asiunia Posted October 24, 2008 Posted October 24, 2008 Hej! Chciałabym dowiedzieć się czegoś na temat tej wielkości jamnisia;)Czy charakterkiem różnią się bardzo od swoich większych braci?Czy szata ma jakiś wpływ na temperament malucha?I czy łatwo znaleźć szczeniaka tej odmiany?(przejrzałam w pośpiechu kilka podstron na google ale w wprzewadze miniaturki);) z góry dziękuje za odpowiedzi Quote
Matusz Posted October 24, 2008 Posted October 24, 2008 jeśli chodzi o charaktery to nie ma zbyt dużych różnic między standardem a króliczym. Generalnie wszystko zależy od jednostki, bo jeden szczeniak może być taki a drugi owaki ;) jest kilka hodowli, które mają i hodują także tej wielkości jamniki. Quote
Cockermaniaczka Posted October 24, 2008 Posted October 24, 2008 Maly moze byc troszke wiecej szczekliwy ale generalnie to roznia sie tylko wielkoscia;) Sa hodowle kroliczych w Polsce jamnikow;)Wiec nie sadze zeby byl problem ze znalezieniem szczeniorka:p Quote
Matusz Posted October 24, 2008 Posted October 24, 2008 [quote name='Cockermaniaczka']Maly moze byc troszke wiecej szczekliwy ale generalnie to roznia sie tylko wielkoscia;) [/quote] dokładnie ! ;) Asiunia, jeśli potrzebujesz namiary na hodowle to pisz, służę pomocą na PW :) Quote
asiunia Posted October 24, 2008 Author Posted October 24, 2008 intensywnie myśle nad czymś niewielkim ale z charakterkiem...Met nudzi się sama w domu więc myślałam o jakimś towarzyszu dla niej a jakoś miniaturki z grupy 9 do mnie nie przemawiają... jak to wygląda z ruchem u jamniora? Quote
Matusz Posted October 24, 2008 Posted October 24, 2008 [quote name='asiunia']intensywnie myśle nad czymś niewielkim ale z charakterkiem...Met nudzi się sama w domu więc myślałam o jakimś towarzyszu dla niej a jakoś miniaturki z grupy 9 do mnie nie przemawiają... jak to wygląda z ruchem u jamniora?[/quote] z ruchem tzn?? nie ma żadnych problemów, to żywiołowe i zwinne psy :) królicze jamniczki naszej forumowej Amiśki trenują agility i to z sukcesami ;) Quote
Cockermaniaczka Posted October 24, 2008 Posted October 24, 2008 Jamnki to zarloki,ile widza tyle zjedza:evil_lol::eviltong: Wiec ruch jest wskazany:pAle nie sa strasznie wymagajace,zabawa np pilka w ogrodze z wlascicielem spokojnie wystarczy;) Trzeba uwazac na kregoslup generalnie bo to przegubowce i czesto maja problemy z kregami:cool1: Co jeszcze,uparte czasem:eviltong:potrafia sie obrazic:eviltong:czasem leniwe;) Generalnie wielka osobowosc w malym ciele hehe:loveu: AA i zaczepne ale dopoki wiekszy pies sie nie spojrzy,pozniej jest Pancia bron mnie:evil_lol: Quote
Fanka jamników Posted October 24, 2008 Posted October 24, 2008 Jestem sama właścicielką szorstkowłosego króliczego jamniczka DARKA DUKE ( zapraszam do galerii jamników w dogomanii ). Serdecznie polecam - to wielki duch w małym ciałku, niesamowity temperament i zawsze ogromna chęć do zabaw. Powinien jeść mięsko wołowe, drobiowe z rozgotowanym ryżem i warzywami, chudy biały ser oraz tylko dobrą - wysokiej klasy karmę ( Royal Canin dla jamników, Purina lub Bosch ), ale za to niewiele, więc koszty nie są zbyt duże - w sam raz na czas kryzysu. Trzeba pilnować, bo to łakomczuchy. Nalepiej zapewnić mu dużo ruchu na dworze i zabawy np. gonitwy z innymi małymi pieskami. Dużych raczej nie lubią a poza tym łatwo o uraz dla malucha i nieszczęście gotowe. Waga dorosłego króliczka do 4 kg przy obwodzie klatki ok. 30 cm. Jest więc to wersja kieszonkowa jamnika, choć nadal pozostaje on wielkim upartym indywidualistą z dużym instynktem myśliwskim ( uwaga w lesie - może pogonić i zginąć na dobre ), jak to jamnik. Nie wymaga za to specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych poza czyszczeniem uszu, ząbków i jeśli ma mało wybiegu - przycinaniem pazurków u weterynarza. Pozdrawiam i jeszcze raz polecam tę rasę.;););) Quote
Fanka jamników Posted October 24, 2008 Posted October 24, 2008 Jeśli będziesz poważnie i na 100% zdecydowana , to mogę polecić naprawdę uczciwe i porządne hodowle w Polsce. Jest ich niewiele ( 2-3, które znam i polecam ). Jeśli zainteresowanie króliczą rasą nie zniknie , to daj znać na PW. Sprecyzuj tylko, czy chodzi ci o odmianę gładko -, długo- czy szorstkowłosą. Szorstkie są najbardziej żywiołowe, gładkie chimeryczne czasami zaś długowłose łagodne przytulanki i lizaki. Pozdrawiam - zakochana od lat w jamnikach.;) Quote
AMIŚKA Posted October 29, 2008 Posted October 29, 2008 [quote name='asiunia']Hej! Chciałabym dowiedzieć się czegoś na temat tej wielkości jamnisia;)Czy charakterkiem różnią się bardzo od swoich większych braci?Czy szata ma jakiś wpływ na temperament malucha?I czy łatwo znaleźć szczeniaka tej odmiany?(przejrzałam w pośpiechu kilka podstron na google ale w wprzewadze miniaturki);) z góry dziękuje za odpowiedzi[/quote] U mnie w domu rządza jamniki królicze:loveu::loveu: Dwie piękności długowłose i jedna krótkowłosa:multi::multi::multi: Charakterek mają jamniczy:lol: ale mają o wiele wiekszy temperament niż standarty Długowłose są bardziej posłuszne, uwielbiają PAŃCIÓW,sa bardziej miziaste:loveu::loveu: W moim podpisie jest link do galerii-dogo , galerii o moich królikach-jamnikach:lol: Quote
slonecznica Posted November 13, 2008 Posted November 13, 2008 [quote name='Fanka jamników']Jeśli będziesz poważnie i na 100% zdecydowana , to mogę polecić naprawdę uczciwe i porządne hodowle w Polsce. Jest ich niewiele ( 2-3, które znam i polecam ). Jeśli zainteresowanie króliczą rasą nie zniknie , to daj znać na PW. Sprecyzuj tylko, czy chodzi ci o odmianę gładko -, długo- czy szorstkowłosą. Szorstkie są najbardziej żywiołowe, gładkie chimeryczne czasami zaś długowłose łagodne przytulanki i lizaki. Pozdrawiam - zakochana od lat w jamnikach.;)[/quote] ja od dawana marzę o suczce szorstkowłosej króliczej i też bardzo proszę o namiary na hodowle, z góry dziękuję Quote
AMIŚKA Posted November 14, 2008 Posted November 14, 2008 [quote name='Cockermaniaczka']Jamnki to zarloki,ile widza tyle zjedza:evil_lol::eviltong: Wiec ruch jest wskazany:pAle nie sa strasznie wymagajace,zabawa np pilka w ogrodze z wlascicielem spokojnie wystarczy;) Trzeba uwazac na kregoslup generalnie bo to przegubowce i czesto maja problemy z kregami:cool1: Co jeszcze,uparte czasem:eviltong:potrafia sie obrazic:eviltong:czasem leniwe;) Generalnie wielka osobowosc w malym ciele hehe:loveu: AA i zaczepne ale dopoki wiekszy pies sie nie spojrzy,pozniej jest Pancia bron mnie:evil_lol:[/quote] to co piszesz to bardzo tendecyjne pisanie , nie majace nic wspólnego z wiadomosciami o rasie. Quote
Cockermaniaczka Posted November 15, 2008 Posted November 15, 2008 Ja mowie z punktu wlasciciela jamnika,nie sa to info suche o rasie:roll:Jak ktos chce suche info to niech czyta wzorzec:eviltong: Chyba wiadomo ze kazdy pies jest inny,bedzie sie roznil charakterem,wygladem,upodobaniami.... Ale chyba sie zgodzisz ze bywaja uparte,kochaja spac pod koludra i potrzebuja ruchu i wychowania;):loveu: Quote
AMIŚKA Posted November 16, 2008 Posted November 16, 2008 [quote name='Cockermaniaczka']Ja mowie z punktu wlasciciela jamnika,nie sa to info suche o rasie:roll:Jak ktos chce suche info to niech czyta wzorzec:eviltong: Chyba wiadomo ze kazdy pies jest inny,bedzie sie roznil charakterem,wygladem,upodobaniami.... Ale chyba sie zgodzisz ze bywaja uparte,kochaja spac pod koludra i potrzebuja ruchu i wychowania;):loveu:[/quote] A masz jamnika króliczego:-o Z punktu właściciela jamnika mówisz???? Sądząc po Twojej wypowiedzi masz jamnika -psa mysliwskiego z którym nic nie robisz!!!! Bo jeżeli piszesz że spacerki koło domu:cool3: i rzucenie piłeczka wystarczają mu do szczęścia:shake: to jesteś złym włascicielem jamnika ja nie sprzedałabym Tobie szczeniaka za nic:shake: ,takich przyszłych właścicieli staram sie unikać Tak samo stwierdzenie -kłopoty z kregoslupem!! Ja mam jamniki od 1983 roku ,zawsze co najmniej dwa, i nie wiem co to znaczy!!! !!!!!Ale Ty twierdzisz!!!:shake: ps moje jamniki uprawiaja czynnie agility, /na treningach są nie do pokonania reszta psów lezy a one jeszcze,jeszcze...!!/ jeżdzę z nimi na mysliwskie próby i konkursy i chodza po lesie/10-15km/co najmniej raz na tydzień!! pozdrowienia;) Quote
Cockermaniaczka Posted November 16, 2008 Posted November 16, 2008 Amiska moje psy sa strasznie nieszczesliwe naprawde:loveu::roll:Podam sie to Tozu bo tak kocham psy ze strasznie zle maja u mnie:multi::eviltong: Nie wiem wogole o co Ty kobieto masz pretensje do mnie. Kazdy robi ze swoim psem to co chce,moje psy nie musza zawodowo biegac w aglity zeby byc szczesliwe:eviltong: Z kregoslupem tez problemow nie ma wiec nie rozumiem Twojej wypowiedzi... Nie martw sie,jamnika u Ciebie nie kupie raczej bo jeden mi wystarczy do szczescia:loveu: A bezpapierowy tez jest kochany jak bys nie wiedziala:p Gratulacje kondycji jesli naprawde chodzisz 10 km z psami:eviltong: Quote
AMIŚKA Posted November 16, 2008 Posted November 16, 2008 Nie wiem wogole o co Ty kobieto masz pretensje do mnie. Kazdy robi ze swoim psem to co chce,moje psy nie musza zawodowo biegac w aglity zeby byc szczesliwe:eviltong: Z kregoslupem tez problemow nie ma wiec nie rozumiem Twojej wypowiedzi... -------------------------------------------------------- mam pretensję tylko i wyłącznie o ten tekst:crazyeye::crazyeye: ------------------------------------------------------ ...Jamnki to zarloki,ile widza tyle zjedza:evil_lol::eviltong: Wiec ruch jest wskazany:pAle nie sa strasznie wymagajace,zabawa np pilka w ogrodze z wlascicielem spokojnie wystarczy;-) Trzeba uwazac na kregoslup generalnie bo to przegubowce i czesto maja problemy z kregami:cool1: Co jeszcze,uparte czasem:eviltong:potrafia sie obrazic:eviltong:czasem leniwe;-) Generalnie wielka osobowosc w malym ciele hehe:loveu: AA i zaczepne ale dopoki wiekszy pies sie nie spojrzy,pozniej jest Pancia bron mnie:evil_lol:........ Quote
juliola Posted February 27, 2009 Posted February 27, 2009 Pozwolę sobie wrócic do meritum. Jamniki królicze z racji swojego pochodzenia są bardziej temperamentne od ich większych braci, bardziej pobudliwe, szczekliwe i to "żywe srebra". Ponieważ przy tworzeniu rasy użyty był pinczer więc maja takie naleciałości. Quote
viverna Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 Amiśka mam pytanie do Ciebie - jako hodowcy: ile powinien ważyć rasowy jamnik króliczy w wieku 3,5 miesiąca? Przy założeniu, że jest bardzo proporcjonalny, nie jest za gruby... Quote
Frotka Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 Decyduje obwód klatki piersiowej a nie waga. 4-miesięczny króliczy szczeniak, drobnej budowy, dobrze umięśniony waży ok. 2,8 kg. Jamniki miniaturowe i królicze są bardzo żywe. Porzebują bardzo dużo ruchu. Moje psy przechodzą dziennie przeciętnie 5-8 km a w weekendy kilkanaście, nie licząc zabaw w ogródku. Są bardzo skoczne. Quote
viverna Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 4 miesięczny waży aż 2,8? Moich rodziców jamolka ma 3,5 miesiąca i waży 2,6 kg, je jak mały odkurzacz i zastanawiam się czy rzeczywiście będzie królicza... Przecież królicze powinny ważyć do 3,5 kg... A ona przez 1 miesiąc przybrała prawie 1,5 kg! Jest bardzo aktywna i ma psią przyjaciółkę kundelkę do zabaw, więc ruchu jej nie brakuje. Quote
viverna Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 Czyli to normalne że w wieku 3,5 miesiąca waży 2,65 kg? Ja z obiema (jamniczką Radi i lisiczką Melą) postaram się chodzić na agility, bo Mela jest niezwykle szybka i skoczna i kocha ruch, jamniczka też, wiec będą miały frajdę :D Quote
viverna Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 Radi przez półtora miesiąca z 1,5 kg przybrała do 2,66 kg, ale przez ostatni tydzień przybrała 0,15 kg, więc już dużo wolniej rośnie... Jak wyrośnie standard to też będziemy kochać, ale ona ma metrykę, a to chyba hodowcę do czegoś zobowiązuje skoro w metryce jest napisane, że jamnik [U]króliczy[/U] gładkowłosy merle!!!? Quote
AMIŚKA Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 [quote name='viverna']Amiśka mam pytanie do Ciebie - jako hodowcy: ile powinien ważyć rasowy jamnik króliczy w wieku 3,5 miesiąca? Przy założeniu, że jest bardzo proporcjonalny, nie jest za gruby...[/quote] Tak naprawdę to nie umiem na to pytanko odpowiedzieć:eviltong:, i szczerze to nie znam nikogo kto by umiał:evil_lol:. Nigdy do końca nie wiesz co wyrosnie z szczeniaczka!! Waga mojej ZINKI w wieku 3,5 miesiaca wynosiła 1,5 kg. Ona do mnie przybyła w wieku 3,5 miesiaca, ale ZINKA wyrosła na bardzo mała króliczkę, jej waga ,no wiesz taka normalna to niecałe 3 kg. Ale rzadko ma takową:evil_lol:. Musisz czekać ,bo czesto szczeniaki w wieku 6 miesiecy potrafia juz stanąć/w rośnieciu/ ale bywa tez tak, że młodzież waży więcej niz dorosły jamnik, a to moja MISS MEGI;);),ale waga to nie wszystko, obwód klatki piersiowej ,itd:p. [quote name='Frotka']Decyduje obwód klatki piersiowej a nie waga. 4-miesięczny króliczy szczeniak, drobnej budowy, dobrze umięśniony waży ok. 2,8 kg. Jamniki miniaturowe i królicze są bardzo żywe. Porzebują bardzo dużo ruchu. Moje psy przechodzą dziennie przeciętnie 5-8 km a w weekendy kilkanaście, nie licząc zabaw w ogródku. Są bardzo skoczne.[/quote] FROTKA Ty masz jamniki????:p:p A jakie???;) Quote
juliola Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 Dlatego robi sie przegląd kwalifikacyjny dla wielkości jamnika w wieku 15 miesięcy, bo wtedy można już na pewno powiedzieć czy szczenię będzie jamnikiem miniaturowym czy króliczym. Moja jamniczka miniaturowa waży 3,5 kg, ma ponad 2 lata obwód klatki piersiowej 32 cm i jest miniaturowa.Hodowcę zapis w rodowodzie zobowiązuje do tego ,ze szczenię nie może być standardem. co do wielkości miniatura /królik w większości przypadków nie mozna zagwarantować na 100% co wyroście. Jeżeli chcesz dużej gwarancji to przeglądaj rodowody obojga rodziców do 5 pokolenia wstecz i sprawdzaj ,że w rodowodzie nie było miniatur, wtedy masz wiekszą szansę Quote
SuperGosia Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 Wzorzec dopuszcza +2 cm tolerancji dla obu ras. Obwód klatki piersiowej mierzy się w wieku 15 m-cy i wtedy można psa przekwalifikowć... lub nie :eviltong: Rodowody są do 4 pokolenia :eviltong: Poza tym takie studiowanie nic by nie dalo, bo po królikach rodzą się miniki, a po mnikach króliki. Prześledzenie historii wszystkich szczeniąt jakie dawaly na przelomie lat psy w rodowodzie byloby może bardziej miarodajne, ale jest niemożliwe :evil_lol: Podobnie zweryfikowanie, czy rzekomy królik z IV pokolenia nie byl przypadkiem miniaturą, tylko wtedy nie bylo takiej mody na mierzenie lub w jego kraju nie używa się miar do określenia tego, co widać golym okiem :eviltong:. Viverna, waga psa zależy też od grubości koścca, potem dochodzi masa mięśniowa. Niemcy dążą do wyhodowania jak najlżejszych psów i widoczne są tego efekty - mają cienkokostne, rachityczne jamniki. W polskim wzorcu nie istnieje coś takiego jak maksymalna waga jamnika króliczego. Może ważyć i 4,5 kg, o ile obwód klaty wynosi max 32 cm. Jeśli macie zwierzątko z W-wy, po polskich rodzicach, na 95% wyrośnie Wam jamnik króliczy. Quote
Recommended Posts