Martyna&Zara Posted September 21, 2008 Posted September 21, 2008 Weszłam na stronę twojego psa [B]Axusia[/B] i znalazłam kilka hodowli w moim otoczeniu, które polecasz jako dobre. Chciałabym się spytać co oznaczają skróty IPO itp. itd.? Wiem że maja one związek z wyszkoleniem psa, ale dokładniej nie wiem co oznaczają. Z góry dzięki za odp. i dziękuję za wszystkie dotychczasowe odp. :)) Quote
Anashar Posted September 21, 2008 Posted September 21, 2008 PT - Pies Towarzysz PTT - Pies Towarzysząco-Tropiący IPO - Pies Obronny To te najbardziej znane ;) Quote
Axusia Posted September 21, 2008 Posted September 21, 2008 [quote name='Toffuś']Weszłam na stronę twojego psa [B]Axusia[/B] i znalazłam kilka hodowli w moim otoczeniu, które polecasz jako dobre. Chciałabym się spytać co oznaczają skróty IPO itp. itd.? Wiem że maja one związek z wyszkoleniem psa, ale dokładniej nie wiem co oznaczają. Z góry dzięki za odp. i dziękuję za wszystkie dotychczasowe odp. :))[/quote] Kolega Ci juz udzielił odp. Ja troszke dokładniej rozpiszę. IPO- ślady, posłuszeństwo i obrona. Ma trzy stopnie. Najwyzszy najtrudniejszy. PT - pies towarzysz - ma 2 stopnie. PTT - PT + tropienie. jest jeszcze IPO-FH - polegajace głownie na sladach - w nim ( z tego co wiem) nie ma obrony. AD - próba wytrzymałosci - potrzebna do kornungu - niemieckiej licencji hodowlanej. No .. to chyba tyle z wazniejszych. Quote
saJo Posted September 22, 2008 Posted September 22, 2008 [COLOR=DarkGreen][B]Przypominam, ze jest to temat o ksiazkach zwiazanych z ONkiem! Prosze sie tego trzymac! saJo-mod[/B][/COLOR] Quote
Anashar Posted September 22, 2008 Posted September 22, 2008 [quote name='saJo'][COLOR=darkgreen][B]Przypominam, ze jest to temat o ksiazkach zwiazanych z ONkiem! Prosze sie tego trzymac![/B][/COLOR][/quote] Dlatego już wydzieliłem temat ;) [quote name='saJo'][COLOR=darkgreen][B]saJo-mod [/B][/COLOR][/quote] Juz Cię zdjeli z funkcji :oops: Quote
saJo Posted September 23, 2008 Posted September 23, 2008 Sorrki, kilka miesiecy czekalam, zeby ktos zauwazyl moja prosbe i zdjeli mnie z funkcji, ze w koncu nie zauwazylam zmiany, a jakos czulam sie w obowiazku ;) Quote
Martyna&Zara Posted September 23, 2008 Author Posted September 23, 2008 Wielkie dzięki. Będę szukała hodowli z psami które maja najlepiej IPO 3,a sama wyszkolę psa na PT:) Jakby co nie planuje hodowli dlatego nie będę szkoliła na IPO :) Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie odp.:) Quote
ayshe Posted September 23, 2008 Posted September 23, 2008 ipo to sposob na realizacje ona i budowanie go na wsyzstkich popedach.nie potrzeba potem zeby byl hodowlany.;) Quote
mimoza Posted September 25, 2008 Posted September 25, 2008 Moj pies nie bedzie reproduktorem, a IPO trenuje. Ku swej uciesze, bo moj pies baaaardzo IPO kocha :loveu: Quote
Martyna&Zara Posted September 26, 2008 Author Posted September 26, 2008 Na czym dokładnie polega IPO?? Quote
ayshe Posted September 26, 2008 Posted September 26, 2008 ipo to podporzadkowanie.regulamin ipo obejmuje tryz dizaly- -prace na sladzie z mocnym wypracowaniem sciezki sladu i zaznaczeniem przedmiotu/przedmiotow na owej sciezce rozlozonych.piesm a pracowac bardzo dokladnie,mocno naweszajac slad,pracowac dokladnie i intensywnie. -praca z pozorantem obejmujaca cwiczenia sprawdzajace jakosc pracy psa na popedach oraz obciazalnosc psa przy utrzymaniu podporzadkowania[posluszenstwa] -podporzadkowanie[posluszenstwo] obejmujace podstawowe cwiczenia sprawdzajace jakosc pracy z przewodnikiem oraz w trakcie strzalow. Quote
Martyna&Zara Posted September 26, 2008 Author Posted September 26, 2008 Dziękuję za wszystkie odp.:) Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts