haker11 Posted December 5, 2007 Posted December 5, 2007 Nie zakładam nowego tematu bo ten temat dotyczy tej samej firmy. Tak więc chciałam się zapytać czy ktoś może stosował karmę [B]TROVET Rabbit Rice Diet (RRD dla psów) 15kg[/B] . Zawartość mięsa w tej karmie to 40%, białka 22%. Najbardziej odpowiada mi to że tak karma nie zawiera mięsa drobiowego. Jeżeli coś więcej wiecie to proszę o odpowiedź. Quote
Kozanka Posted December 6, 2007 Posted December 6, 2007 ja mam trzustkowca i podaje karme trovet HLD, wczesniej podawalam LRD i RRD, trovet je juz dosc dlugo (okolo 3 lat) kazda zmiana na inna karme zamieniala sie w biegunki. Zarowno przy LRD jak i przy RRD a w HLD roznicy w trawieniu nie widzialam.Wlasnie powoli wracam do LRD. co moge powiedziec o karmach trovet,ze sa bardzo smakowite dla psa i nie jestem w tej opinii odosobniona ;) ja wole troche mniej bialka w karmie,ale pod warunkiem ze pochodzi wylacznie z pelnowartosciowego miesa a nie np soi. Moja suka ma 8 lat i wet bardzo mnie przestrzegal abym uwazala z duza iloscia bialka w karmie z uwagi na nerki. Co pol roku robie kontrolne badanie krwi i wydaje mi sie,ze jest wszystko ok. Quote
Chandler Posted January 1, 2008 Posted January 1, 2008 [quote name='haker11']Nie zakładam nowego tematu bo ten temat dotyczy tej samej firmy. Tak więc chciałam się zapytać czy ktoś może stosował karmę [B]TROVET Rabbit Rice Diet (RRD dla psów) 15kg[/B] . Zawartość mięsa w tej karmie to 40%, białka 22%. Najbardziej odpowiada mi to że tak karma nie zawiera mięsa drobiowego. Jeżeli coś więcej wiecie to proszę o odpowiedź.[/quote] Nasz cairn terrier je od jakiegoś roku RRD TROVET. Miewał problemy alergiczne, jest psem bardzo wrażliwym - przewód pokarmowy i skóra. Wcześniej próbowaliśmy jagnięciny z ryżem ROYAL i SKIN SUPPORT ROYAL (ta ostatnia jest z dodatkiem kurkumy). Do czasu przejścia na RRD szorstak miał raczej długie zęby na suchą karmę i nie pomagało żadne tam "jak się przegłodzi, to zje" :shake:. Od kiedy przeszliśmy na RRD z alergią nie ma problemów i karma bardzo mu smakuje, przez ten rok ani razu nie strajkował :razz:. W ciągu tego czasu 2 razy na krótko zmieniliśmy RRD na LRD (jagnięcina i ryż) - tylko dla odmiany, żeby urozmaicić jedzenie. Natomiast nasza suczka cairn terrier w związku z tym, że miała kiepskie wyniki wątrobowe i trzustkowe (wcześniej jadła ROYAL i wiecznie jej się odbijało, miała gazy, często wymiotowała) jest na karmie HLD i jest ok :fadein:! Karmy TROVET są chyba bardzo smakowite i fajnie pachną, bo chodząc z psami do szkoły musieliśmy uważać ze smakołykami (żołądki naszych szorstaków kiepsko je znoszą) i nagradzaliśmy je karmą połupaną na małe kawałeczki - inne psy w szkole wariowały na sam jej zapach (zwłaszcza HLD) ;-). Z mojego doświadczenia - RRD przy wrażliwym psiaku jest ok, natomiast przy problemach z wątrobą i trzustką HLD to rewelacja ( dotychczas kupowaliśmy worki 3 kg, ale ze względu na cenę powoli dojrzewam do większych :lol:;-)). Quote
leszekpw Posted January 2, 2008 Posted January 2, 2008 Karmy Trovet sa jedne z lepszych na rynku, zwlaszcza u psow z roznymi dolegliwosciami. Niestety odpowiednia jest rowniez i cena:( Quote
Chandler Posted January 2, 2008 Posted January 2, 2008 [quote name='leszekpw']Karmy Trovet sa jedne z lepszych na rynku, zwlaszcza u psow z roznymi dolegliwosciami. Niestety odpowiednia jest rowniez i cena:([/quote] To prawda z tą ceną :fadein:... Jeżeli jednak pies ma jakieś dolegliwości, to warto zastanowić się nad ceną droższej karmy i wszystko dokładnie przeliczyć. W sumie, gdyby policzyć - tańsza karma i to jeszcze niechętnie zjadana przez psa, ale za chwilę wizyty u weta i leki, no to nie wiem:niewiem:... A różnice cenowe karmy TROVET RRD w sklepach internetowych są kolosalne: w jednym sklepie za 15 kg 249 zł, a w innym 209 zł :crazyeye:. Quote
leszekpw Posted January 2, 2008 Posted January 2, 2008 To chyba cena ale za 10 kg??? Nie wiem czy dobrz sie orientuje ale chyba nie ma 15 kilowek. A sorki faktycznie sa juz sprawdzilem:) Quote
Justa Posted January 10, 2008 Posted January 10, 2008 Gala również je Trovet - z tym, że LPD, ale notorycznie mamy problemy z dostaniem jej :shake: Zazwyczaj zamawiamy u nas w klinice, ale podobno teraz nie ma nigdzie w hurtowni.. Ma ktoś może na jakieś namiary do dystrybutora lub kogoś, kto mógłby mi tą karmę udostępnić w Warszawie ? Quote
Ela38 Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Powiedzcie mi czy w karmach Trovet jest w składzie BHT? Quote
Kozanka Posted March 5, 2009 Posted March 5, 2009 a wg mnie jest. Karmiłam trovetem parę lat, zaczął się u suki okropny łupież, zaczęłam wertować internet i znalazłam że ma BHA i BHT ( zaraz poszukam gdzie taką informację znalazłam), więc zmieniłam karmę. Tutaj o tym przeczytałam [url=http://www.pupilandia.pl/index.php?akcja=produkt&edycja=1810]TROVET Lamb Rice Diet LRD 12.5kg (alergia pokarmowa ) - Sklep zoologiczny[/url] a przez parę lat żyłam w błogiej nieświadomości, że konserwowany naturalnymi tokoferolami. Quote
Agnieszka K. Posted March 5, 2009 Posted March 5, 2009 Sprawdziłam na stronie Trovetu ([url=http://www.zoovet.pl/diety_dla_psow.html]Trovet[/url]) , niektóre diety Trovet jednak maja BHA i BHT: WRD, ASD, HLD, LRD, RID - zawierają BHA i BHT, MPT, RRT - jest info, ze zawieraja antyoksydant EEC RRD, LCT - nie ma - a wiec nie powinny zawierac Quote
egeri Posted February 22, 2010 Posted February 22, 2010 Bez zakładanie nowego tematu, chciałabym się dowiedzić, czy Trovet mozna podawać zdrowemu psu? Własnie tą wersję z królikiem. W składzie nie wyczytałam nic co nie byłoby przeznaczone dla zdrowego psa, a wiem że Trovet to raczej karmy weterynaryjne i stąd moje pytanie. Skład bardzo mnie kusi ;) Quote
Agnieszka K. Posted February 23, 2010 Posted February 23, 2010 A dlaczego akurat te karme?? Chodzi o królika???? Z królikiem sa tez karmy Healthy Paws: [URL]http://www.maksimoryc.pl/Healthy_Paws_Adult_Complete_15_kg_p210.html[/URL] Quote
egeri Posted February 23, 2010 Posted February 23, 2010 Tak wiem, że Healthy Paws jest z królikiem, ale spójrz na zawartość ryżu 51 % (!) Trovet ma trochę wiecej królika i stąd moje pytanie Quote
Chefrenek Posted March 19, 2010 Posted March 19, 2010 [quote name='Agnieszka K.']Sprawdziłam na stronie Trovetu ([url=http://www.zoovet.pl/diety_dla_psow.html]Trovet[/url]) , niektóre diety Trovet jednak maja BHA i BHT: WRD, ASD, HLD, LRD, RID - zawierają BHA i BHT, MPT, RRT - jest info, ze zawieraja antyoksydant EEC RRD, LCT - nie ma - a wiec nie powinny zawierac[/QUOTE] RRD też ma EEC Quote
dzasta Posted March 19, 2010 Posted March 19, 2010 A EEC je konserwuje czy tylko zawiera a konserwowana jest również BHA i BHT? Quote
Chefrenek Posted March 19, 2010 Posted March 19, 2010 [quote name='dzasta']A EEC je konserwuje czy tylko zawiera a konserwowana jest również BHA i BHT?[/QUOTE] Nic nie wspominają o BHA i BHT. EEC podany jest jako przeciwutleniacz. Quote
Chefrenek Posted March 19, 2010 Posted March 19, 2010 Cytat z opakowania: Zawiera EEC dopuszczalne substancje przeciwutleniacze. Jakieś dziwne to tłumaczenie :/ RRD można podawać szczeniakom. A czy EEC to w ogóle przeciwutleniacz? Może tu chodzi o to, że zawiera przeciwutleniacze dopuszczone przez EEC? Quote
dzasta Posted March 19, 2010 Posted March 19, 2010 Właśnie do tego zmierzam Chefrenek :) Ja mam opakowanie małe i próbkę gdzie jest napisane tak: zawiera antyoksydant EEC Myślę że to kwestia tłumaczenia Szczeniakom podobno nie powinno się podawać ze względu na ograniczoną ilość białka ale czy to jest prawdą hmm... Na mnie karma wywarła pozytywną opinię :) A Ty próbowałaś tej karmy u swoich chłopaków? Quote
Chefrenek Posted March 19, 2010 Posted March 19, 2010 [quote name='dzasta']Właśnie do tego zmierzam Chefrenek :) Ja mam opakowanie małe i próbkę gdzie pisze tak: zawiera antyoksydant EEC Szczeniakom podobno nie powinno się podawać ze względu na ograniczoną ilość białka ale czy to jest prawdą hmm... Na mnie karma wywarła pozytywną opinię :)[/QUOTE] Myślę, że to wszystko wina lewego tłumaczenia. Karma sama w sobie zawiera Wit A (czyli przeciutleczniacz). Na opakowaniu piszą, że można karmić szczyle ale może nie przez cały okres szczenięctwa a tylko w przypadku nietolerancji pokarmowej. Quote
dzasta Posted March 19, 2010 Posted March 19, 2010 No właśnie doczytałam na opakowaniu że można karmić szczeniaki :) Ja podawałam szczeniakowi i żyje :) Ale przez jakiś miesiąc tylko Quote
Chefrenek Posted March 19, 2010 Posted March 19, 2010 A pamiętasz jakiego koloru były granulki? Quote
dzasta Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 Nie niestety nie pamiętam za dużo tego testowaliśmy ;) Ale jak otworzę to opakowanie co mam w domu zdam relację :) Quote
Marek Kurski Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 [quote name='dzasta'] Ja mam opakowanie małe i próbkę gdzie jest napisane tak: zawiera antyoksydant EEC [/QUOTE] moim zdaniem to oznacza że konserwanty są zgodne z dyrektywą EU dla grupy produktów i nic konkretnego nie mówi o rodzaju konserwantów Quote
Recommended Posts