magda_f Posted August 27, 2008 Posted August 27, 2008 witam wielbicieli wyzelkow :-) Czy mozecie mi polecic dobra hodowle wyzlow weimarskich w Polsce? Szukam szczeniaka -suczki ktorego bede mogla wystawiac w przyszlosci. Quote
Impresja&Simarilion Posted August 27, 2008 Posted August 27, 2008 Jeśli chodzi o wystawy to spore sukcesy od noszą pieski z Weimaranusa, Szara Sfora, Imperium Star, A-awa. Ale nie znam osobiście ludzi ani psów, więc na temat charakterów nic nie powiem. Quote
coelestistaurus Posted October 9, 2008 Posted October 9, 2008 Szukam odpowiedzialnej i dobrej hodowli wyżłów weimarskich, która bada psy pod kątem charakterystycznych dla rasy chorób, mozliwych do wykrycia. Proszę o pomoc. Pozdrawiam, Ewelina. Quote
sylrwia Posted October 11, 2008 Posted October 11, 2008 A orientujesz się jakie to choroby i jakie to badania? Quote
coelestistaurus Posted October 23, 2008 Posted October 23, 2008 Z tego co wiem charakterystyczna dla rasy jest epilepsja. Ponadto często zdarzają się przepukliny u szczeniąt, aczkolwiek podłoże genetyczne w tym wypadku jest dość wątpliwe. Wyżły mają predyspozycje do chorób serca, problemów ze stawami... Więcej grzechów nie pamiętam. Ktoś może mi polecić hodowlę, która robi swoim psom chociażby rtg stawów i echo serca? Quote
szaraduszka Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 Gdybym miała strzelać w możliwe choroby weimarów stawiałabym na alergie, choroby uszu, czy delikatność przewodu pokarmowego... choć mając 2 weimarki tylko uszy nam się lubią "przypominać"... Epilepsja czy choroby serca nie obiły mi się o uszy. Ale tak serio z badaniami, normą są badania w kierunku dysplazji, o innych nie słyszałam, są raczej rzadkością. Wymienione hodowle sądzę, że są ok. Chyba Imperium Star ma najwybitniejsze rodowody, ściąga psy i nasienie z całego świata i na wystawach conajmniej całej Europy z powodzeniem istnieje. Ze znanych mi (dobrych) jest jeszcze Falalovea. Najlepiej do kilku hodowli wysłać maile z zapytaniem o badania, hodowle te funkcjonują w internecie i na pewno chętnie odpowiedzą na Twoje pytania. Quote
Sonia Posted October 30, 2008 Posted October 30, 2008 coelestistaurus, w Polsce nie ma obowiązku badania weimarów w kierunku występowania jakichkolwiek chorób genetycznych. Możliwe (ale bardzo rzadkie) jest wystąpienie [URL="http://klub.weimaraner.pl/klub-forum/blog.php/?page_id=14"]następujących schorzeń[/URL], ale na żadne z nich nie przeprowadza się w Polsce badań, a w większości chorób testów na nie w ogóle nie ma. Co do dysplazji stawów biodrowych i łokciowych to badanie to u weimarów w Polsce jest [B]dobrowolne[/B]. Natomiast oczywiście wiekszość dobrych hodowli prześwietla suki hodowlane i reproduktory (głównie w kierunku dysplazji stawów biodrowych). Lista aktualnych miotów weimarów w Polsce jest [URL="http://klub.weimaraner.pl/klub-forum/blog.php/?page_id=23"]tu[/URL] Lista hodowli w Polsce [URL="http://klub.weimaraner.pl/klub-forum/blog.php/?page_id=24"]tu[/URL] Oprócz wymienionych przez szarąduszkę hodowli jest jeszcze przynajmniej kilka równie dobrych hodowli, które dbają u utrzymanie wysokiego programu hodowlanego. Natomiast zawsze należy sobie zadać pytanie PO CO kupuje się psa i czego się od niego oczekuje. Gdzie indziej kupuje sie psa wystawowego, gdzie indziej towarzysza łowów, a gdzie indziej peta. Quote
Goshka Posted October 30, 2008 Posted October 30, 2008 [B]SzaraSforo, świetnie i bardzo przejrzyście zrobiona strona!!![/B] [B]Jestem pod ogromnym wrażeniem:cool3:[/B] Quote
Saskja Posted November 14, 2008 Posted November 14, 2008 I jak błyskawicznie uaktualniana, super! Quote
Recommended Posts