Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Słuchajcie zawsze myslałam że kazdy pies rodzi sie z ogonkiem i dopiero w zależności od rasy obcina się go , a doszły mnie słuchy że pieski mogą się urodzić juz bez ogonków. Sorrki za głupie pytanie , ale jestem niedoinformowana w tym temacie.Czy sa może jakieś rasy które nie mają ogonków??

pozdrawiam

Posted
Bobtaile jak sama nazwa wskazuje rodzą sie bez ogona.

to u mnie na osiedlu jest jakis mutant bo ma ogon i to całkiem pokazny :wink:

W takim razie się pomyliłam za co przepraszam :oops:

Posted
angole tez sie czasem rodza "bez" ogonkow - w rzeczywistosci maja wrosniete, albo bardzo krotkie.

Buldog litosci własnie przeszedł obok mnie mój szef który jest angolem i dostałam na jego widok ataku smiechu :lol:

Posted
angole tez sie czasem rodza "bez" ogonkow - w rzeczywistosci maja wrosniete, albo bardzo krotkie.

Jak to wrośnięte? :hmmmm: Rozumiem, ze pies może miec szczątkowy ogon, czyli składający sie z 1 czy 2 kręgów, ale wrośniety? :roll:

Posted
Dziekuje za wyjasnienia a od czego to zależy ?Wiecie może??

pozdrawiam

To jest sprawa warunkowana przez geny :wink: Czyli jesli matka była kusa jej dzieci, które odziedziczą po niej dany gen, również będą bobtailami :wink:

Posted

Buldog litosci własnie przeszedł obok mnie mój szef który jest angolem i dostałam na jego widok ataku smiechu :lol:

Sie poplakalam ze smiechu :roflt: :cunao: :roflt: :cunao: :klacz:

Posted
Jak to wrośnięte? :hmmmm: Rozumiem, ze pies może miec szczątkowy ogon, czyli składający sie z 1 czy 2 kręgów, ale wrośniety? :roll:

a TUTAJ sobie zajrzyj na przyklad - "faulty inverted tail"

Posted

a TUTAJ sobie zajrzyj na przyklad - "faulty inverted tail"

Dzięki za link :wink: Czyli ten "wrośnięty", a raczej wg tego co tam jest napisane odwrócony ogon nie jest uznawany przez wzorzec?

Posted
tak, uznaje - za nieprawidlowy.

Wiec świadczy to tylko o sędziach, u których pies z takim ogonem zdobył championat, a do tego sa potrzebne oceny doskonałe...

przeciez tam masz wszystko napisane?

Owszem, ale troszkę sie zamotałam w Twoich wypowiedziach :wink:

Posted
nie pisalem "tam" o moich postach, tylko o linku, ktory Ci podalem.

Rozumiem, ale w podanej przez Ciebie stronie jest ten typ ogona określony jako faulty, a wiec dla mnie jest to poważna wada eksterieru :roll:

Posted

Mój kundelek też ogona od urodzenia nie posiada, choć zarówno matka jak i wszyscy bracia i siostry takowe posiadali. Ma tylko taką malutką namiastkę :wink: Tak mu biedaczkowi natura poskąpiła... A ja teraz przez to muszę się gesto tłumaczyć oburzonym starszym paniom, które mnie na każdym kroku oskarżają, że go skróciłam o ogon :lol: