Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

:p [B]Czy turlanie się i czołganie nalezy do figur tańca??/ I jak tego nauczyć (nawet jesli nie należą).[/B] Czytałam o nauce turlania sie ale nic z tego nie kapuje :oops: Pomóżcie, bo wstydzę sie zapytać na osobnym topicu :roll: Na razie mój "inteligentny" psiak opanował siad, połóż się i czasem noga, wogóle wszystko robi czasem ale pracujemy nad wszytskim. Pasuje mi znac jakieś nowe sztuczki, bo psinie mózg zardzewieje, ajk go nie bedzxie uzywać często :p

Posted

Ja nauczyłam czołgania się tak: najpierw komenda waruj,potem położenie na podłodze przysmaczka kilka centymetrów przed psem i ręka nad grzbietem psa. Chcąc dostać smaczka i nie chcąc wstawać zaczęła się czołgać. Można też zawarować psa np. przed ławką i pokazać żarełko lub piłkę po drugiej stronie.

Posted

[quote name='Klaudia:-)']Betty jak ćwiczyłaś slalom do tyłu,bo Mika potrafi do przodu i próbowałam do tyłu,ale zawsze się jakoś poplączemy. Wam bardzo fajnie to wychodzi.[/QUOTE]

dziekuje ;)
a jak cwiczylam? zaczynalam stawajac kolo niej w taki sposob jak to widac na filmiku i zaczynalam od jednej nogi przez dluzszy czas. Tzn. wystawialam noge i przeprowadzalam ja smaczkiem kilka razy, poznije sama reka naprowadzalam, w koncu dodalam komende, i jak przechodzila na komende, dodalam druga noge, tez poczatkowo naprowadzajac smaczkiem, jak umiala dwie nogi, reszta poszla z gorki, jednak ide wolniej niz do przodu :evil_lol:

• 2 years later...
Posted

Pies najlepiej i najszybciej się uczy podczas zabawy. :) Nie trenuj go tak, żeby był zadyszany, tylko podczas zabawy mów do niego `czołgaj się` a czasami to można łapy mu lekko wyciągać do czołgania się, ale nie na siłę.
Gdy dla zabawy zaczął się czołgać mówiłam mu czołgaj się, od razu skapował o co chodzi. :]
Ma 4 miesiące a już potrafi siad-waruj-czołgaj się siad-waruj-turlaj się.

• 1 year later...
Posted

Mój pies nauczył się stania i [B]SKAKANIA [/B]na dwóch łapkach. Bierzesz kawałek serka, szynki (mój tylko wtedy skacze) czy co piesio lubi baaaardzo i trzymaj nad nosem tak żeby czuł zapach. Będzie próbował dosięgnąć i stanie na dwóch łapach. Na początku to będą sekundy, a nawet ułamki. Ja już długo to ćwiczę (za każdym razem gdy daje mu coś smacznego) i potrafi utrzymać się naprawdę długo i jeszcze do tego skacze :)