Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Weszłam na stronę twojego psa [B]Axusia[/B] i znalazłam kilka hodowli w moim otoczeniu, które polecasz jako dobre. Chciałabym się spytać co oznaczają skróty IPO itp. itd.?
Wiem że maja one związek z wyszkoleniem psa, ale dokładniej nie wiem co oznaczają.
Z góry dzięki za odp. i dziękuję za wszystkie dotychczasowe odp. :))

Posted

[quote name='Toffuś']Weszłam na stronę twojego psa [B]Axusia[/B] i znalazłam kilka hodowli w moim otoczeniu, które polecasz jako dobre. Chciałabym się spytać co oznaczają skróty IPO itp. itd.?
Wiem że maja one związek z wyszkoleniem psa, ale dokładniej nie wiem co oznaczają.
Z góry dzięki za odp. i dziękuję za wszystkie dotychczasowe odp. :))[/quote]

Kolega Ci juz udzielił odp.
Ja troszke dokładniej rozpiszę.

IPO- ślady, posłuszeństwo i obrona. Ma trzy stopnie. Najwyzszy najtrudniejszy.
PT - pies towarzysz - ma 2 stopnie.
PTT - PT + tropienie.
jest jeszcze IPO-FH - polegajace głownie na sladach - w nim ( z tego co wiem) nie ma obrony.
AD - próba wytrzymałosci - potrzebna do kornungu - niemieckiej licencji hodowlanej.

No .. to chyba tyle z wazniejszych.

Posted

[quote name='saJo'][COLOR=darkgreen][B]Przypominam, ze jest to temat o ksiazkach zwiazanych z ONkiem! Prosze sie tego trzymac![/B][/COLOR][/quote]
Dlatego już wydzieliłem temat ;)

[quote name='saJo'][COLOR=darkgreen][B]saJo-mod [/B][/COLOR][/quote]
Juz Cię zdjeli z funkcji :oops:

Posted

Sorrki, kilka miesiecy czekalam, zeby ktos zauwazyl moja prosbe i zdjeli mnie z funkcji, ze w koncu nie zauwazylam zmiany, a jakos czulam sie w obowiazku ;)

Posted

Wielkie dzięki. Będę szukała hodowli z psami które maja najlepiej IPO 3,a sama wyszkolę psa na PT:) Jakby co nie planuje hodowli dlatego nie będę szkoliła na IPO :) Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie odp.:)

Posted

ipo to podporzadkowanie.regulamin ipo obejmuje tryz dizaly-
-prace na sladzie z mocnym wypracowaniem sciezki sladu i zaznaczeniem przedmiotu/przedmiotow na owej sciezce rozlozonych.piesm a pracowac bardzo dokladnie,mocno naweszajac slad,pracowac dokladnie i intensywnie.
-praca z pozorantem obejmujaca cwiczenia sprawdzajace jakosc pracy psa na popedach oraz obciazalnosc psa przy utrzymaniu podporzadkowania[posluszenstwa]
-podporzadkowanie[posluszenstwo] obejmujace podstawowe cwiczenia sprawdzajace jakosc pracy z przewodnikiem oraz w trakcie strzalow.