Cockerek Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 Proszę właścicieli yorków aby napisali co nieco o relacjach ich pupilków z innymi psami, szczególnie jeśli w domu jest więcej niż jeden pies. Ja mam spanielka i planuję zakup yorka na przyszły rok. Z góry dziękuję! :P Quote
Snoopy7 Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 Witaj, Snoopy ma już 5 miesięcy, nie mamy w domu drugiego pieska, tylko u rodziców jest jeden kotek perski i lubi się z nim bawić, a jeśli chodzi o pieski to właśnie miał nad morzem kolegę rasy cocker spaniel, i wyobraź sobie że mimo to że piesek ten był 5 razy większy od Snoopiego, Snoopy uwielbiał się znim bawić. :P Pozdrawiam i życzę udanego zakupu. Quote
AgaCzips Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 Witaj Cockerku :lol: Mój Czips bardzo lubi się bawić z innymi psami. Jest bardzo towarzyski i nieprzeszkadza mu wielkość innego psa. Kilka miesięcy temu spotkałam Panią z dogiem niemieckim. Czips jak gdyby nigdy nic zaczął wchodzić temu olbrzymowi na głowę zapraszając go do zabawy :lol: U dziadka ma drugiego psa, z którym Czips chce się bawić, jednak Bleki odmawia pokazywaniem swoich śliczniusich ząbków :wink: Oto zdjęcie ze zlotu(Czips jako jedyny podszedła do tego pieska, reszta na niego szczekała :wink: ) Czyż niesłodko to wygląda? Pozdrawiam Quote
Himka Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 Cockerek to jednak zdecydowałaś się na Yorczka?? :D Quote
Gofi Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 Mysle że york ma tak jak inny pies zalezy od wychowania. Jak wychowujesz go wśród innych psakow yorczek będzie bardzo przyjaźnie do zwierzaków nastawiony. A jak będziesz go izolować to sie będzie bał. Mój Gofer np. Lubi inne pieski ale z ostrożnością (chodź głupoty mu tez nie barkuje czasem mu coś odbije i zacznie szczekać). Takie jest moje zdanie. Quote
Ola&Kika Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 Himka napisała: Cockerek to jednak zdecydowałaś się na Yorczka?? :D Himciu z ust mi to wyjełaś 8) York i inne psy??Trzeba przyznać, że te maluczy są bardzo kontaktowe, towarzyskie, ale potrafia tez być zbyt odważne decydując się np. na zamach na rottka, czy innego sporego psiaka, który różnie na taki atak może zareagować..Jak dotąd Kika ma świetne stosunki z wszystkimi psami (ok. pomijając te "przeklete" szczeniaki, które są mniejsze od niej i zbyt ruchliwe, te większe akceptuje i nawet się nimi opiekuje :o ).Oczywiście tak jak w przypadku wszystkich innych psów b., b. wiele zależy od odpowiedniej socjalizacji (patrz Nieudana socjalizacja).Jeśli chodzi o York i inny pies w domu na codzień, niech wypowiedzą się Te dziewczyny, które są w temacie :wink: Quote
sheltomaniak Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 U mnie sąsiadka ma 2 yorki:) Oprocz tego ma jeszcze ONka i żyja ze soba bardzo w zgodzie:)Yorki bardzo milusińskie:)Tak samo jak wyjdzie ktorys na spacerek i ja przy okazji ze swoim szetlandem jestem to jak z daleka nas widziz to juz merda ogonkiem i sie wyrywa żeby do nas biec:)Ani Boni ani jej coreczka Figa nie boja sie że pieski z ktorymi sie wachaja sa duze:) Quote
bazylia Posted July 28, 2004 Posted July 28, 2004 Mój Pufik jest bardzo sympatycznie nastawiony do innych psów. Bez względu na ich rozmiary itd... Najchętniej bawiłby się z każdym napotkanym psem... :-? Jest również bardzo towarzyski. Quote
Cockerek Posted July 28, 2004 Author Posted July 28, 2004 Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedź :D :P Tak naprawdę to ja robię wywiad środowiskowy zanim kupię szczeniaka tej rasy bo chcę mieć pewność jakiego psa biorę. Różne opinie o yorkach słyszałam i dlatego mam jeszcze trochę wątpliwości. Zresztą nie potrafię się na razie zdecydować bo, tak jak zauważyła Himka był też maltańczyk w planach. Niestety na codzień nie mam w ogóle do czynienia ani z yorkami ani z maltańcami :( i dlatego mam tyle pytań i wątpliwości. Z niecierpliwością czekam na wystawę w poznaniu bo tam będę miała "raj" :lol: no i okazję przyjżeć się im nieco bliżej. Uwierzcie mi, wybór nie jest łatwy... Quote
Cockerek Posted July 28, 2004 Author Posted July 28, 2004 A tak a propos - PIĘKNE TE WASZE PSIACZKI takie małe kudłate aniołki :lilangel: Quote
Himka Posted July 29, 2004 Posted July 29, 2004 Uwierzcie mi, wybór nie jest łatwy... Wierzę wierzę :D Miałam ten sam problem :lol: . Jednak kilkuletnia miłość do Maltanów zwycięrzyła :D (bo Yorczki spodobały mi się nieco później :wink: ). Ale myślę że kiedyś oprócz Maltańczyków (bo chciałabym mieć kilka) będę mieć może jakiegoś Yorczka :D i może jeszcze suczkę rasy Mi-Ki :wink: (o ile będzie ona (rasa)uznana przez FCI :fadein: ), a i zapomniałabym podobają mi się też Chihuahua długowłose :wink: (a wogóle podobają mi się malutkie pieski ale tylko te z normalną kufą 8) :fadein: ) Zawsze jednak na pierwszym miejscu królować u mnie będą Maltańczyki :D upsss ale się rozpisałam :roll: pozdrawiam :D Quote
Cockerek Posted July 29, 2004 Author Posted July 29, 2004 Mi-Ki, a jak "to" wygląda? Nie słyszałam. Himka, a maltańczyk ma duże oczy? Tzn. takie okrągłe i duże? I czy czasem nie jest dłuższy ciut od yorka? Moze gadam bzdety ale na niektórych zdjęciach tak to wygląda (no wiesz, na żywo widziałam raz i to szczeniaka) Quote
Himka Posted July 29, 2004 Posted July 29, 2004 Mi-Ki, a jak "to" wygląda? Nie słyszałam Ja przyznam się szczerze że "odkryłam" tą rasę... wczoraj :lol: <więc jeszcze wszystkiego o niej niewiem :wink: > ]I w sumie jak teraz patrzę na te pieski to niektóre mają zbyt "płaski" pyszczek jak dla mnie :wink: więc jeszcze się zastanowie czy będę mieć w przyszłości takiego pieska :wink: :lol: No ale może przejdę do opisu :) . Jest to rasa która pojawiła się w USA w roku 1980<więc dość niedawno>. Jej przodkami jest: Papillon, Maltańczyk :D , i Chin japoński <czyli to poprostu mieszanka ras podobnie jak rasa Kyi Leo>. A oto kilka fotek Moje ulubione :D czyli białe :angel: biało kremowe: Ale mogą mieć przeróżne kolory, np: http://www.flyersmiki.741.com/flowersarefun.jpg :loveu: Są też całkiem czarne: Jak obejrzy się więcej fotek to widać że to raczej nie jest jeszcze "rasa" tylko mix ras :roll: jedne bardziej podobne są do maltanów inne z kolei do papillonów a jeszcze inne do chinów :-? , więc chyba się jeszcze zastanowię czy chciałabym mieć takiego pieska 8) chociaż muszę przyznać że niektóre są naprawdę urocze :iloveyou: pozdrawiam i przepraszam że nie na temat :oops: Quote
Cockerek Posted July 29, 2004 Author Posted July 29, 2004 Himka, ten kremowo-biały jest śliczny :P ale faktycznie rozbieżność wielka więc na pewno jeszcze trochę to potrwa zanim się ustali typ rasy tzn. wygląd. Oglądałam galerię yorków - o rety, na głowę dostałam, juz bym chciała yorasa kupować takie są fajowe, a tu jeszcze caaaaały dłuuuuugi rok :cry: Quote
Cockerek Posted July 29, 2004 Author Posted July 29, 2004 A może ja spróbuję wstawić zdjęcie mojego Toffika. Ale robię to pierwszy raz więc może coś nie wyjść. Jakby co to jutro będę miała pomoc pod ręką to na pewno się uda. Quote
Cockerek Posted July 29, 2004 Author Posted July 29, 2004 O wyszło! Super. Tu Toffi miał dopiero 6 ms. A tutaj mały sczeniaczek Akcja "demolka chaty" ... i po akcji zmęczenie... Quote
Himka Posted July 29, 2004 Posted July 29, 2004 Cockerek Toffik jest super :angel: A jaki łobuziak z niego był :lol: z tą główką w doniczce wygląda przezabawnie :lol: Miki ma kolegę z osiedla też spaniela - Dżekiego :D tylko że czarnego i niewiem czy wszystkie spanielki ale ten był niedość że śliczny to jeszcze przesympatyczny :D. Pewnie Toffik też taki jest :D I muszę przyznać że jak zobaczyłam jego uszy to byłam nieźle zaskoczona :o , ja myślałam że one mają tylko takie długie włosy na uszach :oops: a tu się okazuje że one mają takie wielkie uchole :wink: i dotego jakie ciężkie 8) Pozdrawiam :D Quote
Cockerek Posted July 29, 2004 Author Posted July 29, 2004 Himka, na moim osiedlu cocker to chyba najbardziej popularna rasa niestety chyba, bo co jeden to inny. Sa takie bardzo bardzo owłosione, nieobcinane, i takie z przyciętym włosem. Jak będę miała na stronie najbardziej aktualne zdjęcia to na pewno gdzieś na forum wcisnę :D Spanielki to bradzo przyjazne pieski. Znajoma ma teraz szczeniaka (bezrasowy) który stale uwiesz się na uszach Toffiego, ciągnie za sierść i ogon. Ale Toffi cierpliwie to znosi i ani nie mruknie. Dlatego wydaje mi się że nie będę miała z nim problemu jak przyniosę do domu drugiego psiaka. Dlatego pytałam się właścicieli yoreczków jak ich pociechy reagują na inne psy, żeby mieć mniej więcej obraz tego co może się dziać w domu :lol: . Czy to prawda że malutki yoreczek potrafi zdominować towarzystwo? Quote
Ola&Kika Posted July 29, 2004 Posted July 29, 2004 Czy to prawda że malutki yoreczek potrafi zdominować towarzystwo? Świeta prawda! :) Widziałas tę fotkę, na której Kika bawi się z owczarkiem niemieckim, Kika tego psa zdominowała szybciutko i sprawnie :P Quote
yorki&cavaliery Posted July 29, 2004 Posted July 29, 2004 Czy to prawda że malutki yoreczek potrafi zdominować towarzystwo? Dużo zależy od charakteru yorka. Cocerko, też mam spanielka, ale nieco mniejszego od cocera. Nie wiem czy wiesz, ale cavisie to chyba najspokojniejsza rasa na świecie. I muszę Ci powiedzieć, że mimo, iż taka spokojna to wcale nie daje sobie wejść na głowę, a mój mały yorczek bardzo by tego chciał. Radzi sobie z nią doskonale, a Gina, mimo, że jest starsza i była pierwsza w domu ma respekt wobec Gracji. Dodam tylko, że mieć w domu jednego pieska jest rzeczą wspaniałą, ale najwspanialej na świecie jest mieć w domu dwa pieski. Obserwowanie ich zachowania i zabaw jest niesamowitym przeżyciem. Życzę Ci, aby spełniło się Twoje marzenie i żeby szybko w domu zagościł nowy domownik, koniecznie yorczek. Pozdrawiam serdecznie. Gosia i suczki. Quote
Cockerek Posted July 29, 2004 Author Posted July 29, 2004 No to na pewno Toffik będzie zdominowany :lol: bo on jakoś tak łatwo ulega innym psom, wszystko mogą mu zabrać i wszystko z nim robić. Ale taka akcja zdominowania to by ciekawie wyglądała bo on cały czas ze mną "walczy" i próbuje dominować a tu nagle mały yorek... :P A swoją drogą możeby tak podpatrzeć jak te małe łobuzy podporządkowują sobie innych, może możnaby się coś od nich nauczyć :wink: Quote
Cockerek Posted July 29, 2004 Author Posted July 29, 2004 Gosia Twój post musiał się pojawić zanim wysłałam swojego. Zazdroszczę Ci - cocker i yorek w domu: super! Z tego co piszesz to pomimo tej małej rywalizacji Gracja i Gina są chyba dobrymi kumpelkami, co? U mnie Toffi to pies a chciałabym wziąć suczkę więc ciekawe jak to będzie. Na szczęście pozbawiłam go męskich klejnotów więc chyba kłopotu nie będzie 8) Quote
yorki&cavaliery Posted July 30, 2004 Posted July 30, 2004 Gosia Zazdroszczę Ci - cocker i yorek w domu: super! Z tego co piszesz to pomimo tej małej rywalizacji Gracja i Gina są chyba dobrymi kumpelkami, co? Sprostowanie, Caviś i yorczek, nie cocerek. Muszę Ci powiedzieć, ze kochają się okropnie, uwielbiają się razem bawić, śpią też razem... ze mną :P Quote
Gofi Posted July 30, 2004 Posted July 30, 2004 Małgosia ma woglule super pieski one tak słodko razem wyglądają! No poprostu są cudne! Cockerek Toffi jest przześliczny szczególnie spodobały mi się fotki "demolka chaty" :). Kochany piesio... I jak tu nie kochać tych pięknych stworzeń??!! Quote
Cockerek Posted July 30, 2004 Author Posted July 30, 2004 No, decyzja zapadła na 100%: będzie yoreczek :D A raczej mała pani yoreczka. Teraz zacznie się wybieranie hodowli, może to za wcześnie ale ja bym chciała być pewna na 100% co do źródła z którego pieska wezmę. A może możecie polecić mi jakąś hodowlę? :P ps. Ja chyba nie wytrzymię rok... Quote
Recommended Posts