Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

Pragnę się pochwalić, jestem również szczęśliwym posiadaczem foksa krótkowłosego. Piesio jest od Pani Roksany, nazywa się Rollo i jest biało- czarny. Jak się dowiem jak tu wsadzić zdjęcie, to zobaczycie jak wygląda...

Pozdrowienia

• Replies 4.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam Jonten,

Stan wiedzy na temat foksów...Hmm, odpowiem inaczej. Zawsze wokół mnie były psy, pochowałem niestety tydzień temu 20 letniego ( to nie dowcip ) kundelka. W tym samym domu mieszka jeszcze jamnik. Pomyślałem sobie, że w końcu przyszedł czas na pieska który odpowiada mojemu sposobowi życia i jest do mnie najbardziej zbliżony charakterem. No i okazało się, że jakby nie patrzeć jest to foks. Zdaję sobie sprawę, że jest to specyficzny pies - zresztą uważam to za zaletę, jednak wiem że wymaga indywidualnego podejścia. Ostatnio w domu pojawił się jeszcze golden, więc mamy z żoną cyrk na kółkach.

Aha, stosujemy metodę Jan Fennell i jesteśmy bardzo zadowoleni. Psy sa zrelaksowane i bardzo szybko się uczą. Powiem na zakończenie, że nie wyobrażam sobie innego psa...

Pozdrawiam

P.S.

Jak wkleić to zdjęcie???

Posted

Wspaniale !!! Masz doskonałe referencje ! :D

Życzę ci samych szczęśliwych chwil z foksem i z psami wogóle .

A tak przy okazji - muszę się z wami podzielić pewną bardzo osobista sprawą.

Co byś cię zrobili wiedząc kto przejechał waszego psa ??? ( Tego na zdjęciu !! )

Powiem tylko tyle ...........

:diabloti: :chainsaw:

Choć mineło juz 2 lata - to dopiero teraz mam dokladne namiary Kto !!

:evil: :evil: :evil: :evil:

Posted

Jonten, ale jak to się stało? Bo ja straciłam dwa psy pod kołami samochodów (jako dziecko - jako dorosłej osobie już nigdy - odpukać! - mi się to nie zdarzyło), ale w żadnym z przypadków nie była to wina kierowcy - pies wyskoczył mu pod koła :( .

Posted

Jonten no właśnie jak to się stało ? rozumiem, że jesteś wściekła na kierowce, ale przeważnie oni nie są winni... ja tylko raz widziałam jak facet przyśpieszył na widok psa na ulicy i go uderzył... ale psu się nic nie stalo... natomiast trzy razy byłam świadkiem gdy pies wpadł pod koła samochodu .. raz był to mój pies, raz pies na wsi z którym byłam zżyta, a ostatni u kumpeli na urodzinach... na całe szczęście mój przeżył, o pozostałe dwa psy nie przeżyły... nie można winic kierowcy, że się nie zatrzymał pies może nagle wyskoczyć na jezdnie, a czasem nie ma możliwości się zatrzymać... moj tata raz się zatrzymał i na całe szczęście przeżył, ale przez takiego cholernego psa :evil: nie upilnowanego mógł właśnie zginąc mój tatuś... uwież, wolałabym aby moj tata przeżył, a pies zginął... takie sytuacje sa bardzo szybkie, ostatnio jak jechałam z tatą odwieść ciocie do domu i w drodze powrotnej wbiegł nam kociak na ulicę, na całe szczęście drogi były już puste i tata się zatrzymał.. ale wyobraż sobie, że gdyby to zdarzyło się w drodze do cioci... mogłoby ucierpiec na tym dziecko, które się jeszcze nie narodziło, a hamulec to odruch....

Posted

Tak pies pobiegł powachać się z pieskiem za parkanem na drugą stronę ulicy rodzinie ! Była niestety otwarta brama - ( a jest to w dzielnicy tzw. willowej same domki ograniczenie do 40 km/h , samochód raz na godzinę ) pies był na drodze facet nawet nie zwolnił - przejechał i pojechał dalej !!!

:chainsaw:

Pies zginął na miejscu !!

• 2 months later...
Posted

Którą hodowlę foxterierów krótkowłosych polecacie(może być jakaś hodowla zagraniczna-sąsiedzka>> z czech czy słowacji)?

Zastanawiam się nad kupnem foksika krótkowłosego, ale nie moge znalezc zbyt wielu informacji na temat naprawde dobrych hodowli :/

Pozdrawiam 8)

Posted
Którą hodowlę foxterierów krótkowłosych polecacie(może być jakaś hodowla zagraniczna-sąsiedzka>> z czech czy słowacji)?

Zastanawiam się nad kupnem foksika krótkowłosego, ale nie moge znalezc zbyt wielu informacji na temat naprawde dobrych hodowli :/

Pozdrawiam 8)

Witaj, wprawdzie moją pierwszą i ukochaną rasą są airedale, ale coraz więcej miejsca w moim sercu obok foksów szorstkich, lakelandów i welshy zajmują też foksiki gładkie.

Z mich paroletnich obserwcji wynika, że foksów krótkowłosych w Polsce jest coraz wiecej, a ich jakość bardzo się poprawiła. Bracia Czesi i Słowacy od lat maja piękne i sporo, więc jest w czym wybierać.

Trudno mi pisać o innych hodowlach, ale napiszę o jednej, którą znam bardzo dobrze, prowadzonej przez moją przyjaciólkę lek.wet. Małgorzatę Grzeszkowiak, która od 15 lat hoduje foksteriery szorstkowłose z przydomkiem Z Fox-Klanu. A kilka lat temu dołaczyły do nich dwie nowe rasy - lakelandy oraz foksy krótkowłose.

Swoje gładkie foksy sprowadziła ze znakomitych belgijskich hodowli Du Bois de Maitres i Belfox i w oparciu o tę linię hoduje. Jakość jej importów została doceniona przez naszych południowych sąsiadów i przez długi czas na wystawach w Czechach i na Słowacji można było podziwiać liczne potomstwo Belgów Gośki.

O jakości foksów w Fox-Klanie niech mówią zdjęcia:

na początek - Biedronka - suka obecnie wystawiana,

nie pochodzi z Fox-Klanu, ale jest córką jednego z Belgów,

jej brat Bursztyn należy do hodowcy - pana Sęktasa -

i tak jak ich matka jest psem polującym.

_363670_n.jpg

MŁ.CH.PL. Biedronka z Azaliowego Zakątka

(Virgule du Bois Des Maitres & Laba Szpęgawska Halawa)

- zdjęcie z jej pierwszej wystawy w klasie szczeniąt,

potem była wystawiana w klasie młodzieży czterokrotnie -

za każdym razem wygrywając rasę,

w tym na wystawie klubowej w Głogowie

_363671_n.jpg

Takie szczeniaki się rodzą w Fox-Klanie:

_363700_n.jpg

Dzika z Fox-Klanu (Urwis z Fox-Klanu & Hexa z Fox-Klanu)

_363701_n.jpg

Ewka z Fox-Klanu (Urwis z Fox Klanu & Morphe De L'epine Hubert)

I na koniec maluchy, które niedawno skończyły 5 tygodni,

ich rodzicami są Virgule du Bois Des Maitres i Hexa z Fox-Klanu

(obustronna Belgijka)

_357590_n.jpg

dwa pieski i dwie suczki - na zdjęciu mają niecałe 4 tygodnie

Posted

HOP HOOOOOOP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Właściciele gładkich foxów - gdzie się podziewacie?????

0X

CZY WSZYSCY FOKSIARZE WYMARLI?

Posted

Sądząc po tym, że tylko ja tu sie ostatnio udzielam.... wnoszę, że foksiarzy juz nie ma na tym padole :cry:

Szczególnoie, że póki co ja nie mam jeszcze żadnego foxa 8)

Posted

Co do Foxow to wole podziwiac ich eksterier ;) Co do charakterku toz to diably nad diablami :lol: Znam takie dwa i moje mysli nawet nie ogarniaja opowiesci o ich figlach i energii :lol: Widok ich wlascicieli wiecznie biegajacych z obledem w oku, wywieszonym jezykiem i gwizdkiem w zebach za tymi diabelkami mowi sam za siebie :lol:

pozdrawiam,

Posted

Wind, tez sie tego bałam sprawiając sobie lakelandkę... I powiem tak - jeżeli ma się możliwość porządnego spaceru bez smyczy przynajmniej raz dziennie - to wybiegane małe terrierki sa całkiem całkiem grzeczne, a w domu spią. Jest tylko jedno ale - jak coś zobaczą interesującego, albo mają jakąś ważną sprawę do załatwienia to tracą słuch :(

A te niewybiegane albo spuszczane raz na ruski rok - są rzeczywiście straszne :Dog_run:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...