Jetrel Posted September 14, 2011 Posted September 14, 2011 Dziś mój Samoyed został Chow-Chowem oraz ' Wilkiem', odmianą udomowioną która się fachowo nazywa 'biały wilk wschodniosyberyjski" Quote
ulvhedinn Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='MorenaMoore']Dlatego, że środek na pasożyty zewnętrzne widocznie nie podziałał. Psa mam niecały tydzień, na drugi dzień po znalezieniu go byłam u weta. Pisałam nawet o tym, że w miejscu spryskania i wtarcia leku przez weta, futerko zrobiło się wiśniowe ... Natomiast dwa dni po zaaplikowaniu środka zabiłam dwie pchły, dziś jedna mnie ugryzła, mimo, że nie udało mi się żadnej znaleźć w sierści. Pies nadal się drapie - wnioskuję, zatem, że nadal ma pchły.:roll:[/QUOTE] Na psie pewnie pchły zabiłaś, tylko że zostały te w środowisku psa ;) Wypierz psu posłanie, odkurz i umyj chatę, a jakby się dalej dawały we znaki polecam sabunol do zwalczania pcheł w otoczeniu. Działa. Aha, co wet podał psu? Quote
ulvhedinn Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='Litterka']I tu się zgodzę :evil_lol::evil_lol::evil_lol: P.S. Ale to oczywiście kwestia gustu - ja po prostu lubię mikropsy. A ciocia po prostu okropna. Nienawidzę, jak mi się ktoś wtrąca do metod wychowawczych!:angryy:[/QUOTE] Po doswiadczeniach z chorym, oraz niestety nieżywym bernardynem muszę się zgodzić z powyższym..... Quote
evel Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='HelloKally']Dokładnie, chodzi o targ pod zamkiem, zapewne było tam więcej pseudohodowców rano, bo ja się ta zjawiłam dość późno (około 12) i niektórzy zwijali swoje interesy. Najbardziej mnie zdenerwował fakt, że hodowca rodowodowych psów je tam sprzedawał, powinien wylecieć na zbity pysk ze związku, ale nie sprzedawał tam psów rasy zarejestrowanej jako hodowla(mastify) tylko kundle(yoreczki) w typie.[/QUOTE] Myślisz, że związek by się przejął? Ja ostatnio pisałam maile do oddziału Częstochowa o hodowcach, którzy mnożą cavaliery i boksery z papierami a DONki bez. Panienka z oddziału stwierdziła, że to na pewno nie oni (!!!) a z zarządu głównego dostałam maila, że przyjrzą się sprawie. I tak się już przyglądają od miesiąca :roll: Quote
Guest papillonek Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='evel']Myślisz, że związek by się przejął? Ja ostatnio pisałam maile do oddziału Częstochowa o hodowcach, którzy mnożą cavaliery i boksery z papierami a DONki bez. Panienka z oddziału stwierdziła, że to na pewno nie oni (!!!) a z zarządu głównego dostałam maila, że przyjrzą się sprawie. I tak się już przyglądają od miesiąca :roll:[/QUOTE] Dorabiają sobie?już im zysk z hodowli nie wystarcza?A moze zobaczyli ,że na pseudo można się bardziej dorobić ,bo się bardziej opłaca? Quote
omry Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='papillonek']Dorabiają sobie?już im zysk z hodowli nie wystarcza?A moze zobaczyli ,że na pseudo można się bardziej dorobić ,bo się bardziej opłaca?[/QUOTE] Jaki zysk z hodowli? :) To się tak tylko wydaje, że hodowcy tyle biorą za psa i mają niezły zysk, ale to nie jest tak kolorowo. Pseudo owszem - zarabia. Prawdziwi hodowcy niewiele. Chyba nawet dlatego Ci zarejestrowani hodoffcy tak sobie dorabiają. Quote
Guest papillonek Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 No nie wiem ,bo ja psów nie hoduje,ani nie choduje ;) a za co płaci hodowca więcej niż chodowca,oprócz rodowodu/metryki? Quote
omry Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='papillonek']No nie wiem ,bo ja psów nie hoduje,ani nie choduje ;) a za co płaci hodowca więcej niż chodowca,oprócz rodowodu/metryki?[/QUOTE] Za dobre warunki, za dobre jedzenie, za witaminy, za weta? Pewnie jeszcze trochę się znajdzie, ale nie siedzę w tym i nie wiem, jak to się dzieje od środka. Niemniej jednak nie ma co porównywać :) Quote
Amber Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Za reproduktora. Oczywiście są tacy co kryją własnym psem, ale za bardziej ambitne krycia za granicą trzeba wybulić swoje + oczywiście dojazd, hotel, paliwo itp. Tak samo droga jest inseminacja mrożonym nasieniem. No i oczywiście koszt wystaw. Też można zrobić hodowlankę pokazując sukę 3x jednak bardziej ambitni jeżdżą po całej Europie i nie tylko. Nie przesadzajmy, że zysku nie ma w ogóle, jednak nie są to bajońskie sumy. Quote
evel Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='papillonek']Dorabiają sobie?już im zysk z hodowli nie wystarcza?A moze zobaczyli ,że na pseudo można się bardziej dorobić ,bo się bardziej opłaca?[/QUOTE] "Po prostu nie uznają r=r" jak się dowiedziałam, ale dla mnie to abstrakcja - jedne psy hodują "normalnie" a inne "na lewo", bo...? Ale jak tak sobie pomyślę, to przecież caviki są teraz modne, to i za 3 tysiące sztuka pójdzie z papierem, no bez za mniej, więc wnioski nasuwają się same :roll: [quote name='papillonek']No nie wiem ,bo ja psów nie hoduje,ani nie choduje ;) a za co płaci hodowca więcej niż chodowca,oprócz rodowodu/metryki?[/QUOTE] Jak policzysz sobie koszty wystaw (od czasu do czasu, ale są hodowle, które się często pokazują na wystawach, bo lubią ten "sport"), dobrego prowadzenia psów (w Hodowlach* psy raczej nie jedzą chappi), opieki weterynaryjnej nad psami, w tym nad suką przed, w trakcie i po ciąży, opiekę nad maluszkami, czas, odpowiednie warunki (same podkłady pożerają masę pieniędzy), szereg badań na choroby sprzężone z daną rasą, plus koszty związkowe typu składki, rodowody, inne pierdołki... Pseudo, który trzyma psy w komórce na słomie i karmi śrutą dla świń z chlebem i smalcem raczej kosztów nie ponosi. Owszem, są też "niby-dobre pseudo" gdzie suki (często z papierem) trzyma się w domu, normalnie karmi, dba itd. ale wtedy nie rozumiem, dlaczego Ci ludzie nie wyrobią psom uprawnień? Bo ich tłumaczenia, ze nie chcą psów stresować jakoś mnie nie przekonują ani trochę. *pisząc Hodowle mam na myśli właśnie takich Hodowców, którzy dbają, kochają, badają swoje psy i naprawdę rozmnażają (z głową!) tylko te osobniki, które wnoszą coś wartościowego dla rasy. Quote
omry Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [B]Amber[/B], nie napisałam, że zysku nie ma w ogóle, ale jest go niewiele porównaniu z tym, jak [U]prawdziwi[/U] hodowcy się poświęcają w porównaniu z pseudo. Quote
Amber Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='omry'][B]Amber[/B], nie napisałam, że zysku nie ma w ogóle, ale jest go niewiele porównaniu z tym, jak [U]prawdziwi[/U] hodowcy się poświęcają w porównaniu z pseudo.[/QUOTE] Nie pisałam akurat do ciebie, tylko czasem się słyszy głosy, że prawdziwy hodowca to do interesu dokłada. Owszem, tak też się zdarza, jednak te najlepsze hodowle, szczególnie o międzynarodowym prestiżu zarabiają. Quote
drzalka Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [COLOR=blue][I]evel [/I][/COLOR]czy o tych ludzi chodzi ? [url]http://psy.euroanimal.eu/hodowle.php?v=Hodowle&sr=69&nr=8654[/url] [URL]http://www.psy.kamiron.com/szkolenie/onas.html[/URL] Quote
Guest papillonek Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='evel']"Po prostu nie uznają r=r" jak się dowiedziałam, ale dla mnie to abstrakcja - jedne psy hodują "normalnie" a inne "na lewo", bo...? Ale jak tak sobie pomyślę, to przecież caviki są teraz modne, to i za 3 tysiące sztuka pójdzie z papierem, no bez za mniej, więc wnioski nasuwają się same :roll: Jak policzysz sobie koszty wystaw (od czasu do czasu, ale są hodowle, które się często pokazują na wystawach, bo lubią ten "sport"), dobrego prowadzenia psów (w Hodowlach* psy raczej nie jedzą chappi), opieki weterynaryjnej nad psami, w tym nad suką przed, w trakcie i po ciąży, opiekę nad maluszkami, czas, odpowiednie warunki (same podkłady pożerają masę pieniędzy), szereg badań na choroby sprzężone z daną rasą, plus koszty związkowe typu składki, rodowody, inne pierdołki... Pseudo, który trzyma psy w komórce na słomie i karmi śrutą dla świń z chlebem i smalcem raczej kosztów nie ponosi. Owszem, są też "niby-dobre pseudo" gdzie suki (często z papierem) trzyma się w domu, normalnie karmi, dba itd. ale wtedy nie rozumiem, dlaczego Ci ludzie nie wyrobią psom uprawnień? Bo ich tłumaczenia, ze nie chcą psów stresować jakoś mnie nie przekonują ani trochę. *pisząc Hodowle mam na myśli właśnie takich Hodowców, którzy dbają, kochają, badają swoje psy i naprawdę rozmnażają (z głową!) tylko te osobniki, które wnoszą coś wartościowego dla rasy.[/QUOTE] może dlatego,że to właśnie dodatkowe koszty jeśli chcą suczkę raz pokryć to potem muszą płacić do końca jej życia...poza tym niektórzy nie mają czasu na zabawę w wystawy(co też jest dodatkowym i to sporym kosztem) itp.itd.itp.itd. Quote
anorektyczna.nerka Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Bez przesady, ktoś kto sprzedaje te mastify za 3-4 tysie, to zarabia na nich i to sporo, bo rodzie mieli chyba tylko championat polski. Quote
LadyS Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 A, że tak głupio spytam - co z tego, że hodowca zarabia? Tzn. boli to kogoś? Quote
hecia13 Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='ladySwallow']A, że tak głupio spytam - co z tego, że hodowca zarabia? Tzn. boli to kogoś?[/QUOTE] Absolutnie nie. Ale też na porządku dziennym jest płacz hodowców, że zarabiają grosze, albo, że wręcz do tego dokładają. Quote
omry Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='ladySwallow']A, że tak głupio spytam - co z tego, że hodowca zarabia? Tzn. boli to kogoś?[/QUOTE] Jak dla mnie to im się to nawet należy :) Dziwne, żeby wkładali tyle pracy i pieniędzy w szczenięta, po czym wychodzili na zero czy na minus, choć i tak się czasem zdarza. Quote
LadyS Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='hecia13']Absolutnie nie. Ale też na porządku dziennym jest płacz hodowców, że zarabiają grosze, albo, że wręcz do tego dokładają.[/QUOTE] No i ja wierzę, że część hodowców właśnie tak robi - na przykład hodowców młodych, zaczynających z rasą, prowadzących małe hodowle - np. jedna czy dwie suki, które szczenią się rzadko. A i wśród hodowców zdarzają się tacy, którzy są obłudni, no co poradzić. Natomisat nie widzę nic złego w tym, że hodowcy zarabiają. Quote
anorektyczna.nerka Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Ależ proszę bardzo, pies w końcu jest towarem, a zawsze sprzedający miał zysk. Ale nie wyjeżdżajcie z tekstami że zawsze hodowla jest nieopłacalna i abso lutnie się nie a wyżyć. Quote
LadyS Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='HelloKally']Ależ proszę bardzo, pies w końcu jest towarem, a zawsze sprzedający miał zysk. Ale nie wyjeżdżajcie z tekstami że zawsze hodowla jest nieopłacalna i abso lutnie się nie a wyżyć.[/QUOTE] A jesteś w stanie powiedzieć z całą pewnością, że z każdej hodowli da się wyżyć i każda jest całkowicie opłacalna? Wówczas przyznam Ci rację. Quote
omry Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Poza tym nikt tu nie pisał, że "zawsze hodowla jest nieopłacalna i absolutnie się nie da wyżyć" :) Quote
Martens Posted September 16, 2011 Posted September 16, 2011 [quote name='ladySwallow']A jesteś w stanie powiedzieć z całą pewnością, że z każdej hodowli da się wyżyć i każda jest całkowicie opłacalna? Wówczas przyznam Ci rację.[/QUOTE] Tia, moja kuzynka jak była mała, hodowała chomiki i sprzedawała po 2 zł do zoologika. Pewnie na studia sobie niezłą sumkę odłożyła :lol: Quote
LadyS Posted September 16, 2011 Posted September 16, 2011 [quote name='Martens']Tia, moja kuzynka jak była mała, hodowała chomiki i sprzedawała po 2 zł do zoologika. Pewnie na studia sobie niezłą sumkę odłożyła :lol:[/QUOTE] Hihihi, pewnie se chate za to postawiła i teraz żyje na szczytach :lol: A tak serio - a niech sobie hodowcy zarabiają, dopóki dobrze wykonują swoją robotę. Poza tym, nawet jak hodowca ma dom jednorodzinny i stado np. 10 suk, to i tak musi wydawać kasę choćby na ich utrzymanie w dobrym stanie, jazdy na wystawy, krycia, przeglądy, badania. Nie jest tak różowo ;) Quote
Jetrel Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 Dziś się dowiedziałam że Samoyeda trzeba wietrzyć na balkonie :megagrin::laugh2_2::stupid: Quote
Recommended Posts