Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Słyszałam gdzieś, że oliwa dobrze działa na sierść psa, ale czy nie jest ona szkodliwa ?? Dawałam ją mojemu Toffikowi tylko 2 razy i wtedy pomyślałam, że może ona być szkodząca. Jeśli dobrze wpływa na sierść i nie szkodzi, to w jakich dawkach należy ją podawać.
Te dwa razy, które mu podałam to rozcieńczyłam ją z wodą. Nawet kaszę, na którą zwykle patrzył z niesmakiem teraz polaną oliwą zjadł, nie zostawiając ani ziarenka.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.;)

• Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jest bardzo dobra dla wszystkich domownikow ;). Psu zrob raz w tygodniu mieszanke zoltka z oliwa, a sama oliwe mozna dodawac codziennie do karmy, nie przedawkujesz :)
Mozena tez zmieniac rodzaje oliw, wprowadzac rozne, z pestek winogron, z orzechow itp.

Posted

ja daje Irish prawie codziennie małą ilość oliwek z oliwy (i sama jem dla zdrowia:) Irish ma piękną błyszczącą sierść, chociaż nie wiem ile jest w tym zasługi oliwy i żółtek bo wcześniej też taka była

Posted

Je też leję oliwę około 1 łyżki... w zimie trochę więcej...
Daję i z olwie, z pestek winogron, z ogórecznika, a najczęściej rzepakowy olej :) też super...

Posted

wszystkie oleje zawierają po pierwsze nienasycone kwasy tłuszczowe ( omega 3 , omega6), po drugie witaminy A,E,D, K - juz to samo wystarczy żeby uznać olej za niezbędny składnik każdej psiej ( i ludzkiej;)) diety. Im olej mniej przetworzony, mniej sztucznie "podrasowany" tym lepiej. Z praktyki jeśli chodzi o fajne efekty na futerku to najlepsze doswiadczenia mam z podawania oleju z ogórecznika, lnianego i z pestek winogron

• 4 weeks later...
Posted

Ja od kilku dni podawaję moim psiakom do suchej karmy- po łyżce dla 6-kg psiaka i po dwóch dla 15kg- olej rzepakowy (Kujawski- czy jest dobry? Bo coś nie mam do niego zaufania.. :confused: ) oraz kilka szczypt lnu mielonego- czy to ich nie utuczy (już mają trochę nadwagi) ?
Zastanawiam się również nad dodaniem do ich diety gammolenu (juz kiedyś podawałam go Majce i skutkował) lub Omeganu (kilka osób już go polecało: [URL]http://karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=1399&action=prod[/URL] ), a może i to i to? Zaznaczam, że podaję im również raz w tyg. surowe jajko, czy nie "przedobrzę" ?

Posted

[quote name='Asiok133']Zaznaczam, że podaję im również raz w tyg. surowe jajko, czy nie "przedobrzę" ?[/quote]

dosc sporo tego podajesz wg mnie - lepiej skonsultowac z wetem, zeby nie przesadzic z iloscia "tluszczy" - co za duzo to nie zdrowo :)

ja koncze - wreszcie - olej z pestek winogron, dawalam dlugo...ale efekt nie jest powalajacy;)

Posted

[quote name='Agnes']dosc sporo tego podajesz wg mnie - lepiej skonsultowac z wetem, zeby nie przesadzic z iloscia "tluszczy" - co za duzo to nie zdrowo :) [/quote]
Też mi się tak wydaje, a do weta jadę niedługo to akurat się zapytam ;) !

Posted

Olej rzepakowy jest dla psów szkodliwy. Co do oliwy z oliwek, nie tylko poprawia kondycję okrywy, co jest zauważalne, ale także wpływa bardzo korzystnie na wątrobę. Wspomaga leczenie w stanach chorobowych tego narządu.

Posted

Mój pies miał jakiś czas temu martwicę brzeżną uszu. Uszka na brzegach były suche i obskubane. W międzyczasie zaczęłam podawać oliwę z pestek winogron i efekt jest niesamowity. Martwica zniknęła, uszki zrobiły się mięciutkie. Ogólnie cały pies jest niesamowicie błyszczący i jakiś bardziej uczerniony. Ciekawe czy to przypadek czy efekt działania oliwy? :hmmmm:

Posted

Chefrenku - moj pies, ktory przezyl z nami prawie 13 lat mial podawana oliwe z oliwek,potem zamiast tej dostawal z pestek winogron - to wszystko za namowa weta. Siersc piekna! Nikt nie wierzyl, ilepies na la.
Jego nastepca, briard, tez byl na oliwie z pestek, ale teraz - od roku - zamiast oliwy podaje mu Efe Oil (myslalam o Gammolnie, al ezrzygnowalam) , sadze ze te "cuda" to dzialanie NNKT! I co mnie rozsmieszylo? Jakies pol roku temu wlasnie z NNKT zauwazylam, margaryne do smarowania pieczywa jako nowosc!
Sluchajcie - a nie sa przypadkiem ( bo cos mi sie o uszy oblilo, ale nie kojarze???) NNKT antyrakowtworcze?

Posted

[quote name='Chefrenek']Mój pies miał jakiś czas temu martwicę brzeżną uszu. Uszka na brzegach były suche i obskubane. W międzyczasie zaczęłam podawać oliwę z pestek winogron i efekt jest niesamowity. Martwica zniknęła, uszki zrobiły się mięciutkie. Ogólnie cały pies jest niesamowicie błyszczący i jakiś bardziej uczerniony. Ciekawe czy to przypadek czy efekt działania oliwy? :hmmmm:[/quote]

i to napewno byla oliwa z pestek winogron tak? nie olej;)

Posted

[quote name='Chefrenek']taa;)........[/quote]

pytam bo dopoki nie kupilam to myslalam ze to lepsze i drozsze to wlasnie oliwa a sie okazalo - olej...natomiast oliwa jeszcze dwa razy drozsza - no dla nas jednak troche za bardzo ;) a moze to byl blad ze kupilam olej a nie oliwe - moze efekt bylby lepszy...:roll: