HUARES Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 Słuchajcie zawsze myslałam że kazdy pies rodzi sie z ogonkiem i dopiero w zależności od rasy obcina się go , a doszły mnie słuchy że pieski mogą się urodzić juz bez ogonków. Sorrki za głupie pytanie , ale jestem niedoinformowana w tym temacie.Czy sa może jakieś rasy które nie mają ogonków?? pozdrawiam Quote
nice_girl Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 Np. niektóre corgi(ale tylko pembroki) są kuse, czyli mają ogony szczątkowe. :wink: Podobna sytuacja jest w PONach.Bobtaile jak sama nazwa wskazuje rodzą sie bez ogona. :wink: Quote
Mruczek Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 Chyba buldozki francuskie rowniez rodza sie juz bez ogona Quote
SAIDA Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 Bobtaile jak sama nazwa wskazuje rodzą sie bez ogona. to u mnie na osiedlu jest jakis mutant bo ma ogon i to całkiem pokazny :wink: Quote
nice_girl Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 Bobtaile jak sama nazwa wskazuje rodzą sie bez ogona. to u mnie na osiedlu jest jakis mutant bo ma ogon i to całkiem pokazny :wink: W takim razie się pomyliłam za co przepraszam :oops: Quote
Kati Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 Ja czytałam, że niektóre bobtaile rodzą się bez ogonów a niektóre z ogonami. Quote
Buldog Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 angole tez sie czasem rodza "bez" ogonkow - w rzeczywistosci maja wrosniete, albo bardzo krotkie. Quote
SAIDA Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 angole tez sie czasem rodza "bez" ogonkow - w rzeczywistosci maja wrosniete, albo bardzo krotkie. Buldog litosci własnie przeszedł obok mnie mój szef który jest angolem i dostałam na jego widok ataku smiechu :lol: Quote
nice_girl Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 angole tez sie czasem rodza "bez" ogonkow - w rzeczywistosci maja wrosniete, albo bardzo krotkie. Jak to wrośnięte? :hmmmm: Rozumiem, ze pies może miec szczątkowy ogon, czyli składający sie z 1 czy 2 kręgów, ale wrośniety? :roll: Quote
HUARES Posted August 27, 2004 Author Posted August 27, 2004 Dziekuje za wyjasnienia a od czego to zależy ?Wiecie może?? pozdrawiam Quote
nice_girl Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 Dziekuje za wyjasnienia a od czego to zależy ?Wiecie może??pozdrawiam To jest sprawa warunkowana przez geny :wink: Czyli jesli matka była kusa jej dzieci, które odziedziczą po niej dany gen, również będą bobtailami :wink: Quote
tufi Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 angole tez sie czasem rodza "bez" ogonkow - w rzeczywistosci maja wrosniete, albo bardzo krotkie. Buldog litosci własnie przeszedł obok mnie mój szef który jest angolem i dostałam na jego widok ataku smiechu :lol: Sie poplakalam ze smiechu :roflt: :cunao: :roflt: :cunao: :klacz: Quote
Buldog Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 Buldog litosci własnie przeszedł obok mnie mój szef który jest angolem i dostałam na jego widok ataku smiechu :lol: sorka, za pozno :niewiem: ;) Quote
Buldog Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 Jak to wrośnięte? :hmmmm: Rozumiem, ze pies może miec szczątkowy ogon, czyli składający sie z 1 czy 2 kręgów, ale wrośniety? :roll: a TUTAJ sobie zajrzyj na przyklad - "faulty inverted tail" Quote
nice_girl Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 Jak to wrośnięte? :hmmmm: Rozumiem, ze pies może miec szczątkowy ogon, czyli składający sie z 1 czy 2 kręgów, ale wrośniety? :roll: a TUTAJ sobie zajrzyj na przyklad - "faulty inverted tail" Dzięki za link :wink: Czyli ten "wrośnięty", a raczej wg tego co tam jest napisane odwrócony ogon nie jest uznawany przez wzorzec? Quote
Buldog Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 napisalem "wrosniety", bo czesto nie wystaje w ogole na zewnatrz. a co to znaczy "wzorzec nie uznaje"? ze to niepozadane? tak. Quote
nice_girl Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 a co to znaczy "wzorzec nie uznaje"? ze to niepozadane? tak. Dokładnie tak.Czyli po prostu taki buldog jest niewystawowy :wink: Quote
Buldog Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 nie. "niewystawowy" jest, kiedy ma wady dyskwalifikujace. a to nie jest taka. widzialem i championy swego czasu z takimi "wrosnietymi" ogonami. Quote
nice_girl Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 A wiec wzorzec uznaje taki ogon, albo sedziowie sie niedopatrzyli- tak tez bywa. :wink: Quote
Buldog Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 tak, uznaje - za nieprawidlowy. ale na ogol jest to uwazane za "niewielkie" przewinienie. przeciez tam masz wszystko napisane? Quote
nice_girl Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 tak, uznaje - za nieprawidlowy. Wiec świadczy to tylko o sędziach, u których pies z takim ogonem zdobył championat, a do tego sa potrzebne oceny doskonałe... przeciez tam masz wszystko napisane? Owszem, ale troszkę sie zamotałam w Twoich wypowiedziach :wink: Quote
Buldog Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 nie pisalem "tam" o moich postach, tylko o linku, ktory Ci podalem. Quote
nice_girl Posted August 27, 2004 Posted August 27, 2004 nie pisalem "tam" o moich postach, tylko o linku, ktory Ci podalem. Rozumiem, ale w podanej przez Ciebie stronie jest ten typ ogona określony jako faulty, a wiec dla mnie jest to poważna wada eksterieru :roll: Quote
wanilia Posted August 28, 2004 Posted August 28, 2004 Mój kundelek też ogona od urodzenia nie posiada, choć zarówno matka jak i wszyscy bracia i siostry takowe posiadali. Ma tylko taką malutką namiastkę :wink: Tak mu biedaczkowi natura poskąpiła... A ja teraz przez to muszę się gesto tłumaczyć oburzonym starszym paniom, które mnie na każdym kroku oskarżają, że go skróciłam o ogon :lol: Quote
KaSia&...... Posted August 28, 2004 Posted August 28, 2004 W moim mieście pewien chłopak ma właśnie pieska który ma taki mały ogonek o połowę mniejszy niż jego rodzeństwo dodam że to kundelek Quote
Recommended Posts