Martyna&Zara Posted July 17, 2008 Posted July 17, 2008 Słyszałam gdzieś, że oliwa dobrze działa na sierść psa, ale czy nie jest ona szkodliwa ?? Dawałam ją mojemu Toffikowi tylko 2 razy i wtedy pomyślałam, że może ona być szkodząca. Jeśli dobrze wpływa na sierść i nie szkodzi, to w jakich dawkach należy ją podawać. Te dwa razy, które mu podałam to rozcieńczyłam ją z wodą. Nawet kaszę, na którą zwykle patrzył z niesmakiem teraz polaną oliwą zjadł, nie zostawiając ani ziarenka. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.;) Quote
karjo2 Posted July 18, 2008 Posted July 18, 2008 Jest bardzo dobra dla wszystkich domownikow ;). Psu zrob raz w tygodniu mieszanke zoltka z oliwa, a sama oliwe mozna dodawac codziennie do karmy, nie przedawkujesz :) Mozena tez zmieniac rodzaje oliw, wprowadzac rozne, z pestek winogron, z orzechow itp. Quote
Martyna&Zara Posted July 18, 2008 Author Posted July 18, 2008 Bardzo dziękuje za odpowiedź. Na pewno spróbuje :) Quote
AjriszZona Posted July 18, 2008 Posted July 18, 2008 ja daje Irish prawie codziennie małą ilość oliwek z oliwy (i sama jem dla zdrowia:) Irish ma piękną błyszczącą sierść, chociaż nie wiem ile jest w tym zasługi oliwy i żółtek bo wcześniej też taka była Quote
Martyna&Zara Posted July 19, 2008 Author Posted July 19, 2008 A w jakich proporcjach jej podajesz dokładnie ?? Quote
vena&vivi Posted July 24, 2008 Posted July 24, 2008 Ja codziennie polewam oliwa tak na oko, pomaga na sierc widze poprawe :) Quote
Talia Posted July 24, 2008 Posted July 24, 2008 Ja tez przez jakiś czas dawałam oliwę z oliwek. Sierść pięknie błyszczała. Teraz dostaje olej z pestek winogron. Quote
Katica Posted July 24, 2008 Posted July 24, 2008 Je też leję oliwę około 1 łyżki... w zimie trochę więcej... Daję i z olwie, z pestek winogron, z ogórecznika, a najczęściej rzepakowy olej :) też super... Quote
vena&vivi Posted July 24, 2008 Posted July 24, 2008 o rzepakowy to nie wiedziałam - też na sierść czy jeszcze jakieś inne właściwości? Quote
taks Posted July 25, 2008 Posted July 25, 2008 wszystkie oleje zawierają po pierwsze nienasycone kwasy tłuszczowe ( omega 3 , omega6), po drugie witaminy A,E,D, K - juz to samo wystarczy żeby uznać olej za niezbędny składnik każdej psiej ( i ludzkiej;)) diety. Im olej mniej przetworzony, mniej sztucznie "podrasowany" tym lepiej. Z praktyki jeśli chodzi o fajne efekty na futerku to najlepsze doswiadczenia mam z podawania oleju z ogórecznika, lnianego i z pestek winogron Quote
Juliusz(ka) Posted July 25, 2008 Posted July 25, 2008 U nas dzienna dawka - 1łyżka stołowa, Jago waży 34kg. Aktualnie oliwa z oliwek; dawałam też olej lniany, ale ostatnio dostać nie mogę :(. A olej z ogórecznika gdzie można kupić? Quote
taks Posted July 25, 2008 Posted July 25, 2008 [quote name='Juliusz(ka)'] A olej z ogórecznika gdzie można kupić?[/quote] W aptece w postaci kapsułek Quote
vena&vivi Posted July 25, 2008 Posted July 25, 2008 A mi jeszcze na poprawę wyglądu sierści oraz na linienie polecono Oeparol to jest wyciąg z wiesiołka. Quote
Asiok133 Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Ja od kilku dni podawaję moim psiakom do suchej karmy- po łyżce dla 6-kg psiaka i po dwóch dla 15kg- olej rzepakowy (Kujawski- czy jest dobry? Bo coś nie mam do niego zaufania.. :confused: ) oraz kilka szczypt lnu mielonego- czy to ich nie utuczy (już mają trochę nadwagi) ? Zastanawiam się również nad dodaniem do ich diety gammolenu (juz kiedyś podawałam go Majce i skutkował) lub Omeganu (kilka osób już go polecało: [URL]http://karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=1399&action=prod[/URL] ), a może i to i to? Zaznaczam, że podaję im również raz w tyg. surowe jajko, czy nie "przedobrzę" ? Quote
Agnes Posted August 22, 2008 Posted August 22, 2008 [quote name='Asiok133']Zaznaczam, że podaję im również raz w tyg. surowe jajko, czy nie "przedobrzę" ?[/quote] dosc sporo tego podajesz wg mnie - lepiej skonsultowac z wetem, zeby nie przesadzic z iloscia "tluszczy" - co za duzo to nie zdrowo :) ja koncze - wreszcie - olej z pestek winogron, dawalam dlugo...ale efekt nie jest powalajacy;) Quote
Asiok133 Posted August 22, 2008 Posted August 22, 2008 [quote name='Agnes']dosc sporo tego podajesz wg mnie - lepiej skonsultowac z wetem, zeby nie przesadzic z iloscia "tluszczy" - co za duzo to nie zdrowo :) [/quote] Też mi się tak wydaje, a do weta jadę niedługo to akurat się zapytam ;) ! Quote
Saite Posted August 22, 2008 Posted August 22, 2008 Olej rzepakowy jest dla psów szkodliwy. Co do oliwy z oliwek, nie tylko poprawia kondycję okrywy, co jest zauważalne, ale także wpływa bardzo korzystnie na wątrobę. Wspomaga leczenie w stanach chorobowych tego narządu. Quote
Chefrenek Posted August 23, 2008 Posted August 23, 2008 Mój pies miał jakiś czas temu martwicę brzeżną uszu. Uszka na brzegach były suche i obskubane. W międzyczasie zaczęłam podawać oliwę z pestek winogron i efekt jest niesamowity. Martwica zniknęła, uszki zrobiły się mięciutkie. Ogólnie cały pies jest niesamowicie błyszczący i jakiś bardziej uczerniony. Ciekawe czy to przypadek czy efekt działania oliwy? :hmmmm: Quote
sota36 Posted August 23, 2008 Posted August 23, 2008 Chefrenku - moj pies, ktory przezyl z nami prawie 13 lat mial podawana oliwe z oliwek,potem zamiast tej dostawal z pestek winogron - to wszystko za namowa weta. Siersc piekna! Nikt nie wierzyl, ilepies na la. Jego nastepca, briard, tez byl na oliwie z pestek, ale teraz - od roku - zamiast oliwy podaje mu Efe Oil (myslalam o Gammolnie, al ezrzygnowalam) , sadze ze te "cuda" to dzialanie NNKT! I co mnie rozsmieszylo? Jakies pol roku temu wlasnie z NNKT zauwazylam, margaryne do smarowania pieczywa jako nowosc! Sluchajcie - a nie sa przypadkiem ( bo cos mi sie o uszy oblilo, ale nie kojarze???) NNKT antyrakowtworcze? Quote
Agnes Posted August 23, 2008 Posted August 23, 2008 [quote name='Chefrenek']Mój pies miał jakiś czas temu martwicę brzeżną uszu. Uszka na brzegach były suche i obskubane. W międzyczasie zaczęłam podawać oliwę z pestek winogron i efekt jest niesamowity. Martwica zniknęła, uszki zrobiły się mięciutkie. Ogólnie cały pies jest niesamowicie błyszczący i jakiś bardziej uczerniony. Ciekawe czy to przypadek czy efekt działania oliwy? :hmmmm:[/quote] i to napewno byla oliwa z pestek winogron tak? nie olej;) Quote
vena&vivi Posted August 23, 2008 Posted August 23, 2008 Może to być po oliwie ja daje oliwe z oliwek i też piekna siersc. Quote
Chefrenek Posted August 23, 2008 Posted August 23, 2008 [quote name='Agnes']i to napewno byla oliwa z pestek winogron tak? nie olej;)[/quote] taa;)........ Quote
Agnes Posted August 23, 2008 Posted August 23, 2008 [quote name='Chefrenek']taa;)........[/quote] pytam bo dopoki nie kupilam to myslalam ze to lepsze i drozsze to wlasnie oliwa a sie okazalo - olej...natomiast oliwa jeszcze dwa razy drozsza - no dla nas jednak troche za bardzo ;) a moze to byl blad ze kupilam olej a nie oliwe - moze efekt bylby lepszy...:roll: Quote
vena&vivi Posted August 23, 2008 Posted August 23, 2008 W Tesco jest oliwa z oliwek za 8zł :) ja ją kupuje Quote
Recommended Posts