esperanza Posted January 17, 2009 Author Posted January 17, 2009 Owieczko załóż wątek dobkowi. Potrzebne są lepsze zdjęcia rottka i informacje o jego zachowaniu. Jak na razie jednak szanse na pomoc dla tego psiaka są niewielkie :-( Quote
Owieczka Posted January 17, 2009 Posted January 17, 2009 no to trzeba jechać do schronu w przyszłym tygodniu :shake: Nie ma rady. Mamy zapytania o psiaki a nie mamy informacji ani zdjęć... esperanza czy w schronie jest coś w typie małego ( wielkości pekina) bardzo kudłatego psa ( koniecznie facet) poszukaj na fotkach będę wdzięczna. Oby nie szczeniak. Dobkowi temat założę , trzeba mu pomóc :-( Quote
jayo Posted January 17, 2009 Posted January 17, 2009 Dzieki Sponsorowi i dwojce zaprzyjaznionych weterynarzy udalo sie juz w grudniu przeprowadzic w schronisku 11 sterylek, jutro kolejny etap - zobaczymy ile sie uda zrobic. Na pewno powinna byc wysterylizowana Hera - wszystko wskazuje na to, ze dotarla do schronu zaciazona juz. Quote
Owieczka Posted January 18, 2009 Posted January 18, 2009 Nie tylko nam ale i wszystkim dogomaniakom i znajomym którzy nam pomagają i chociażby napiszą ciepłe słowo albo podniosą watek. :Rose: Sami nic bysmy nie zrobili :shake: Niestety jest nas stanowczo za mało i potrzebujemy pomocy :placz: Jeśli ktoś może chociaż zakładać wątki, ogłaszać, jeździć do schroniska lub jakkolwiek pomóc będziemy bardzo wdzięczni :modla: Quote
Fela Posted January 18, 2009 Posted January 18, 2009 Za mało? :crazyeye: Przecież to prężne stowarzyszenie pomaga schronisku Rozumiem, że nie ma tam oddzielnych kojców dla większych i mniejszych psów. Ile jest zagryzień w schronisku - tak średnio, tygodniowo? Quote
Owieczka Posted January 18, 2009 Posted January 18, 2009 Tu jest wątek Dobkowatego AZIRA [url]http://www.dogomania.pl/forum/f28/dobermanowaty-azir-z-choroba-skory-potrzebuje-pomocy-schron-w-kruszewie-129544/#post11626665[/url] Quote
esperanza Posted January 18, 2009 Author Posted January 18, 2009 [url=http://www.boz.org.pl/sch/mz.htm]Dane ze schronisk woj. mazowieckiego[/url] Warto porównać dane ze schronisk. Śmiertelność w 2007 roku wyniosła zaledwie 18% i schronisko nie jest na czarnej liście Wbrew oczekiwaniom nie ma wielu zagryzień, bo z psami przez całą dobę ktoś jest i wszelkie bójki są natychmiast przerywane. Chciałabym, by w każdym prywatnym schronisku okazywano tyle serca zwierzakom. Quote
Rybka_39 Posted January 18, 2009 Posted January 18, 2009 Tak na oko to az tak tragicznie tam nie jest. Fakt psy stłoczone w ciasnych boksach, ale znam schroniska gdzie jest gorzej. Wrzućcie w pierwszy post wszystkie watki psów z tego schronu;) Ile osób jeździ czynnie do schroniska? Quote
esperanza Posted January 18, 2009 Author Posted January 18, 2009 Na razie jeździmy tylko w trzy osoby (jayo, Owieczka i ja) i bardzo przydaliby się wolontariusze, którzy by nam pomogli robić zdjęcia, ogłaszać, przewozić zwierzaki i robić zbiórki. Wrzucę wątki w pierwszy post. Quote
Rybka_39 Posted January 18, 2009 Posted January 18, 2009 No ja mieszkam zbyt daleko;). Alegratki mogę robić. Pisać do mnie na PW, jak mam pomóc, bo nie zawsze pilotuje wszystkie watki w które "wlazłam":evil_lol: Quote
esperanza Posted January 18, 2009 Author Posted January 18, 2009 Poogłaszasz na alegratce te psiaki z pierwszego posta? Na wszystkich wątkach są zdjęcia i info. Jeśli coś będzie niejasne, to będziemy pisać oddzielne teksty. A tymczasem banerek [URL="http://www.dogomania.pl/forum/f28/360-psow-kilkanascie-kotow-schronisko-canis-w-kruszewie-117793/"][IMG]http://img149.imageshack.us/img149/2164/banersmutekpx7.jpg[/IMG][/URL] Quote
sybla1 Posted January 18, 2009 Posted January 18, 2009 Dawno mnie tu na forum nie było, a właśnie Rybka_39 podesłała mi link do tego wątku. Więc informuję, że moja szkoła też pomaga ile może :) . Pracuję w SP10 w Ostrołęce i wspólnie z dzieciakami udało się w tym roku zebrać trochę ponad 50kg karmy dla schroniska, którą pracownik odebrał przed feriami świątecznymi. Nie jest to może dużo, ale zawsze coś (2 lata temu mieliśmy rekord - około 180kg jedzenia), postaramy się jeszcze bardziej. Niestety wszelkie zbiórki pieniędzy w szkołach nie mogą być oficjalnie przeprowadzane, przepisy ministerialne są tu niestety jednoznaczne i bezlitosne - musi np być zgoda ministerstwa, założona fundacja, konto w banku. Dlatego odpada chodzenie z puszką i kwestowanie. Natomiast wszelkie inicjatywy prywatne, typu zrzutka kilku osób na schronisko są ok, tu już nikt nie może niczego zabronić. Schronisku - z tego, co wiem od mojego weta, który się opiekuje tamtejszymi zwierzętami - można tez przekazywać koce, kołdry, słomę i wszystko to, co poprawi warunki bytowe. Cały czas prowadzę w szkole akcje informacyjne i uświadamiające, głównie wśród dzieci, kilkoro nawet przygarnęło zwierzaki. Po feriach pomyślę z moim kółkiem nad plakatami informacyjnymi o zwierzętach do adopcji, bo w mieście mało sięen temat mówi, a takie informacje widziałam tylko u nas w lecznicy. Pozdrawiam wszystkich miejscowych forumowiczów ;) i osoby pomagające zwierzakom. Quote
esperanza Posted January 18, 2009 Author Posted January 18, 2009 Sybla1 czy mogę prosić o Twój numer telefonu na pw :p Chętnie nawiążemy współpracę. Mamy dużo zdjęć psów do adopcji i zbieramy o nich informacje. Wkrótce powstanie strona internetowa schroniska, którą będziemy regularnie aktualizować. Quote
sybla1 Posted January 18, 2009 Posted January 18, 2009 Wysłałam wiadomośc na pw :) Sama nie zawsze jestem na tyle dyspozycyjna, żeby się zająć wolontariatem bezpośrednio w schronisku, ale pomogę ile dam radę. Quote
malagos Posted January 18, 2009 Posted January 18, 2009 A u mnie PROMOCJA - kto pomoże wyadoptować moje tyczasy z Olkusza, od tego biorę następnego tymczasa [URL]http://www.dogomania.pl/forum/f28/szczeniak-spinka-z-olkuskiego-schroniska-128944/#post11579149[/URL] [URL]http://www.dogomania.pl/forum/f28/mala-muszka-szuka-domu-serduszka-128943/[/URL] Quote
jolek68 Posted January 19, 2009 Posted January 19, 2009 [quote name='esperanza'][URL="http://www.boz.org.pl/sch/mz.htm"]Dane ze schronisk woj. mazowieckiego[/URL] Warto porównać dane ze schronisk. Śmiertelność w 2007 roku wyniosła zaledwie 18% i schronisko nie jest na czarnej liście Wbrew oczekiwaniom nie ma wielu zagryzień, bo z psami przez całą dobę ktoś jest i wszelkie bójki są natychmiast przerywane. Chciałabym, by w każdym prywatnym schronisku okazywano tyle serca zwierzakom.[/quote] Znam schronisko w którym praktycznie nie ma nikogo, jak chcesz wejść to musisz zadzwonić do kierownika i jak przyjedzie to z tobą wejdzie :angryy: Mało tego jest ono blisko stolicy...:shake: Quote
jolek68 Posted January 19, 2009 Posted January 19, 2009 [quote name='sybla1']Dawno mnie tu na forum nie było, a właśnie Rybka_39 podesłała mi link do tego wątku. Więc informuję, że moja szkoła też pomaga ile może :) . Pracuję w SP10 w Ostrołęce i wspólnie z dzieciakami udało się w tym roku zebrać trochę ponad 50kg karmy dla schroniska, którą pracownik odebrał przed feriami świątecznymi. Nie jest to może dużo, ale zawsze coś (2 lata temu mieliśmy rekord - około 180kg jedzenia), postaramy się jeszcze bardziej. Niestety wszelkie zbiórki pieniędzy w szkołach nie mogą być oficjalnie przeprowadzane, przepisy ministerialne są tu niestety jednoznaczne i bezlitosne - musi np być zgoda ministerstwa, założona fundacja, konto w banku. Dlatego odpada chodzenie z puszką i kwestowanie. Natomiast wszelkie inicjatywy prywatne, typu zrzutka kilku osób na schronisko są ok, tu już nikt nie może niczego zabronić. Schronisku - z tego, co wiem od mojego weta, który się opiekuje tamtejszymi zwierzętami - można tez przekazywać koce, kołdry, słomę i wszystko to, co poprawi warunki bytowe. Cały czas prowadzę w szkole akcje informacyjne i uświadamiające, głównie wśród dzieci, kilkoro nawet przygarnęło zwierzaki. Po feriach pomyślę z moim kółkiem nad plakatami informacyjnymi o zwierzętach do adopcji, bo w mieście mało sięen temat mówi, a takie informacje widziałam tylko u nas w lecznicy. Pozdrawiam wszystkich miejscowych forumowiczów ;) i osoby pomagające zwierzakom.[/quote] Patrz o tym myślałam, młodzież ma brak zajęć i dostają głupawki :shake: Możesz mi napisać na pw jak to zorganizowałaś??? Quote
Owieczka Posted January 19, 2009 Posted January 19, 2009 [quote name='jolek68']Patrz o tym myślałam, młodzież ma brak zajęć i dostają głupawki :shake: Możesz mi napisać na pw jak to zorganizowałaś???[/quote] Spokojnie możesz napisac tu , na wątku. Może ktos jeszcze przeczyta i się przyłaczy do organizowania takich akcji. :lol: byloby super :multi: Quote
sybla1 Posted January 19, 2009 Posted January 19, 2009 OK już piszę :) Ponieważ sama jestem zakręconym psiarzem, często rozmawiam z dziećmi na "psie" tematy i nawet 2 lata z rzędu prowadziłam koło "Cztery łapy", które teraz zostało bardziej klubem zrzeszającym zainteresowanych (teraz prowadzę koło techniczne, po prostu była potrzeba i przyznano środki, ale kynologię po trochu też przemycam). Na zajęciach koła rozmawialiśmy m. in. o schroniskach i to od dzieci wypłynął pomysł zbiórki funduszy. Po rozmowie z dyrekcją okazało się to niewykonalne (opis w poście wyżej), więc wpadliśmy na pomysł zbiórki rzeczowej, bo to już można. A żeby było ciekawiej, to odbywały się one jako loterie fantowe :D. Najpierw moje dziewczyny ogłaszały wśród znajomych, rodziny, uczniów i kogo się dało zbiórkę fantów. Przyjmowaliśmy wszystkie rzeczy w dobrym stanie - zabawki, przybory szkolne, gry planszowe, puzzle.... Potem było segregowanie i spisywanie fantów oraz robienie losów i numerków na fanty. Wszystko w ramach kółka, chociaz dzieci przychodziły też na przerwach popracować. W międzyczasie zadzwoniłam do schroniska, do pani Rykowskiej, z pytaniem, co mamy zbierać. No i na plakatach i ulotkach - również robionych na zajęciach - napisaliśmy, że losy można kupić nie za pieniądze, tylko za żywność i inne potrzebne rzeczy. Wymyśliliśmy sobie, że taka akcja najlepiej wypali przed Bożym Narodzeniem i tak powstała loteria mikołajkowa. W tym roku trochę gorzej nam poszło, bo dziewczynki z kółka "psiego" już skończyły szkołe podstawową i teraz mam na zajęciach przeważnie nieco niedoświadczonych jeszcze czwartoklasistów, ale za rok znów ruszymy i postaramy się bardziej. Gdyby była potrzeba, to służę wzorami ulotek i plakatów, tu nie będę wklejać, bo zajmują sporo miejsca. Quote
jolek68 Posted January 19, 2009 Posted January 19, 2009 [URL="http://www.dogomania.pl/forum/members/37736.html"]sybla1[/URL] :loveu: temat akcji przesłałam do Pani prof ze szkoły, uczy biologii i ma świetne podejście (tak myślę). Cieszę się że mi opisałaś co robisz, myślę że to pomoże i to dużo w kształtowaniu młodych charakterków, zaczną widzieć bezdomne i potrzebujące zwierzęta inaczej, lepiej.... Cieszę się że mogłam poznać taką osobę jak ty :thumbs: [B]Owieczka[/B] masz rację, więcej takich akcji to zmieni się spojrzenie na wszystkie potrzebujące zwierzęta, zobaczymy czy mi się uda nakłonić chociaż jedną osobę...;) A jak pieski, byłyście u nich??? Quote
esperanza Posted January 19, 2009 Author Posted January 19, 2009 Dzięki dobrym duszom wczoraj 8 suk zostało wysterylizowanych i 2 psy wykastrowane w schronisku :multi: Quote
ludwa Posted January 23, 2009 Posted January 23, 2009 Czy szacowny zarząd widział już że Hammer niestety wraca z adopcji???? Kolejne pytanie, czy przy usuwaniu pierwszej listwy mlecznej Andzia miała robioną histopatologię? Jayo, chyba Ty ją wtedy woziłaś, możesz odpisać? Quote
ludwa Posted January 23, 2009 Posted January 23, 2009 podobno niszczył ogrodzenie:cool3: a tak naprawdę....??? Któż to wie:razz: Quote
jolek68 Posted January 23, 2009 Posted January 23, 2009 ogrodzenie powiadasz...:shake: jakieś kurde lipne widać było ;) tak to jest jak się nie przemyśli i pies cierpi przez ludzką głupotę...:angryy: Quote
esperanza Posted January 24, 2009 Author Posted January 24, 2009 [quote name='ludwa']Czy szacowny zarząd widział już że Hammer niestety wraca z adopcji???? [/quote] Zarząd widział i jest w kontakcie z Uciechowem. To nie jest temat Hammera, tylko wątek psów z Kruszewa. Quote
Recommended Posts