madzia_11 Posted July 30, 2004 Posted July 30, 2004 prosze o pomoc Yoko dostał biegunki ,ostatnio skończyło sie to wychodzeniem co 15 min w nocy co mam mu dać?, dałam już 2 węgle i rumianek nie chce żeby sie męczył do rana Quote
lucyper Posted July 30, 2004 Posted July 30, 2004 Nie za bardzo mogę ci pomóc bo nie znam metod "domowych" ale mój psiak dostał na biegunkę METRONIDAZOL 250 mg 3x1 tabl. przez 5 dni. Pomogło już po 1 dniu. lucyper Quote
sheltomaniak Posted July 30, 2004 Posted July 30, 2004 My przerabialiśmy biegunke przez....tydzień....oczywiscie w nocy też było wstawanie...i to nawet co 10 minut!!!Dawaliśmy psu na początku Nifuroksazyd i jeszcze jakies tabletki tylko nie pamiętam nazwy-były przepisane przez weta.Nie pomogło....Dopiero podanie 2 razy antybiotyku zadziałało...A jaka jest ta biegunka??Taka bardzo lejąca czy nie??A ma pies temperature?? Quote
madzia_11 Posted July 31, 2004 Author Posted July 31, 2004 była raczej jak kisiel i mało tak że piesek sie tylko brudził , ale całą noc przespał chyba węgiel podziałał , aha były w niej włoski i jakieś kamyczki ,rano nic nie robił. myśle że bedzie ok Quote
Flaire Posted July 31, 2004 Posted July 31, 2004 Z "domowych" sposobów na biegunkę o nieznanym podłożu warto jeszcze wspomnieć Smectę. W aptece bez recepty. Oczywiście jeżeli są inne objawy, lub jeżeli biegunka szybko nie przejdzie - do weta! Quote
madzia_11 Posted July 31, 2004 Author Posted July 31, 2004 a jak tą smecte podawać 5 kilogramowemu psu? Quote
Flaire Posted July 31, 2004 Posted July 31, 2004 a jak tą smecte podawać 5 kilogramowemu psu?Ja podawałam tylko 1/2 kg szczeniakom-noworodkom, ale... W ulotce jest napisane, że "dla dzieci w wieku poniżej roku 1 saszetka na dobę. Zawartość saszetki należy rozpuścić w 50 ml wody i podawać małymi porcjami w ciągu dnia." Ja bym właśnie tak zrobiła i podawała strzykawką. Szczeniakom podawałam, o ile pamiętam, 5 razy dziennie. Dla psa 5kg, użyłabym 1/2 do 1 saszetki na dzień. Nie jest to lek, który łatwo przedawkować - na ulotce nie ma nawet na ten temat informacji. Quote
madzia_11 Posted July 31, 2004 Author Posted July 31, 2004 wydaje mi sie że mu chyba przeszło :D dziękuje za rade a smecte kupie i jak coś będziemy stosować Quote
madzia_11 Posted July 31, 2004 Author Posted July 31, 2004 Flaire napisz mi prosze czy dać mu tą smecte dzisiaj czy nie, wróciliśmy ze spaceru i zrobił kupke czarną :roll: zwięzła ale nie całkiem normalna, czekać czy podać smectę? Quote
Flaire Posted July 31, 2004 Posted July 31, 2004 Zgaduję, że kupka jest czarna od tego węgla. Jeśli nie jest luźna, to nie ma sensu podawać smecty, bo smecta leczy tylko objawowo (tzn. robi luźne kupki bardziej zwięzłe), a piszesz, że kupka jest zwięzła. Quote
madzia_11 Posted July 31, 2004 Author Posted July 31, 2004 aha :P bardzo dziękuje bardzo bardzo , zobaczymy jak będzie z następną , a smecte już kupiłam :D Quote
sheltomaniak Posted July 31, 2004 Posted July 31, 2004 No to madzia_11 cieszę się że wszystko wporządku!!:):)A te kamyczki to nie tak że kamyczki tylko takie male kuleczki no nie??? Quote
madzia_11 Posted July 31, 2004 Author Posted July 31, 2004 yy tak coś takiego mniej więcej dokładnie nie badałam :) teraz biegał po parku i właśnie zjadł kleik :D :D no raczej nim gardzi polizła tylko Quote
sheltomaniak Posted July 31, 2004 Posted July 31, 2004 Hehehe ja chcąc nie chcąc musiałam to dotykać bo moj pies ma długa siersc...no i go za każdym razem musiałam myć :evil: Quote
madzia_11 Posted July 31, 2004 Author Posted July 31, 2004 haha ja myślałam że to tylko moja brudna robota, to shih tzu z długimi włoskami , a o myciu za każdym raze wiem sporo :P Quote
sheltomaniak Posted July 31, 2004 Posted July 31, 2004 Heheheh a ja myślałam że tylko tak się męcze:)Mnie w te dni fatalne skończył się aż szampon dla psa :-? To myć go musiałam jakimś dziadostwem za 4 zlote:D Quote
madzia_11 Posted July 31, 2004 Author Posted July 31, 2004 teraz zauważyłam że jesteś z dąbrowy mam tam babcie ,ale go teraz oszukałam wsadziłam mu kawałki biszkopta i zjadł ślicznie , masz zdjęcia swojego psiaczka? Quote
sheltomaniak Posted July 31, 2004 Posted July 31, 2004 A masz może gg??Bo tan na forum nie piszmy lepiej:D Jak tak to moj nr gg jest podany w podpisie to sie odezwij:) Quote
Recommended Posts