Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Żeby nie zaśmiecać watku Surykata i Łosia Superktosia poproszę o dyskusję tutaj.Ile mierzą i waża Wasze psy,czy są wzorcowe czy może brakuje im troszkę albo maja za dużo?
Jak rozwijały sie Wasze psy od szczenięcia,jak szybko rosły i przybierały na wadze?
Foteczki mile widziane.

Posted

Zakładałam kiedys wątek podobny na Owczarku.pl nikt jednak nie odpisał.

Axa - Waga: 27-30kg wzrost: 57, 5 cm
Yasmina - Waga: okło 22 ( chyba nie wazyłam jej dawno) wzrost : około 60 cm

Zdjecia w galerii

Posted

[quote name='Axusia']Zakładałam kiedys wątek podobny na Owczarku.pl nikt jednak nie odpisał.

Axa - Waga: 27-30kg wzrost: 57, 5 cm
Yasmina - Waga: okło 22 ( chyba nie wazyłam jej dawno) wzrost : około 60 cm

Zdjecia w galerii[/QUOTE]
:)Może tu odpiszą:)
No moja sucz waży ok.30 kg i jak ją mierzyłam ok.60 cm.Ogólnie chuda jest.bedziem u weta pod koniec sierpnia to obaczym jak bedzie prawda wyglądała.
Zastanawia mnie co napisała Ayshe,że sucze przerastają te wzorcowe 60 cm.

Posted

Oj przerastaja i to sporo, psy z reszta tez są duze.
W kalsie suk na ostatniej wystawie były ogrooomne suki i jedna wymiarowa - ta wymiarowa wyglądała jak dziwoląg, a to ta cała reszta była przerosnieta.
Naszczescie do DON to nam daleko tam nawet po 75 !! cm maja psy. :angryy:

Posted

[quote name='Axusia']
Naszczescie do DON to nam daleko tam nawet po 75 !! cm maja psy. :angryy:[/QUOTE]
Widuje się niestety te kolosy.DON wielości kaukaza to niestey codzienność.

Posted

Sa chetni na takie bydlaczki to i psy sie takie hoduje.
Niby ( tak twierdza hodowcy ów DON) to nie zmniejsza ich uzytkowosci.

Moja jak przytyje 2 kg na zime to zaraz traci na uzytkowosci ..

Posted

no wlasnie taki jest popyt :crazyeye: ,a przeciez takiemu duzemu psu na prawde trudno byc gibkim -zwartym- prężnym , nie wiem jak to opisac inaczej .

klara ma 64 cm i 36 kg (przy tych wymiarach jest b.zwinna,gibka, taka sprezynka )
grom ma jakies 68 cm i waga 41 kg .
niestety z kim by sie czesto nie rozmawialo to teksty w stylu : ooo ja to mialem kiedys duzego owczarka , jak niedźwiedź itd sa notoryczne , kupie tam bo tam mają duze psy , ooo jakie grube łapy wyrosnie na wielkiego psa to podstawa obserwacji szczeniaków. no ale faktem jest ze mi samej zbyt chimeryczne suczki takie liskowate mniej sie podobają ,za to b.czesto mają świetny ruch.

Posted

Balto - 1,5roku, wzrost 65cm, waga 36kg. W prownaniu do spotykanych na ulicach eksterierow to Balto jest chudym mikruskiem, i lysym w dodatku:evil_lol:

Doczytalam, ze mamy jeszcze opisac, jak sie rozwijaly nasze psy itd. Balto rozwijal i rozwija sie powoli. I fizycznie i psychicznie. Najszybszy wzrost mial do 10miesiaca, a potem juz powolutku raczej wszez sie rozrastal, nie wzwyz.

Posted

Kiedy rozmawiam z ludźmi mówią"Mój wujek/ciocia/brat/siostra/ też mają owczarka.Ale jest duzo większy od Aichy,bo jest rasowy":)
Sie znaczy bez rodowodu,ale rasowy.Kiedy mówie jaki jest wzorzec ONa robią wielkie oczy,że suka ma być taka mała(do 60 cm) ,i że w ogole to psy średnie a nie duże.Niektórzy mnie wyśmiali za głupotę,że ON jest psem pasterskim:)

U nas Pani wet usypiała niedawno przerośniętego,spasionego DONa.Miał tak rozwalone stawy i kręgosłup,że już nic sie nie dalo zrobić.Pies robił pod siebie i jęczał z bólu.Męczył się okropnie.Pies miał 6 lat...

Posted

moze liczy sie wielkosc:cool3::diabloti:.
no coz...nie znacie sie:evil_lol:.wilczur to musi byc panie dzieju z 80 w klebie i z 60 kg.wtedy to pies a nei mikry pokurcz.zawsze mozna mu podac tlenu na czolowce:evil_lol::evil_lol::evil_lol:.
owczarek niemeicki to rasa srednia.to pies wszechstronny.liczy sie sprawnosc i wytryzmalosc.to maratonczyk nie molos.
coz z tego skoro promuje sie duze psy bo takie ladniej wygladaja na ringu i na...kanapie:diabloti:.jak w koncu pobiegnei zapileczka czy patysiem to wystarczy-super ma drive'a:evil_lol:.jak zlapie rekaw to tez zarabiscie.kto by tam sie przejmowal takimi pierdulkami jak obciazalnosc czy dynamika chwytu.:evil_lol:.jakse pobiega godzine to przeca musi se polezec nie?a jak ponad 30 stopni to jak moze pracowac ?przeciez sie zapoci:cool3::diabloti:.i tak robol trafil na salony.:placz::mad:

Posted

No nie każdy robol trafił na salony - moje Panny maja trening codziennie i jeszcze biegaja ( Axa ze mna po lesie, Yass jeszcze nie tylko co za piłka biega. )
No ale tak na sero to rzeczywiscie - masa, masa i jeszcze raz masa + wzrost.
Ludzie chca takie psy bo one samym wyglądem czesto wzbudzaja respekt i chyba o to chodzi, bo ich charakter to tylko na kanape sie nadaje to chociaz tak chca nadrobic.
Znam wiele ONków, jeden pies jest wymiarowy - 63 cm w kłebie, umiesniony, suchy - az miło sie na tego wariata patrzy, a jak on piłke widzi ... ło to lepiej uciekac - pracował nad IPO1 ale chyba nie dokonczył.
Znam tez sunie DON wielka i nawet chuda, ale wyysoka. Ona to juz mniej biega tzn jej sie nie chce nie wiem moze to poprostu taki spokojny pies ale wydaje mi sie, ze wielkosc ma wpływ na jej checi do biegania.

Ja tam, kocham małe ( tzn srednie ONki ale w porownaniu z DON to są małe :lol:;) ) ONki i zawsze jak ktos mi uwage zwroci, ze moje psy to nie ONki bo za małe uśmiecham sie i mowie " a Ty nie człowiek - za głupi " :diabloti:

Posted

[quote name='mch'] no ale faktem jest ze mi samej zbyt chimeryczne suczki takie liskowate mniej sie podobają ,za to b.czesto mają świetny ruch.[/QUOTE]

No masz racje, ja tez wole 'pełniejsze' suczki.
Jednak wszystko jest ok. do puki ta 'pełnosc' to tylko grubosc kosci, a nie masa tłuszczu na wyysokich szczudłach.

Przyznaje, ze tez lubie jak szczeniaczki maja grube łapy - ale nie dlatego, ze maja wyrosnąc duze - ja lubie grubą kosc chociaz bez przesady.

Posted

Tak mnie zainspirowały te wasze pomiary ,że ja też pomierzyłam;) i wyszło tak:
SUKA ( eksterier) 19 miesięcy
wzrost : 60 - 61 cm ( ruszyła się ,więc nie jestem na 100% pewna) i raczej się już chyba nie zmieni;
waga : 26, 5 kg "w porywach" 27 :evil_lol:( to drugie to zimowy pomiar)
Bieżące zdjęcie:
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images29.fotosik.pl/266/501acae5ad121268.jpg[/IMG][/URL]

Posted

Agar (pies) wiek: 1,5 roku
wzrost : 68cm
waga : 40 kg bylo jakieś 4 m-ce temu, nie wiem czy coś przytył lecz wątpię, dodam ze jest bardzo energicznym psem

Fotka jeszcze zimowa :)

[IMG]http://img139.imageshack.us/img139/2076/agarrrcw7.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='mimoza']Swietny pomysl, ale wszyscy przekwalifikowaliby sie na hodowle dogow:evil_lol: W koncu im wiecej ciala, tym wiecej kasy, nie?:diabloti:[/quote]
Tak jest :). Tylko te świniaki trzeba jakoś utuczyć...a odchować taki dozi miocik ...chyba tanio nie wychodzi :eviltong:.

Motto dnia dzisiejszego: [B]SIZE DOES METTER[/B] :)

Mam na osiedlu takiego dona, który wygląda jak niedzwiedz. Nigdy do niego blisko nie podchodziłam, bo pieni się z daleka niesamowicie, ale tak "na oko" wzrostem jest porownywalny z moim dogiem :-o. Bydle niesamowite. Wlasciciel przewiązuje sie smyczą w pasie, i łapie drzew jak widzi innego psa...

Posted

[quote name='ayshe']:roflt:no w sumie.....:cooldevi:
sprzedaz onow na kg?zloty interesik.a donow?diamentowy:drink1::czytaj::evilbat:[/quote]
noo kurcze to kokosow nie zbije :diabloti:
Arsa 56 cm 23 kg :cool1:
Majka, lepiej :evil_lol: 59 cm 30 kg
hihihi no to chociaz szczeniaki podtucze jak na kg :evil_lol:
moze jakas karma dla brojlerow czy cos ??:razz: