Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 132
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Azir, jak tam tropienie? Są postępy?

Wiadomo cos moze o jakims kolejnym szkoleniu.

.

Nie rozwijam w Azirze zdolności psa tropiącego. Skoncentrowaliśmy się na obedience i agility. Nie można w końcu robić wszystkiego, bo nic z tego nie wyjdzie.

O kolejnym szkoleniu nic mi nie wiadomo. Jak coś będzie, to dam znać :D

Posted

Azir - właź kiedy tylko będziesz mogła, bo zobacz ilu nas sięrobi :) całkiem spore towarzystwo :)

Patrzę i cieszę się ogromnie :angel: . Jak powstawał nasz "pokój" :wink: nie sądziłam, że tak ładnie się to wszystko pokula :D

Posted

Mam do Was małe pytanko - jak łączycie aktywność psiurów z Waszą pracą? Bo zakładam, że pracujecie :) W końcu z czegoś trzeba te wspaniałe cuda utrzymać :) Jak psiaki znoszą takie rozstania? Nie rozsadza ich energia? A może po prostu wynagradzacie im to po powrocie?

I kolejna sprawa... Jeśli mogę być niedyskretna :) Ktoś z Was mieszka w bloku? Słyszałam, że dla tych psów nie wielkość mieszkania jest ważna, a czas mu poświęcony. Ale jednak... Jak z tym jest naprawdę?

Pozdrawiam

Goddy

Posted

Cześć! Tak się składa, że mieszkam na wsi, ale w bloku, mieszkanie ma 48 metrów, a nas jest czworo + pies. Hodowla jest na dworze, na posesji kolegi, a ze mną mieszka Bertyn. Dziś ma on już swoje lata i najbardziej ceni sobie spokój i wygodne legowisko, ale jeszcze niedawno...

Belg bez problemu zniesie samotność przez te osiem godzin, jeśli zostaną spełnione dwa warunki:

- psiak musi być przyzwyczajony do pozostawania sam (największym błędem jest siedzenie z nim całą dobę przez jakiś czas, a potem zostawienie na pół dnia),

- przed wyjściem do pracy trzeba go porządnie wybiegać (pobudka pół godziny wcześniej), no i po powrocie też solidny spacerek.

Pewnie, że bez drobnych strat się nie obejdzie, ale jeśli mieszkanie jest przygotowane na przyjęcie malca, naprawdę nie ma problemu.

Pozdrawiam

Marek.

Posted

Jest dokładnie tak jak pisał Marek :) My mieszkamy w mieszkaniu z dwoma belgami!!! w centrum Warszawy - psiaki przyzwyczajone są do pozostawania same w domu i codziennie mają dużą dawkę ruchu - jest dobrze!!! Ale nie powiem - marzy mi się domek z działką gdzieś na wsi.... echh...

Posted

Kiara - jestem z Katowic. Miło spotkać rodzinkę :). Mieszkam w bloku, w centrum miasta i już mam stres - w piatek mala zostanie pierwszy raz sama w domu. Na razie ucze ją pozostawac w klatce - rowniez w niej sypia. Jak dotad, wszystko jest o'k, oby przez te piatkowe trzy godziny wytrzymala w ciszy i samotnosci... nie zamierzam zabierac jej ze soba do pracy do konca zycia! Trzymajcie kciuki.

Posted

Kciuki trzymałam - i jak Dede - wszystko było ok?

A ja z innej beczki - jak Mawia Marek belga można nauczyć wszystkiego oprócz gry na fortepianie, bo ma za krótkie palce... a oto jeden z dowodów :)

2976.jpg

Posted

Mamy dosyć duże mieszkanie i gdyby nie to, że nasz belg jest jak każdy belg bardzo towarzyski, to można by go długo szukać. Kiedyś musiałam szukać kaukaza, jak mi się dobrze zaszył :lol: . Ale podstawą jest zmęczyć belga przed pójściem do pracy. Im niżej ozór, tym mu się oczy bardziej śmieją. Wiosną brałam go przed pracą na rower. Wymagało to oczywiście wcześniejszego wstawania, bo nie chodzę do pracy na 10.00. Ale przydawało się to i mnie i psu. :D .

Teraz poranki spędzam na szkoleniu psa, potem jest nagroda w postaci piłki, więc tak czy siak jest on wylatany. Po moim powrocie z pracy - jakiś fajny spacer.

No i czasem jeszcze w środku dnia pan z nim wychodzi, jak akurat jest w domu.

No a weekendy, to wiadomo, cały czas język do ziemi :angel: :wink:

Ale jak sobie brałam belgunia, to wiedziałam, że będzie potrzebował dużo ruchu.

Posted

:) no i tak to już jest !!! Pies ma kondycję, pani ma zakwasy (chociaż już coraz mniejsze) i taki bardziej uregulowany tryb życia - świątek, piątek czy niedziela - 5.50 pobudka i SPACEREK :)

Co chciałam to mam i jestem baaardzo zadowolona :)

Posted

Długie, szalone spacery to jest to, co tygryski lubią najbardziej :D Nawet jeśli są dość wcześnie rano. Ze swoją Dianą w ciągu zbliżającego się semestru też będę musiała wychodzić dość często o 5:30. Ale jak mówi Tynka, chciałam, to mam :D

W obecnej sytuacji niestety na szczeniaka i tak nie mogę się zdecydować. I nie chodzi tu o to, że mogłabym mieć za mało czasu. Obawiam się, że belg zostałby w moim domu... zepsuty :roll: Jakkolwiek by to nie brzmiało :)

Cóż... Trzeba będzie poczekać pare lat :( Bo raczej mało prawdopodobne jest, by trafił się jakiś dorosły, który poszukuje domu. Baaa... Lepiej, żeby się nie trafiał! Bo jak pokazuje przykład Seta, takie sytuacje są chyba często wynikiem nieodpowiedzialmości poprzednich właścicieli. Nie wiem, jak było z Twoim, Tynka, nowym cudem :)

Swoją drogą... Czy ktoś z Was wybiera się może na krajową do Chorzowa? Wiecie może ile i jakie belgi będą? Nie ukrywam, że głównie chodzi mi o czarnuchy :)

Pozdrawiam

Goddy

Posted

Cześć wszyskim!!! ja z Dodim mieszkam na peryferiach Wrocławia, a do ego młody mieszka na dworze w budzie i co noc biega po podwórku, do tego spacery. no i często jeździmy do znajomych do stadniny w Srzegomiu, więc Dodi biega am co dzień za bryczką- uwielbia to!!!

Więc nie mam z nim rzadnego kłopotu.

My do Chorzowa nie jedziemy tylko do Łodzi.

AZIR- jak długo bawisz się w agility, bo my też już coś zaczynamy biegać. Jedziesz gdzieś na zawody? My jedziemy do czech na baby:) to będzie nasz debiut

Pozdrowienia dla wszystkich!!!

Posted
AZIR- jak długo bawisz się w agility, bo my też już coś zaczynamy biegać. Jedziesz gdzieś na zawody? My jedziemy do czech na baby:) to będzie nasz debiut

Trenujemy tak gdzieś od maja. Troszkę skaczemy stacjonatki, bo na razie nie mamy strefowych. Ale jest szansa, że to się zmieni :angel: . Liczymy, że niedługo będziemy mieć upragniony swój kawałek ziemi, a wówczas będzie można coć postawić :D . Na razie Azir najbardziej niezawodny jest na slalomie, idzie jak burza z obu stron, nawet już nie muszę być w pobliżu. Jak będziemy mieć te wszystkie huśtawki i palisady, to będzie to można wreszcie skleić do kupy :D .

Trzymam kciuki za Wasz debiut :D

Posted

Tynka

no to do zobaczenia we wrocku ;-) a moze i wczesniej :roll:

Shep ladniutki :) ile ma lat? dzisiaj widzialam takiego fajnego belgusia ale juz staruszka.. :) sliczniutki byl grendelek :)

Azir

jak to zwykle mowie ;) - no to na co czekasz??!! do roboty! u nas juz jest kladka i palisadka :))) brak tylko hustawki :) alez moj pies sie ucieszy jak ja zobaczy ;)))

a pamietasz Ela jaka to byla akcja na sem jak narzekalysmy ze nasze psy nie potrafia z drugiej strony slalomu? wlasnie widac ;-) teraz na tych zawodach wchodzil mi idealnie do niego wtedy kiedy bylam z drugiej strony :) lecial jak blyskawica ;)

• 2 weeks later...
Posted

Czy wasze maluchy też tyle jadły w szczenięctwie??? Moja dzidzia ma 11 tygodni, 34 cm w kłębie, waży ok. 7,5 kg a żre prawie pół kilo dobrej karmy dziennie. Trochę mnie ten jej szybki rozwój przeraża, zaczęła przeganiać większe (kiedyś) rodzeństwo ! Oby nie przerosła, mamunia raczej duża jest... a jak to z Waszymi było?

Troszke przerażona

DeDe

Posted

Mój Dodi też dużo jadł, ale chyba nie aż tyle, jednak głównie patrzyłam na to jak wygląda. Zeby nie był za gruby, bo może to przeciązyć kręgosłup.

Niuka

Niestety nie bedzie ,mnie na wystawie we wrocku- idę na wesele. Może dojdę w niedzielę- zatem życzę konkurencji finałowych :)

Tynka

Zdaje się że w tych tłumach się przegapiłyśmy w Łodzi trudno- nadrobimy następnym razem

ŻYCZĘ POWODZENIA WE WROCŁAWIU!!!

Posted

navy

szkoda ze ciebie nie bylo... w sumei fajnie bylo ;P sedzia ktorypalil cygaro na torze :P

juz ja znam takich co wola wesele od zawodow :P

Tynka

ciebie tez w tlumie nie dojzalam :( psiaki chyba tak ale ciebie nie znalazlam...