sleepingbyday Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 zdecydowanie powinni pracowac na rzecz schrniska, ale nie 10 godzin, a np 100, bo w 10 godzin nie ma szans na edukację. a psom nic nie zrobia. każdy tam bedzie patrzył im na ręce. kara finansowa to żadna edukacja. będa jeszcze nieszczęśliwi, że musza coś płacic, skoro w polsce takie rzeczy przechodza bezkarnie, a oni mają zwykłego pecha. jedynie praca z psami, przebywanie z ludźmi kochającymi i ratującymi psy oraz chłonięcie atmosfery, historii psich, ludzkiego zaangażowania - może im wyprostowac głowy. nie musi, ale może. i tylko praca nna rzecz schronu daje możliwość wyrobienia w tych chłopcach prawidłowego podejścia do zwierząt. poprawczak, kasa - to zemsta, a w penalizacji chodzi o resocjalizację. zeby nigdy nie chcieli zrobic czegos podobnego. żeby naprawde zrozumieli, co uczynili. Quote
Aganiok Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 a ja nie do końca się z Tobą zgodzę. Tacy ludzie nie zostaną nigdy miłośnikami zwierząt i nawet 1000 godzin w schronisku moim zdaniem tego nie zmieni. Co robią dzieci na wsi ze zwierzątami? Z opowieści kolegów ze szkoły mojego kuzyna : " przekręcaliśmy kociakom główki na bok, aż coś strzyknęło, później taki kociak tak fajnie bokiem chodził" " Przywiązaliśmy szczeniaka za łapy do drzewa i rzucaliśmy w niego kamieniami" inne tego typu opowieści. Mnie się niedobrze zrobiło kiedy to usłyszałam, a dla niech to takie normalne i naturalne - zabawa. Dodatkowo obserwacja zabijanych na wsi świń, krów, cielaków, kurczaków itd znieczula ich na los zwierząt dodatkowo. Ja uważam, że kary więzienia i finansowe są skuteczne, bo działają odstraszająco. Ale muszą być nieuchronne, a co się dzieje w POlsce? Zakatowanie bezbronnego zwierzęcia uważa się za czyn o niskiej szkodliwości społecznej. Tak być nie powinno. Quote
sleepingbyday Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 ten twój kuzyn - pracował społecznie w schronie? ale to tak na marginesie, bo ja nie licze na wywołanie wielkiej miłości do zwierząt - ja licze na pokazanie, ze jest mnóstwo ludzi, którzy beda walczyć z okrucieństwem - a być moze jakis pracownik z charyzmą byłby autorytetem w innych sprawach dla takiego gówniarza i przez to cos by zadziałało? w poprawczaku tego nie dostanie... byc moze te 1000 godzin chocby go przekona, że ne tzreba kochac zwierząt, ale tzreba je szanować? wiele z tych ludzi, którzy dręczą zwierzaki, schizofrenicznie mają zwierzęta i swoje to kochają. no to jest szansa, że jakis zwierzak, kilka historii -uwrazliwi takiego doopka na te sprawy - jak mówię niekoniecznie do poziomu św franciszka, i niekoniecznie to się uda - ale przynajmiej te 1000 godzin darmowej roboty dla schronu będzie. niech nosi smieci, jak nie ma komu go nadzorować. a kasa - to jest zemsta i jeszcze jakby to była zemsta tego zwierzaka, to proszę bardzo, ale tak naprawdę to my sie po tej zemście dobrze czujemy, a to nie my zostaliśmy skrzywdzeni. i ten koleś w tym poprawczaku zrobi się jeszcze gorszy. [B]ale masz rację[/B], że zawiasy nie mają sensu - kara [B]finansowa nie, poprawczak tak, ale połączony z ta praca na rzecz schronu - i nie te marne 10 godzin[/B], błagam! to durnota jest, nic kompletnie! nawet sie nie zdąży przyuczyc do obowiązków, tylko zabierze czas jakiemus pracownikowi. Quote
Ewelina.w38 Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 [quote name='AlmaMater']Dzisiaj na portalu Gazeta.pl jest taki artykulik. Tutaj:[URL="http://miasta.gazeta.pl/lublin/1,35640,6214197,Spalili_psa__dostali_poprawczak_w_zawieszeniu.html"]Spalili psa, dostali poprawczak w zawieszeniu[/URL] [B][B] Spalili psa, dostali poprawczak w zawieszeniu[/B][/B] [IMG]http://miasta.gazeta.pl/img/w/w.gif[/IMG] kad 2009-01-29, ostatnia aktualizacja 2009-01-29 12:11:10.0 [FONT=Verdana][B]Chłopcy, którzy podpali szczeniaka, a potem go kopali aż skonał - nie trafią do poprawczaka. Sąd zawiesił wykonanie kary.[/B][/FONT] Przed Sądem Rodzinnym w Lublinie zakończyła się sprawa dwóch nastolatków, którzy w maju ubiegłego roku zabili małego szczeniaka. Sprawa wyszła na jaw dzięki słuchaczowi Radia Lublin, który przyniósł do rozgłośni nagranie zrobione telefonem komórkowym, gdzie widać, w jaki sposób nieletni zabijają psa. Dziennikarze pokazali nagranie policji. Janusz Wójtowicz, rzecznik komendanta wojewódzkiego policji w Lublinie, który je widział, opowiadał, że na filmie widać, jak młodzi bandyci najpierw czymś oblali, a potem podpalili szczeniaka podobnego do psa husky. Gdy szczeniak płonął, kopali go i deptali. Zdaniem Wójtowicza, byli podekscytowani i katowanie psa najwyraźniej sprawiało im przyjemność. Nagranie powstało mniej więcej na przełomie maja i czerwca tego roku. Sąd orzekł osadzenie 16-letniego Stanisław z Motycza oraz 15-letniego Piotra z Tomaszowic w poprawczaku - zawieszając ten wyrok warunkowo na 3 lata. Nieletni mają także odpracować 10 godzin na rzecz schroniska dla bezdomnych zwierząt. [RIGHT]kad[/RIGHT] [/quote] i to koniec?:angryy: juz nic sie nie da zrobić? nie będe rozpisywala sie, ze ta kara jeste śmieszna bo to każdy z nas wie. CZy mozna sie jeszcze odwolac? kto jest wlasciwie 2 strona postepowania? prokuratura? Quote
Lorien:) Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Spodziewałam się takiego wyroku.. Polska - BRAWA!....:shake::angryy: Quote
Ewelina.w38 Posted February 1, 2009 Posted February 1, 2009 Grzenka tak przejrzałam z grubsza post i zauważylam, ze ty najwiecej wiedziałaś o sprawie. Powiedz czy wiesz kto ma kontakt z osoba, która nagłośnila sprawe tych gówniarzy? ten wyrok to kpina!! nie pozwala by tak to pozosawiono. Wiesz może co ejszcze możemy zrobić czy można sie ejszcze odwoalać? Quote
Dana i Muszkieterowie Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Też myślę , że taki wyrok to kpina - wniosek będzie dla nich oczywisty - można robić , co się chce i pozostać w zasadzie bezkarnym.................:mad::mad::mad::mad: Quote
grzenka Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 [quote name='Ewelina.w38']Grzenka tak przejrzałam z grubsza post i zauważylam, ze ty najwiecej wiedziałaś o sprawie. Powiedz czy wiesz kto ma kontakt z osoba, która nagłośnila sprawe tych gówniarzy? ten wyrok to kpina!! nie pozwala by tak to pozosawiono. Wiesz może co ejszcze możemy zrobić czy można sie ejszcze odwoalać?[/quote] Kontakt z tą osobą miała na pewno założycielka drugiego wątku, dot.tej samej sprawy: [url]http://www.dogomania.pl/forum/f98/podpalili-zadeptali-szczeniaka-chca-uniknac-kary-pomozcie-119078/[/url] Ja miałam przez osobe na NK, która ją znała osobiście, ale ona też ucichła:shake: Quote
_ogonek_ Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Nieee, to jakiś żart??? Taki wyrok ktoś sobie za przeproszeniem jaja robi!!! :angryy: Quote
Recommended Posts