złapać kontaktu, piszecie tutaj skrótami a ja jeszcze jestem "zielony" Do Niemiec nie chcę bo tam się nie dogadam. Brdzo prosze odezwicie się Pozdrawiam Marek Quote
Recommended Posts