starbi Posted August 10, 2004 Posted August 10, 2004 Miała być suczka labradora, a tymczasem obejrzałam miot i ... zakochałam się w piesku :) Jeszcze mam czas do namysłu, więc proszę o radę - jakieś róznice w charakterze, usposoobieniu, wymaganiach? Quote
warran Posted August 10, 2004 Posted August 10, 2004 Widzę, że skoro bierzesz pod uwagę psa nie planujesz szczeniąt, więc pies może być, następnie jeśli Ci nie przeszkadzają cieczki "bo to kłopot", nie masz przekonania, że suka "powinna mieć raz szczeniaki bo sfiksuje" to może być suka, a skoro jest Ci obojętna płeć to ciężko coś doradzić, pokochasz obojętnie czy będzie to pies czy suka. Z doświadczenia i obserwacji - suka ma cieczkę, ale przecież upilnowanie jej przez te kilka newralgicznych dni płodnych nie stanowi żadnego problemu, luzem i tak jej nie puścisz, a przypadkowo przecież żaden wałęsający się pies przy Tobie jej nie pokryje. Jeśli masz ogród to pies może Ci "podlewać" systematycznie wyżej pienne krzewy powodując ich więdnięcie, jak gdzieś wyczuje cieczki to dopiero może być zabawa może pójść w długą :scared: nie reagując na zawołania, będzie apatyczny, nie będzie jadł, może wyć i podkopywać się pod ogrodzeniem, itp. Jeśli chodzi o charakter i przywiązanie to słyszałem, powtarzam słyszałem, że suczki są bardziej związane z właścicielem, bardziej trzymają sie domu, kochańsze itd. itd. ... Nie wiem ja na własnych psach widzę, że to wszystko zależy od charakteru psa, nie jest ważne czy suka czy pies, ja nie zauważyłem różnicy miałem psy i suki, mam nadal mieszankę płci i każde kocha nas tak samo, jest tak samo wierne i przywiązane, więc nie mogę Ci doradzić. Ze względu na zachowania cieczkowe psów I TO PODLEWANIE KRZEWÓW - osobiście chyba wolę jednak sukę, ale tylko z tego względu. Aha są rasy, gdzie występuje dymorfizm płciowy i samce mogą być efektowniejsze od samic, bądź odwrotnie, ale jeśli chodzi o labki to chyba suka ładniej wygląda bez tego "przyszytego" widocznego samczego przyrodzenia :wink: . Ale decyzja należy tylko do CIEBIE :bigcool: Quote
SH Posted August 14, 2004 Posted August 14, 2004 Podpisuję się pod tym co napisał warran :bluepaw: Dodam jeszcze, że jeśli masz plany wystawowe to pies/samiec ma większe szanse na BOBy i inne tytuły, bo nie dostaje cieczki, która uniemożliwia wystawianie. Psi chłopak jest też bardziej efektowny. Quote
starbi Posted August 16, 2004 Author Posted August 16, 2004 za wszysteki rady baaardzo dziekuje :) o moim wyborze poinformuję za kilkanaście dni :) Quote
warran Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 Jestem ciekaw co wybierzesz, czekam z niecierpliwością na info w tej sprawie. 8) Quote
starbi Posted September 3, 2004 Author Posted September 3, 2004 SUNIA juz jest z nami! Tak słodka, że aż strach ;) ps gdybym mogła, przyjechałaby i sunia i piesek ;) Quote
SH Posted September 3, 2004 Posted September 3, 2004 Gratulacje :D Życzę miłego współistnienia :thumbs: Quote
warran Posted September 8, 2004 Posted September 8, 2004 Podłączam sie do gratulacji, niech sprawi Ci wiele radości i satysfakcji 8) Quote
Basenji Posted September 8, 2004 Posted September 8, 2004 Fajnie że masz suczkę. Ale czy napewno dobrze zrobiłaś? :cry: Zdrówko Quote
kyane Posted September 8, 2004 Posted September 8, 2004 Basenji, a coz to za pytanie??? :o :o :o Quote
PALATINA Posted September 9, 2004 Posted September 9, 2004 Pewnie, że dobrze zrobiła! :lol: Ja mam 3 suczki! Miałam kiedyś psa (samca), ale bardzo się na nim zawiodłam. Był straszny (dominant, agresywny, uciekał, kopulawał ze wszystkim...) i dlatego nie potrafię się zdecydować na samca. Może za kolejne 9 lat (bo tyle minęło od jego smierci) zmienię zdanie. Quote
Basenji Posted September 13, 2004 Posted September 13, 2004 Basenji, a coz to za pytanie??? :o :o :o Wiesz, kto pyta nie błądzi. A ja jednak z suczek wolę pieski. :oops: Zdrówko Quote
starbi Posted September 14, 2004 Author Posted September 14, 2004 czy dobrze zrobiłam? Jasne, że tak! Mam w domu takiego słodziaczka, że tylko tulić i tulić! A jak sobie pomyslę, że może kiedyś będę miała takie małe stadko.... :) Quote
Recommended Posts