Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie,

przygarnęliśmy z żoną pieska, sznaucera, od rodziny, która chciała się pozbyć młodych (ok. 3,5 tyg.) szczeniąt oddając do schroniska. Z zapewnień rodziny wynikało, że matka to sznaucer średni, ojciec "niewiadomoco". W tej chwili Maja (tak nazwaliśmy nowego członka rodziny) ma lekko ponad 9 tyg. Na tą chwilę waży 5,2kg. Chcielibyśmy się upewnić czy taka waga w tym wieku potwierdza, że będzie to sznaucer średni? Według weta wygląda ona w 100% jak sznaucer sól i pieprz, ale nie jest w stanie stwierdzić czy będzie średnia czy olbrzymia. A pytam dlatego, aby upewnić się że dobrą karmę podajemy (dla średnich), ew. żeby ją zmienić na karmę dla olbrzymów.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc w ustaleniu docelowej wielkości psa.

Pozdrawiam,
A.

Posted

Witaj,
jeśli tato szczeniąt to "niewiadomoco", to trudno powiedzieć, jaka duża sunia będzie, gdy dorośnie:razz: Chyba raczej nie olbrzymia...
Nie mam danych o sznaucerach, ale zajrzałam do tabeli wzrostu/wagi szczeniąt czarnego teriera, który jest bez wątpienia rasą olbrzymią, nieco masywniejszą od sznaucera olbrzyma.
8 tygodniowa suczka czarnego teriera waży ok. 7-9 kg i ma w kłębie ok. 34-36 cm.
Stosowałabym karmę dla szczeniąt ras dużych , wielkości owczarka niemieckiego ;)

Posted

A jakiego jest wzrostu - ile ma w kłębie?*
Bo waga to jedno a wzrost drugie ;)
100 kg może ważyć 2 metrowy atleta i 1,7 grubas :eviltong:
To że beczkowaty średniak będzie ważył 36 kg, nie uczyni z niego Olbrzyma :evil_lol:

* Wysokość w kłębie - pionowy rozmiar zwierzęcia czworonożnego liczony od poziomu ziemi do kłębu, czyli najwyższego punktu tułowia, położonego na szczycie łopatek.

Posted

Na olbrzyma to trochę mało waży, nie pamiętam w tej chwili ile ważyły moje szczeniaki - musiałabym spojrzeć w zapiski ale coś bliżej 9 kg jak je wydawałam do domów w wieku ok. 8 tyg.
Zmierz jaka jest wysoka, może to coś pokaże. Można też sugerować się ogólną grubością kości, łap - im grubsze tym szansa że będzie większa ale to trochę wróżbiarstwo i chyba dopiero czas pokaże jak będzie przybierać.
Może wstawisz zdjęcie?

Posted

Fotka słodka ale do oceny kiepska bo niewiele z niej można wywnioskować ;) ale ja też bym się jednak skłaniała że maluch będzie raczej średni niż olbrzym, a skoro tatuś NN to może być coś pomiędzy.

Posted

Patrząc na łapy to chyba WRÓŻĘ (bo tylko to można zrobić nie znając rasy ojca)
Albo dużego średniaka, albo coś pomiędzy ;) średnim a olbrzymem...
(ale mogę się oczywiście mylić - szczególnie przy ty ujęciu z przodu, z góry i na siedząco) :razz:
Patrząc na rodzaj i umaszczenie sierści (jak już wspominano) to ojciec na pewno sznaucerem nie był :razz: (no bo klasyczna P&S to ta sierść nie jest) ;)
Było by fantastycznie gdyby udało się ją sfotografować bokiem, na stojąco i najlepiej dla lepszego złapania skali przy czyjejś nodze ...

Co do zdjęć, to można:
- zmniejszyć "ręcznie" w microsoft photo editor (będzie się ludziom szybciej ladowało)
- wrzucić na darmowy [URL="http://www.fotosik.pl"]www.fotosik.pl[/URL], kazać automatowi zmniejszyć do wybranego rozmiaru i pobrać kod do wklejenia np. miniatury na forum (są różne kody na różne opcje), zrobić kopiuj/wklej kod do postu i gotowe ;)

Np:

[URL="http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=d34154c050db8f5c"][IMG]http://images34.fotosik.pl/326/d34154c050db8f5cm.jpg[/IMG][/URL]<<klik

Posted

[quote name='weszka']Też tak sobie pomyślałam że wet chyba sie zagalopował z tym stwierdzeniem że to 100% sznaucer ;)[/QUOTE]

Ups, źle napisałem w pierwszym poście, przepraszam.
Wet stwierdził, że z pyska wygląda jak sznaucer, a nie że cały jest 100% sznaucerem. Wiem, wiem, zmienia to trochę kontekst, ale było już późno jak pisałem pierwszego posta. ;-)

pzdr,
a.