slawexs Posted August 12, 2004 Posted August 12, 2004 witam,mam pytanie czy moze ktos wie jaka jest srednia dlugosc zycia Bernardynow? z gory dziex za odp Quote
mariigold Posted August 12, 2004 Posted August 12, 2004 czytałam, że żyją krócej niż inne psy, czyli ok.9lat. ale mam nadzieję, że mój piesio będzie żył 100lat a może i dłużej :D :P Quote
JustynaJK Posted August 13, 2004 Posted August 13, 2004 z reguły duze psy żyją krócej od małych Quote
M10M Posted August 13, 2004 Posted August 13, 2004 Do 10 lat, tak jak wiekszosc duzych psow :cry: http://www.dogbreedinfo.com/saintbernard.htm Quote
JUSTINE.24 Posted November 12, 2004 Posted November 12, 2004 Co do Bernardynów,to niestety nie moge sie zgodzic ze zyja do 10lat,to sa naprawde wyjatki,bernardyn przecietnie zyje do 8-9lat..Ze wzgledu na slaby uklad krwionosny,i niestety bardzo slabe serduszko,bardzo czesto umieraja na zawal.A rok,dwa lata czasu roznicy to jest naprawde bardzo duzo.Tez bym chciala zeby moja Iris zyla dlugie lata..Z praktyki wiem ze suczki,ze wzgledu na delikatniejsza budowe,i mniejszy ciezar,zyja dluzej,niz psy tej rasy. Pozdrawiam wlascicieli czworonogow. Quote
Zabajka Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Witam A teraz Was zaskoczę. Moja znajoma ma bernardynkę, która niebawem skończy ...................15 latek !!!!!!!!!!!! :lol: He he he he Niemożliwe ? A jednak. Ma tatuaż, ma rodowód. Nazywa się Gerda z Jarkowego Grodu, urodzona 08.06.1990, ojciec Ch. Hektor z Niedźwiedziej Gawry,matka- Bryza z Fortów Przemyskich, hodowca Jarosław Bender- Jarosław. Mam jej fotki zrobione jesienią, chód ma już nieco sztywny i słabo słyszy, ale daje sobie radę. Jest szczupła, nawet chuda- może dzięki temu tak dobrze się trzyma ? Jeżeli ktoś z Was będzie przejeżdżał przez Głogów Młp (k/Rzeszowa), to można zjechać w bok- Klub Jeździecki "Zabajka"- pytać o "Gapę", wszyscy ją znają..... Quote
panienkabubu Posted February 14, 2006 Posted February 14, 2006 Wszystko zależy od kondycji fizycznej psa, nie mniej jednak moi poprzednicy mają rację - Bernardyny żyją ok. 8 - 9 lat. Owszem - zdarzają się psy, które żyją powyżej tej granicy, tak jak np. sunia Gerda , o której mowa w poprzednim poście. Quote
wtatara Posted April 8, 2007 Posted April 8, 2007 Nie smućcie mnie w święta . Moi znajomi z moją pomocą miesiąc temu wzięli 8 letnią bernardynkę ze schroniska w którym była miesiąc. Chcą dać jej dużo miłości , której prawdopodobnie nie zaznała wcześniej.Mam nadzieję że będzie życ jeszcze długo Quote
marymek Posted April 8, 2007 Posted April 8, 2007 Wierzymy, że będzie żyła długo ;) Mój bernardyn ma już 8 lat i miesiąc i trzyma sie świetnie. Jak na tak dużego bernardyna to jest naprawde w świetnej formie. Biega szybciej niż niejeden szczeniak! Większość ludzi pytających o jego wiek nie chce mi poprostu wierzyć, że on już tyle ma. Mam nadzieje, że bede sie nim mogła jeszcze dłuuugo cieszyć ;) Quote
wtatara Posted April 8, 2007 Posted April 8, 2007 Adka też jest pełna życia. Ma włosógłówkę ale jest leczona. Myślę że będzie wszystko dobrze Quote
Recommended Posts