Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój pies miał problemy żołądkowe i od pół roku dostaje suchą karmę HLD firmy TROVET. Karma świetna, żadnych problemów. Ale zastanawiam się czy nadal jest konieczne żeby był nią karmiony ponieważ na dworze często udaje mu się skubnąć jakieś świnstewka a i tak nie ma potem sensacji żołądkowych. Chętnie zmieniłabym tą karmę na jakąś inną - tańszą bo za 15kg płacę teraz 180zł.

Czy moglibyście mi doradzić jakąś dobrą i tańszą karmę?

Dodam że pies (Cocker Spaniel prawie 3 lata) jest po kastracji i wielki z niego łakomczuch.

Myślałam o Purinie albo Royal Canin Light, ale niezbyt się orientuję.

Dzięki!!!

Posted

Ze względu na dotychczasowe problemy żołądkowe ja również poradziłabym Ci raczej karmę lekkostrawną, przynajmniej w okresie przejściowym. Wersję "lamb&rice" ma na pewno ProPlan i chyba Bosh, lecz wydaje mi się, że cenowo nie będą raczej konkurencyjne dla Trovetu. Jest jeszcze Acana, która ostatnio zbiera bardzo pochlebne recenzje i jest niezbyt droga. W dziale "żywienie" był niedawno topik o Acanie, tam chyba znajdziesz namiary na dystrybutorów.

• 4 years later...
Posted

ja podobnie jak poprzednicy polecałabym coś lekkostrawnego- z dobrych karm lekkostrawnych które będa jeszcze miały jakieś przełożenie w portfelu może to być [URL="http://www.krakvet.pl/bosch-adult-lamb-rice-15kg-p-7264.html"]BOSCH Adult Lamb & Rice[/URL] czy [URL="http://www.krakvet.pl/brit-adult-lamb-rice-15kg-p-3149.html"]BRIT Adult Lamb & Rice[/URL] /ewentualnie wersja łagodniejsza - sensitive czy care/. Jesli chodzi o Pro Plan to jest owszem dobry ale cenowo wychodzi prawie to samo co Trovet. Za 15 kg Boscha w krakvet.pl np. zapłacisz ok 110 zł podczas gdy Pro Plan kosztuje 165... Jak karmie Labradora Boschem lub Britem i są to naprawdę dobre karmy, wiec myśle że nie ma sensu przepłacać... Ale oczywiście mozesz jeszcze poszukać a przede wszytskim dobrac to co Twój piesek zaakceptuje :)

• 1 year later...
Posted

Trovet wątrobowy jest u nas chętniej jedzony, tańszy i wydajniejszy od Royala - i ma lepszy skład ;)
Wetka mówiła nam z kolei, że Hill's z jej obserwacji nie jest tak lubiany przez psy jak RC czy inne weterynaryjne karmy.

Posted

hmmm...muszę się nad trovetem zastanowić...Tylko szybko bo zostało nam jakies pół kilo royala a następna karmę chcę już mieć na serce...A co do smakowitości-Franek raczej nie wybrzydza-taki pies-co przed nim postawią to w swoim czasie zje.Jak zostawał z mamą na wakacje to nawet ziemniaki zjadał więc z tym nie ma problemów.

Posted

Ja Trovet jako firmę z własnego doświadczenia mogę polecić; tak jak pisałam skład Hepatica w ich wykonaniu podoba mi się o wiele bardziej niż Royala, no i koszty są trochę mniejsze (troszkę niższa cena, mniejsze dawkowanie) co przy małym psie może nie robi aż takiej różnicy, ale kiedy mam teraz dwa spore psy na karmach weterynaryjnych, to każda złotówka nabiera znaczenia ;)

Tylko jeśli będziesz zamawiać Trovet, odradzam krakvet.pl - zamawiałam swój Trovet 20 grudnia, a dostanę go po Nowym roku albo i wcale, jak wynikało z wypowiedzi konsultantki. Zamówiłam drugi worek na abckarma.pl i był u mnie w 2 dni, bez stękania o brakach w magazynie i przeciążonych kurierach, czym uraczyli mnie na krakvecie.

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='kundelkowa84']ja podobnie jak poprzednicy polecałabym coś lekkostrawnego- z dobrych karm lekkostrawnych które będa jeszcze miały jakieś przełożenie w portfelu może to być [URL="http://www.krakvet.pl/bosch-adult-lamb-rice-15kg-p-7264.html"]BOSCH Adult Lamb & Rice[/URL] ...[/QUOTE]

[B]To jest skład Bosch Lamb & Rice , który raczej [U]powinien sie nazwać Kukurydza z Kurczakiem [/U][/B][U]:[/U]

[COLOR=red][B]Kukurydza, mięso drobiowe, rozdrobniona pszenica, pszenica, jęczmień[/B],[/COLOR] zmielona jagnięcina, ryż, tłuszcze zwierzęce, orkisz, kaszka pszenna, sproszkowane ryby, krajanka buraczana, siemię lniane, ekstrakt z mięsa, groch, suszone drożdże piwne, węglan wapnia, chlorek sodu, chlorek potasu, sproszkowane muszle, sproszkowana cykoria.

nie wiem o co chodzi z tym składem ale nazwać tą karmę lamb and rice to przegięcie... :angryy:

• 1 month later...
Posted

Żeby nie tworzyć nowego wątku - co polecacie dla psa ze zwyrodnieniem wątroby (stan ostry 2 mies. temu opanowany, teraz pies czuje się dobrze i jak na swój wiek i stan zdrowia ma naprawdę dobre wyniki)?

Pies ma się całkiem dobrze, a cena Trovetu mnie wykańcza przy drugim psie - alergiku, ale nie to jest najważniejsze; chcę zrezygnować z Trovetu ze względu na BHA i BHT w HLD, które to konserwanty są rakotwórcze, a mój pies ma zmiany w śledzionie, które mogą zrakowacieć, wolę nie ryzykować z tym BHA i BHT i sporą ilością węglowodanów, no i myślę, że składowo znalazłabym w tej cenie coś lepszego wartościowo, a znośnego do karmienia z problemami wątrobowymi.
Myślałam o Acanie Senior albo Light&Fit...
Senior ma 33% białka, 14% tłuszczu; Light&Fit 35% białka, 10% tłuszczu...
Przy chorej wątrobie na pewno zalecana jest dieta niskotłuszczowa; jedni mówią, że tłuszcze z ryb i roślinne tak nie szkodzą, inni że wszystkie; jedni zalecają dietę niskobiałkową ze względu na mniejszą pracę dla wątroby, inni zalecają właśnie sporo łatwostrawnego białka, żeby tą wątrobę regenerować.
Co byście polecili?

Posted

martensowa wetka dobrze mówiła-hillsa nie chcą jeść ani koty ani psy.lepszy trovet lub rc.
cocerek-jeśli pies ja toleruje i nie ma problemu to nie zmieniaj bo droga nie jest.na leczenie wydasz więcej kasy.

• 1 year later...
Posted

tu jest skład hepaticu firmy Trovet

Wilgotność 9%, Białko 27%, Tłuszcz 17%, Kwasy tłuszczowe Omega 6:3 w stosunku 6.74:1, Węglowodany 42.50%, Popiół 6%, Błonnik 2%.
Minerały
Wapń 1.1%, Fosfor 0.8%, Magnez 0.1%, Sód 0.2%, Potas 0.4%, Chlor 0.65%, Miedź 5 mg/kg, Selen 0.1 mg/kg, Mangan 31 mg/kg, Cynk 128 mg/kg, Jod 2 mg/kg.

RC zawiera 16 % białka,taka sama zawartośc miedzi,cynk 230.

nie ukrywam,że wolałabym postarac sie o Trovet,bo raz,że tańszy,a dwa,że Trovetu dałabym psu 300 gram dziennie,a RC muszę 360,czyli opakowanie 6 kilo starczy nam zaledwie na 17 dni,a co dalej...

tylko niepokoi mnie wysoka zawartośc białka w Trovecie,bo juz wyczytałam,że dieta ma być niskobiałkowa dla psa wątrobowca. Jest na to jakies wytłumaczenie? będę wdzięczna za pomoc.

Od trzech dni czytam wszystko o watrobie i mam powoli dosyć.

Gryf,Martens,macie jakies rady? bo zauwazyłam,ze sporo wiecie w temacie.
albo w ogóle jakas inna karma,z gatunku nieweterynaryjnych,którą można wspomóc suplementami bądz "buraczkami z marchewką".

Posted

Ja zeszłam z Trovetu na niskobiałkową i niskotłuszczową linię Wolfsbluta:
[url]http://free-dog.pl/pl/p/Wolfsblut-Cold-River-bataty-pstrag-losos-algi-morskie-15kg/39[/url]
[url]http://free-dog.pl/pl/p/Wolfsblut-Dark-Forest-bataty-dziczyzna-owoce-lesne-15kg/40[/url]
[url]http://free-dog.pl/pl/p/Wolfsblut-Wild-Duck-kaczka-topinambur-owoce-lesne-15kg/42[/url]
Białko na poziomie 18-20%, a więc sporo mniej od Trovetu; tłuszczu tylko 9-10%, a to on najbardziej kopie wątrobę, do tego super strawność, najmniejsze kupy jakie widziałam u psa w życiu... Dla mnie najlepsza karma jaką miałam dla tego psa; podawana z suplementacją na zmianę Hepatilem i Essentiale Forte wystarczała w zupełności i wyniki wątrobowe praktycznie wróciły do normy.