Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 132
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jestem jestem :) - takiego czarnego a własciwie czarnej - bo to sunia Fabunia - ma 9 miesięcy - na emblemacie jest jej podobizna.

Co chciałabyś wiedzieć??? pytaj smiało!!!

Posted
Czy jest tu moze jakis wlasciciel owczarka belgijskiego?

Ostatnio zafascynowala mnie ta slabo znana w Polsce rasa!

Słabo? Chyba szorstkowłose, bo co do reszty, to pod każdym krzakiem belg :wink:

Pozdrawiam- Gosia

Posted

A jest tych belgów trochę, co?

Jak kiedyś buszowałam w internecie to znalazłam tego na G (co ma tynka - nie będę sypać nazwami bo na bank coś pomieszam), ten na T co ma Azir i wiem, że jest jeszcze taki ładniutki na L (lanois czy jakoś tak - strasznie zawiłe te nazwy :evil: ) wyglądający jak krótkowłosy owczarek niemiecki, ale cały beżowiutki.

Czy są jeszcze jakieś belgi?

Posted

A nie przepraszam, to mi się pomieszało z malinois, bo ten na L (okropna nazwa :wink: ) to jest szorstkowłosy. Kiedys sie tym interesowalam, bo pikne te psiurki som... :wink:

Posted

wirka :) Coby łatwiej było, bo nazwy faktycznie trudnawe to na:

groenendael'a mówi się gronek

malinois'a poprostu maliniak

a na tervueren'a nie wiem jak się zdrobniale mówi może Azir wie :roll:

a lakenois'ów jest tak mało że chyba nawet zdrobnienia się nie doczekały :(

Posted

A więc tak:

1/ Owczarek belgijski groenendael (ten, którego ma tynka)

http://www.dogomania.pl/galeria/1021866197.html

2/ Owczarek belgijski laekenois (śmieszniutko wygląda)

http://www.dogomania.pl/galeria/980506937.html

3/ Owczarek belgijski malinois

http://www.dogomania.pl/galeria/990255942.html

4/ Owczarek belgijski tervuren (ten, którego ma Azir)

http://www.dogomania.pl/galeria/986556977.html

Azir, tynka: jest coś jeszcze z tego narodu?

Posted

Azir, a jak to sie wogóle czyta to T.... ??? :o

A nie porównywali go do collie? Bo jak ludzie zobaczą tylko lekko przydługą sierść to zaraz collie... :lol:

Posted

Niektórzy wymawiają terweren, a inni terwiren.

Niektóre osoby "dobrze poinformowane" jak chcą mi zrobić przyjemność (właścicielce kundelka) to mówią, że "ten pies ma coś z collie" :D

Posted

Wiem, wiem... Też się spotkałam z takimi wybitnymi znawcami. Ale powiem Wam, że naprawdę czasem niektóre rasowce wyglądają jak najbardzie "nieudane" kundelki. Na przykład taki ratlerek, albo chihuahua czy jak to sie tam pisze - wygladają pospolicie, a nawet mało interesująco. Mamy znajomych weterynarzy, którzy mówią, że nie raz czy dwa przychodzi do nich do gabinetu facet z jakimś kundlem najpospolitszym i dopiero po rozmowie okazuje sie, że to jakiś super-hiper champion, który kosztował krocie i jest po najwybitniejszych rodzicach... :lol:

Ale jeśli chodzi o belgi to na pewno nie pomyślałabym sobie, że to kundle. Ludzie mają czasem pojęcie... :-?

Posted

Mokka - one wszystkie jak przeciąg :)

Azir - wiem coś na ten temat mnie jak chcą pocieszyć :wink: to mówią że ma pysk od collie :lol: a nad resztą rozkładają ręce - no bo ten czarny kolor...???

Wirka - ostatnio na animal planet był odcinek o belgach i narratorka gadała - terwuren... Więc ja cała gupia już... może Azir pomoże???

Posted

Cześc wszystkim!!!!!!

Muszę powiedziec że to prawda że belgi są hiper szybkie i nie do zajechania- czasem to wcale nie jest przyjemne- bo ile można. Ale to chyba cały urok belgów- Są po prostu SUPER!!!

Posted

Z punktu widzenia języka francuskiego, a chyba o taki tu chodzi, czytałoby się - co też czynię- terwierą, z akcentem na ą i przerwą po "wi", coś jakby terwi- erą. A to "i" to tak troszkę zaciągając w "u". Jak "deja vu".

Ciekawe, czy ktoś zrozumiał :hmmmm: :D :D :D

Gosia