Od-Nowa Posted October 11, 2008 Posted October 11, 2008 tej zimy w ramach psiej aktywności postanowiliśmy postawić na tą właśnie dyscyplinę sportu. Będzie to pierwszy sezon i mam nadzieję, że nie ostatni. Ponieważ kondycja moja jak i jednej z suk najlepsza nie jest przygotowania rozpoczynamy już teraz! dlatego proszę o rady, które pomogą w przygotowaniach ;) na stronie [URL]http://www.karusek.com.pl/poradnik-skijoring-pulka.php[/URL] znalazłam takie informacje [quote][I][B]Trening[/B] Oczywiste jest, że przyuczenia psa do ciągnięcia ciężaru należy rozpoczynać od krótkich prób i od początku traktować jako wspaniałą zabawę. Jakkolwiek większość psów, szczególnie młodych, przejawia raczej nadmierną chęć ciągnięcia, początkowe treningi powinny być krótkie (5 - 15 min) i w łatwym płaskim i bez zakrętów terenie.[/I] [I]Jeżeli czujemy, że pies wie już o co chodzi możemy rozpocząć naukę zakręcania i zatrzymywania. Na początku warto ćwiczyć z psem biegnąc obok niego ze smyczą i skręcając lub zatrzymując się razem z nim. Można posłużyć się tradycyjnymi komendami maszerskimi - ghee (czyt. Dżii) w prawo ho (czyt hoo) w lewo oraz haw (czyt.houu) stój lub mieć komendy własne.[/I] [I]Pierwszy okres przygotowania psa, zakładając, że ćwiczymy przynajmniej 3-4 razy w tygodniu, powinien zająć 2 może 3 tygodnie.[/I] [I]Poważniejsze bieganie rozpoczynamy wtedy, kiedy potrafimy się w miarę dobrze porozumiewać z naszym pupilem i mamy pewność, że chce i lubi on ciągnąć.[/I] [I]Intensywny, sportowy trening przeprowadza się zwykle 2-3 razy w tygodniu po 1-1,5 godziny, jednak biegając dla przyjemności nie musimy przestrzegać tak surowych zasad. Ważne, żeby nasze wyprawy były dla wszystkich radosną przygodą z zachowaniem zasad zdrowej dyscypliny.[/I] [I]Pamiętajmy jednak, że bieganie z obciążeniem to dla naszego pupila zwiększony wydatek energii. Dlatego w okresie intensywniejszych treningów powinien otrzymać odpowiednią, energetyczną porcję pożywienia, a po każdym bieganiu wodę.[/I] [I]Jeżeli biegamy bardziej sportowo w trudnym terenie warto zastanowić się nad butami dla psa zapobiegającymi zranieniom łap (zraniona łapa to przerwa w bieganiu na kilka tygodni !).[/I] [I]Warto także przestrzegać reguły, że uprząż zakładamy psu wyłącznie wtedy, kiedy ma ciągnąć, a do zwykłych spacerów służy smycz i obroża. Nasze samojedy wpadają w szał radości, kiedy biorę do ręki uprzęże. I jest to zupełnie inna radość niż radość spacerowa. I może to zrozumieć tylko ktoś, kto choć raz spróbował magii śnieżnej przygody z psami.[/I] [/quote]no ale ponieważ do śniegu jeszcze trochę zaczynamy od biegania z przypiętym psem, starając się wprowadzać od razu komendy skrętu prawo lewo i zatrzymania. W jaki sposób na początku można motywować psa do pracy. W końcu nie można zatrzymywać się i dawać smaka po skręcie itd ;) A suka wybitnie łakomczuchowata. Same dobre słowa to za mało. Jakie były u Was początki? w warunkach bezśnieżnych ;) mam jeszcze kilka pytań o sprzęt.... Quote
PATIszon Posted October 16, 2008 Posted October 16, 2008 [quote name='Od-Nowa'] mam jeszcze kilka pytań o sprzęt....[/quote] To ja uprzedze pytanie: Nie wiemy jak spowodowac, zeby w zimie byl snieg :evil_lol: Quote
Od-Nowa Posted October 16, 2008 Author Posted October 16, 2008 jak będą tak merytoryczne odpowiedzi to się zbrylę w kostkę lodu i będzie można mnie wrzucić do rozdrabniarki. Ja nie skorzystam ale będzie śnieg dla innych :eviltong::diabloti: Quote
Recommended Posts