Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='LadyBell']labradoodle są sprowadzone z USA. Tam nie ma takiego problemu ze znęcaniem się nad zwierzętami, zaniedbaniem itp. Tam prawo jest dość surowe jeżeli chodzi o zwierzęta. [/quote]
:crazyeye: Oglądasz Animal Planet?

Znam całkiem sporo labradoodli i goldendoodli i rzeczywiście w pierwszym pokoleniu mieszanki są nie do przewidzenia. Jeśli chodzi o sierść, to dopiero ok. 1 roku życia można stwierdzić, czy dany pies będzie "hypoalergiczny". Niektóre psy wyglądają jak szorstkowłose labki :evil_lol: Oczywiście sprawa wygląda inaczej w przypadku hybryd hodowanych od wielu pokoleń. Dobre hodowle mają rodowody (jest specjalny związek) i robią testy genetyczne. (W USA nawet psy zarejestrowane w AKC nie muszą robić uprawnień hodowlanych, pies po obu rodowodowych rodzicach ma prawo do rodowodu).

• Replies 222
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='dunia77']:crazyeye: Oglądasz Animal Planet?

.....(W USA nawet psy zarejestrowane w AKC nie muszą robić uprawnień hodowlanych, pies po obu rodowodowych rodzicach ma prawo do rodowodu).[/quote]
ale czy to jest dobre wyjście ? w końcu zdobywanie uprawnien hodowlanych na wystawie czemuś służy . jest to jak na razie u nas jedyna mozliwosc dobroru do hodowli osobnikow w miare doskonałych , bez wad , choć czesto i to nie jest gwarancja bo wszystko właściwie zależy od uczciwości hodowcy i tego kto ocenia psa . Dobry pies to przeciez nie tylko piękny na zewnatrz ale przede wszystkim zdrowy , nie przenoszący wad na pokolenie .Szkoda ze u nas nie jest to bardziej rygorystycznie postawione i hodowca nie ma obowiazku poddawania suki/psa dalszej ocenie przydatności do hodowli bo samo zdobycie uprawnien to zadna wielka filozofia , wystarczy "zaliczyć" kilka wystaw i juz sie jest niby w porzadku wobec prawa kynologicznego , oczywiscie dotyczy to tych zarejestrowanych w ZKwP.
Uważam że krycie osobnikow roznych ras jak i stosowanie inbredow to tylko nie uzasadnione niczym rozsądnym fantazje człowieka nie majace dziś uzasadnienia ponieważ kazda rasa jest tak licznie reprezentowana ze jest z czego wybierać . Większość takich "wizji" i działania w tym kierunku to przede wszystkim perspektywa łatwego zarobku i spełniania swoich chorych czesto ambicji twórczych .

Posted

renia -zgadzam sie w 100%. A to dawanie rodowodu szczenietom po rodowodowych rodzicach bez uprawnien jest chore! W hodowli powinno sie przeciez rozmnazac tylko osobniki bardzo dobre eksterierowo-i po to sa wlasnie wystawy,zeby osoba postronna mogla zweryfikowac ,ktory pies poprawi rase ,uleprzy ja itp...(zgodnosc ze wzorcem itp):shake: to wszystko z tymi doodlami wlacznie jakies chore jest.

Posted

zerduszko-to juz sie nazywa generalizowanie.Ta sytulacja jest zla (jesli chodzi np o pekiny) i nikt tego nie neguje.Tylko mowimy narazie tutaj tylko o jednej rasie i chyba kazdy sie zgodzi ,ze ocena budowy psa ma doprowadzic do poleprzenia rasy -rozmnazania tylko osobnikow ,ktore na to "zasluguja".

Posted

[quote name='zerduszko']Robieniu z psów kalek jak na razie... bo czemu innemu :roll:[/quote] zerduszko , chyba nie dokładnie przeczytałas moja wypowiedz a to co wybrałaś jako cytat i komentarz do tego - godne rozmnażacza i pseudohodowcy . :shake:

Posted

A mi sie Labradoodle podobaja:loveu: Sa badane,nie sa rozmnazane byle jak i byle gdzie,ktos to robi z sensem i z konkretnym planem...
Byle tylko bylo malo hodowli a psy drogie to pseudo moze sie za nie nie wezma...

Posted

[quote name='wiska']zerduszko-to juz sie nazywa generalizowanie.Ta sytulacja jest zla (jesli chodzi np o pekiny) i nikt tego nie neguje.Tylko mowimy narazie tutaj tylko o jednej rasie i chyba kazdy sie zgodzi ,ze ocena budowy psa ma doprowadzic do poleprzenia rasy -rozmnazania tylko osobnikow ,ktore na to "zasluguja".[/quote]
Ale to nie tylko o peikny chodzi - a Ony, SP.. wiele by wymieniać. Obejrzyj sobie filmik, który wstawiłam. Juz o problemach psychicznych nie wspomnę. Dla mnie klasyfikacja na podst. budowy, to jakaś pomyłka - żeby dosadniej tego nie nazwać. Można pracowac ile wlezie nad rasa, ale pewne cechy budowy są na tyle nienaturalne, że zawsze będa powodować problemy.

Posted

[quote name='zerduszko']Ale to nie tylko o peikny chodzi - a Ony, SP.. wiele by wymieniać. Obejrzyj sobie filmik, który wstawiłam. Juz o problemach psychicznych nie wspomnę. Dla mnie klasyfikacja na podst. budowy, to jakaś pomyłka - żeby dosadniej tego nie nazwać. Można pracowac ile wlezie nad rasa, ale pewne cechy budowy są na tyle nienaturalne, że zawsze będa powodować problemy.[/quote] i tu własnie jest sprawa uczciwosci hodowcy , sedziego oceniajacego i ZK wydajacego takie swiadectwa .
Cocermaniaczka ????? [
.... [ A mi sie Labradoodle podobaja:loveu: Sa badane,nie sa rozmnazane byle jak i byle gdzie,ktos to robi z sensem i z konkretnym planem...
Byle tylko bylo malo hodowli a psy drogie to pseudo moze sie za nie nie wezma... ] ...
a co obchodzi pseudohodowce cena psow z hodowli ? tym bardziej sa własnie konkurencja , bo pokrycie psa psem to zaden dla takich problem , a daje sie jeszcze wieksza mozliwosc kombinowania mieszanek ktorych ile jest ?to wystarczy choćby jedno schronisko odwiedzic .

Posted

To samo można napisać, o ludziach kupujących psa z każdej hodowli: czemu nie biorą psa ze schroniska, tyle ich tam jest?
Powody są takie same: pies jest po znanych od pokoleń przebadanych rodzicach, wychuchany od małego itp. I ja rozumiem, dlaczego ludzie podejmują taką decyzję, mimo że sama mam psa z odzysku.
W USA są całe farmy psów produkujące psy z rodowodem AKC... i wszystko jest ok, bo psy mają rodowód?... ludzie... labradoodle to najmiejszy problem w tym wszystkim.

Posted

[quote name='dunia77']W USA są całe farmy psów produkujące psy z rodowodem AKC... i wszystko jest ok, bo psy mają rodowód?... ludzie... labradoodle to najmiejszy problem w tym wszystkim.[/quote]
Ja nie wiem czy to brak świadomosci czy serca :shake: Jak z tym walczyć.....

Posted

[quote name='zerduszko']Ja nie wiem czy to brak świadomosci czy serca :shake: Jak z tym walczyć.....[/quote]

Trzeba uświadamiać ludzi. Inaczej się nie da :shake:
Trzeba tłumaczyć skąd mają brać psa itp. chociaż i tak połowa tego nie zrozumie.

Posted

Mnie czasami też opdają ręce - tyle ludzi kupuje psy na giełdach, z ogłoszenia, w sklepie itp i biorą za dobrą monetę każdą bajeczkę wymyśloną przez handlarza :shake: (jakby im wierzyć to każdy piesek jest z domowej hodowli, wychowany z dziećmi itp) I nawet nie chodzi o pieniądze, bo pies od handlarza kosztuje czasem więcej niż od dobrego hodowcy :crazyeye: ale takie psy są łatwiej dostępne, mioty non stop, nie trzeba czekać, handlarz czy pseudohodowca nie zadaje pytań!
Ja staram się tłumaczyć, sugerować jakie pytania zadawać sprzedającemu, pokazywać filmy ukazujące warunki w pseudohodowlach - wiele osób udało się mi przekonać do adopcji lub zakupu psa w renomowanej hodowli - ale wielu jest niereformowalnych... nie chcą się "nikomu tłumaczyć"... do tego dochodzą także ci, którzy nie chcą czekać i muszą mieć szczeniaczka na wczoraj :shake: I co z tego, że policja zlikwiduje jedną pseudohodowlę, jak na jej miejsce powstają dwie nowe, bo jest popyt! A internet to świetny nowy kanał dystrybucji psów!

Guest Yoshiii
Posted

To słyszałam o ludiach, którzy "hodują" boksery zmieszane z amstafami.
Duże, pregowane psy o duzej czaszce...
Wyglądają trochę jak Bulmastify, ale dla mnie są ładniejsze :)
Bardziej "zbokserowane"
Znam osobiscie jednego takiego psa...
Dla rodziny bardzo łagodne i spokojne, a do obcych trochę nieufne... Z tym, ze oni "hodują" te psy, bo je bardzo pokochali i je uwielbiają...
Dbają o nie, wybieraja odpowiednie domy -sprawdzone- i psy żyją w bardzo dobrych warunkach...

Posted

[quote name='Cockermaniaczka']:angryy: hoduja kundle i nic wiecej....I co w tym fajnego?Takich mieszancow pelno w schroniskach:roll:[/quote]
Dla nich to na pewno fajne, tak samo jak dla własciciela papierowego asta czy boksera :razz:

Posted

pamietacie te wszystkie hybrydy ? padaaaam! [url=http://www.wlochata-pasja.com.pl/]Labradoodle. Pierwsza hodowla australijskich labradoodli w Polsce. Włochata Pasja.[/url] hodowla w polsce labradoodle

Guest Yoshiii
Posted

[quote name='diabelkowa']pamietacie te wszystkie hybrydy ? padaaaam! [URL="http://www.wlochata-pasja.com.pl/"]Labradoodle. Pierwsza hodowla australijskich labradoodli w Polsce. Włochata Pasja.[/URL] hodowla w polsce labradoodle[/quote]

Dużo jest takich [I]"hodowli rasowych mieszańców" [/I]w Polsce? :roll:

PS: Diabełkowa... Masz pięknego psa :p

Guest Yoshiii
Posted

Znaczy wiecie...
Kiedyś te rasy też musiały jakos powstać...
Aczkolwiek nie popieram tego, bo właśnie ludzie będą "amatorsko" mieszać psy tych ras i:
~~Te psy mogą się urodzić z jakimiś wadami... Nie takie jak powinny.
~~Zwiększy to ilość psów w schroniskach :cool1:

Ale np. zmieszany mops z beaglem myślę, że byłby lepszy od samego mopsa. Nie miałyby problemów z oddychaniem... Ale to wyjątek - innych absolutnie nie popieram! :angryy:

Możecie jeszcze to dodać do pierwszego postu: [url=http://www.psy.pl/archiwum-miesiecznika/art2501,pudle-i-spolka.html]Psy.pl - strony miesięcznika "Mój pies" / Archiwum / 5/2008 (200) / Pudle i spółka[/url]

Posted

Wiem, ze musiały kiedys powstac ale ja wyraziłam swoje zdanie o wizualnosci tych psow, one mi sie po prostu z wygladu nie podobaja i tyle. Fakt potrzeby ich istnienia nie odgrywał w mojej opinii zadnej roli :)

Posted

Czytam i czytam... to porażka. Weszłam na tą stronkę ekokynologii i się przeraziłam. W grupie IV chcą krzyżować Husky + Malamut i co oni w ten sposób chcą osiągnąć? Nie bardzo rozumiem. Jeszcze lepszego myśliwego, jeszcze bardziej niezależnego psa? jest już jedna mutacja tego pokroju na świecie [B]Alaskan Husky[/B], piszą o nich, że domowe rodowody tych psów sięgają kilku pokoleń. Zaznaczam "domowe rodowody". Faktycznie, jest to lepszy pociągowiec, bo posłuszniejszy i mniej niezależny, ale nie każdy ma możliwość stworzenia czegoś takiego. A pomimo wielu starań ich hodowcóe FCI nie zatwierdziło jak dotąd tej "rasy". Uważam, że to niebezpiecznma zabawa i powinno się takich procederów zabraniać!

Posted

Akurat od zaprzegowców proszę sie odczepić :eviltong:... oni rozmarzają psy ściśle w kierunku ciągnięcia, nie jest to na zasadzie "Ja mam haszczaka, a ty malamuta... choć, puścimy je razem i zobaczymy co nam wyjdzie" :razz: