anastazja Posted August 1, 2004 Posted August 1, 2004 Witam Wrzucilam haslo w wyszukiwanie, ale nic konkretnego jak do tej pory nie znalazlam :( Potrzebuje konkretnych danych o badaniach uscisku szczek (wlasnie bulowatych miedzy innymi), z podaniem konkretnego zrodla. A potrzebuje dlatego, ze mam juz dosc czytania, ze bulle i asty to maja ponad tone itp bzdety. Kochani-pomocy! Quote
bartek_yo Posted August 1, 2004 Posted August 1, 2004 moze ci za bardzo nie pomoge, ale wlasnie ogladalem program na Discovery, czy tam na National Geographic....ze najsilniejsza sile zacisku w szczekach maja krokodyle....bylo to ok 900kg....i mowili ze zadne inne zwierze nie ma takiego uscisku....wiec....pierdoly o kilku tonach to mnie tylko do szalu doprowadzaja..... na wystawie tydzien temu do goscia z bullterierem podeszlo dwoch gowniarzy i sie pytaja ile ma ton zacisku w szczekach, gosc z ironicznym usmiechem mowi: "aaa z siedem..." a jeden gowniarz do drugiego: "eee to tamten mial 9"....myslalem ze padne ze smiechu.... :-? Quote
DOMINIKA Posted August 1, 2004 Posted August 1, 2004 wiem ze hieny tez maja bardzo silny zacisk Quote
Buldog Posted August 1, 2004 Posted August 1, 2004 WitamWrzucilam haslo w wyszukiwanie, ale nic konkretnego jak do tej pory nie znalazlam :( czesc. kiedys wrzucalem tu dane, nawet pare razy - o badaniach rottweilerow i goldenow zdaje sie, ale teraz nie mam ani czasu, ani checi tego odgrzebywac, ale masz wskazowke, punktow zaczepienia mozesz szukac w moich postach. czy tam podawalem zrodlo, nie pamietam. ktorys z badaczy od tych rotkow ugryzl wtedy te "kosc", na ktorej mierzyli "sile nacisku" i sie okazalo, ze zrobil wyzszy wynik, niz najwyzszy "psi". wnioski byly ogolnie takie, ze nie da sie tego z sensem zmierzyc, rowniez dlatego, ze pies gryzie tak mocno, jak mu akurat trzeba. jesli szukasz konkretow, to sprobuj pogrzebac w publikacjach Uni Kiel, albo Tierarztliche Hochschule Hannover, bo tam to nawet jakies doktoraty o "psach-mordercach" pisali - moga miec i takie dane. pozdrawiam Quote
Aga Posted August 1, 2004 Posted August 1, 2004 Już gdzieś czytałamo tym, chyba było to w jakimś starym numerze "mojego psa". Pamiętam, że pisali, że rekin ma ok 700kg ścisku,...poszukam tego i jak znajde to odpisze. Quote
Jarek_Soja Posted August 1, 2004 Posted August 1, 2004 AFAIR najwiekszy uscisk wsrod zwierzat ma zarlacz ludojad. Jesli chodzi o ssaki - hiena. Quote
_dingo_ Posted August 1, 2004 Posted August 1, 2004 wnioski byly ogolnie takie, ze nie da sie tego z sensem zmierzyc, rowniez dlatego, ze pies gryzie tak mocno, jak mu akurat trzeba. Otóż to. W zawodach sportowych człowiek wykonując ćwiczenie wie o co tak naprawdę tutaj chodzi, natomiast pies niekoniecznie. No i jest jeszcze jedna rzecz. Inaczej gryzie AST kanapowiec, który jest psem rodzinnym i słodkim leniem, a inaczej AST "sportowiec", ostro trenowany i często "wiszący na gałęzi" :) Inną siłę ma pies a inną suczka. Trudno określić jakąś średnią. No i nie chodzi tylko o samą siłę mieśni i przełożenie. Ważna jest też twardość zębów itd... A skoro już tak wymieniamy zwierzątka - to ja słyszałem że wyjątkowo silnie i paskudnie gryzie ... małpa :wink: Quote
Aga Posted August 1, 2004 Posted August 1, 2004 Troche pomieszałam z tym rekinem, ale co tam, znalazłam ten artykuł, a raczej odpowiedź na pytanie czytelnika "mojego psa" Nie ma źródła, ale napisze: " O uścisku psich szczęk krążyły i krążą legendy. Osobiście czytałem w prasie ,że uścisk rottweilera wynosi 2,5 tony co jest absolutną bzdurą w porównaniu z siłą szczęk rekina, która wynosi ok 1,4 t . Bullterier, rottweiler, american staffordshire terier mają porównywalną siłę szczęk. Oczywiści iż będzie pewna różnica między poszczególnymi egzemplarzami tych ras, ponieważ zależy to od ich cech osobniczych. Ogólnie należy przyjąć, że uścisk szczęk psa bojowego, waha się w granicach 200-250 kg. Zaznaczam, że chodzi mi o całe szczęki, inny nacisk bowiem będzie na 1 cm kw., a jeszcze inny na 1mm kw. ..." Quote
Fireworkss Posted August 1, 2004 Posted August 1, 2004 Kiedys czytalem w National gegrafic ze 1.5 metrowy krokodyl na uscisk ok. 1,5 tony na cm/kw. A co do psow to byl taki program na Animal Planet o psach bojowych ale tam nik nie podejmuje sie podania dokladnych danych, nie jest to za tak bardzo mozliwe do zbadania poniewaz bardzo trudno jest zmusic psa aby w danej chwili dziabnol z calej sily a pozatym kazdy pies bedzie mial ten uscik inny. Stego co czytalem to AST'y wcale nie maja najwiekszego uscisku w szczekach, ale potrafia z latwosci pokonc innego psa w walce nawt dwa razy od siebie wiekszego i silniejszego, zawdzieczaj to nie swojej sile lecz zawzietosci i potęrznej agresii ktora w nich drzemie. Dla porownani gzies mi sie obilo o uszy ze dorosly czlowiek ma ok. 200kg na cm/kw. Jak ktos sie pyta ile moj piecho ma to mu odpowiadam 5 ton. strasznie wtedy lubie przygladac sie ich minie :o Quote
Buldog Posted August 1, 2004 Posted August 1, 2004 hej, czytal to juz ktos? Potrzebuje konkretnych danych o badaniach uscisku szczek (wlasnie bulowatych miedzy innymi), z podaniem konkretnego zrodla.A potrzebuje dlatego, ze mam juz dosc czytania, ze bulle i asty to maja ponad tone itp bzdety. ;) Quote
bartek_yo Posted August 1, 2004 Posted August 1, 2004 Buldog czepiasz sie. my tu probujemy pomoc :wink: kazda informacja jest cenna :wink: Quote
wiwa Posted August 1, 2004 Posted August 1, 2004 Ja wiem ile mają bulki sieły w szczęce. Bardzo dużo, tak ,że jak ściśnie to masz ochotę wejśc na ścianę. Sama tego doświadczyłam jak rozdzielalam gryzące się bulka z bokserem. Do czego jest ci to potrzebne,chyba że chcesz rzetelnie przygłupom odpowiadć na pytania. Ja to mówię 8 ton i to wzbudza repekt. Nigdzie nie znalazlam, ile tak naprawdę ma uścisku bull. Nikomu to jest potrzebne. Quote
Kora Posted August 1, 2004 Posted August 1, 2004 Dobrych kilkanascie lat temu, kiedy posiadanie Bulla w Polsce bylo w sferze marzen, ktos z moich przyjaciol przywiozl z Anglii jakis tygodnik. Na okladce byl Bullasza, bialy "pirat", w srodku byly zdjecia i artykul o zawodach w duszeniu szczurow (i to byly Bulle nie Staffiki) ilosc i czas! I ciekawostka, przaciaganie za pomoca szczek, obciazonych wozow tu byla wazna odleglosc i obciazenie. Wynikalo z tego artykulu, ze po tych zawodach mozna bylo okreslic sile uciagu szczek np: 1,5 tony! Psy mialy kategorie wagowe. Widzialam Bulla w uscisku bojowym, to co trzymal w zebach powinno byc zmiazdzone, a tak nie bylo, ale widzialam rowniez swoja Korunie, kiedy pilka wbila sie w zdarzak, nie bylo jak jej wyjac, wiec pociagnela auto, az odpadl zderzak i pileczka wypadla sama :roll: Mysle wiec, ze to o to chodzi! Quote
anastazja Posted August 2, 2004 Author Posted August 2, 2004 qrde-chyba sobie podaruje takie pytania na przyszlosc :-? Pytalam wyraznie o konkrety (nie pewnosc chwytu, tylko uscisk) i o konkretny gatunek-canis familiaris i nic poza tym. Buldog-dzieki, jak zwykle pomocny :D Poszperam jeszcze po forum, moze sie napatocze na Twoje wypowiedzi. Po niemieckich szukac niestety nie bede, bo jezyk nie ten tego u mnie :lol: dzieki i tak i pozdrowienia dla fafelkowego :) Quote
_dingo_ Posted August 2, 2004 Posted August 2, 2004 Anastazja, ja próbowałem guglować anglojęzyczne strony na ten temat, i najczęściej podawaną informacją było to, że nie istnieją żadne wiarygodne badania na ten temat. Prawda to czy nie - tą informację spotyka się bardzo często... Quote
Jarek_Soja Posted August 2, 2004 Posted August 2, 2004 Pytalam wyraznie o konkrety (nie pewnosc chwytu, tylko uscisk) i o konkretny gatunek-canis familiaris i nic poza tym. York to C.familiaris, bullterier to tez C.familiaris. Precyzja odpowiedzi=precyzja pytania. Quote
Buldog Posted August 3, 2004 Posted August 3, 2004 Jarek - chyba jednak 1:0 dla anastazji. nie czytales powyzej o hienach i krokodylach? mam takie dziwne wrazenie, ze o to jej chodzilo, nie o jakies yorki. ;) Quote
Jarek_Soja Posted August 3, 2004 Posted August 3, 2004 1:0 ? Ja tylko odpowiedzialem na jej rozzalony post nt braku sensownych odpowiedzi. Otoz brak jest wiarygodnych badan, a wiekszosc "rankingow" pochodzi z obserwacji. Glownym problemem jest sklonienie zwierzaka do zacisniecia szczeki jak najmocniej potrafi. W przypadku dziko zyjacych zwierzat problem scislego pomiaru jest jeszcze trudniejszy do obejscia. Poza tym pytanie o sile psich szczek przypomina pytanie : "Jaki jest wzrost Homo sapiens sapiens?" Psy sa rozne, w jednym miocie sa osobniki drobniejsze, potezniejsze, z inaczej rozwinietymi szczekami. Mozna mowic o pewnej sredniej, ktora jedynie w pewien sposob opisuje rase psa. Jak mozna podak konkretne dane? No i last but not least : zadanie pytania na forum, czy tez na grupie dyskusyjnej to zdanie sie na uprzejmosc ludzi piszacych. Obrazanie sie i pisanie postow w stylu : "Bleee.... Juz tu nie napisze" jest dziecinne i bynajmniej nie sklania do odpowiedzi na pytanie, bo raczej nikt z przeprosinami sie nie rzuci. Quote
bartek_yo Posted August 3, 2004 Posted August 3, 2004 No i last but not least : zadanie pytania na forum, czy tez na grupie dyskusyjnej to zdanie sie na uprzejmosc ludzi piszacych. Obrazanie sie i pisanie postow w stylu : "Bleee.... Juz tu nie napisze" jest dziecinne i bynajmniej nie sklania do odpowiedzi na pytanie, bo raczej nikt z przeprosinami sie nie rzuci. zgadzam sie z Jarkiem...ludzie tu probuja pomoc, a pisanie czegos w stylu "odpowiedz konkretnie na moje pytanie albo spier... i siedz cicho" to niezbyt mile jest :-? Quote
KaSia&...... Posted August 3, 2004 Posted August 3, 2004 niestety ja wiem tylko że wilk ma uścisk szczęk 225 kg Quote
anastazja Posted August 3, 2004 Author Posted August 3, 2004 Witam Jarek-jaki rozzalony post niby??? Gdzie, kto jak? Tak, moga byc rowniez yorki, goldeny itp., jesli ktos dysponuje takowymi! Napisalam wyraznie , ze szukam danych na temat psow a nie innych gatunkow, w tym psow ras bojowych a nie zwierzat z calego swiata 8) :lol: Wracajac do tematu, srednia z roznych tez jest jakimis danymi i pytam wlasnie dlatego, ze nie dotarlam poki co do zadnych. Jesli Ci sie cos nie podoba i jedyne co chcesz osiagnac, to dobiecie kolejnego posta nie na temat-nie czytaj, nie wypowiadaj sie-to nie jest obowiazkowe. To tak, jakbys na topiku o ONach zaczal opowiadac o bokserach-w koncu tez psy. Dalej-gdybym chciala znac przyklady innych gatunkow, tytul tego topiku brzmialby inaczej. Jesli chce pogadac o roznosciach-ide na off topik. Tak, zdaje sie na uprzejmosc ludzi ( i dziekuje tym, ktorzy dali mi wskazowki), ale oczekuje tez, ze potrafia czytac ze zrozumieniem, bo pozniej zaczynaja sie prywatne wycieczki (jak w tym wypadku swietnie widac), ktore niijak sie maja do zadanego pytania. Jesli chce sie czegos konkretnego dowiedziec, nie chce sie przebijac przez mase postow w stylu "a pani Kowalska cos powiedziala" i tym podobnych, nie majacych zwiazku, bo nie o to prosilam, co zaznaczylam na samym poczatku a ze na forach nie jestem od dzis i nie od roku bynajmniej, wiem, ze ludzie lubia takie rzeczy pisac, dlatego sprecyzowalam, aby czegos takiego nie bylo-jak widac i tak nie odnioslo to skutku. Quote
anastazja Posted August 3, 2004 Author Posted August 3, 2004 I nie oczekuje od nikogo przeprosin, bo niby dlaczego? Prosze tylko, aby nie bylo to mowienie dla samego mowienia czy bawienie sie slowkami. Bartek-ale skoro o czyms nie masz pojecia, nie masz tez pytan, to po kiego grzyba cos pisac? Tylko dla samego faktu stukniecia nastepnego postu nie na temat? Kochani-prosze, konkrety! 8) Quote
Buldog Posted August 3, 2004 Posted August 3, 2004 1:0 ? to byl zart, gdybys nie zauwazyl smileja ;) ale tak - odnosilo sie do Twojego postu. zarzuciles brak precyzji w pytaniu i stwierdziles, ze tym jest spowodowany brak "precyzyjnych" odpowiedzi, a pytanie jest bardzo precyzyjne i bynajmniej nie bylo o krokodyle, ani hieny. Poza tym pytanie o sile psich szczek przypomina pytanie :"Jaki jest wzrost Homo sapiens sapiens?" Psy sa rozne, w jednym miocie sa osobniki drobniejsze, potezniejsze, z inaczej rozwinietymi szczekami. Mozna mowic o pewnej sredniej, ktora jedynie w pewien sposob opisuje rase psa. Jak mozna podak konkretne dane? nie zgodze sie tu z Toba. prosba byla o konkretne wyniki badan z podaniem zrodel. masz to, co napisales, ale z namiarami na przyklad na wyniki badan, ktore to potwierdzaja? to masz konkretne odpowiedz na zadane pytanie. przeczytaj je sobie jeszcze raz - pytanie bylo: "Potrzebuje konkretnych danych o badaniach uscisku szczek (wlasnie bulowatych miedzy innymi), z podaniem konkretnego zrodla." a nie "jaki jest uscisk szczek u psow?", bo wtedy rzeczywiscie mialbys racje piszac to, co powyzej, ale jak widac Twoje porownanie tutaj niestety absolutnie nie pasuje. masz jakies wyniki badan, o ktore byla prosba? dawaj. nie masz? wyciagnij z tego wnioski. "cos tam" slyszeli wszyscy, ktorzy teraz opowiadaja jej - i nie tylko jej - o trzytonowym "uscisku szczek". tyle na temat spraw porzadkowych i organizacyjnych ;) no offence, wyjasniam tylko nieporozumienie. pozdrawiam Quote
Jarek_Soja Posted August 3, 2004 Posted August 3, 2004 Tak zbiorowo odpowiem : Napisalam wyraznie , ze szukam danych na temat psow a nie innych gatunkow, w tym psow ras bojowych a nie zwierzat z calego swiata Jesli chce sie czegos konkretnego dowiedziec, nie chce sie przebijac przez mase postow w stylu "a pani Kowalska cos powiedziala" i AFAIK nie jestes dysponentka tego tematu. Zalozylas go, ale dalej zyje wlasnym zyciem. Powiem Ci szczerze : chyba niespecjalnie zalezy Ci na tych danych. Ja, gdy chcialem sie dowiedziec kilku rzeczy nt budowy wewnetrznej pajakow, nie zadalem pytania na forum terrarystycznym, bo wiem, ze udzielaja sie tam ludzie, ktorych wiedza nie jest wystarczajajca, by zaspokoic moja ciekawosc. Po prostu udalem sie na uniwersytet, Wydzial Biologii i Nauk o Ziemi i tam znalazlem bardza mila pania doktor, ktora zajmuje sie pajeczakami "zawodowo", i ktora znalazla dla mnie czas i tyle. esli Ci sie cos nie podoba i jedyne co chcesz osiagnac, to dobiecie kolejnego posta nie na temat-nie czytaj, nie wypowiadaj sie-to nie jest obowiazkowe. Ja niby tluke posty ?!?! Sprawdz kiedy sie zarejestrowalem i ile ich mam. Potem sprawdz wszelkie watki "urodzinowe", czy ze zdjeciami-> nigdy nie pisze postow typu : "Wszystkiego najlepszego!!" czy "Swietne zdjecia", a mysle, ze w ten sposob tluklbym posty o wileeeeele szybciej. i wreszcie nie sadzisz, ze ponizsze cytaty stoja wobec siebie w "niewielkiej" sprzecznosci? bo pozniej zaczynaja sie prywatne wycieczki (jak w tym wypadku swietnie widac), ktore niijak sie maja do zadanego pytania. a ze na forach nie jestem od dzis i nie od roku bynajmniej, Takie zbaczanie na offtop zdarza sie b.czesto. Jesli nikomu to nie przeszkadza ( zwlaszcza tu, gdzie istnieje taka funkcja jak moderator ) to po co wlazic w rozmowe? Przeniesc ja. Tak, moga byc rowniez yorki, goldeny itp., jesli ktos dysponuje takowymi! Czemu wiec zadalas pytanie na "Terriery bullowate" ? Tylko dla samego faktu stukniecia nastepnego postu nie na temat? Niezwykle zabawna wypowiedz w kontekscie faktu, ze napisalas ja w oddzielnym poscie :rofl: No ale koncze i dla mnie EOT. Na koniec tylko maly mixik : Jesli chce sie czegos konkretnego dowiedziec,... to udaje sie do najbardziej kompetentnego zrodla Quote
Buldog Posted August 3, 2004 Posted August 3, 2004 Jarek - powyzej wykazalem Ci, ze Twoje zarzuty sa bez pokrycia, a odpowiedz nie na temat. i nic sie pod tym wzgledem nie zmienilo - na temat o ktorym mowa, nadal nie mozna sie od Ciebie niczego dowiedziec. chcesz sie poklocic? podoba Ci sie zabawa w slowka? anastazja - poszukaj takich nazwisk - Dorit Feddersen-Pedersen i Irene Stur. piewrsza jest z Kiel, druga z Wiednia, ale moze pisaly cos i po angielsku, niewykluczone, ze znajdziesz u nich jakies dane bibliograficzne, ktore Ci pomoga dalej. Quote
Recommended Posts