Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Urwisa ocenialam w Rybniku i moge wam powiedziec ze bylo trudno go "unieruchomic" chociaz na minute. Imie bardzo pasujace do psa :). Bardzo wesolutki pies z ciagle merdajacym ogonem :) Mi sie podobal mimo ze kawal faceta jest , ale to jeszcze przez ten czarny kolor.

• Replies 4.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Nitencja']Mi sie podobal mimo ze kawal faceta jest , ale to jeszcze przez ten czarny kolor.[/quote]Nitencja, to powiedz, jak to jest z tym kolorem - czy dobrze pamiętam, że u foksa musi przeważać biały? Jeśli tak, to czy u tego foksa-urwisa :wink: przeważa biały? Jak to się oblicza? W USA widziałam skomplikowane grafiki, które tłumaczyły sędziom, jak określić procent białego u boksera :roll: .

Posted

[quote name='Nitencja']poza tym Urwis ma jeszcze druga strone :) [/quote]Ale na zdjęciach powyżej były obie... jednakowo czarne... :( Więc ja już nic nie rozumiem. :niewiem:

Posted

Może to chodzi o to, że cztery łapy, plus ogon, plus brzuch i kawałek szyi to jednak duża powierzchnia i przeważa, pomimo że korpus i łeb są całe czarne??? Optycznie dla mnie pies jest czarny, ale może jak policzyć te centymetry kwadratowe, to przeważa biały? Czy to na tym polega? Nitencja, pomóż!!!

Posted

Flaire u foxa pisze tylko dominuje biel: cale biale, biale w rude, czarne lub czarno podpalane laty.
u amstafa masz ze biel nie moze obejmowac 80% powierzchni ciala

Posted

[b]Fuka[/b]
Nie mogę pstrykać fot póki co:( problemy techniczne,ale Łatka ma się dobrze-wierz mi na słowo i wkróce załącze zdjęcia.No i planujemy z Tanitką już niebawem zapoznać łatke i gringa...co to będzie :evilbat:

Posted

Rada na czarnego Urwisa -
1. kupić korektor biurowy i zamalować :lol: :lol: :lol:
2. albo bardzo reklamowana farba - Śnieżka. Też da radę :lol: :lol: :lol: :lol:
3. można opruszyć mąką, ale jak on tak macha tym ogonem to mąka nie zda egzaminu..
8) 8)

Ale czad!!!! Fajowy ten Urwis :D :D :D

Posted

[b]Urwis to jest pies przyprawiający o zawał sędziow - nasza tajna broń :evilbat: 0X I problemem wcale nie jest tu czerń :roll: To jest połbrat zeszłorocznego Best Winners na Montgomery i należy do mojego znajomego myśliwego. To jest pies na dziki i przeraźliwie się nudzi na ringu...[/b] A ja juz zamieszczałam tu gdzieś kiedys zdjęcie angielskiej szorstkiej championki, która ma dużo wiecej niebiałego, ma czarny czaprak plus rude kawałki, bieli tam jest malutko i angolom to nie przeszkadzało....

Posted

Fuka - to jest ta konkurencja naszego Rolka, co sędziów o zawał przyprawia 8)

Urwis jest fajowy :wink: ale kciuki będę trzymała za Rolka :D

Posted

[quote name='Fuka'] A ja juz zamieszczałam tu gdzieś kiedys zdjęcie angielskiej szorstkiej championki, która ma dużo wiecej niebiałego, ma czarny czaprak plus rude kawałki, bieli tam jest malutko i angolom to nie przeszkadzało....[/quote]Więc właśnie dlatego się dopytuję, jak to się ma do wzorca. Co to znaczy "przewaga bieli"? Dla mnie, przewaga to więcej jak 50%.... Ale nie wiem, jak to jest interpretowane przez sędziów. I narazie nikt nie chce mi powiedzieć. 8)

Posted

Flaire bo ty bys zaraz chciala albo czarne albo biale :) . Taki jest wzorzec a interpretacja moze byc rozna. Mnie sie Urwis podoba i nie przeszkadza bardzo jego kolor. :)

Posted

[quote name='Nitencja']Flaire bo ty bys zaraz chciala albo czarne albo biale :) . [/quote]Ale z przewagą białego :lol: .

[quote name='Nitencja']Taki jest wzorzec a interpretacja moze byc rozna.[/quote]Właśnie dlatego pytam, jak to jest interpretowane, tylko nikt mi nie chce powiedzieć :evil: .

No nic, będę musiała poprosić Panią Chwalibóg. Może artykuł w przyszłym numerze "Psa"? Jej interpretacja wzorca AT w artykule o tej rasie była bardzo dobra, no i co jak co, ale na gładkich foksach to się chyba zna :wink: .

Posted

Oczywiscie ze mozesz spytac.. ale to bedzie kolejny komentarz do standardu . :) poza tym chwala Bogu ocenianie to nie czyta matematyka i nie wszystko da sie obliczyc przeliczyc itd itp. Moze byc piekny pies zz malo widocznymi wadami a nie musi wygrywac bo jest bez "tego czegos" na ringu i potem pisza w karcie ocen SPiacy krolewicz albo krolewna.

Posted

[quote name='Nitencja']Oczywiscie ze mozesz spytac.. ale to bedzie kolejny komentarz do standardu . :) [/quote]No ja wiem, ale właśnie o takie komentarze mi chodzi, bo w ten właśnie sposób można się nauczyć, co jest ważne, a co nie. Wady w umaszczeniu mogą być mniejsze lub większe i dodatkowo sa traktowane bardzo różnie w różnych rasach, dlatego tak się dopytuję.

A co do matematycznego traktowania, to oczywiście wiem, że to nie matematyka. :wink: Ale również podejrzewam, że gdzieś, nawet u foksów, w ubarwieniu jest limit, którego żaden szanujący się sędzia by nie przekroczył. Myślę na przykład, że foks z umaszczeniem welsha by nie wygrał (jako foks :wink: ), bez względu na to, jak piękny byłby poza tym. Z jedną niewielką białą łatą też pewnie by nie wygrał. No i tu mamy ciągłą, która w pewnym momencie zostaje przerwana - piękny foks z jakąś tam minimalną, niekoniecznie wzorcową, ilością bieli już zacząłby u niektórych sędziów wygrywać. Mnie chodzi o to, gdzie jest ta przerwa - wiem, że u każdego sędziego gdzie indziej, ale jako osoba początkująca w dziedzinie foksów, interesują mnie opinie wielu sędziów, żebym na ich podstawie mogła sobie wyrobić własną.

Posted

[quote name='Flaire'][quote name='Fuka'] A ja juz zamieszczałam tu gdzieś kiedys zdjęcie angielskiej szorstkiej championki, która ma dużo wiecej niebiałego, ma czarny czaprak plus rude kawałki, bieli tam jest malutko i angolom to nie przeszkadzało....[/quote]Więc właśnie dlatego się dopytuję, jak to się ma do wzorca. Co to znaczy "przewaga bieli"? Dla mnie, przewaga to więcej jak 50%.... Ale nie wiem, jak to jest interpretowane przez sędziów. I narazie nikt nie chce mi powiedzieć. 8)[/quote]
Wszyscy foksiarze jakich znam, w tym sędziowie - mowili mi, że kolor jest na samym koncu...
a przewaga białego - to moze tez byc, że ma go być wiecej niż czarnego i rudego, co wcale nie oznacza 50% tylko raczej 33% - jezeli mamy sie w matematyke.... A tak serio - co z tego, że pies będzie miał odpowiednie proporcje bieli i piekny w statyce, a nie bedzie sie ruszał, albo bedzie miał stroma łopatke i odstające łokcie? Albo z tyłu będzie iskry krzesał? To się tak ładnie dziedziczy - a umaszczenie u foxów za kazdym razem inne wychodzi...

Posted

[quote name='Fuka'][A tak serio - co z tego, że pies będzie miał odpowiednie proporcje bieli i piekny w statyce, a nie bedzie sie ruszał, albo bedzie miał stroma łopatke i odstające łokcie? Albo z tyłu będzie iskry krzesał? To się tak ładnie dziedziczy - a umaszczenie u foxów za kazdym razem inne [/quote]Co z tego - to dobre pytanie. Mnie chodzi o to, że w niektórych rasach, niektóre wady umaszczenia są traktowane bardzo poważnie, lub wręcz dyskwalifikująco - zazwyczaj na podstawie wzoraca, ale czasami tylko na podstawie interpretacji. Dlaczego, skoro dużo ważniejsza jest anatomia? Ano tylko dlatego, że TAK MA BYĆ i koniec. Wzorce nie propagują jakichś bezwzględnych standardów, ani co jest dobre dla psa, tylko wygląd, na który ludzie się umówili. Tak np. w USA, żaden AT z białą łąpą by nie wygrał, bez względu jak byłby piękny. Białe łapy są wyszczególnione we wzorcu jako bardzo poważna wada, a strome łopatki - nie.

Więc w całej tej dyskusji chodzi mi o to, żeby dowiedzieć się, jak to jest z umaszczeniem u foksów i Ty, Fuka, dałaś mi początek odpowiedzi, gdzy napisałaś, że umaszczenie jest na końcu.

Posted

[quote name='Fuka']At z biała łapą :o U nas o ile pamiętam - wylatują takie z z ringu :roll:[/quote]No właśnie. I to pomimo, że wzorzec FCI nie wyszczególnia specjalnie tej wady - a to tylko wada umaszczenia... :D

Ale dzięki tej dyskusji rozumiem chyba troszkę lepiej, jak to jest u foksów, więc dziękuję za Waszą cierpliwość w stosunku do mojej niewiedzy.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...