Himka Posted December 19, 2004 Posted December 19, 2004 W imieniu Mikiego bardzo dziękuje za komplmenty :) Moly, Miki bardzo prosi o wstawienie zdjęć najpiękniejszej maltanki jaką widział :wink: czyli przepięknej Moly :iloveyou: :buzi: od Mikiego dla Molci :D Quote
Cockerek Posted December 19, 2004 Author Posted December 19, 2004 Hehehe, widzę tu jakiś romans na horyzoncie :lol: Quote
Cockerek Posted February 6, 2005 Author Posted February 6, 2005 Witam! Poszukuję dobrej hodowli maltańczyków. Chcę na lato kupić pieska, tylko z papierami, z dobrej hodowli. Czy możecie mi podrzucić adresy i telefony takich hodowli? Te najsłynniejsze np. Forussi już znam, ale może są takie kóre nie mają strony www a sa naprawdę godne polecenia? Bardzo proszę, pomóżcie, bo po niemal roku zastanawiania się wreszcie wiem, że na 100% mogę mieć mojego wymarzonego pieska :P Z góry dziękuję! Quote
anii Posted February 7, 2005 Posted February 7, 2005 Cockerek super, ze sie zdecydowalas! Grupa IX jest naj :wink: A myslisz tylko i wylacznie o polskich hodowlach!? A mozesz zdradzic ile kosztuje maltanczyk z dobrej polskiej hodowli?! Jesli chcesz to na priv. Quote
bachar Posted February 7, 2005 Posted February 7, 2005 "FANGOR" - Warszawa p. Anna Fangor (Witalis) Quote
Cockerek Posted February 7, 2005 Author Posted February 7, 2005 [b]Anii[/b], no mnie się też bardzo podobaja wszytskie pieski z tej grupy, ale wybór padł właśnie na maltańczyka :P Myślę, że w grę wchodzi tylko Polska, już nieważne jak daleko będę musiała jechać po pieska, byle w Polsce i z dobrej hodowli :P [b]Bachar[/b], wielkie dzięki, zaraz poszukam może jakiejś strony lub info z wystaw o tej hodowli :P Quote
Cockerek Posted February 7, 2005 Author Posted February 7, 2005 Niestety, szukam coś o Fangor i tylko yorki mi się wyświetlają :-? Quote
Cockerek Posted February 7, 2005 Author Posted February 7, 2005 A jednak zdecydowaliśmy że może być też jakaś hodowla z Czech, byle dobra. Na razie stawiam na Forussi. Proszę, pomóżcie! Quote
Sonya-Nero Posted February 7, 2005 Posted February 7, 2005 [quote name='Karka']Forussi to dobry wybór :P[/quote] potwierdzam :D , a poza tym to naprawdę odpowiedzialni hodowcy i przesympatyczni ludzie :D Quote
bachar Posted February 7, 2005 Posted February 7, 2005 "Fangor" nie ma strony internetowej, ale np. na Międzynarodowej wystawie w Warszawie wystawiana była jej suczka FLORINDA M.L.T. Fangor- Mł. Ch.Pl. Jeżeli będzie potrzeba , to na pw wyślę bliższe namiary. Quote
Cockerek Posted February 7, 2005 Author Posted February 7, 2005 [b]Bachar[/b], bardzo proszę. Chcę wiedzieć wszytsko zanim zdecyduję się na daną hodowlę. Po moich niezbyt miłych doświadczeniach, bardzo mi zależy żeby to była idealna sunia :P Quote
BiBi Posted February 7, 2005 Posted February 7, 2005 [quote name='Karka']Forussi to dobry wybór :P[/quote] Ja też mogę napisać o tej hodowli, że jest dobra :D Zresztą jak napisała Sonya-Nero, jej właściciele, to fajni ludzie :D Quote
Cockerek Posted February 7, 2005 Author Posted February 7, 2005 Coraz bardziej mnie przekonujecie, dziekuję :P A czy jest tu na forum ktoś kto ma maltanki, lub się trochę orientuje w rasie? Miałabym całą masę pytań. Quote
Cockerek Posted February 7, 2005 Author Posted February 7, 2005 No i co? dziewczyny, czy wy tu jeszcze zaglądacie??? :cry: Właśnie podjęłam ważną decyzję: KUPUJEMY MALTŃCZYKA!!! Tak fajnie czytało mi się posty o waszych pieskach. Może jakieś newsy? Jak się czują wasze piechy? Pozdrawiam! Quote
Wind Posted February 7, 2005 Posted February 7, 2005 [b]Cocerek,[/b] Polaczylam Twoje tematy o maltanach. Najlepiej niech beda w jednym miejscu. Quote
Cockerek Posted February 7, 2005 Author Posted February 7, 2005 Dobrze, dziękuję, bo ten jeden temat był stary, ale liczę że odezwą się osoby które tam pisały :P Quote
Agnieszka76 Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 Witaj Cockerek! Ja nie mam maltańczyka, ale bolończyka- to kuzyni. Kupiłam sobie książkę o tych rasach (jest tam jeszcze co nieco o lwim piesku), chętnie podzielę się z Tobą moimi obserwacjami co do rasy. Nasza Pusia - 5 miesięczny maltańczyk- wniosła do rodzinki masa radości, z pełną odpowiedzialnoscią mogę polecić tą rasę! Pozdrawiam Quote
Cockerek Posted February 8, 2005 Author Posted February 8, 2005 [quote name='Agnieszka76']Witaj Cockerek! [b]Ja nie mam maltańczyka[/b], ale bolończyka- to kuzyni. Kupiłam sobie książkę o tych rasach (jest tam jeszcze co nieco o lwim piesku), chętnie podzielę się z Tobą moimi obserwacjami co do rasy. [b]Nasza Pusia - 5 miesięczny maltańczyk[/b]- wniosła do rodzinki masa radości, z pełną odpowiedzialnoscią mogę polecić tą rasę! Pozdrawiam[/quote] :hmmmm: To w końcu maltańczyk czy bolończyk??? :lol: [b]Agnieszka[/b], pisz wszytsko co ci przyjdzie do głowy. Dla mnie ważne są takie informacje, jak te pieski zachowują się w domu, wśród rodziny, znajomych i obcych, jak reagują na różne sytuacje, jakie mają przyzwyczajenia...itp. A jest gdzieś tutaj fotka twojej Pusi? :P Quote
Agnieszka76 Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 O matko, Cocerek, ale jestem zakręcona,no jasne, ze mam bolończyka, strasznie Cię przepraszam,, :oops: Więc tak- zdjecia są- np grupie IX temat "zimowa Pusia", na galerii ogólnej też coś wkleiłam z tematem Bolończyk. No i Pusia jest w moim podpisie. Z moich doswiadczeń wynika, ze pieski tej rasy (maltańczyki pewno też) są bardzo towarzyskie- chwilami aż za bardzo, mój głuptak leci do każdej napotkanej na spacerku osoby, świetnie się socjalizują z innymi psami- jak będę mogła to wkleję zdjęcia Pusi z przyjecielem - Labradorem, są bardzo wesołe, okazują właścicielom swoją miłość bardzo chętnie i często. Są bardzo żywe, kochają spacerki (wbrew pozorom nie są to typowe kanapowe ozdóbki). Chętnie poddają sie zabiegom pielęgnacyjnym, naprawdę- nie mam nawet kłopotu z wyrywaniem martwych włosów z uszu!). Cóż jeszcze-powiem szczerze- nie sądziłam, ze kiedykolwiek będę miała kontakt z takim uroczym, ślicznym piesiem jak moja Pusia..wprawdzie musze jej poświęcać sporo czasu- na pielęgnację, zabawę etc, ale to sama przyjemosć! A tak na marginesie- Pusia w niedziele zgubiła 2 zęby- dolne dwójki i jestś takim śmiesznym "scerbolkiem" :P Quote
bachar Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 Maltańczyki są trochę ostrożniejsze w kontaktach z obcymi ludźmi i bardziej świadome swojej "urody", jakby mówiły "no podziwiać moją królewską postawę". Jednak jak wszystkie bichony również maltańczyki są bardzo wesołe, towarzyskie i nie powinny przejawiać agresji ani w stosunku do ludzi jak i innych zwierząt- również tych z nie swojego gatunku. Jeżeli przyszłościowo będą potrzebne rady odnośnie pielęgnacji- służę pomocą. Quote
Agnieszka76 Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 A propos pielęgnacji- maltańczyki i bolończyki to białe pieski i zdawałoby sie trudno utrzymać ich sierść w czystości zwłaszcza, gdy na dworze plucha, ale...dziwna rzecz- moja Pusia praktycznie się nie brudzi, błoto jako się nie trzyma na jej sierści- fakt, ze codziennie starannie ja wyczesuję, ale mimo wszystko! Takze przy dozie systematycznosci pielęgnacja tych psów wcale nie jest kłopotliwa. Kłopot może być natomiast z oczkami,,,my walczymy z wydzieliną z oczek odkąd Pusia u nas jest, pani weterynarz stwierdziła u małej zapalenie spojówek, poleciła przyciać włosy wokół oczek, żeby nie drażniły- Pusia za nic nie chciała nosić spinek. Teraz jest juz lepiej, ale z tym te pieski mogą mieć kłopoty. Bachar, a jak to jest z Twoimi pupilami? Tez walczysz z chorymi oczkami? Quote
Cockerek Posted February 8, 2005 Author Posted February 8, 2005 [b]Bachar[/b], a ja czekam na namiary do tej hodowli Fangor. Masz je? Słuchajcie, jak tak czytam o tych pieskach, to wiem, że tylko takiego pieska chcę :P Pielęgnacja mnie nie przeraża, stale siedzę na moim cockerem, więc nad maltańczykiem tym bardziej przysiądę :D O te oczka właśnie chciałam spytać: często widzę na zdjęciach że pieski mają żółtawe zacieki. Jak sobie z tym radzicie? No, a teraz lecę obejrzeć fotki Pusi :) Quote
bachar Posted February 9, 2005 Posted February 9, 2005 To nie jest tak, że białe rasy są jakoś specjalnie narażone na zacieki (przynajmniej taka jest moja teoria). U innym umaszczeń poprostu mniej to widać. Różne są teorie, w Stanach jest to określane jako zespół oka pudla. Bo właśnie najczęściej u białych pudli jest notowany ten problem. A bichony, to przecież te same korzenie. Przyczyny są niestwierdzone. Trzeba czyścić, czyścić.... i odbarwiać wodą utlenioną (to są rady amerykańskiego weterynarza). Zauważyłam, że po niektórych karmach problem zdecydowanie się nasila, a po innych maleje. Czasami jest, to niedrożność kanalików łzowych. Jednak np. jeden z moich psów podobnież ma ten problem i.....zero wycieków. Operacyjne poszerzenie niewiele daje, ponieważ często problem nawraca i zabieg w znieczuleniu trzeba jeszcze wielokrotnie powtarzać (to też jest opinia lekarza i znanych hodowców). Quote
Recommended Posts