Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Guest Elżbieta481
Posted

Sytuacja analogiczna,tyle że w stanie Nowy Jork.Pies -choroba skóry.Nużeniec.Właściciele,by zooszczędzić na weterynarzu smarują olejem silnikowym.Syn właścicieli rzuca płonącą zapałkę na psa.Pies płonie.
Do RCSPCA zgłoszono okrucieństwo.Pies przez RCSPCA zostaje zabrany,Leczenie trwa cztery miesiące.Byłam ciekawa co z chłopakiem.Ma lat 12-ście.Wg prawa stanu NY nie może być sądzony,ale...Zostaje aresztowany,doprowadzony na postrunek policji.Jest skuty kajdankami.Dane zostają wprowadzone do systemu.Dostaje kuratora.
Inspektorzy RCSPCA sa przerażeni.Jego zachowanie-bardzo podobne do
zachowania wiadomych chłopców z Polski-zakwalifikowane zostało przez nich nastepująco:brak jakiejkolwiek skruchy oznacza,że jeszcze nieraz spotkamy się w przyszłości..

• Replies 609
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest Msand
Posted

[quote name='Minitaur']tak. przepraszam za nieprecyzyjne wyrażenie. nie chciałem absolutnie namieszać.

nie zmienia to jednak faktu, że nie powinni zostać zwolnieni. popełnili przestępstwo. nie wiem, czy czytaliście dalsze artykuły dotyczące sprawy, ale dla nich naprawdę lepiej by było, żeby zostali w izbie dziecka, bo ludzie w ich wsi obrócili się przeciwko nim i może dojść do nieciekawych scen. już kilkakrotnie zostali "poturbowani" przez sąsiadów. skoro już mówimy o przestrzeganiu prawa, nie powinno dojść do samosądu. to nie średniowiecze.

wyrok będzie istotny, obawiam się jednak, że ze względu na młody wiek dostaną tylko dozór i to wszystko. czyn ten jest zagrożony karą pozbawienia wolności do lat 2, ale wątpię, żeby sąd zastosował wobec nich tą karę (poprawczak). wolałbym żeby te 2 lata zamienili im na bardzo wysoką grzywnę, żeby ich rodzice poczuli w kieszeni co to znaczy posiadanie dzieci i ich nieprawidłowe wychowanie.

prawo odnośnie ochrony zwierząt powinno być bardzo restrykcyjne.[/quote]

Jedynie z czym się zgodzę to z zaostrzeniem prawa wykonawczego w stosunku do ustawy o ochronie zwierząt - i tu lezy powinność wszelkich organizacji pro-zwierzęcych, fundacji, etc.

Dalej ferujecie wyroki bez znajomości prawa rodzinnego, a to w przypadku tych nieletnich będzie rozstrzygające w kwestii karnej. Są nieletni - nie będą sądzeni jak dorośli. Gdyby w ten sposób postapił człowiek dorosły - owszem są szanse na wyciągnięcie konsekwencji w literze KPK.
Sąd nie zadecydował o braku zastosowania kary wobec nieletnich - ale ŚRODKA ZAPOBIEGAWCZEGO jakim jest pobyt w izbie dziecka do czasu rozpoczęcia rozprawy. Jeszcze wyrok nie zapadł.

Nie będą sądzić tychże nieletnich z uzwględnieniem sumienia "miłośników zwierząt" (przykro mi, ale nie) - ale zgodnie z literą prawa rodzinnego i wykonastwa karnego w stosunku do nieletnich i tyle.

Zamiast próbować osadzić ich z wyrokiem dożywotnim - lepiej młodzież kształcić i wzbudzać odruchy człowieczeństwa (zaaranżowac spotkania w szkołach z udziałem psów), uruchomić procesy opiniotwórcze do poprawienia legislacji - a ten moment wzburzenia opinii publicznej - jest momentem dobrym do takich właśnie działań. Proces zaopiniowania może trwać 4 lata, zanim coś wejdzie w życie 2-4. Więc suma jest prosta - każde prawo rodzi się w bólach ... niestety.

Posted

[quote name='Msand']Jedynie z czym się zgodzę to z zaostrzeniem prawa wykonawczego w stosunku do ustawy o ochronie zwierząt - i tu lezy powinność wszelkich organizacji pro-zwierzęcych, fundacji, etc.

Dalej ferujecie wyroki bez znajomości prawa rodzinnego, a to w przypadku tych nieletnich będzie rozstrzygające w kwestii karnej. Są nieletni - nie będą sądzeni jak dorośli. Gdyby w ten sposób postapił człowiek dorosły - owszem są szanse na wyciągnięcie konsekwencji w literze KPK.
Sąd nie zadecydował o braku zastosowania kary wobec nieletnich - ale ŚRODKA ZAPOBIEGAWCZEGO jakim jest pobyt w izbie dziecka do czasu rozpoczęcia rozprawy. Jeszcze wyrok nie zapadł.

Nie będą sądzić tychże nieletnich z uzwględnieniem sumienia "miłośników zwierząt" (przykro mi, ale nie) - ale zgodnie z literą prawa rodzinnego i wykonastwa karnego w stosunku do nieletnich i tyle.

Zamiast próbować osadzić ich z wyrokiem dożywotnim - lepiej młodzież kształcić i wzbudzać odruchy człowieczeństwa (zaaranżowac spotkania w szkołach z udziałem psów), uruchomić procesy opiniotwórcze do poprawienia legislacji - a ten moment wzburzenia opinii publicznej - jest momentem dobrym do takich właśnie działań. Proces zaopiniowania może trwać 4 lata, zanim coś wejdzie w życie 2-4. Więc suma jest prosta - każde prawo rodzi się w bólach ... niestety.[/quote]

Niestety to są realia poskiego sądownictwa dotyczacego nieletnich.
Cała procedura jest określona w ustawie postępowanie w sprawach nieletnich i tego sądy rodzinne się trzymają.
Taka butna postawa tych dzieciaków nie jest dla sądu żadnym argumentem. Z wieloletniej praktyki wiem, że takie zachowanie nie prowadzi w przyszłości do niczego dobrego. Za jakis czas znów o nich usłyszymy, ale może wtedy dokonają czynu przeciwko człowiekowi, a nie zwierzęciu i będzie podstawa, aby skorzystać w stosunku do nich z innych, bardziej restrykcyjnych przepisów.

Posted

[quote name='waldi481']Sytuacja analogiczna,tyle że w stanie Nowy Jork.Pies -choroba skóry.Nużeniec.Właściciele,by zooszczędzić na weterynarzu smarują olejem silnikowym.Syn właścicieli rzuca płonącą zapałkę na psa.Pies płonie.
Do RCSPCA zgłoszono okrucieństwo.Pies przez RCSPCA zostaje zabrany,Leczenie trwa cztery miesiące.Byłam ciekawa co z chłopakiem.Ma lat 12-ście.Wg prawa stanu NY nie może być sądzony,ale...Zostaje aresztowany,doprowadzony na postrunek policji.Jest skuty kajdankami.Dane zostają wprowadzone do systemu.Dostaje kuratora.
Inspektorzy RCSPCA sa przerażeni.Jego zachowanie-bardzo podobne do
zachowania wiadomych chłopców z Polski-zakwalifikowane zostało przez nich nastepująco:brak jakiejkolwiek skruchy oznacza,że jeszcze nieraz spotkamy się w przyszłości..[/quote]

Chyba do ACSPCA, bo RCSPCA, jest w UK , ja myślę, że nie chodzi w tym przypadku o gry i filmy pełne przemocy, bo ja czasami też pooglądam jakiś horror czy coś, ale zaraz po nim nie idę i nie podpalam psa!! Raz tak zrobili, zabawili się nie dostali kary, a co w przyszłości??Uważam, że takich ludzi nawet dzieci, powinno sie jakoś ukarać. Gdyby nie umyślnie(chociaż nie wiem jak by to miało nastąpić) to zrobli w części rozumiem, ale oni opowiadali o tam tak jakby podpalili płatek kwiatka, a nie żywe zwierzę, które czuje!!

Guest Elżbieta481
Posted

Bardzo możliwe,że pomyliliśmy nazwy organizacji..W pamięci pozostają zdumione twarze inspektorów,którzy nie mogli zrozumieć zachowania chłopca.Jemu zaimponowało to,że zajęła się nim policja.Uznał,że stał się sławny..

Guest Msand
Posted

[quote=werty>;10491923]Niestety to są realia poskiego sądownictwa dotyczacego nieletnich.
Cała procedura jest określona w ustawie postępowanie w sprawach nieletnich i tego sądy rodzinne się trzymają.
Taka butna postawa tych dzieciaków nie jest dla sądu żadnym argumentem. Z wieloletniej praktyki wiem, że takie zachowanie nie prowadzi w przyszłości do niczego dobrego. Za jakis czas znów o nich usłyszymy, ale może wtedy dokonają czynu przeciwko człowiekowi, a nie zwierzęciu i będzie podstawa, aby skorzystać w stosunku do nich z innych, bardziej restrykcyjnych przepisów.[/quote]

Czy butna postawa nie jest dla sądu elementem rozstrzygającym w sprawie? Owszem, jest zasadniczym. Podobnie zastosowanie oskarżyciela posiłkowego jakim może być np. TOZ, etc.
To w kwestii zastosowania konkretnego paragrafu i wymierzania kary w oparciu o środki wychowawcze. Nadzór kuratorski, któryś z nich już tam ma ... Te dzieciaki maja postawiony zarzut prokuratorski "znęcanie się nad zwierzęciem" - karanym m.in pozbawieniem wolności do lat 2 (o ile pamiętam, albo się mylę). Tylko, że nie mówimy o osobach dorosłych ...

Posted

[quote name='Msand']
Zamiast próbować osadzić ich z wyrokiem dożywotnim - lepiej młodzież kształcić i wzbudzać odruchy człowieczeństwa (zaaranżowac spotkania w szkołach z udziałem psów), uruchomić procesy opiniotwórcze do poprawienia legislacji - a ten moment wzburzenia opinii publicznej - jest momentem dobrym do takich właśnie działań. Proces zaopiniowania może trwać 4 lata, zanim coś wejdzie w życie 2-4. Więc suma jest prosta - każde prawo rodzi się w bólach ... niestety.[/quote]

Hmmm... nikt nie próbuje ich skazywać na dożywocie.

[B]Ustawa o postępowaniu w sprawach nieletnich[/B][B]Art. 6. [/B]Wobec nieletnich sąd rodzinny może:
1) udzielić upomnienia,
2) zobowiązać do określonego postępowania, a zwłaszcza do naprawienia wyrządzonej szkody, do wykonania określonych prac lub świadczeń na rzecz pokrzywdzonego lub społeczności lokalnej, do przeproszenia pokrzywdzonego, do podjęcia nauki lub pracy, do uczestniczenia w odpowiednich zajęciach o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, do powstrzymania się od przebywania w określonych środowiskach lub miejscach albo do zaniechania używania alkoholu lub innego środka w celu wprowadzania się w stan odurzenia,
3) ustanowić nadzór odpowiedzialny rodziców lub opiekuna,
4) ustanowić nadzór organizacji młodzieżowej lub innej organizacji społecznej, zakładu pracy albo osoby godnej zaufania - udzielających poręczenia za nieletniego,
5) zastosować nadzór kuratora,
6) skierować do ośrodka kuratorskiego, a także do organizacji społecznej lub instytucji zajmujących się pracą z nieletnimi o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, po uprzednim porozumieniu się z tą organizacją lub instytucją,
7) orzec zakaz prowadzenia pojazdów,
8 ) orzec przepadek rzeczy uzyskanych w związku z popełnieniem czynu karalnego,
9) orzec umieszczenie w rodzinie zastępczej, w odpowiedniej placówce opiekuńczo-wychowawczej albo ośrodku szkolno-wychowawczym,
10) orzec umieszczenie w zakładzie poprawczym,
11) zastosować inne środki zastrzeżone w niniejszej ustawie do właściwości sądu rodzinnego, jak również zastosować środki przewidziane w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym.

Wachlarz możliwości sądu rodzinnego w tym przypadku jest spory. Najlepsze i najbardziej uświadamiające byłoby skierowanie do prac społecznych w schronisku. Tylko nie w Lublinie(!!!).

Posted

w Turcji za kradzież - odrąbuje się ręke
w innych krajach za gwałt - obcina sie genitalia

moim zdaniem to nie najgorszy pomysł-u nas są za małe kary

a po za tym gdyby dostali obrecz na noge i kare siedzenia w zamknieciu - jak to sie ma w stanach - to by im sie nic nie stało-

i praca w schronisku pod nadzorem z kulą u nogi - gówniarze jedne

gdybym tam była to albo bym ich pozabijała albo oni by zabili mnie

Guest Msand
Posted

[quote name='Basia i Barni']w Turcji za kradzież - odrąbuje się ręke
w innych krajach za gwałt - obcina sie genitalia

moim zdaniem to nie najgorszy pomysł-u nas są za małe kary

[/quote]

a ja jednak nie jest zwolennikiem wymierzania kar rodem ludów koczowniczych.

Posted

[QUOTE]moim zdaniem to nie najgorszy pomysł-u nas są za małe kary[/QUOTE]
a o prawach człowieka i tym jakie są słyszałaś?:roll:
I kary nie są za małe, tylko mało skutecznie się egzekwuje. Za dużo spraw dostaje etykietkę 'mała szkodliwość społeczna'. Więzienia mamy przepełnione, resocjalizacji i poprawy też raczej się nie obserwuje więc może zamiast zamykac/ucinac jak leci pozamieniać co się da na wysokie kary finansowe?

Posted

a co to za wiezienia sa ? masz wszystko jak w sanatarium. wiezienie to powinno by praca bardzo ciezka i byle jakie jedzenie i koniec. poza tym to nie sa ludzie co sie tak zachowuja i nie powinno sie ich traktowac jak ludzi.

Posted

[quote name='Airon4']Za młodzi na karę tak ! A na morderstwo i okrucieństwo to nie!

Bo to jest morderstwo![/quote]
[B][I]jestes wlascicielem szczeniaka?[/I][/B]

Posted

[quote name='zolzunka']a co to za wiezienia sa ? masz wszystko jak w sanatarium. wiezienie to powinno by praca bardzo ciezka i byle jakie jedzenie i koniec. poza tym to nie sa ludzie co sie tak zachowuja i nie powinno sie ich traktowac jak ludzi.[/quote]

Z tego co widać na filmach dokumentalnych, więźniowie potrafią się skarżyć, że pizza na obiad niedobra :roll: Ciekawe czego się spodziewali w więzieniu... Bo chyba nie kary.

Posted

[quote name='zolzunka']a co to za wiezienia sa ? masz wszystko jak w sanatarium. wiezienie to powinno by praca bardzo ciezka i byle jakie jedzenie i koniec. poza tym to nie sa ludzie co sie tak zachowuja i nie powinno sie ich traktowac jak ludzi.[/QUOTE]

to wciąż są ludzie, a kara nie powinna być zemstą.

Guest Msand
Posted

W ogóle skąd ten wątek "niskiej szkodliwości czynu" ... ktoś dysponuje materiałami, że sąd bez orzekania w sprawie oddalił wniosek o zatrzymanie do czasu rozprawy właściwej, posiłkując się tym właśnie stwierdzeniem?
Z doniesień prasowych "wątku słąbej szkodliwości" znależć nie mogę, jedynie komentarz o stopniu zdemoralizowania dzieciaków i orzeczeniu o nie zatrzymywaniu w izbie dziecka.
Pewnie się narażę na ciosy, ale mimo, że czyn haniebny i brutalny - to ja osobiście cieszę się, że temida jest ślepa i emocjami się nie kieruje. Może wbrew wszelkim opiniom te dzieciaki / a choćby jedno z nich w przyszłości wcale nie muszą podpalić dziadka / matki, ale stać na straży bezpieczeństwa innych ... wiem, wiem idealizuję.

Posted

[quote name='WildH']Z tego co widać na filmach dokumentalnych, więźniowie potrafią się skarżyć, że pizza na obiad niedobra :roll: Ciekawe czego się spodziewali w więzieniu... Bo chyba nie kary.[/quote]

dlatego takie wiezienie jak sa to nie jest miejsce dla zwyrodnialcow.Nie zawzne czy nieletni czy dorosli zwyrodnialcy powinni byc karani surowo.Niehc wiezienia przypominaja obozy koncentracyjnie,nie sanatoria. Oczywiscie te dla mordercow, inaczej z drobnymi zlodziejaszkami.

Guest Msand
Posted

tyle, że prawa nie da się wykonać w stosunku do wszystkich jednakowo. Nie wiem czy w obliczu postępowania 11latka - jego udział w zdarzeniu - traktować jako głupotę czy całkowite zdemoralizowanie. I nie sądzę, że takie tematy są łatwe.

Posted

[quote name='zolzunka']dlatego takie wiezienie jak sa to nie jest miejsce dla zwyrodnialcow.Nie zawzne czy nieletni czy dorosli zwyrodnialcy powinni byc karani surowo.Niehc wiezienia przypominaja obozy koncentracyjnie,nie sanatoria. Oczywiscie te dla mordercow, inaczej z drobnymi zlodziejaszkami.[/QUOTE]

zastanów się co piszesz...:roll: Nikt nie zasługuje na takie traktowanie. Czym będziesz się różnić od tych zwyrodnialców?
Surowa kara nie musi być znęcaniem. Ma być uciążliwa i nieunikniona.

Guest Msand
Posted

[quote name='Gosiapk']Gdzie mozna napisac protest przeciwko 'niskiej szkodliwosci czynu'?

[B]Wstydze sie, ze jestem czlowiekiem. [/B][/quote]

Post 312
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=114681&page=32[/URL]

Tylko ja nie bardzo rozumiem, gdzie jest mowa o tej "niskiej szkodliwości czynu" ws, w której sąd jeszcze nie orzekał? Rozumiem zaopiniowanie społeczne co do wagi czynu, ale sprzeciw skierowany wobec czemu / komu? Nie umieszczenia młodocianych w ośrodku do czasu rozpoczęcia sprawy? Przeciez to nie jest wymiernikiem "niskiej szkodliwości popełnionego czynu", a przynajmniej tak nie wynika z doniesień prasowych.

Posted

[quote name='WŁADCZYNI']zastanów się co piszesz...:roll: Nikt nie zasługuje na takie traktowanie. Czym będziesz się różnić od tych zwyrodnialców?
Surowa kara nie musi być znęcaniem. Ma być uciążliwa i nieunikniona.[/quote]

Ale nikt nie mowi o znecaniu sie. Tylko o tym,zeby takie osoby byly w wiezieniu. To ma byc kara nie nagroda.Wiec jakies ciekzie roboty i zadnych wygod.

Posted

[URL]http://www.toz.pl/[/URL]

W związku ze zwolnieniem do domów trzech nastolatków, którzy w bestialski sposób zamordowali szczeniaka Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami w Polsce wystosowało pismo do Ministra Sprawiedliwości o nadzór nad tą sprawą, a także wyciągnięcie konsekwencji wobec sędziego, który zwolnił nastolatków z aresztu. Jesteśmy zbulwersowani zachowaniem Sądu i nasuwają się nam pytania: dlaczego zwalnia się przestępców do domu? czy rodziny małoletnich są wydolne wychowawczo? czy śmierć szczeniaka w męczarniach nie zasługuje zdaniem Sądu na karę? czy nadal znęcanie się nad zwierzętami jest uważane przez wymiar sprawiedliwości za niską szkodliwość społeczną? Głęboko wierzymy, że Minister Sprawiedliwości wsłuchując się w głos ludzi, którym los zwierząt nie jest obojętny podejmie się nadzoru nad tą bulwersującą sprawą. Dziękujemy wszystkim, którzy wspierają nas w tej sprawie i czekamy na dalsze głosy poparcia, im więcej ludzi przemówi w imieniu zwierząt tym głośniejszy będzie sprzeciw wobec okrucieństwu wobec zwierząt i ludzi