pszym Posted August 3, 2004 Posted August 3, 2004 Witam, Pragnę się pochwalić, jestem również szczęśliwym posiadaczem foksa krótkowłosego. Piesio jest od Pani Roksany, nazywa się Rollo i jest biało- czarny. Jak się dowiem jak tu wsadzić zdjęcie, to zobaczycie jak wygląda... Pozdrowienia
Jonten Posted August 3, 2004 Posted August 3, 2004 Gratuluje !! I od razu pytanie mam !! Jaki jest twój stan wiedzy na temat wychowania foksów??
aga_ostaszewska Posted August 4, 2004 Posted August 4, 2004 A ja juz myslalam, ze wszyscy wielbiciele foksow wygineli... Mnozcie sie... i zagladajcie na dogomanie czesciej :D
pszym Posted August 4, 2004 Posted August 4, 2004 Witam Jonten, Stan wiedzy na temat foksów...Hmm, odpowiem inaczej. Zawsze wokół mnie były psy, pochowałem niestety tydzień temu 20 letniego ( to nie dowcip ) kundelka. W tym samym domu mieszka jeszcze jamnik. Pomyślałem sobie, że w końcu przyszedł czas na pieska który odpowiada mojemu sposobowi życia i jest do mnie najbardziej zbliżony charakterem. No i okazało się, że jakby nie patrzeć jest to foks. Zdaję sobie sprawę, że jest to specyficzny pies - zresztą uważam to za zaletę, jednak wiem że wymaga indywidualnego podejścia. Ostatnio w domu pojawił się jeszcze golden, więc mamy z żoną cyrk na kółkach. Aha, stosujemy metodę Jan Fennell i jesteśmy bardzo zadowoleni. Psy sa zrelaksowane i bardzo szybko się uczą. Powiem na zakończenie, że nie wyobrażam sobie innego psa... Pozdrawiam P.S. Jak wkleić to zdjęcie???
aga_ostaszewska Posted August 4, 2004 Posted August 4, 2004 pszym: Musisz miec zdjecie zamieszczone w necie na jakiejs stronce albo np na www.onet.pl w galerii zdjec - gratis moze wkleic sporo fotek. Nastepnie klikasz w "img", potem wklejasz adres z http i znow klikasz "img" To tak w skrocie! Powodzenia!
Jonten Posted August 9, 2004 Posted August 9, 2004 Wspaniale !!! Masz doskonałe referencje ! :D Życzę ci samych szczęśliwych chwil z foksem i z psami wogóle . A tak przy okazji - muszę się z wami podzielić pewną bardzo osobista sprawą. Co byś cię zrobili wiedząc kto przejechał waszego psa ??? ( Tego na zdjęciu !! ) Powiem tylko tyle ........... :diabloti: :chainsaw: Choć mineło juz 2 lata - to dopiero teraz mam dokladne namiary Kto !! :evil: :evil: :evil: :evil:
Flaire Posted August 10, 2004 Posted August 10, 2004 Jonten, ale jak to się stało? Bo ja straciłam dwa psy pod kołami samochodów (jako dziecko - jako dorosłej osobie już nigdy - odpukać! - mi się to nie zdarzyło), ale w żadnym z przypadków nie była to wina kierowcy - pies wyskoczył mu pod koła :( .
zaba14 Posted August 10, 2004 Posted August 10, 2004 Jonten no właśnie jak to się stało ? rozumiem, że jesteś wściekła na kierowce, ale przeważnie oni nie są winni... ja tylko raz widziałam jak facet przyśpieszył na widok psa na ulicy i go uderzył... ale psu się nic nie stalo... natomiast trzy razy byłam świadkiem gdy pies wpadł pod koła samochodu .. raz był to mój pies, raz pies na wsi z którym byłam zżyta, a ostatni u kumpeli na urodzinach... na całe szczęście mój przeżył, o pozostałe dwa psy nie przeżyły... nie można winic kierowcy, że się nie zatrzymał pies może nagle wyskoczyć na jezdnie, a czasem nie ma możliwości się zatrzymać... moj tata raz się zatrzymał i na całe szczęście przeżył, ale przez takiego cholernego psa :evil: nie upilnowanego mógł właśnie zginąc mój tatuś... uwież, wolałabym aby moj tata przeżył, a pies zginął... takie sytuacje sa bardzo szybkie, ostatnio jak jechałam z tatą odwieść ciocie do domu i w drodze powrotnej wbiegł nam kociak na ulicę, na całe szczęście drogi były już puste i tata się zatrzymał.. ale wyobraż sobie, że gdyby to zdarzyło się w drodze do cioci... mogłoby ucierpiec na tym dziecko, które się jeszcze nie narodziło, a hamulec to odruch....
Jonten Posted August 13, 2004 Posted August 13, 2004 Tak pies pobiegł powachać się z pieskiem za parkanem na drugą stronę ulicy rodzinie ! Była niestety otwarta brama - ( a jest to w dzielnicy tzw. willowej same domki ograniczenie do 40 km/h , samochód raz na godzinę ) pies był na drodze facet nawet nie zwolnił - przejechał i pojechał dalej !!! :chainsaw: Pies zginął na miejscu !!
moja*królewna Posted November 7, 2004 Posted November 7, 2004 Którą hodowlę foxterierów krótkowłosych polecacie(może być jakaś hodowla zagraniczna-sąsiedzka>> z czech czy słowacji)? Zastanawiam się nad kupnem foksika krótkowłosego, ale nie moge znalezc zbyt wielu informacji na temat naprawde dobrych hodowli :/ Pozdrawiam 8)
Fuka Posted November 9, 2004 Posted November 9, 2004 Którą hodowlę foxterierów krótkowłosych polecacie(może być jakaś hodowla zagraniczna-sąsiedzka>> z czech czy słowacji)?Zastanawiam się nad kupnem foksika krótkowłosego, ale nie moge znalezc zbyt wielu informacji na temat naprawde dobrych hodowli :/ Pozdrawiam 8) Witaj, wprawdzie moją pierwszą i ukochaną rasą są airedale, ale coraz więcej miejsca w moim sercu obok foksów szorstkich, lakelandów i welshy zajmują też foksiki gładkie. Z mich paroletnich obserwcji wynika, że foksów krótkowłosych w Polsce jest coraz wiecej, a ich jakość bardzo się poprawiła. Bracia Czesi i Słowacy od lat maja piękne i sporo, więc jest w czym wybierać. Trudno mi pisać o innych hodowlach, ale napiszę o jednej, którą znam bardzo dobrze, prowadzonej przez moją przyjaciólkę lek.wet. Małgorzatę Grzeszkowiak, która od 15 lat hoduje foksteriery szorstkowłose z przydomkiem Z Fox-Klanu. A kilka lat temu dołaczyły do nich dwie nowe rasy - lakelandy oraz foksy krótkowłose. Swoje gładkie foksy sprowadziła ze znakomitych belgijskich hodowli Du Bois de Maitres i Belfox i w oparciu o tę linię hoduje. Jakość jej importów została doceniona przez naszych południowych sąsiadów i przez długi czas na wystawach w Czechach i na Słowacji można było podziwiać liczne potomstwo Belgów Gośki. O jakości foksów w Fox-Klanie niech mówią zdjęcia: na początek - Biedronka - suka obecnie wystawiana, nie pochodzi z Fox-Klanu, ale jest córką jednego z Belgów, jej brat Bursztyn należy do hodowcy - pana Sęktasa - i tak jak ich matka jest psem polującym. MŁ.CH.PL. Biedronka z Azaliowego Zakątka (Virgule du Bois Des Maitres & Laba Szpęgawska Halawa) - zdjęcie z jej pierwszej wystawy w klasie szczeniąt, potem była wystawiana w klasie młodzieży czterokrotnie - za każdym razem wygrywając rasę, w tym na wystawie klubowej w Głogowie Takie szczeniaki się rodzą w Fox-Klanie: Dzika z Fox-Klanu (Urwis z Fox-Klanu & Hexa z Fox-Klanu) Ewka z Fox-Klanu (Urwis z Fox Klanu & Morphe De L'epine Hubert) I na koniec maluchy, które niedawno skończyły 5 tygodni, ich rodzicami są Virgule du Bois Des Maitres i Hexa z Fox-Klanu (obustronna Belgijka) dwa pieski i dwie suczki - na zdjęciu mają niecałe 4 tygodnie
Fuka Posted November 11, 2004 Posted November 11, 2004 druga strona Biedronki, z tej samej wystawy (to była czeska klubówka foxów)
Fuka Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 CH. SUNRISE BLAZE OF GLAMORGAN'S - resCAC/CACIB tegoroczny zwyciezca Crufta, mieszka w Holandii, pochodzi ze Stanów
Fuka Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Sunrise Blaze i Belfox Court, który wygrał grupę w Kortrijk
Fuka Posted November 22, 2004 Posted November 22, 2004 HOP HOOOOOOP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Właściciele gładkich foxów - gdzie się podziewacie????? 0X CZY WSZYSCY FOKSIARZE WYMARLI?
Fuka Posted November 25, 2004 Posted November 25, 2004 Dzieci Virgule du Bois Des Maitres i Hexy z Fox-Klanu skończyły dziś 8 tygodni :D Łotrzyk z Fox-Klanu
Fuka Posted November 25, 2004 Posted November 25, 2004 Sądząc po tym, że tylko ja tu sie ostatnio udzielam.... wnoszę, że foksiarzy juz nie ma na tym padole :cry: Szczególnoie, że póki co ja nie mam jeszcze żadnego foxa 8)
aga_ostaszewska Posted November 25, 2004 Posted November 25, 2004 Tylko my we dwie je podziwiamy :D a ani jedna nawet foxa nie ma....
Fuka Posted November 25, 2004 Posted November 25, 2004 :roll: ale kiedyś może będziemy mieć :) Łatka z Fox-Klanu Łatek z Fox-Klanu
Fuka Posted November 25, 2004 Posted November 25, 2004 Nie mogę się oprzeć :oops: znowu Łotrzyk :evil:
INA Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 Ja też dołączam się do wielbicielek gładkowłosych Foxów bez foxa :lol: ŚLICZNE MALUCHY :P
Wind Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 Co do Foxow to wole podziwiac ich eksterier ;) Co do charakterku toz to diably nad diablami :lol: Znam takie dwa i moje mysli nawet nie ogarniaja opowiesci o ich figlach i energii :lol: Widok ich wlascicieli wiecznie biegajacych z obledem w oku, wywieszonym jezykiem i gwizdkiem w zebach za tymi diabelkami mowi sam za siebie :lol: pozdrawiam,
Fuka Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 Wind, tez sie tego bałam sprawiając sobie lakelandkę... I powiem tak - jeżeli ma się możliwość porządnego spaceru bez smyczy przynajmniej raz dziennie - to wybiegane małe terrierki sa całkiem całkiem grzeczne, a w domu spią. Jest tylko jedno ale - jak coś zobaczą interesującego, albo mają jakąś ważną sprawę do załatwienia to tracą słuch :( A te niewybiegane albo spuszczane raz na ruski rok - są rzeczywiście straszne :Dog_run:
Recommended Posts