Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='agnethka']jeszcze wracając do tego linka - spójrzcie w inne oferty tego wesołka :grab:

:mdleje:[/quote]
:hmmmm: czyli miocik , co kto chce to dostanie :cool3:
szlag by trafił , że to w PL legalne :angryy: :angryy:

Posted

[quote name='Vectra']:hmmmm: czyli miocik , co kto chce to dostanie :cool3:
szlag by trafił , że to w PL legalne :angryy: :angryy:[/quote]

u nas nawet jak nielegalne to i tak legalne.....obawiam się, że nawet jakby zmienili nagle prawo to mielibyśmy kolejny martwy przepis, bo nie chciałoby się tym nikomu zajmować, bo po co? co ich obchodzą psy? a potem zdziwko jak znajdują coś takiego jak (chyba) wczoraj w "Interwencji" :angryy:

Posted

[B][U]Sylwia[/U][/B] (daro25) mnie poprosiła, żebym napisała odnośnie ogłoszenia, które znalazła na allegro - szczeniaki są po rodowodowych rodzicach, matka nazywa się: Rona Pirus (mówi to coś komuś? bo mi nic...), zostały jeszcze 2 szczeniaki...

Posted

[quote name='agnethka']jeszcze wracając do tego linka - spójrzcie w inne oferty tego wesołka :grab:

:mdleje:[/quote]
Wszystko niedrogo , i wszystko piękne u niego :angryy:

Co do matki , to ja nawet nigdy o takiej hodowli nie słyszałam :shake:

Posted

[quote name='agnethka']oj...wciska, wciska...sprzedaje kundle i mówi, że rasowe :evil_lol:[/quote]

no tak ;) ale chodzi mi o to ze niby przydomek po matce jest a np. nie istnieje bo sobie go wymyslił.. czyli ciemnota .. :/ ale znow jesli skojazy się dwa psy z rodowodem bez uprawnien to tak czy siak szczenieta beda rasowe... pet tez jest rasowym psem ale nie wystawowym... z tym ze nikt nie chce aby takie psy byly rozmnazane, hodowle sa po to aby ulepszac rase, a wiekszosc ludzi mysli ze suka musi miec mlode a jak da sie jeszcze na tym zarobic... to czemu nie? :angryy:

Posted

To ,to napewno :cool3:

Ale może coś w tym faktycznie jest - może suka wcale papierów nie ma , może one wcale po stafficzce nie są - może to tylko astopodobne burki ?:roll:
A na pytanie o rodowód , wymyślił sobie jakiś urojony przydomek , żeby nie było ...:cool1:

Posted

[quote name='klaudia&Manta']To ,to napewno :cool3:

Ale może coś w tym faktycznie jest - może suka wcale papierów nie ma , może one wcale po stafficzce nie są - może to tylko astopodobne burki ?:roll:
A na pytanie o rodowód , wymyślił sobie jakiś urojony przydomek , żeby nie było ...:cool1:[/quote]

też o tym pomyślałam....bo w necie nigdzie nie mogę znaleźć tej nazwy hodowli, z której rzekomo pochodzi suka :roll: a często wpisując nazwę hodowli nawet nieznanej w google wyskakuje strona danego oddziału ZK, w którym jest ona zarejestrowana...

kiedyś na allegro pewien koleś wstawił ogłoszenie o bezrodowodowych szczeniakach sbt - jak się później okazało były to po prostu psy w typie amstaffów :roll: a nazwę staffików użył w celach wiadomych,aby podnieść zainteresowanie.... po interwencji Darka ogłoszenie wycofał :roll: nie pamiętam czy wrzucił później poprawne dane o szczeniakach...ale tacy pomysłowi też bywają....

Posted

[quote name='daro 25'][URL]http://www.allegro.pl/item434497981_zabawne_staffiki.html[/URL] nastepne bez rodowodu[/quote]
hodowczyni od benków do której dzwoniłam , zadziałała ....
benki i onki zdjęte :cool1:

Posted

dostalam zdjecia- sa to czyste mieszance - troche z asta, a mi wygladaja na 4-5 tyg tosa plus amstaff:( chlopak twierdzi ze maja 2,5 mies i takie male sa staffiki. Zostala suka i pies. Zdjec suki nie ma:D Zapytalam skad ta hodowla Pi cos tam- podobno z Warszawy- suka ma 2 lata:P- ja tego nie skomentuje.
Co do Darka i tych szczeniakow od stafficzki i po amstaffie - jak pozniej wyszlo. Darek sie wkurzyl i napisal do nich dosc nie mile zapytanie- on taki jest nie agnethka? Napisal, ze hoduje ta rase od kilk lat, ale takie brzydkie szczeniaki amstaffowate nigdy mu nie wyszly i jezeli nie zmieni aukcji to pisze do allegro:), a ze koles byl nowy to napisal mu jeszcze ze zostanie usuniety z bazy:) i aukcja byla po godzinie-amstaff ze staffikiem. Niestety czasem tak trzeba bo ... wiecie dlaczego. Dodam ze amte boskie staffiki byly po 250zl:)

Posted

Tak czytam co piszecie i jest to bardzo przykre, ze pojawia sie coraz wiecej psow bez papierow. Ale nie w tym problem. Problem w tym, ze hodowla to nie produkcja.
Wystarczyloby, zeby hodowca mial lepszy kontakt z wlascicielami i byc moze unikneloby sie 50% tych miotow (bo calkiem sie nie da). Skad taki czlowieczek co kupuje szczeniaka ma czerpac wiedze jak nie od hodowcow. Sa hodowcy, ktorzy testuja przyszlych wlascicieli, wypytuja, rozmawiaja, edukuja, a sa tacy co odbieraja plik papierkow albo dowod wplaty na konto i wydaja szczynka. Wiem, ze nie da sie tego wyeliminowac, ale po czesci ja osobiscie to mam pretensje do ludzi, ktorzy po prostu sprzedaja szczenieta, a nie hoduja psy.
Wstyd powiedziec, ale zdarza sie, ze te szczeniaki bez papierow sa czasem bardziej zadbane niz od hodowcow zrzeszonych w ZK. W takim przypadku metryka to tylko papier, w ktory mozna zebrac kupe tego szczeniaka.
I na koniec bede brutalna, ale nachodzi mnie smutna mysl, ze niektorzy sie boja, ze im klientela ucieknie :cool1:

Posted

A może by tak opracować JEDNĄ dobrą umowę kupna-sprzedaży szczeniaka ?
By każdy miał , by każdy podpisywał ... napisać wszystko co wolno , co zabronione , jakie konsekwencje etc ?
Można by podpytać jakiegoś prawnika , jak to dobrze , krótko i zwięźle sformułować ...
Zamieścić zobowiązanie o kontakcie , nie rozmnażaniu niehodowlanych psów , kto ma prawo pierwokupu szczyla , w razie jak się komu "znudzi"

Serio można stworzyć taką umowę kupna staffika , podpisanie jej już da jakiś obraz przyszłego właściciela ...

co Wy na to ?

Posted

zgadzam się i z Dagmarą i z Vectrą ;)

osobiście mam to szczęście, że mogę zawsze liczyć na panią Alę (SWnŻ) jeśli chodzi o Elitkę, jesteśmy w kontakcie - jak czegoś nie wiem to pytam i otrzymuję wyczerpujące odpowiedzi :p wiem, że mogę liczyć na jeszcze parę osób hodujących staffiki i bardzo mnie to cieszy i za to dziękuję ;)
jeśli chodzi o Arwenę - to hodowca po sprzedaży szczeniaka odezwał się raz i to po 2 miesiącach (!) mimo iż próbowałam nawiązać stały kontakt mailowy... zależy mi na kontakcie: hodowca-właściciel, uważam, że to ważne mieć kogoś, kogo można się poradzić w razie braku własnej wiedzy... mam kontakt z psami właściwie przez całe życie, ale jak to wiadomo jeszcze wiele nauki przede mną w tej jak i w każdej innej dziedzinie ;)

co do umowy kupna-sprzedaży szczeniorka, Vectra wymieniłaś podstawy jakie wg mnie powinna taka umowa zawierać - jeszcze dorzuciłabym możliwość "kontroli-odwiedzin" szczeniaka w nowym domu po jakimś tam czasie (bo jak znamy z przykładu Canaveral - Staff Carmen warto i o tym pomyśleć dla dobra psa) ;)

Posted

kolejna odpowiedz od "zabawnego staffika"

jestes dziecko zalosna zglaszaj sobie gdzie chcesz,hodowla PIROS to jedna z najlepszych w kraju a moje psiaki zdobywaja medale,zajmijcie sie naprawde pomoca tym biedakom w schroniskach a nie tracicie cenny czas na bzdury i ublizanie ludziom z allegro

Posted

[quote name='daro 25']kolejna odpowiedz od "zabawnego staffika"

jestes dziecko zalosna zglaszaj sobie gdzie chcesz,hodowla PIROS to jedna z najlepszych w kraju a moje psiaki zdobywaja medale,zajmijcie sie naprawde pomoca tym biedakom w schroniskach a nie tracicie cenny czas na bzdury i ublizanie ludziom z allegro[/quote]

Sylwia - mi na gg napisałaś nazwę "Pirus", a teraz piszesz "Piros" :roll: jeśli chodzi o tą drugą nazwę to jest to hodowla AST

Posted

[quote name='Vectra']No to trzeba zawiadomić hodowle PIROS , czymkolwiek sie zajmuje ;)
że ktoś im koło zadku robi i się podszywa[/quote]

jeśli mają sukę z tej hodowli to tylko ASTkę - ale nie mogę nigdzie znaleźć miotów odchowanych ani żadnych innych...znalazłam natomiast bardzo różne opinie na temat samej hodowli...na jakimś starym "fo", po wpisaniu w google: "hodowla piros"

Posted

Hodowla PIROS to amstaffy z Chojnowa, woj. dolnośląskie, dawne legnickie. Pierwsze słyszę, żeby mieli sbt! Oni są dość znaną hodowlą w powiecie legnickim i działają od dawna, ale żeby byli taką hodowlą "ach, och", to polemizowałabym-wystarczy przejrzeć katalogi-niewiele tam Pirosów, a o sukcesach jakoś też nie słychać...No i powtarzam-Piros to tylko amstaffy.

Posted

ja znalazłam różne opinie na temat tej hodowli, ale TYLKO w kwestii amstaffów, więc nie wiem jakim cudem koleś wymyśla staffiki :shake: znowu chwty "marketingowy" :angryy: i jeszcze bezczelnie się kłóci :angryy:

Posted

Ja o istnieniu hodowli Piros wiem od około 15 lat (choć nie znam osobiście jej właściciela i nigdy nie interesowały mnie amstaffy z tym przydomkiem) ale nie słyszałam, żeby kiedykolwiek w Pirosie był chociażby jeden staffik! Koleś z ogłoszenia ewidentnie coś kręci i kto wie-może Mirosław B.-właściciel Pirosa nawet nie ma pojęcia, że ktoś tak chamsko wrabia jego hodowlę w coś, z czym na 99,99% nigdy nie miała do czynienia, czyli w sbt!