Guest p_uma Posted June 3, 2003 Posted June 3, 2003 Kupiłam białego boksera. Weterynarz powiedział mi, że jest bardziej narażony na uczulenia niż inne psy. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? :( Quote
AM Posted June 3, 2003 Posted June 3, 2003 Mówi się boksy białe są słabsze niż żółte czy pręgowane. Jest tak ze względu na to, że białe boksy powstaja w wyniku działania genów recesywnych dlatego moga sie ujawnić (ale nie muszą) choroby genetyczne np. głuchota, ślepota. Często białe bokserki padają tuz po urodzeniu ale nie musi to byc regułą. Występuje też u nich skłonność do podrażnień skóry (ze względu na brak barwnika) i do chorób skóry oraz alergii. Znam boksa białego, który jest okazem zdrowia i nigdy nic mu się ze skóra nie działo. Mam nadzieję, że tak bedzie z Twoim boksikiem :D Quote
aneta Posted June 3, 2003 Posted June 3, 2003 Cos niestety w tym musi być skoro białe boksery są niehodowlane i było nawet zarządzenie że nalezy je usypiać. Nawet jak się rodzi biały bokser w miocie to ma prawo do metryki i rodowodu ale z adnotacją niehodowlany (bez prawa do posiadania potomstwa). Jest to związane napewno z tzw. skrajną łaciatościa, a ta nosi ze sobą takie cechy jak zamieranie płodów (nawet do zatrucia ciążowego u suki), głuchotę i ślepotę. Niemniej jednak (stwierdzam tu obiektywnie, bo nie mam boksera) białe mi się najbardziej podobają :wink: Quote
gusia&dora Posted June 3, 2003 Posted June 3, 2003 mój sąsiad ma białego boxa:) Nelly w porównaniu do większości psów na osiedlu wygląda i zachowuje się jak okaz zdrowia, skacze, biega, jest wesoły i przemiły. Ma ok. 9 miesięcy i jest jednym z najfajniejszych psiurów jakie znam;D Quote
Melka Posted June 3, 2003 Posted June 3, 2003 Moi znajomi maja bialego bokserka. Z tego co wiem, to nie maja z nim problemow zdrowotnych. Atos (bo tak sie wabi) ma w tej chwili 4 lata i jest postrachem tesciow w tejze rodzinie :lol: Quote
Agga Posted July 9, 2003 Posted July 9, 2003 U mnie na osiedlu jest biały bokser, nazywa się Bercik. Jest zdrowym, pięknym bokserem, jest prześliczny. Quote
Terzia Posted August 3, 2003 Posted August 3, 2003 Ja tez znam kogos, kto zaadoptowal bialego boksera. Pies jest uroczy, zdrowy, wesoly i nie ma zadnych zdrowotnych problemow (ma juz ponad 5 lat). Szkoda.... ze niemcy nie uznali tego koloru w tej rasie. Nawet nie chce myslec o tym, ile bialych (ZDROWYCH) szczeniat zostaje usypianych..... :evil: Quote
Agga Posted August 3, 2003 Posted August 3, 2003 Dla mnie białe boksery są tak samo kochane jaki inne bokserki. :D Quote
Iwona. Posted August 4, 2003 Posted August 4, 2003 Ja dzisiaj widziałam białą sunię boksera, przesympatyczna mordka z długim ogonkiem :D Quote
pampero Posted August 5, 2003 Posted August 5, 2003 Z tego co wiem, teraz się nie usypia buałych, poprostu dostają adnotację niehodowlany To zależy od hodowcy, jedni usypiają inni sprzedają jako niehodowlane. Quote
paczuha Posted September 14, 2003 Posted September 14, 2003 ELO! MOJA ZNAJOMA MA PRZPIEKNA BIAŁA BOKSERKE W BRĄZOWE ŁATY. jEST ŚLICZNA, BARDZOOO ZAYWIOŁOWA I PIEKNIE WYGLADA :) Quote
sylwiaskalska Posted September 15, 2003 Posted September 15, 2003 Moja znajoma tez ma biala bokserke. Ma trzy latka. Niestety jak byla mala miala problemy ze skora, ale zmienili jej karme na gotowaną i teraz jest wszystko OK. Jest to straszny pieszczoch i taka "mala" wariatka, lata po dworzu jak opętana. :Dog_run: Moj bokser to przy niej wysiada :). Quote
Łukasz Posted September 15, 2003 Posted September 15, 2003 Nawet jak się rodzi biały bokser w miocie to ma prawo do metryki i rodowodu ale z adnotacją niehodowlany (bez prawa do posiadania potomstwa). Aneta - z tego co ja wiem białe szczenię nie ma prawa do metryki ani tym bardziej do rodowodu. Quote
CHI Posted September 15, 2003 Posted September 15, 2003 Nie Łukasz - Aneta ma rację. Są niehodowlane i nie mogą być wystawiane. W byłym Zw Radzieckim były normalnie dopuszczone do hodowli - od razu piszę, że nie wiem jak jest teraz, ale jak będę miała chwilę czasu to poszukam... Quote
aneta Posted September 15, 2003 Posted September 15, 2003 Dodam, że tak samo jak białe boksery każdy pies urodzony wg. przepisów (suka mataka -hodowlana, ojciec reproduktor zakwalifikowany do hodowli , zgłoszony, zatatuowany itp) ma prawo do rodowodu, z tym, że psy z wadami mają wpisane "niehodowlany" w rodowód. Są to jeszcze m.in. błękitnookie dalamtyńczyki, dogi tzw. szare arlekiny. Zdarza się , że niektórzy hodowcy nie zgłaszają takich szczeniat, ale to przeciez nie "grzech" skoro taka jest genetyka danej rasy. Quote
Kiłi Posted December 15, 2006 Posted December 15, 2006 Mój Spot jest strasznym uczuleniowcem. Najgorzej to na wiosne, bąble mu wyskakują, ma czerwone oczy i fafle. Quote
e.v.a Posted December 17, 2006 Posted December 17, 2006 bialy czy nie biały ...trzeba uwazac bo boxie sa delikatniejsze od innych pieskow :) Quote
Birmanka Posted January 7, 2007 Posted January 7, 2007 Moja biała Blondyna jest ze mną juz ponad 10 lat i jak na razie tfu tfu ... ma się dobrze. Bryka jak wariat głównie za piłeczką - jeżykiem piszczącym bez którego nie chce na spacer wychodzić, bawi się ze znajomymi psami (jak ma akurat ochotę), i wogóle jest najukochańsza na świecie :loveu: Myślę, że wydelikacenie czy skłonności do uczuleń, wrażliwość na jedzonko podawane, czy skłonności do chorób genetycznych to może mieć każdy bokser niekoniecznie biały. Ja polecam :p (miłośnikom rasy oczywiście), bo jak właściciel ma być przypadkowy to nie powininien wogóle posiadać żadnego psa. Quote
la_pegaza Posted January 7, 2007 Posted January 7, 2007 [quote name='Birmanka'] Ja polecam :p (miłośnikom rasy oczywiście), bo jak właściciel ma być przypadkowy to nie powininien wogóle posiadać żadnego psa.[/quote] :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: Quote
AgaiTheta Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 Moja białolinda ma uczulenie na parę spraw, największe na "nie wolno" :evil_lol: A tak serio, jak była mała to miała uczulenie na proszek do prania i komary. Na jedzenie też musimy uważać, zadnych gwałtownych zmian. Mimo to jest 42 kilogramową suką, potężną i wesołą. Teraz zaczynamy dietkę, bo zimowego tłuszczyku coraz wiecej a latka już nie te, trzeba dbać o siebie :loveu: [IMG]http://img384.imageshack.us/img384/1299/hpim1946qb3.jpg[/IMG] Quote
mOn4 Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Mam białą bokserkę, która ma ponad 10 lat i nie oślepła, nie ogłuchła, nie ma żadnych alergii. Jedyne, to problemy wieku dojrzałego (np. stawy), ale te nie są związane stricte z tym, że jest biała. Także, moim zdaniem, nie jest regułą, że [U]białe boksery[/U] częściej chorują. Wszystko zależy od konkretnego przypadku, choć trzeba się liczyć z tym, że ogólnie bokserki są delikatniejsze i wszyscy, których znam zgodnie stwierdzają, że boksie umieją ten fakt wykorzystać 'subtelnie' sugerując, że posłanie na podłodze im nie przystoi i muszą zająć miejsce na łóżku :p. Głowa do góry i nie przejmuj się tym co mówi lekarz. Quote
Agga Posted February 11, 2007 Posted February 11, 2007 [B][COLOR="DarkGreen"]AGA ile Theta waży??? Ło matko to kawał baby:p No taki klocuś jak na kolanka wejdzie to ho ho:eviltong: :p [/COLOR][/B] Quote
anyk1 Posted March 14, 2007 Posted March 14, 2007 ja tez mam bialaska jakby co to zapraszam na strone o nas:cool3: Quote
Rybka_39 Posted March 24, 2007 Posted March 24, 2007 To dziwne moja Kora jest brązowa-a ma uczulenie na kasze, nie może jeść jajek, jak ugryzie ją mucha to jej bycze bąble wyskakują, i wogule ciągle ma gdzieś jakieś bąble:cool1: To niesprawiedliwe, że białe boksy nie są uznawane, wdl mnie są urocze:loveu::loveu: Quote
Dusza Posted March 24, 2007 Posted March 24, 2007 Czytając te wasze posty tak sie zastanawiam jak to jest! Znam osobę która ma dwa białe boksie, ma bo je kocha, wet kilka razy proponował uśpienie bo "z nimi tylko same problemy bo to wybrakowane sztuki" Oczywiście nie było o tym mowy! Ale prawda jest taka ze obie, (bo to dziewczynki), mają kłopoty ze skóra, alergie pokarmowe, kłopoty z oczkami i uszami! a może to zbieg okolicznośći? Quote
Recommended Posts