Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie do doświadczonych hodowców. W jakim wieku najlepiej jest usuwać u szczeniąt tzw. wilcze pazury i czy spotkaliście się kiedyś z usuwaniem ich także z przednich łapek. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Posted

Wilcze pazury lub slady po nich są w większości ras podstawą do dyskwalifikacji, nie wiem jak w Twojej. Np. briard ma mieć podwójne ostrogi - taka cecha rasy.

5-te pazury (z przodu) usuwa sie w pierwszym tygodniu.

Posted

Szczeniaki w moim pierszym miocie miały usuwane piąte paluszki na przednich łapkach, jeśli dobrze pamiętam w piątym dniu życia.

Polecam, bo ułatwia to pielęgnację przednich łap i nie naraża na urazy w trakcie czesania.

Po dobrze przeprowadzonym zabiegu nie pozostaje żaden ślad na łapkach

Przy ostatnim miocie trochę się zagapiłam, mają nieusunięte, czego żałuję.

Pozdrawiam

Posted

Dzięki za informacje. Aneta, u szetlandów 5 pazur na tylnych łapkach usuwa się na 100%, natomiast niestety nie byłam pewna kiedy. Natomiast te na przednich łapkach to tylko mój pomysł. Obie moje suczki miały je pozostawione i niestety często nimi haczyły np. o mój sweter. Dlatego zastanawiam się czy można je poprostu u maluchów usunąć, tak jak z tylnych.

• 4 years later...