joanna Posted July 22, 2004 Posted July 22, 2004 Mam pytanie do doświadczonych hodowców. W jakim wieku najlepiej jest usuwać u szczeniąt tzw. wilcze pazury i czy spotkaliście się kiedyś z usuwaniem ich także z przednich łapek. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Quote
aneta Posted July 22, 2004 Posted July 22, 2004 Wilcze pazury lub slady po nich są w większości ras podstawą do dyskwalifikacji, nie wiem jak w Twojej. Np. briard ma mieć podwójne ostrogi - taka cecha rasy. 5-te pazury (z przodu) usuwa sie w pierwszym tygodniu. Quote
Sonya-Nero Posted July 23, 2004 Posted July 23, 2004 Szczeniaki w moim pierszym miocie miały usuwane piąte paluszki na przednich łapkach, jeśli dobrze pamiętam w piątym dniu życia. Polecam, bo ułatwia to pielęgnację przednich łap i nie naraża na urazy w trakcie czesania. Po dobrze przeprowadzonym zabiegu nie pozostaje żaden ślad na łapkach Przy ostatnim miocie trochę się zagapiłam, mają nieusunięte, czego żałuję. Pozdrawiam Quote
joanna Posted July 23, 2004 Author Posted July 23, 2004 Dzięki za informacje. Aneta, u szetlandów 5 pazur na tylnych łapkach usuwa się na 100%, natomiast niestety nie byłam pewna kiedy. Natomiast te na przednich łapkach to tylko mój pomysł. Obie moje suczki miały je pozostawione i niestety często nimi haczyły np. o mój sweter. Dlatego zastanawiam się czy można je poprostu u maluchów usunąć, tak jak z tylnych. Quote
bartek_yo Posted July 23, 2004 Posted July 23, 2004 ja mam pytanko : mianowicie jak sie usuwa te piate pazury ?? :o Quote
Sonya-Nero Posted July 23, 2004 Posted July 23, 2004 Obcina się nożyczkami, oczywiście chirurgicznymi i zakłada się szew. Quote
aga_21 Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 rozumiem, ze u pudli wilczy pazur(na przednich łapkach) w żaden sposob nie jest dyskwalifikujacy na wystawach? Quote
PATIszon Posted January 27, 2009 Posted January 27, 2009 Wilcze pazury wystepuja na tylnych lapach, u niektorych ras sa dopuszczalne. Na przednich mamy piate pazury, a usuwanie ich to kosmetyka, tak jak mowia dziewczyny dla wygody. Quote
aga_21 Posted January 27, 2009 Posted January 27, 2009 dziękuję za info;) jak widać jestem niedoinformowana..... Quote
Recommended Posts