evel Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 [quote name='AgaCzips']"Hyperflite SofFlite Pup" - jak przyszlam z pracy, jeszcze troszkę tutaj pobuszowałam, i również natrafiłam na ten dysk.;) I na ten się prawdopodonie zdecyduję. Jeżeli się nam spodoba i się rozkręcimy to oczywiście się odezwiemy;) no i może zdecydujemy się na kolejny "talerz" do zabawy.[/QUOTE] Aga, jeśli mogę Ci coś doradzić - weź od razu dwa talerze, żeby psa uczyć wymiany, bo są psy, które z tym miewają problem jeśli się zauczą na początku, że dysk jest tylko jeden, np. mój ;) chociaż robimy postępy ;) Quote
AgaCzips Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 Dziękuję za podpowiedź. :) Na razie kupię jedno, zobaczę czy coś niepiszczącego będzie go w ogóle interesowało. Jak wyrazi zainteresowanie nową rozrywką to najwyżej dokupie drugie ;) Quote
Nastkak Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Hej ,dolacze sie do pytania. W wakacje wybieram sie z moim baardzo zywotnym,rocznym psem na oboz agility i dogfrisbee.O dogfrisbee nie mam narazie zaadnego pojecia :lol: ,a juz tym bardziej o dyskach.Nie wiem ,czy moj pies sie tym zainteresuje,ale pileczki uwielbia.Musze kupic dwa dyski i wiem na pewno,ze nie moga byc one z gumy ,ani szmaciane.Prosze o podpowiedz ,jakie dyski kupic ? Myslam o Jawz ,ale sa one dosc drogie (szczegolnie,ze musze kupic dwa za jednym razem) , polecacie jeszcze jakies? Pies wazy 12 kg ,bardzo szczuply,ale ma niszczycielskie zapedy:)) Quote
Qeeriefire Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 [quote name='Nastkak']Hej ,dolacze sie do pytania. W wakacje wybieram sie z moim baardzo zywotnym,rocznym psem na oboz agility i dogfrisbee.O dogfrisbee nie mam narazie zaadnego pojecia :lol: ,a juz tym bardziej o dyskach.Nie wiem ,czy moj pies sie tym zainteresuje,ale pileczki uwielbia.Musze kupic dwa dyski i wiem na pewno,ze nie moga byc one z gumy ,ani szmaciane.Prosze o podpowiedz ,jakie dyski kupic ? Myslam o Jawz ,ale sa one dosc drogie (szczegolnie,ze musze kupic dwa za jednym razem) , polecacie jeszcze jakies? Pies wazy 12 kg ,bardzo szczuply,ale ma niszczycielskie zapedy:))[/QUOTE] A dlaczego nie mogą być z gumy ani materiału? Polecam Jawz, czasami warto więcej wydać :) A może z takich : [url]http://www.whippy.pl/hero-atom-rozowy-p-160.html[/url], [url]http://www.whippy.pl/sonic-xtra-gummy-czerwony-p-36.html[/url] Quote
Nastkak Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Nie wiem dlaczego,ale tak mam napisane w informacjach. A co to za dyski frostbite? Nie wiem ,musze sie zastanowic ,bo nie wiem ,czy pies sie tym w ogole zainteresuje.A to sie rzuca tylko jednym?Do czego bedzie ten drugi ;p? Quote
Daga&Maks Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 [quote name='Nastkak']Nie wiem dlaczego,ale tak mam napisane w informacjach. A co to za dyski frostbite? Nie wiem ,musze sie zastanowic ,bo nie wiem ,czy pies sie tym w ogole zainteresuje.A to sie rzuca tylko jednym?Do czego bedzie ten drugi ;p?[/QUOTE] frostbite to dysk zimowy, nie łamie się jak niektóre dyski nawet przy bardzo niskich temperaturach. Ale i w lato spokojnie można go użyć, jest nieco miększy niż zwykle plastikowe dyski, mi osobiście się nim dobrze rzuca, ale niestety ten dysk do wytrzymałych nie należy. Już po kilku treningach były u mnie w nim dziury na wylot, a mój pies do niszczycieli nie należy. Dyski najlepiej mieć po kilka, żeby pies nie przyzwyczaił się do jednego. Nieraz są sytuacje, że trenowało się z jednym dyskiem, kupiło drugi i pies nie chciał go ruszyć. Jak ma się od razu kilka dysków można uniknąć takich sytuacji. Ogólnie w rzutach na dystans wystarczy jeden dysk, ale przy freestyle to zdecydowanie za mało. Trochę bez sensu że nie może być gumowy albo materiałowy, bo na taki dysk najłatwiej psa nakręcić. Niektóre psy mogą się zniechęcić jeśli od razu dostaną plastikowy dysk. No i samo nakręcanie na frisbee polega również na przeciąganiu się z psem dyskiem, a tu na pewno wygodniejszy będzie materiałowy lub gumowy. Quote
Asia&Kleo Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 Czy miał ktoś z Was dyski Sonic Xtra 215 Gummy oraz Hero Xtra 235 Distance? Jak się sprawują? Najbardziej chciałabym się dowiedzieć o wytrzymałości tych frisbee :) Quote
Qeeriefire Posted June 22, 2011 Posted June 22, 2011 [quote name='Asia&Luna']Czy miał ktoś z Was dyski Sonic Xtra 215 Gummy oraz Hero Xtra 235 Distance? Jak się sprawują? Najbardziej chciałabym się dowiedzieć o wytrzymałości tych frisbee :)[/QUOTE] Znam opinie bardzo dobre o tych dyskach, sama ich nie mam, ale podobno są wytrzymałe ;) Polecam Jawzy, nawet śldu po zębach nie mam na dyskach :D [quote name='Nastkak']Nie wiem dlaczego,ale tak mam napisane w informacjach. A co to za dyski frostbite? Nie wiem ,musze sie zastanowic ,bo nie wiem ,czy pies sie tym w ogole zainteresuje.A to sie rzuca tylko jednym?Do czego bedzie ten drugi ;p?[/QUOTE] Jakich informacjach :) ? daga już właściwie wszystko napisała, najpierw Ty musisz nauczyć się rzucać, dopiero później możesz zacząć psu. Ważna jest motywacja, bo pies sam się nie zainteresuje dyskiem. Trenujecie krótko i tak aby treningi miały charakter zabawy, nie przymusu. Kończcie w najlepszym momencie, ale nie dla człowieka a dla psa, tak aby pies czuł tzw. niedosyt. Po zabawie zawsze chowaj dyski. Nagradzaj szarapaniem. Przygodę z frisbee zacznijcie od rzucania rollerów( toczenie się pionowo dysków po ziemi), później możecie pomału backhandy, floatery. Quote
Asia&Kleo Posted July 1, 2011 Posted July 1, 2011 [quote name='Collie']Znam opinie bardzo dobre o tych dyskach, sama ich nie mam, ale podobno są wytrzymałe ;) Polecam Jawzy, nawet śldu po zębach nie mam na dyskach :D[/QUOTE] Właśnie kupiłam oba dyski i mam je od kilku dni. Sprawują się rewelacyjne, sucz zadowolona (i ja też) Na pewno kupię Jawz (lub Eurablend, jeszcze się później zastanowię) ze względu na wytrzymałość, lecz teraz wolimy pozbierać kilka sztuk dysków różnego rodzaju, tak dla spróbowania ;) Quote
Paulix Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 Nie polecam kupowania różnego rodzaju dysków w dużej ilości i zabawy z psem różnymi dyskami na etapie chwytania w locie, gdyż każdy dysk ma inne właściwości lotne i wymaga od psa innej reakcji. Quote
Asia&Kleo Posted July 3, 2011 Posted July 3, 2011 [quote name='Paulix']Nie polecam kupowania różnego rodzaju dysków w dużej ilości i zabawy z psem różnymi dyskami na etapie chwytania w locie, gdyż każdy dysk ma inne właściwości lotne i wymaga od psa innej reakcji.[/QUOTE] To prawda, dyski mają różne właściwości lotne. Dlatego gdy ćwiczę z psem frisbee, nie biorę dwóch sztuk dysków, z których jeden zapewnia daleki i stabilny lot, a drugi bardzo szybki ;) W moim przypadku pies dobrze sobie radzi z chwytaniem, gorzej ze mną z rzucaniem tych dysków ;) Quote
kasia_1982 Posted July 15, 2011 Posted July 15, 2011 mial ktos dysk hero Superhero? Na stronie Whippy jest napisane ze 'Model pod względem wytrzymałości porównywalny jest z modelem Jawz (firmy Hyperflite), ale posiada zdecydowanie lepsze parametry lotu. ' i chcialabym sie dowiedziec czy jest tak rzeczywiscie? Czy lepiej nie kombinowac i kupic Jawza? Czy on w ogole nadaje sie na taki pierwszy powazny dysk? Do tej pory 'bawilismy sie' takimi dyskami z zoologa ale one wystarczaly na max 15 minut. no i mielismy cos takiego [url]http://allegro.pl/petstages-flyer-fantastyczny-dysk-frisbee-mini-i1717436818.html[/url] tylko wiekszy rozmiar - i bylo to bardzo ciezkie ;) ale trzeba przyznac ze wytrzymale. Quote
sator_k_ Posted July 15, 2011 Posted July 15, 2011 Nie mam porównania z Jawzem, ale jesli chodzi o wytrzymałość to jest na prawdę super. Po pół roku moj pies zrobił w nim może 3 maleńkie dziurki, a raczej wgniecenia. Quote
Asia&Kleo Posted July 16, 2011 Posted July 16, 2011 A ja polecam bardzo sonic gummy. Są na prawdę świetne jeśli chodzi o wytrzymałość. Mimo, że jest dość elastyczny, nie odkształca się. Wygodnie się trzyma w ręku. Quote
Asia&Kleo Posted July 16, 2011 Posted July 16, 2011 [quote name='evel']Asia, a jak lata? ;)[/QUOTE] Nadaje się dla zwinnych psów, bo frisbee jest bardzo szybkie i lekkie, nie "zawisa w powietrzu". Początkowo zaskoczona byłam małym rozmiarem (215mm średnicy), lecz bardzo wygodnie się nim rzuca, a suka chętnie je chwyta Quote
Stevie Rae Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 O, znalazłam taką aukcję: [url]http://allegro.pl/dysk-dla-psa-pocket-rocket-taki-jak-frisbee-i1717316304.html[/url] Jeżeli dysk rzeczywiście taki sam jak fastback, czy CS ... to fajnie. I spoko cena! Ktoś ma, używał? Quote
evel Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 [quote name='Asia&Luna']Nadaje się dla zwinnych psów, bo frisbee jest bardzo szybkie i lekkie, nie "zawisa w powietrzu". Początkowo zaskoczona byłam małym rozmiarem (215mm średnicy), lecz bardzo wygodnie się nim rzuca, a suka chętnie je chwyta[/QUOTE] Hm, to moja pierdołka nie będzie pewnie nadążać :( Mam już mętlik w głowie szczerze mówiąc, bo potrzebne nam coś trwalszego niż fastbacki a jednak się trochę boję kupować jawza :( Spróbujemy chyba hero xtra, chociaż sama już nie wiem. Quote
kasia_1982 Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 ja zaryzykowalam i kupilam jawza. Zobaczymy jak sie bedzie sprawowal... Quote
madziulik_13 Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 Gdyby ktoś chciał mogę odsprzedać jawza - jak coś pw Quote
Qeeriefire Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 [quote name='kasia_1982']ja zaryzykowalam i kupilam jawza. Zobaczymy jak sie bedzie sprawowal...[/QUOTE] A jakiego jeżeli można wiedzieć :) ? Jawzy szczerze polecam. Quote
Asia&Kleo Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 [quote name='evel']Hm, to moja pierdołka nie będzie pewnie nadążać :( Mam już mętlik w głowie szczerze mówiąc, bo potrzebne nam coś trwalszego niż fastbacki a jednak się trochę boję kupować jawza :( Spróbujemy chyba hero xtra, chociaż sama już nie wiem.[/QUOTE] HeroXtra jest wytrzymalsze niż fastbacki, lecz moja sucz już zrobiła kilka dziur :/ Quote
Guest papillonek Posted July 19, 2011 Posted July 19, 2011 Przepraszam,że ja ciągle tak się pytam,ale ten talerzyk hero pup 160 już się do użytku delikatnie mówiąc nie nadaje,a sucza mimo nakręcania najbardziej jak mogłam bawi się tylko w gryzienie go i to max.1-2 minuty,nie ma mowy o żadnych rollerach,a tym bardziej rzucaniu. jeśli mam kupować jakiś inny talerzyk to jaki?ten był zbyt wypukły i ciężko było jej go trzymać w pysku co znacznie utrudniało szarpanie.... czy istnieje może jakaś delikatniejsza wersja frisbee (tylko nie piszcie hero pup 120 ,bo to mikrusy).Może coś z delikatnej gumy,bo do plastiku nie zdążyłam jej przekonać... Jest jeszcze sprawa,że ona się boi plastiku i kiedy rzucam roller koło niej ucieka pod stół ,czy krzesła... rodzice mówią ,żebym sobie to odpuściła i moja cirpliwośc też się już koczy,ale jakbym ją jakimś sposobem przekonała to miała by fajną zabawę,ale trzeba zacząc od wybory odpowiedniego dysku... Quote
Recommended Posts