Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej! Słuchajcie, mam pytanie. Może wyjdę na kompletnego laika, ale trudno :wink: Chodzi mi dokładnie o kolory spanieli - wiele razy spotkałam sie z określeniami srebrny, siwy, niebieski (po angielsku kolor spanieli, które mają właśnie taką sieść- białą nakrapianą maleńkimi plamkami tworzącymi inny kolor - mówi się "blue roan" (zresztą tam zawsze te "nakrapiania" określa sie właśnie jako roan, np czekoladowe to chocolate roan itp.)). Chciałabym wiedzieć czym one dokładnie się różnią(tzn niebieski, siwy i srebrny), bo mi się przynjamniej wydaje , ze to mniej więcej to samo. Ostatnio nawet zastanawiałam sie, czy moja Sara jest napewno do końca czarno - biała, bo ma też wiele takich plamek, które miejscami tworzą jakiś odcień szarego. Wie ktoś może więcej na ten temat?

Sandra & Sara

Posted

Ok, dzięki :) Już przynajmniej wiem, że "roan" to "przesiany" :lol: Ale w tych kolorach to chyba nadal jestem zielona. Po obejrzeniu tylu psów w sprzecznych kategoriach kolorów to już naprawdę uważam to za zbyt zakręcone dla mnie :D

Sandra & Sara

Posted
Ale w tych kolorach to chyba nadal jestem zielona. Po obejrzeniu tylu psów w sprzecznych kategoriach kolorów to już naprawdę uważam to za zbyt zakręcone dla mnie :D

Twoje odczucia nie są odosobnione :lol: :lol:

pozdr

Ropuch&Max

Posted
Ale w tych kolorach to chyba nadal jestem zielona. Po obejrzeniu tylu psów w sprzecznych kategoriach kolorów to już naprawdę uważam to za zbyt zakręcone dla mnie :D

Twoje odczucia nie są odosobnione :lol: :lol:

pozdr

Ropuch&Max

:D :D :D

Sandra & Sara

• 2 weeks later...
Posted

Czy istnieje na wystawach podział w spanielach ze względu na umaszczenie, czy wszystkie umaszczenia wystawiane są razem?

Wiecie o co mi chodzi, prawda? Czy jest np. tak jak w dogach?

Możecie mi też napisać coś o dziedziczeniu umaszczenia u spanieli?

Jak można przewidzieć umaszczenie u szczeniąt?

Które umaszczenie jest dominujące?

Czy różnie umaszczone psiaki mogą być ze sobą kojarzone, czy np. jakieś kombinacje są niedopuszczalne, bo wyszłoby coś dziwnego?

Pytam z czystej ciekawości oczywiście :) bo na żadnej stronie poświęconej cockerom nie znalazłam na razie tych info.

Czy są hodowle, które "spacjalizują się" w danym tylko umaszczeniu?

Posted

Na wystawach osobno są jednomaścicte (w tym osobno czarne,osobno złotei razem inne kolory-czyli sobole,podpalane i czekolady) i osobno kolorowe(znaczy laciate,z przesianiem itp -ale nie wiem czy tam jakis podział jest czy wszystkie razem,to już Ania powie).

Dziedziczenie umaszczenia jest skomplikowane , generalnie w Polsce nie kojarzy sie ze sobą tylko kolorów i jednomaścistych.

Jednomaściste są dominujace nad kolorami.

Czarny dominuje nad złotym i czekoladą.Podpalanie jest cecha recesywną i potrzeba pary genów do ujawnienia sie cechy,natomiast moga być podpalane psy czarne,czekoladowe (i w zasadzie ,co prawda tylko w sensie genetycznym bo posiadaja dwa geny podpalania, -złote).Nie wiem jak fachowo określic dziedziczenie koloru sobolowego-potrzebny jest tu jeden specjalny gen na kolor sobolowy i jeden gen dla podpalania w tym samym locus.

Posted

Tak jak pisała Natasza - na wystawach podział jest według kolorów na cztery grupy :

- czarne

- kolorowe (wszystkie)

- pozostałe kolory (czarne-podpalane,sobolowe)

- złote.

W każdym kolorze kolejność jest następująca - najpierw psy z podziałem na klasy,potem suki z podziałem na klasy.

Zdarza się też inna kolejność (tak jest we Wrocławiu) - najpierw idą wszystkie psy w podziale na kolory i klasy, a potem wszystkie suki z podziałem na kolory i na klasy.

Jeśli chodzi o kojarzenie to faktycznie generalna zasada jest taka,że nie łączy się "kolorów" z jednomaścistymi,przy czym tutaj podpalane i sobole traktowane są jak jednomaściste.

U nas nie ma zakazu łączenia pomiędzy kolorami,ale jest to trochę ryzykowne,bo w kolejnych pokoleniach moją sie pojawić u jednomaścistych wady w umaszczeniu.

Oczywiście są hodowle specjalizujące się w konkretnych umaszczeniach.

Posted

Jeśli chodzi o kojarzenie - to jak zostało wcześniej wspomniane nie można tego robić jak się komu podoba. Czytałam o wielu przypadkach, gdzie niedoświadczeni "hodowcy" mieli w miotach swoich psów umaszczenia niedopuszczalne. Takim szczeniakom bardzo trudno jest znaleźć dom, aż strach się bać co się później z nimi dzieje :(

A tak przy okazji - nie wiecie czy np biały krawat u czarnego spaniela jest też niedopuszczalny?

No i mam jeszcze jedno pytanie dotyczące kojarzenia psów, głównie skierowane do doświadczonej w tej sprawie cockermanki - jak Ci się udaje oddielać psy od suk kiedy nie chcesz np mieć szczeniaków? I czy wszystkie psy zawsze żyją w przykładnej zgodzie? Chciałam mieć zawsze kilka spanieli, ale nie wiem czy by mnie to nie przerosło :-?

Sandra & Sara

Posted

Dopuszczalne jest małe białe znaczenie na piersi - czyli nie krawat,a mała plamka.

Moja sforka jest "odpukać" naprawdę bardzo zgodna.Natomiast muszę przyznać,że czas cieczek u suczek nie jest łatwy...szczególnie teraz,kiedy są w domu dwa psy....ale na wszystko jest sposób....

Najważniejsze - pilnować!Jak jesteśmy w domu to "zacieczkowane" sunie chodzą w majteczkach,ale oczywiście pod baczną obserwacją.Jak zostają same to niestety muszą być podzielone - sunia z cieczką idzie spać do klatki,Timur do kuchni,a "pan starszy" i reszta dziewczyn luzem :wink: .Przy takim podziale przynajmniej wiem,że starszy pan nie wyje,tylko siedzi przy klatce wpatrzony w "wybrankę" - a i między chłopakami nie ma sprzeczek.

Przewiduję kastrację starszego pana - wtedy nie trzeba będzie robić aż takich kombinacji.....

Posted

Acha ! Często też "aresztanci" :wink: maja towarzystwo - Sara bardzo lubi być z Timurkiem a Gaffcia czy Carmelcia sama pakuje się do klatki dla towarzystwa :D .

Prościej by było,gdyby były same sunie..... :wink:

Posted

:D Spaniele to towarzyskie psiaki :D

A wracając do kolorów - to ja przynajmniej odnosze wrażenie, że pysk jest inny np. u czerwonych spanieli, a inny u takich, które mają "maskę", czyli np. właśnie czarno białych. Nie wiem czy to jakieś uwarunkowania genetyczne, czy po prostu takie wrażenie optyczne. Bo wzorzec z tego co wiem jest jeden dla wszystkich... Ktoś wie coś więcej na ten temat?

Sandra & Sara