sota36 Posted August 13, 2004 Posted August 13, 2004 A co powiedzielibyscie kiedy pies ma swoje lata ( ponad 12) i ma powiekszony gruczol prostaty z cyctami. lekarz sugeruje kastacje. Czy ktos z Was ma cos do powiedzenia na ten temat? Licze na odpowiedzi tych, ktorzy maja starsze psy... Dzieki. Quote
Noelani Posted August 14, 2004 Posted August 14, 2004 Moj Kirys byl kastrowany w wieku 9,5 lat. Bezposrednim powodem kastracji bylo jednostronne wnetrostwo, ale jak sie pozniej okazalo na USG mial tez znacznie powiekszony gruczol prostaty. Zdarzalo mu sie juz nawet posikiwac z krwia. Nie pametam dokladnie jakas srednice miala prostata bo nie moge znalezc zdjecia z USG, ale jak poszlismy na kontrole jakis czas pozniej, okazalo sie ze gruczol sie zmniejszyl i nawet ulega zanikowi (mozliwe to?? :roll: ) Mysle ze bez skrupulow mozesz psa ciachnac, jesli oczywiscie nie ma innych przeciwwskazan do podania mu narkozy (ogolny stan zdrowia, serce itp..) Quote
Flaire Posted August 14, 2004 Posted August 14, 2004 Ja cięłąm wyżlicę-znajdę w celu usunięcia guzów sutków i sterylizacji. Suka miała również wadę serca z nadciśnieniem. Była operowana pod narkozą wziewną. Jak się później okazało, miała ponad 12 lat. Wszystko poszło bez problemu - a kastracja psa to dużo prostszy zabieg, niż to, co ona miała robione. :D Quote
uziluna Posted August 15, 2004 Posted August 15, 2004 Witam. Ja sugerowałbym przeprowadzenie tego zabiegu. Trwa on ok. 20 min. Po zabiegu moszna jest minimalnie mniejsza a gruczoł prostaty pomniejsza się co na pewno przyniesie ulgę twojemu pupilowi. Pozdrowienia :D Quote
sota36 Posted August 15, 2004 Author Posted August 15, 2004 Dzeki i prosze o dqlsze wyrazenie swego zdania! Quote
Cortina Posted August 16, 2004 Posted August 16, 2004 ja sterylizowalam swoja sunie w wieku 9,5 roku. Przed tym zrobilam jej dokladne badania z ekg i rtg wlacznie. Miala powiekszone serce i ogolnie jej stan nie byl najlepszy, a wszystko poszlo dobrze. Pozdr Monika z Cortina i Haga Quote
sylwia i boksery Posted August 17, 2004 Posted August 17, 2004 Moją Nuśkę sterylizowałam w wieku ok 9-10 lat(tak ją oszacowano,jak ją brałam ze schroniska). Wszystko było i jest OK :D Quote
Mecka Posted August 18, 2004 Posted August 18, 2004 HEJ, kastracja jest konieczna u psa z przerostem prostaty (czasem proponuja też kuracje hormonalną), w przypadku siusiania małą ilością i z krwią warto też sprawdzić mocz - podstawowe badanie, oprócz oczywiście usg, na którym dokładnie wyjdzie co jest faktyczną przyczyną. Moja Balusia mimo wielu dolegliwości, również sercowych jest kastratem, wet dobrał tylko odpowiedni rodzaj narkozy uwzględniając wszystkie leki oraz słabo funkcjonujące nerki. Bałam się przeokropnie czy się wybudzi, ale poszło dobrze. Bardzo ważne przed operacją zrób niezbędne badania - o tym poinformuje cię wet, ale jesteś ze Śląska (jak dobrze pamiętam) to wiesz, że na Batorym jest klinika oraz na Brynowie, gdzie mają narkozę wziewną- tą najbezpieczniejszą. Z tego co się orientuję koszt przy takiej narkozie (z tym, że nie wiem czy od razu z monitorowaniem serca) to ok.250 zł. Dużo i niedużo, bo przy zwykłej koszt i tak czasem sięga 150-200zł. Quote
Flaire Posted August 18, 2004 Posted August 18, 2004 A co powiedzielibyscie kiedy pies ma swoje lata ( ponad 12) i ma powiekszony gruczol prostaty z cyctami. lekarz sugeruje kastacje. Czy ktos z Was ma cos do powiedzenia na ten temat? Licze na odpowiedzi tych, ktorzy maja starsze psy... Dzieki.Czytałam ostatnio trochę o narkozie i wszędzie powtarza się to samo: samo wiek nigdy nie powinien być przeciwwskazaniem narkozy. Zdrowy, 12-letni pies może byc dużo lepszym kandydatem do narkozy, niż schorowany 8-latek. Oczywiście, gdy operujemy starszego psa, powinno się wykonać komplet badań, żeby się upewnić, że mamy właśnie psa zdrowego. Ale jeśli wszystko okaże się w normie, to nie zastanawiać się dalej, tylko ciąć, bo pies z każdym dniem robi się starszy, nie młodszy! Quote
sota36 Posted August 18, 2004 Author Posted August 18, 2004 No wlasnie niestety! po badaniach kompleksowych krwi i USG okazalo sie , ze przerost prostaty z cystami. Nie ma klopotu z oddawaniem moczu, ale czasem robi tzw. olowkowe kupki - jak to wet okreslil kiedy jest zapalenie tego narzadu. Na Brynowie i id razu zasugerowali - operacje, podobnie jak i nasz wet , wlasnie w Batorym. Tylko sie boje z powodu tego wieku i powiekszonego serca, co tez wyszlo na USG. Do FLAIRE - napisalas, ze 'ostatnio czytalas o narkozie" - mozesz dac namiary co i gdzie - o ile pamietasz, rzecz jasna - tez chcialabym wiedziec wiecej. aha - i sorki za wapdke o kiltix.... - :( Do MECKA - dzieki za info o monitorowaniu serducha - nie pomyslalam o tym w mojej panice. Quote
Flaire Posted August 18, 2004 Posted August 18, 2004 Do FLAIRE - napisalas, ze 'ostatnio czytalas o narkozie" - mozesz dac namiary co i gdzie - o ile pamietasz, rzecz jasnaO jejku, chyba nie zapisałam gdzie to było, a poza tym, jak to u mnie zwykle, wszystko było po angielsku... Jeżeli czytasz po angielsku to daj znać, sprawdzę, czy coś zachowałam - jeśli zachowałam, to prześlę, a jeśli nie - to postaram się zapamiętać, żeby przesłać, jeśli natknę się jescze raz. Quote
sota36 Posted August 18, 2004 Author Posted August 18, 2004 ano czytam - wiec jesli znajdziesz lub zapamietasz ze chetnie poczytam to fajnie - wieczorem sprobuje zabawic sie w archeologa i poszperam w necie. A tak swoja droga to prostata to swinstwo - no coz ale to MESKA choroba - hahaha (slabe to dla mnie pocieszenie) Quote
malawaszka Posted August 18, 2004 Posted August 18, 2004 na wetserwisie (adres w linkowni) jest opisana tego typu narkoza Quote
Recommended Posts