Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 8.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Ewa&Duffel']ale czemu smacznego,bo nie rozumiem :razz:

To są pola przy św.Wincentego,naprzeciwko cmentarza bródnowskiego,często tam spacerujemy ;)
A do jakiej szkoły chodzisz ?
Też mi się podoba to zdjęcie, ale jakby nie było pod słońce to chyba byłoby lepsze;)
[/QUOTE]

Bo wyglądał jakby zajadał ziemię :evil_lol:
Ja chodzę do liceum społecznego
A ta kula złoto-brązowa na którymś ze zdjęć to chyba w takim parku przy Kondratowicza?:)

Posted

[quote name='Zuzia&Snoopy']Bo wyglądał jakby zajadał ziemię :evil_lol:
Ja chodzę do liceum społecznego
A ta kula złoto-brązowa na którymś ze zdjęć to chyba w takim parku przy Kondratowicza?:)[/QUOTE]

A może i zjadał tą ziemię, nie wnikam ;) głównie kopał;)
tak, z tego parku, to jest bródnowski ;) takie różne dziwadła tam teraz postawili...

Posted

Co do pytania o obiektyw: niestety nie siedzę w Sony, więc trudno mi powiedzieć co do optyki tego systemu... Moim zdaniem 600zł to za dużo na taki obiektyw. :) Jest w całości plastikowy, do Canona 50mm 1.8 można było kupić za 300 zł. Niestety Sony nic lepszego Ci nie zaproponuje, więc jak się wciągniesz w fotografowanie, to pewnie będziesz chciała się przesiąść. Prawda jest taka, że Sony ma jedynie dobrą reklamę, prawdziwy system to Canon albo Nikon (między nimi tak naprawdę bez większej różnicy, choć w sumie niektórzy mogą się nie zgodzić - to moja opinia, do moich zastosowań).
Poczytaj test tego obiektywu na optyczne.pl ( [url]http://www.optyczne.pl/162.1-Test_obiektywu-Sony_DT_50_mm_f_1.8_SAM_Wst%C4%99p.html[/url] ) . Z tego co ja rzuciłam okiem to narzekają właśnie na plastik i cenę - tak jak właśnie sama zauważyłam. Winietowanie aż odstrasza, a jako że pewnie będziesz korzystać początkowo tylko z autofokusa, który nie jest wcale taki celny w tej 50mm to też możesz się trochę podenerwować (choć pewnie na początku nie będziesz tego zauważać, dopiero jak się wciągniesz to zaczynasz zwracać uwagę na takie szczegóły). :)
Ja wychodzę z założenia, że wolę dłużej pozbierać na obiektyw z wyższej półki niż kupić najtańszy i się potem męczyć i denerwować. Ale to moja opinia. Na pewno 50 mm , które zamierzasz kupić będzie lepsze od kita, który masz obecnie. Pytanie jakie masz oczekiwania co do swoich zdjęć.
50mm będziesz w stanie robić tak naprawdę tylko portrety. Tzn. ja robiłam swoją 50mm zdjęcia w ruchu, ale trzeba się mocno namęczyć i efekt nie jest zadowalający (przynajmniej dla mnie). Trzeba po prostu często podejść zbyt blisko - no chyba, że chcesz by pies zajmował 1/10 lub mniej części kadru. ;) Plus jest taki, że jest to jasny obiektyw i będziesz mogła porobić zdjęcia w ponura pogodę, taką jak dzisiaj. ;)

Posted

[quote name='wiki4']Cześć Duffelki kochane :loveu: :evil_lol:[/QUOTE]
Cześć ;)

[quote name='ladybird']Dawno nie byłam :oops:
Całus w nos dla Duffela od nas :lol:[/QUOTE]
Duffel oddaje buziaka ;)

[quote name='Bonsai']Co do pytania o obiektyw: niestety nie siedzę w Sony, więc trudno mi powiedzieć co do optyki tego systemu... Moim zdaniem 600zł to za dużo na taki obiektyw. :) Jest w całości plastikowy, do Canona 50mm 1.8 można było kupić za 300 zł. Niestety Sony nic lepszego Ci nie zaproponuje, więc jak się wciągniesz w fotografowanie, to pewnie będziesz chciała się przesiąść. Prawda jest taka, że Sony ma jedynie dobrą reklamę, prawdziwy system to Canon albo Nikon (między nimi tak naprawdę bez większej różnicy, choć w sumie niektórzy mogą się nie zgodzić - to moja opinia, do moich zastosowań).
Poczytaj test tego obiektywu na optyczne.pl ( [URL]http://www.optyczne.pl/162.1-Test_obiektywu-Sony_DT_50_mm_f_1.8_SAM_Wst%C4%99p.html[/URL] ) . Z tego co ja rzuciłam okiem to narzekają właśnie na plastik i cenę - tak jak właśnie sama zauważyłam. Winietowanie aż odstrasza, a jako że pewnie będziesz korzystać początkowo tylko z autofokusa, który nie jest wcale taki celny w tej 50mm to też możesz się trochę podenerwować (choć pewnie na początku nie będziesz tego zauważać, dopiero jak się wciągniesz to zaczynasz zwracać uwagę na takie szczegóły). :)
Ja wychodzę z założenia, że wolę dłużej pozbierać na obiektyw z wyższej półki niż kupić najtańszy i się potem męczyć i denerwować. Ale to moja opinia. Na pewno 50 mm , które zamierzasz kupić będzie lepsze od kita, który masz obecnie. Pytanie jakie masz oczekiwania co do swoich zdjęć.
50mm będziesz w stanie robić tak naprawdę tylko portrety. Tzn. ja robiłam swoją 50mm zdjęcia w ruchu, ale trzeba się mocno namęczyć i efekt nie jest zadowalający (przynajmniej dla mnie). Trzeba po prostu często podejść zbyt blisko - no chyba, że chcesz by pies zajmował 1/10 lub mniej części kadru. ;) Plus jest taki, że jest to jasny obiektyw i będziesz mogła porobić zdjęcia w ponura pogodę, taką jak dzisiaj. ;)[/QUOTE]
No ja myślałam, żeby go właśnie do portretów kupić.
Docelowo myślę także nad zakupem tele, ale to już oczywiście dużo większy wydatek, więc to za jakiś czas. Nie wiem, czy będę zmieniać system, to się zobaczy ;) Na razie jestem zadowolona.
Z tego co widziałam Sony ma spory wybór obiektywów, tych droższych też ;)
No i jeszcze można kupić Sigmę albo Tamrona.

[quote name='CaneSs']Cześć Dufflowe :) Co tam u was? :)[/QUOTE]
Hej :)
A nic, trochę niefajny dzień dziś miałam...

Posted

Droższy nie zawsze znaczy lepszy. A dokładnie, jakość nie zawsze idzie proporcjonalnie do ceny. A Sigma, Tamron nie zawsze będzie Ci dobrze współpracować z korpusem.

Posted

[quote name='Lucky.']A czemu nie fajny ?
Co się stało ?[/QUOTE]

Miałam klasówkę z matmy i jak zawsze zawaliłam :shake:

[quote name='Bonsai']Droższy nie zawsze znaczy lepszy. A dokładnie, jakość nie zawsze idzie proporcjonalnie do ceny. A Sigma, Tamron nie zawsze będzie Ci dobrze współpracować z korpusem.[/QUOTE]

Wiem,wiem.
Ogólnie ja nie planowałam zakupu Sony,chciałam Nikona ;)
Akurat tak wyszło,bo akurat Sony był w promocji i tata mi go kupił.
Jak już stanę się trochę bardziej "zaawansowana"w fotografii,to może zdecyduję się na coś innego.
Ale na razie jestem zadowolona, lepsza taka lustrzanka niż żadna ;)

W wakacje moja ciocia ma wymieniać sprzęt i będzie sprzedawać swojego Nikona,powiedziała,że może mi sprzedać w bardzo atrakcyjnej cenie,więc może się skuszę ;)

Posted

Nie martw się matmą - nie każdy musi być z wszystkiego dobry. ;)
Jasne, że lepiej mieć lustrzankę niż kompakt - pod warunkiem, że się chcesz rozwijasz i mając lustrzankę nie pstrykasz na auto. ;)

Posted

[quote name='Cavy'][URL]http://i49.tinypic.com/20at43n.jpg[/URL]
Cudny Duffel. :loveu: :loveu:[/QUOTE]

Dziękuję :)

[quote name='Bonsai']Nie martw się matmą - nie każdy musi być z wszystkiego dobry. ;)
Jasne, że lepiej mieć lustrzankę niż kompakt - pod warunkiem, że się chcesz rozwijasz i mając lustrzankę nie pstrykasz na auto. ;)[/QUOTE]

Tylko ja się obawiam, czy zdam z tej matmy :shake:
Jasne, że nie robię zdjęć na auto, w końcu po coś to lustro kupiłam ;) Na auto zdjęcia wychodzą moim zdaniem dużo gorsze...

[quote name='wiki4']Cześć Starucho :diabloti: Cześć Duffel :loveu:[/QUOTE]

[quote name='*anusia&ajlu*']Dufelki chodziliscie dzis po lące koło cmentarza?? bo chyba was widzialam ;)

pozdrawiam!!!:loveu:[/QUOTE]

Nie, dziś nas nie było.W tygodniu w ogole tam nie chodzimy, brak czasu...

[quote name='Minerva']Hej Wam :hand:[/QUOTE]

[quote name='sunshine']Siemka Dufflowe zapraszam na zdjęcia ;D[/QUOTE]

Zajrzę wieczorkiem ;)

[quote name='Lucky.']Hej !
Co u was tak pusto?
Zero zdjęć ani nic ... ;p[/QUOTE]

Dużo nauki mam, więc teraz trochę rzadziej będę bywać na dogo...
A zdjęcia dawałam wcześniej i prawie nikt nawet nie spojrzał :(

Posted

[quote name='Ewa&Duffel']
Tylko ja się obawiam, czy zdam z tej matmy :shake:
Jasne, że nie robię zdjęć na auto, w końcu po coś to lustro kupiłam ;) Na auto zdjęcia wychodzą moim zdaniem dużo gorsze...
[/QUOTE]
Dasz radę! Wierzę w Ciebie (i w siebie przy okazji też :diabloti:) :kciuki:
Matma to nie koniec świata.
A co zdajesz poza nią?

Posted

[quote name='wiki4']Życzymy miłego wieczorku :p[/QUOTE]
Dzięki, nawzajem !
jest miły,właśnie wróciliśmy z długiego spacerku, Duffel zjadł kolację i poszedł spać, a ja teraz z moją ulubioną sałatką siedzę na dogo :D

[quote name='Lucky.']Ale tamte zdjęcia to ja już widziałam ;p[/QUOTE]

dodam w najbliższym czasie zdjęcia ze spotkania labradorów, choć takie raczej średnie są...
w niedzielę spotykamy się ze znajomym goldenem, to może porobię jakieś nowe fotki

[quote name='Infortune.']Dasz radę! Wierzę w Ciebie (i w siebie przy okazji też :diabloti:) :kciuki:
Matma to nie koniec świata.
A co zdajesz poza nią?[/QUOTE]

Ja jestem w 2 LO,więc maturę mam w przyszłym roku i na razie obawiam się głównie, że z powodu matmy nie zdam do 3 klasy...:shake:
A planuję zdawać polski rozszerzony, niemiecki rozszerzony i wos rozszerzony.
no i oczywiście matmę podstawową :diabloti: