Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wiem, że nie jest łatwo, ale ja widzę taką potrzebę zwłaszcza jeśli chodzi o rasy duże i naprawdę nie rozumiem jak można je przez tyle lat hodować i nie próbować nic z tym zrobić. Wiem też, że AKC kilka razy już w kontrolowany sposób ulepszało genami innych ras niektóre rasy (np. Dalmatyńczyki), czyli są już gotowe rozwiązania tylko ZKWP i FCI a także inne związki powinny je dostosować do polskich realiów.

• Replies 249
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='gero']ybitne psy z krajow rosyjskich gdzie prawo u nich niestety dopuszcza jeszcze kopiowanie i trudno jest zamknać hodowcom furtkę do sprowadzenia bardzo wartosciowego materiALU GENETYCZNEGO Z KRAJU NP POCHODZENIA RASY. Skoro uznajemy te kraje jako wspołpracujące organizacje to chyba ich prawo też, my mozemy ich uświadamiac , ale nie mozemy dyskryminowac psow pochodzacych z krajow w ktorych nie jest to usankcjonowane odpowiednimi przepisami. I tylko o to tu chodzi , aby nie było zadnych niedomowień,[/QUOTE]

Ci co mają hodowle takich ras - nie macie po co już jeździć na wschód po wybitne geny !

ot powstał zapis - gniot!
a wszyscy się podniecają ha ha ha ha ha ha..... żenada

Kopiowaniu mówię NIE ale gero ma 100% racji!

Posted

co do bazy DNA

dziwne że w Polsce mimo tylu lat hodowli baza taka nie powstała NIGDY , pewnie był to temat tabu, teraz sprawa będzie jasna jeśli chodzi o pochodzenie psów :)

Posted

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]O nie, z całą pewnością nie godzę się z próbą zdyskredytowania sukcesu, jakim jest zakaz wystawiania psów kopiowanych na wystawach Polskiego Klubu Psa Rasowego. Sukcesu, w który byłam osobiście, obok innych osób, mocno zaangażowana i który uważam także za swoje osobiste zwycięstwo. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Cieszy mnie, że pfk także wprowadziła pewne zapisy w tej kwestii, martwi wciąż skostniałe stanowisko ZK. W tej sprawie nie ma dla mnie znaczenia, o jaką organizację chodzi, bo tu liczą się psy a nie przynależność. I tak - sama otrzymałam wsparcie w tej kwestii od osób ze Związku Kynologicznego, ja także czuję się w obowiązku dzielić się z nimi własnymi doświadczeniami, aby ich walka o zakaz okaleczania zwierząt zakończyła się sukcesem, a których cel jest podobny - zakaz wystawiania psów okaleczonych.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Dlaczego właśnie taki zapis ma znaczenie? [/SIZE][/FONT]
[QUOTE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Co do zakazu wystawiania psów kopiowanych w PFK, to wydaje mi się, że podjęli oni najrozsądniejszą decyzją. Jak widać na stronie F.C.I. jest kilka organizacji ze wschodu, które nie zabraniają kopiowania uszu czy ogonów. Tutaj PFK wykazała się racjonalnością.[/SIZE][/FONT]
[/QUOTE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]RACJONALNOŚCIĄ. NAJROZSĄDNIEJSZĄ. W stosunku do kogo? Do psów? Czy do osób, które obrzynają hodowanym przez siebie zwierzętom ogony i uszy? [/SIZE][/FONT]
[QUOTE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]są np wybitne psy z krajow rosyjskich gdzie prawo u nich niestety dopuszcza jeszcze kopiowanie i trudno jest zamknać hodowcom furtkę do sprowadzenia bardzo wartosciowego materiALU GENETYCZNEGO Z KRAJU NP POCHODZENIA RASY. [/SIZE][/FONT]
[/QUOTE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Jest tak wiele wybitnych psów, że można sprowadzić je z krajów gdzie się psom zdrowych części ciała nie ucina tylko dlatego, że to "ładniej wygląda" i ludzie się przyzwyczaili. I, powiedzmy sobie szczerze, ludzie sprowadzają stamtąd te psy właśnie z tych „estetycznych” powodów, obchodząc tym samym obowiązujące prawo. Z tego względu, w Finlandii, gdzie wprowadzono najpierw wyłącznie zakaz kopiowania, aby zamknąć furtkę przed takim procederem, wprowadzono następnie zakaz wystawiania psów kopiowanych jako jedyne skuteczne remedium.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Zresztą można przecież zamówić szczenię nieobcięte z takiego kraju, każdy hodowca spełni takie życzenie.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Co do "materiału genetycznego" to także rzecz wygląda inaczej. Psy od pokoleń cięte nie były nigdy weryfikowane pod względem noszenia ogona czy uszu. „Materiał genetyczny”, można powiedzieć, tkwi także w psim ogonie, przy braku tegoż, może sprawić niemiłą niespodziankę w kolejnych pokoleniach. Pomijając fakt, że myślenie o żywym zwierzęciu, nawet o potencjalnym kandydacie na championa jako o materiale genetycznym, jest dla mnie niepojęte, obnaża bowiem przedmiotowe i instrumentalne podejście do zwierzęcia, co w prosty sposób przekłada się na dowolne jego kształtowanie, także i za pomocą noża chirurgicznego. Osobiście uważam, że kopiowanie psów, które nie ma ŻADNYCH racjonalnych podstaw, a wyłącznie ma schlebiać niskim pobudkom człowieka jest hańbą każdego hodowcy. [/SIZE][/FONT]
[QUOTE]
[COLOR=#4e4e4e][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Skoro uznajemy te kraje jako wspołpracujące organizacje to chyba ich prawo też, my mozemy ich uświadamiac ,[/FONT][/SIZE][/COLOR][/QUOTE]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman][COLOR=#4e4e4e]A konkretnie jak? Będą wykłady w krajach, gdzie wciąż kaleczy się psy? Filmy? Prelekcje? Naciski? Jak nie ma konkretnych, radykalnych rozwiązań, to nie zmieni się nic. Że jako przykład podam Polskę, gdzie pomimo ustawy [/COLOR]zabraniającej kosmetycznego poprawiania wyglądu zwierząt za pomocą zabiegów weterynaryjnych, nic się nie zmieniło (przez trzynaście lat!) aż do czasu decyzji Klubu z lutego tego roku.[/FONT][/SIZE]

[SIZE=3][FONT=Times New Roman]„Zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą” że przytoczę tutaj pierwsze zdanie Ustawy o Ochronie Praw Zwierząt. I w tym właśnie miejscu kończą się rozmowy o materiale genetycznym, o „[COLOR=#4e4e4e]niedyskryminowaniu psów pochodzących z krajów, w których nie jest to usankcjonowane odpowiednimi przepisami”.[/COLOR][/FONT][/SIZE]
[COLOR=#4e4e4e][SIZE=3][FONT=Times New Roman]I jeszcze dlaczego o wystawy chodzi? Otóż dlatego, aby NIE PROMOWAĆ na wystawach będących świętem kynologii i psów zwierząt okaleczonych. Aby nie dawać przykładu, że to jest ok. Aby osoby posiadające psy w typie ras nie chciały ich poprzez obcinanie upodobnić do tych rasowych, widzianych na wystawach. [/FONT][/SIZE][/COLOR]
[COLOR=#4e4e4e][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Tak jak nie można „być trochę w ciąży”, ani „być za a jednak przeciw”, tak samo nie da się „kopiowaniu mówić nie” a jednocześnie pozwolić na promocję psów okaleczonych. Co innego jest być przeciw a co innego przeciwdziałać. Przepisy w pfk choć idące w dobrym kierunku są jednak ... no właśnie – furtkowe, bo dające możliwość tym, którzy tego zapragną, sprowadzenia psa okaleczonego.[/FONT][/SIZE][/COLOR]

[COLOR=#4e4e4e][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Z przykrością obserwuję tę dyskredytację zakazu prezentowania psów kopiowanych na imprezach Polskiego Klubu Psa Rasowego. A już hasło „żenada” w tym kontekście mnie uderzyło szczególnie. Tym bardziej, że zapis ten spotkał się z aplauzem opiniotwórczych środowisk, organizacji prozwierzęcych, ustawodawców, parlamentarzystów; co więcej, wiadomość ta odbiła się echem w środowiskach kynologicznych na świecie a na ręce Klubu spływają z różnych krajów gratulacje i wyrazy uznania.[/FONT][/SIZE][/COLOR]

[COLOR=#4e4e4e][SIZE=3][FONT=Times New Roman]No cóż, strywializować i skrytykować można każdą inicjatywę.[/FONT][/SIZE][/COLOR]
[COLOR=#4e4e4e][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Gdybym była złośliwa (a nie jestem, co podkreślam) to napisałabym w tym miejscu w odwecie, że baza DNA nie jest potrzebna, jeśli organizacja zrzesza hodowców uczciwych ;-)[/SIZE][/FONT][/COLOR]

Posted

[quote name='Marzena S'][FONT=Times New Roman][SIZE=3]O nie, z całą pewnością nie godzę się z próbą zdyskredytowania sukcesu, jakim jest zakaz wystawiania psów kopiowanych na wystawach Polskiego Klubu Psa Rasowego. Sukcesu, w który byłam osobiście, obok innych osób, mocno zaangażowana i który uważam także za swoje osobiste zwycięstwo. [/SIZE][/FONT]

[COLOR=#4e4e4e][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Gdybym była złośliwa (a nie jestem, co podkreślam) to napisałabym w tym miejscu w odwecie, że baza DNA nie jest potrzebna, jeśli organizacja zrzesza hodowców uczciwych ;-)[/SIZE][/FONT][/COLOR][/QUOTE]

ha ha ha Marzena! z całym szacunkiem ale to sukces każdego członka PKPR obecnego i byłego! Poruszałam temat kopiowania wielokrotnie będąc członkiem PKPR i nie tylko ja. Więc nie pisz że to sukces: w którym byłaś osobiście :lol:

Co do wypowiedzi Twojej w kwestii bazy DNA [URL="http://www.glitter-graphics.com"][IMG]http://dl8.glitter-graphics.net/pub/545/545968m2zw47mkg0.gif[/IMG][/URL] to żeś PALNĘŁA! ha ha ha ha ha
jesli myślisz że to jest narzędzie wyłącznie do trzymania w ryzach hodowców to faktycznie Twoja wiedza na temat hodowli jest porażająca ha ha ha ha ha ha
Hodowcy Polskiej Federacji Kynologicznej nie muszą obawiać się wyników testów - to chyba logiczne!

[URL="http://www.glitter-graphics.com"][IMG]http://dl6.glitter-graphics.net/pub/969/969356n04i0j45gk.gif[/IMG][/URL]

Posted

Radzę jeszcze raz przeczytać treść mojego postu, bo widzę, że zupełnie jej nie zrozumiałaś. Stąd zarówno pierwsze "ha ha ha " jak i drugie "ha ha ha ha" jest nie na miejscu. No i trudno z takimi "ha ha ha-mi" się dyskutuje, cóż tu można odpisać?

Posted

[quote name='Marzena S']Radzę jeszcze raz przeczytać treść mojego postu, bo widzę, że zupełnie jej nie zrozumiałaś. Stąd zarówno pierwsze "ha ha ha " jak i drugie "ha ha ha ha" jest nie na miejscu. No i trudno z takimi "ha ha ha-mi" się dyskutuje, cóż tu można odpisać?[/QUOTE]

[URL="http://www.glitter-graphics.com"][IMG]http://dl4.glitter-graphics.net/pub/807/807614mvcu7p9s1n.gif[/IMG][/URL]

mam postulat:

[SIZE=7][COLOR=Red]MARZENA NA ADMINA FORUM PKPR!!!!!![/COLOR][/SIZE]

właściwy człowiek, na właściwym miejscu!

Posted

dokladnie jak mowisz galaxy, hodowcy PFK to ludzie spokojni o wyniki testow , wiec dziwi mnie konkluzja Marzeny, ale pewnie jest podyktowana wlasnie malą wiedzą w sprawach hodowlanych, i jakąś taką zażartą chęcią obrony PKPR w każdej sytuacji , bez względu na wszystko , nawet na racjonalne argumenty. Już parę osob z PKPR też sie tak zachowywalo, ale z czasem jakoś znikneli , zobaczymy jak droga marzeny bedzie przebiegać ? ale gratuluję lojalności ! naprawde zawsze jestem za takimi ludzmi !

Posted

heh jakie to przykre że niektórym pozostaje jedynie to:

[url=http://www.glitter-graphics.com][img]http://dl6.glitter-graphics.net/pub/196/196706zqrdpv6ocv.gif[/img][/url]

Marzena jak mi kiedyś napisałaś?

dla mnie to EOT!

Posted

[quote name='gero']acha Karmi- jeszcze odnosnie furtki to nie rozumiem, jasno chyba jest napisane ze nie wolno, ale są np wybitne psy z krajow rosyjskich gdzie prawo u nich niestety dopuszcza jeszcze kopiowanie i trudno jest zamknać hodowcom furtkę do sprowadzenia bardzo wartosciowego materiALU GENETYCZNEGO Z KRAJU NP POCHODZENIA RASY.[B] Skoro uznajemy te kraje jako wspołpracujące organizacje to chyba ich prawo też,[/B] my mozemy ich uświadamiac , ale [B]nie mozemy dyskryminowac psow pochodzacych z krajow w ktorych nie jest to usankcjonowane odpowiednimi przepisam[/B]i. I tylko o to tu chodzi , aby nie było zadnych niedomowień,[/QUOTE]
Argumentacja dziwnie podobna do tej jaką stosował były Sekretarz ZG PKPR p. Piotr Sokołowski w czasach kiedy Klub nie palił się do wprowadzania zakazu wystawiania kopiowanych psów. ;)
Argumentacja bezsensowna. Możecie tylko nie chcecie...

Posted

Widzę, że muszę przetłumaczyć jednak to, co napisałam;-)
Jeszcze więc raz, ale już "kawa na ławę", skoro w gniewie nie da się odczytać tej wypowiedzi normalnie. Na punkcie okaleczania zwierząt mam prawdziwą obsesję, popieram każde działanie, które zmierza do ukrócenia, a w rezultacie do zakończenia tego haniebnego procederu. Wprowadzenie zakazu prezentowania kopiowanych psów na imprezach organizowanych przez PKPR uważm za sukces, zresztą nie tylko ja, jak napisałam w swoim poście. Podważanie tego sukcesu, pisanie o nim "gniot" uważam za ohydne, a dlaczego, także napisałam. Przedstawiłam również merytoryczne argumenty przeciwko niekompletnym zapisom przeciw kopiowaniu. Racjonalnie i rzeczowo.
W tym kontekście pisałam również o tym, że można strywializować wszystko, każdą inicjatywę. Jako przykład takiej trywializacji i dyskredytacji, podkreślając, że złośliwa nie jestem i dodając na końcu wypowiedzi emotkę " ;-)" podałam zdanie na temat powstania bazy DNA. Osobiście uważam, że to jest fajna sprawa i wiem czemu służy, zresztą Marta wiesz o tym, bo przecież rozmawiałysmy na ten temat.
Prawda, jak zaboleć może bezsensowne krytykanctwo, nawet odczytane bezpodstawnie?

gero, nie znam Ciebie, ale naprawdę podobają mi się Twoje wypowiedzi. Nie z każdą się zgadzam, ale można dyskutować - o to wszak na internetowych portalach chodzi. Dyskutować na poziomie, jak dorośli ludzie. Natomiast osobiste wycieczki zamiast argumentów, obrażanie interlokutorów wystawiają jedynie świadectwo piszącemu.

Posted

[quote name='Karmi']Argumentacja dziwnie podobna do tej jaką stosował były Sekretarz ZG PKPR p. Piotr Sokołowski w czasach kiedy Klub nie palił się do wprowadzania zakazu wystawiania kopiowanych psów. ;)
Argumentacja bezsensowna. Możecie tylko nie chcecie...[/QUOTE]

Też mam takie wrażenie.
I szkoda, że przy dobrych początkowych zapisach, nie zrobiono w tej kwestii jednak wszystkiego.

Posted

[quote name='Marzena S'] Osobiście uważam, że to jest fajna sprawa i wiem czemu służy, zresztą Marta wiesz o tym, bo przecież rozmawiałysmy na ten temat.

Prawda, jak zaboleć może bezsensowne krytykanctwo, nawet odczytane bezpodstawnie?
[/QUOTE]
[FONT=Verdana]Dzien 20 lutego 2010 r. to historyczna data w polskiej kynologii . PKPR był pierwszy w respektowaniu prawa . Każda następna organizacja może być już tylko druga , trzecia itd. Różnej maści zawistnicy mogą robić podchody , knuć różne kompromisy , spiski , ale pozycja lidera raz na zawsze jest zajęta . Tylko to się liczy . [/FONT]
[FONT=Verdana]Brawo dla Marzeny S. za odwagę i determinację . :loveu:
[/FONT]

Posted

Ludzie dajcie spokój z tymi wycieczkami. MarzenaS i g@l@xy skończcie naskakiwać na siebie bo to bez sensu i dziecinne ale cieszcie się tym, że taki zapis jest w PKPR i niech inni biorą przykład z tego. Moim zdaniem masz wiele racji MarzenaS w tym co napisałaś i możesz być dumna z tego co zrobiliście. A co do lidera to jeżeli ZkwP może być "liderem" w polskiej kynologii bo jest naj niemal we wszystkim to dlaczego PKPR nie może być liderem w przestrzeganiu prawa i niekopiowaniu uszu i ogonów?

Posted

co jak co, ale (pomimo tego, co wcześniej pisałem) PKPR jest liderem jeśli chodzi o zakaz wystawiania psów z kopiowanymi uszami i ogonami.

Nie zmienia to faktu jednak, że staram się zrozumieć PFK w swoim zapisie - może szukali, albo nadal szukają jakiegoś kompromisu...

Posted

tak jak już powiedzialem, PFK w swoim zapisie po prostu nie dyskryminuje psow pochodzących z krajow gdzie prawo dopuszcza np kopiowanie ogonow u szczeniąt, dam tu prosty przyklad owczarka srodkowoazjatyckiego gdzie osobniki są kopiowane tam , i ponieważ jest to kraj pochodzenia rasy nieukrywajmy , najwartościowsze egzemplarze pochodza wlasnie z tych rejonow, osobniki o wspanialym zapleczu genetycznym , i trudno byloby odmowić im prawa zrobienia reproduktora tylko z tego wzgledu , ze zgodnie z tamtejszym prawem sa kopiowane, byc moze w PKPR tao rybka , bo rep nie musi zdobyc uprawnien na wystawach , ale w PFK taki pies musi bc oceniony na wystawie, wiec czlonkom PFK to nie wszystko jedno, a chca miec mozliwość , zapoznać sie z wybitnymi osobnikami z kraju i klubow pochodzenia rasy, juz prościej nie umiem, jak pisalem PFK tez zabrania kopiowania i to nie tylko u psow wystawowych ale wogole !, 30 na stronie bedzie odpowiedni zapis w regulaminie, choć tak jak mowilem nie myslalem , ze takowy musi sie pojawic w hodowlance , gdyz prawo obowiązuje chyba wszystkich .
Nie rozumiem tez tej niezdrowej jak na razie dziwnej rywalizacji PFK i PKPR - kurcze ludzie dajcie na luz, kazda organizacja ma swoje priorytety , i koniec, . Mi się osobiście podobają PFK, ale nie ujmuję zaslug PKPR na polu zapisu o kopiowaniu , pewnie gdyby regulamin wystaw byl prędzej opracowany przez PFK , to by byl tez przelom, ale PKPR tu byl pierwszy i super ! Najwazniejsze ze psy w POLsce mają i ogony i uszy i to chyba powinno wszystkich cieszyc, niezależnie od organizacji.

Posted

[quote name='gero']tak jak już powiedzialem, PFK w swoim zapisie po prostu nie dyskryminuje psow pochodzących z krajow gdzie prawo dopuszcza np kopiowanie ogonow u szczeniąt, dam tu prosty przyklad owczarka srodkowoazjatyckiego gdzie osobniki są kopiowane tam , i ponieważ jest to kraj pochodzenia rasy nieukrywajmy , najwartościowsze egzemplarze pochodza wlasnie z tych rejonow, osobniki o wspanialym zapleczu genetycznym , i trudno byloby odmowić im prawa zrobienia reproduktora tylko z tego wzgledu , ze zgodnie z tamtejszym prawem sa kopiowane, byc moze w PKPR tao rybka , bo rep nie musi zdobyc uprawnien na wystawach , ale w PFK taki pies musi bc oceniony na wystawie, wiec czlonkom PFK to nie wszystko jedno, a chca miec mozliwość , zapoznać sie z wybitnymi osobnikami z kraju i klubow pochodzenia rasy, juz prościej nie umiem, jak pisalem PFK tez zabrania kopiowania i to nie tylko u psow wystawowych ale wogole !, 30 na stronie bedzie odpowiedni zapis w regulaminie, choć tak jak mowilem nie myslalem , ze takowy musi sie pojawic w hodowlance , gdyz prawo obowiązuje chyba wszystkich .
[/QUOTE]

dokładnie, przestrzegajmy prawa w Polsce i nie pozbawiajmy psów ogonów i uszu ale co do np. importu owczarka środkowoazjatyckiego dajmy mu się pokazać.

[SIZE=4]Mam pytanie : a co z psami u których kopiowanie ogona nastąpiło ze wskazań zdrowotnych czy życiowych? też dyskwalifikacja?[/SIZE]

Co do rywalizacji pomiędzy klubami - chore to dla mnie. Zaczęłam w PKPR i jestem z tego zadowolona. Nie dam sobie wmawiać wręcz nienawiści do klubu, to że niektórzy członkowie działają na mnie jak płachta na byka to inna para kaloszy.

Posted

[quote name='g@l@xy']
[SIZE=4]Mam pytanie : a co z psami u których kopiowanie ogona nastąpiło ze wskazań zdrowotnych czy życiowych? też dyskwalifikacja?[/SIZE][/QUOTE]

Na chłopski rozum:
1. Jeśli obcięcie było z powodów życiowych np. uraz, który doporowadził do amputacji, to powinna wystarczyć dokumentacja medyczna.
2. Jeśli amputacji została wykonana z powodów zdrowotnych, to pies ma ewidentnie wadę w budowie ogona lub uszu i zgodnie z ideą hodowlaną nie powinien być dopuszczony do dalszego rozrodu.

Posted

[quote name='g@l@xy']dokładnie, przestrzegajmy prawa w Polsce i nie pozbawiajmy psów ogonów i uszu ale co do np. importu owczarka środkowoazjatyckiego dajmy mu się pokazać.

[SIZE=4]Mam pytanie : a co z psami u których kopiowanie ogona nastąpiło ze wskazań zdrowotnych czy życiowych? też dyskwalifikacja?[/SIZE]
[/QUOTE]
To zależy czy chcecie wprowadzić wytrych i kuchennymi drzwiami dać możliwość kopiowania czy tez nie . Hipokryzja zawsze jest miłe widziana ... przez hipokrytów . Zwróć uwagę , że urazy uszu i ogona mocno udokumentowane medycznie jak kto chce , mają psy należące do ras kiedyś kopiowanych . Żadna inna rasa nie ma z tymi sprawami problemów medycznych . :evil_lol:

Posted

Tabaluga - nie przesadzaj, zawsze , niezależnie od zapisow regulaminow są jakieś nadzwyczajne i tu podkreslam NADZWYCZAJNE okolicznosci i sytuacje , i nie ma to nic wspolnego z hipokryzją, bo sa nieraz przypadki utraty ogona , tak jak wybite zeby czy ogryzione uszy i to nie tylko u ras kopiowanych ale np u owczarka i co ? tam tez po przedstawieniu dokumentacji medycznej , pies może byc użyty do hodowli ? . Nie generalizujmy wiec wszystkiego pod kątem taniej propagandy, zachowajmy umiar i rozsadek we wszystkim , a poza tym to ja wierzę , że w końcu wszyscy z nas to miłośnicy zwierzat ?

Posted

Idźmy dalej . Proponujesz zatem aby psy bez uszu , ogona , łapy , zębów , języka , oka , żuchwy, szczęki i co tam jeszcze można stracić z powodów nadzwyczajnych , np. choroby , aby takie psy kalekie brały udział w wystawach ? hmmm

Posted

[quote name='tabaluga1']Idźmy dalej . Proponujesz zatem aby psy bez uszu , ogona , łapy , zębów , języka , oka , żuchwy, szczęki i co tam jeszcze można stracić z powodów nadzwyczajnych , np. choroby , aby takie psy kalekie brały udział w wystawach ? hmmm[/QUOTE]

no parawystawy jeszcze nikt nie zorganizował :lol:

generalizujesz niesamowicie.... ale każdy może mieć swoje zdanie :)