lerka Posted June 8, 2003 Posted June 8, 2003 Czy jest tu moze jakis wlasciciel owczarka belgijskiego? Ostatnio zafascynowala mnie ta slabo znana w Polsce rasa! Quote
Mokka Posted June 9, 2003 Posted June 9, 2003 A o którego Ci chodzi? Są tu właściciele różnych belgów, chętnie z Tobą pogadają, ale się troszkę skonkretyzuj. Quote
tynka Posted June 9, 2003 Posted June 9, 2003 jestem jestem :) - takiego czarnego a własciwie czarnej - bo to sunia Fabunia - ma 9 miesięcy - na emblemacie jest jej podobizna. Co chciałabyś wiedzieć??? pytaj smiało!!! Quote
Gosia Posted June 9, 2003 Posted June 9, 2003 Czy jest tu moze jakis wlasciciel owczarka belgijskiego?Ostatnio zafascynowala mnie ta slabo znana w Polsce rasa! *********************** Słabo? Chyba szorstkowłose, bo co do reszty, to pod każdym krzakiem belg :wink: Pozdrawiam- Gosia Quote
tynka Posted June 9, 2003 Posted June 9, 2003 :o no Gosia, no wiesz co!!!! belgów to tak duzo znowu nie jest Quote
Azir Posted June 9, 2003 Posted June 9, 2003 Melduje się tervueren :D Taki rudy, ładna mieszanka, prawie jak ON :wink: . Quote
Gosia Posted June 9, 2003 Posted June 9, 2003 :o no Gosia, no wiesz co!!!! belgów to tak duzo znowu nie jest ****************** Naprawdę? :D :D :D Pozdrawiam- Gosia :wink: Quote
tynka Posted June 10, 2003 Posted June 10, 2003 :D :D :D nooooooooooooooo :) ps. a Lerka zagaiła i se poszła... :roll: Quote
wirka Posted June 10, 2003 Posted June 10, 2003 A jest tych belgów trochę, co? Jak kiedyś buszowałam w internecie to znalazłam tego na G (co ma tynka - nie będę sypać nazwami bo na bank coś pomieszam), ten na T co ma Azir i wiem, że jest jeszcze taki ładniutki na L (lanois czy jakoś tak - strasznie zawiłe te nazwy :evil: ) wyglądający jak krótkowłosy owczarek niemiecki, ale cały beżowiutki. Czy są jeszcze jakieś belgi? Quote
wirka Posted June 10, 2003 Posted June 10, 2003 A nie przepraszam, to mi się pomieszało z malinois, bo ten na L (okropna nazwa :wink: ) to jest szorstkowłosy. Kiedys sie tym interesowalam, bo pikne te psiurki som... :wink: Quote
tynka Posted June 10, 2003 Posted June 10, 2003 wirka :) Coby łatwiej było, bo nazwy faktycznie trudnawe to na: groenendael'a mówi się gronek malinois'a poprostu maliniak a na tervueren'a nie wiem jak się zdrobniale mówi może Azir wie :roll: a lakenois'ów jest tak mało że chyba nawet zdrobnienia się nie doczekały :( Quote
wirka Posted June 10, 2003 Posted June 10, 2003 A więc tak: 1/ Owczarek belgijski groenendael (ten, którego ma tynka) http://www.dogomania.pl/galeria/1021866197.html 2/ Owczarek belgijski laekenois (śmieszniutko wygląda) http://www.dogomania.pl/galeria/980506937.html 3/ Owczarek belgijski malinois http://www.dogomania.pl/galeria/990255942.html 4/ Owczarek belgijski tervuren (ten, którego ma Azir) http://www.dogomania.pl/galeria/986556977.html Azir, tynka: jest coś jeszcze z tego narodu? Quote
Azir Posted June 10, 2003 Posted June 10, 2003 Azir nie wie :roll: , ale na mojego wszyscy mówią: LISEK :wink: Na szorstkiego fajnie by się mówiło Laki Quote
tynka Posted June 10, 2003 Posted June 10, 2003 Azir :) pięknie!!! i też chciałam polecić tą stronkę :) Quote
wirka Posted June 10, 2003 Posted June 10, 2003 Azir, a jak to sie wogóle czyta to T.... ??? :o A nie porównywali go do collie? Bo jak ludzie zobaczą tylko lekko przydługą sierść to zaraz collie... :lol: Quote
Azir Posted June 10, 2003 Posted June 10, 2003 Niektórzy wymawiają terweren, a inni terwiren. Niektóre osoby "dobrze poinformowane" jak chcą mi zrobić przyjemność (właścicielce kundelka) to mówią, że "ten pies ma coś z collie" :D Quote
Mokka Posted June 10, 2003 Posted June 10, 2003 A ma ktoś maliniaka? Też są cudne, podobno są bardzo szybkie (szybsze od przeciągu). Quote
wirka Posted June 10, 2003 Posted June 10, 2003 Wiem, wiem... Też się spotkałam z takimi wybitnymi znawcami. Ale powiem Wam, że naprawdę czasem niektóre rasowce wyglądają jak najbardzie "nieudane" kundelki. Na przykład taki ratlerek, albo chihuahua czy jak to sie tam pisze - wygladają pospolicie, a nawet mało interesująco. Mamy znajomych weterynarzy, którzy mówią, że nie raz czy dwa przychodzi do nich do gabinetu facet z jakimś kundlem najpospolitszym i dopiero po rozmowie okazuje sie, że to jakiś super-hiper champion, który kosztował krocie i jest po najwybitniejszych rodzicach... :lol: Ale jeśli chodzi o belgi to na pewno nie pomyślałabym sobie, że to kundle. Ludzie mają czasem pojęcie... :-? Quote
tynka Posted June 10, 2003 Posted June 10, 2003 Mokka - one wszystkie jak przeciąg :) Azir - wiem coś na ten temat mnie jak chcą pocieszyć :wink: to mówią że ma pysk od collie :lol: a nad resztą rozkładają ręce - no bo ten czarny kolor...??? Wirka - ostatnio na animal planet był odcinek o belgach i narratorka gadała - terwuren... Więc ja cała gupia już... może Azir pomoże??? Quote
navy_blue Posted June 11, 2003 Posted June 11, 2003 Cześc wszystkim!!!!!! Muszę powiedziec że to prawda że belgi są hiper szybkie i nie do zajechania- czasem to wcale nie jest przyjemne- bo ile można. Ale to chyba cały urok belgów- Są po prostu SUPER!!! Quote
tynka Posted June 12, 2003 Posted June 12, 2003 Navy - ten na emblemacie to twój psiak? powiedz coś o nim!!! plisss :) Quote
Gosia Posted June 12, 2003 Posted June 12, 2003 Z punktu widzenia języka francuskiego, a chyba o taki tu chodzi, czytałoby się - co też czynię- terwierą, z akcentem na ą i przerwą po "wi", coś jakby terwi- erą. A to "i" to tak troszkę zaciągając w "u". Jak "deja vu". Ciekawe, czy ktoś zrozumiał :hmmmm: :D :D :D Gosia Quote
tynka Posted June 13, 2003 Posted June 13, 2003 Gosia - ja już ćwiczę wymowę - jezor sobie można połamać - dobrze że z gronkami są mniejsze problemy :) Quote
Gosia Posted June 13, 2003 Posted June 13, 2003 Gosia - ja już ćwiczę wymowę - jezor sobie można połamać -******************* Przepytamy koleżankę kiedyś. :wink: Pozdrawiam- Gosia Quote
Recommended Posts