Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Guest Msand
Posted

tu się robi jakieś zamieszanie na linii:
[COLOR=#2f4f4f]DLA SĄDU TORTUROWANIE SZCZENIAKA TO ZA MAŁO NA UMIESZCZENIE ZABÓJCÓW W IZBIE DZIECKA[/COLOR]

[COLOR=#2f4f4f]no bo na wniosek prokuratora sad rodzinny dokonuje zastosowanie środków zapobiegawczych, ale w tym wyapdku do sprawy jeszcze nie doszło. [/COLOR]

• Replies 609
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[COLOR=DarkSlateGray]off topic - btw, ktoś wie gdzie zniknął guzik "edit" ? nie płacąc abonamentu nie mogę poprawić błędnych znaczników w poście ?[/COLOR]

Guest Msand
Posted

była sprawa czy nie?

z wydanym orzeczeniem bo "słaba szkodliwość czynu"? tego szukam - bo ja rozumiem, że my się poruszamy na etapie "przygotowawczym" do odbycia sprawy.

Guest Msand
Posted

[quote name='osho'][COLOR=darkslategray]off topic - btw, ktoś wie gdzie zniknął guzik "edit" ? nie płacąc abonamentu nie mogę poprawić błędnych znaczników w poście ?[/COLOR][/quote]

witaj w klubie :cool3: tez wychodze na tępego gryzipiórka

Posted

[quote name='Msand']była sprawa czy nie?

z wydanym orzeczeniem bo "słaba szkodliwość czynu"? tego szukam - bo ja rozumiem, że my się poruszamy na etapie "przygotowawczym" do odbycia sprawy.[/quote]

[COLOR=DarkSlateGray]pierwszy cytowany artykuł ("wieś nie odpuści" ) jest dzisiejszy, gazeta lokalna, zakładam więc że informacja aktualna ...

wychodzi na to że sprawa dopiero będzie a "niska szkodliwość społeczna" była powodem niezastosowania zatrzymania w izbie dziecka ?
[/COLOR]

Posted

[quote name='osho'][COLOR=darkslategray]off topic - btw, ktoś wie gdzie zniknął guzik "edit" ? nie płacąc abonamentu nie mogę poprawić błędnych znaczników w poście ?[/COLOR][/quote]

To sie czesto zdarza gdy pracuja nad strona... Guzik powinien wrocic gdy przestana zakoncza wprowadzanie zmian ;) ...

Guest Msand
Posted

[quote name='ewatonieja'][URL="http://www.dogomania.pl/forum/member.php?u=75145"]"[/URL]
Mój głos w sprawie decyzji sądu/sprawa spalonego zwierzęcia:

Ja, niżej podpisana/y jako obywatel/ka tego kraju, wyrażam głęboka gorycz i rozczarowanie z powodu decyzji Sądu Dla Nieletnich w Lublinie w sprawie, która to dotyczyła zamordowania w bestialski sposób żywego zwierzęcia!
"Niska szkodliwość czynu..."Czy jest nią zabicie niewinego stworzenia i rozpowszechnianie nagrań z tego okropnego czynu?!
Sąd wydajac taka decyzję przyczynia sie do propagowania podobnych czynów wśród młodych ludzi być może w przyszłości z ofiarami w ludziach...

Z powazaniem
............

adres: [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL]

wiadomośc mozna przesyłac dalej."[/quote]

ja bardzo chętnie będę wspierać apelowanie społeczne, tylko niech mnie ktoś łaskawie uświadomi, w kwestii:
"z powodu decyzji Sądu dla nieletnich ... "niska szkodliwość czynu"
Sąd kiedy tak orzekł?

Przecież sąd nie przychylił się do decyzji prokuratora (na razie tyle wyłowiłam) co do umieszczenia nieletnich w ośrodku wychowawczym do czasu wszczęcia sprawy ... czyli nie stanowią zagrożenia dla innych - i nie umniejsza to faktu, że są zdemoralizowani, o czym przyznaje sąd w cytowanym przez ciebie osho fragmencie.

Ja ponawiam prośbę - bardzo chętnie się udzielę społecznie - tylko nie rozumiem czemu się sprzeciwiam skoro do sprawy odnośnie czynu jeszcze nie doszło.

Posted

[quote name='Sabina02']Edit......[/quote]

[COLOR=DarkSlateGray]tak złapałem, że o to chodzi :diabloti: pewnie jakiś znacznik komentarza nie w tym miejscu albo cuś ... albo może będzie więcej opcji ? thx anyway[/COLOR]

Guest Msand
Posted

[quote name='Msand']
Ja ponawiam prośbę - bardzo chętnie się udzielę społecznie - tylko nie rozumiem czemu się sprzeciwiam skoro do sprawy odnośnie czynu jeszcze nie doszło.[/quote]

Mogę wyrazić oburzenie z tyt. bestialstwa i prezentować postawę roszczącą do zastosowania najostrzejszych przewidywanych środków karnych / wychowawczych / zapobiegawczych (z finansowymi włącznie), ale jako obywatel nie mogę się sprzeciwić niezwisłej decyzji sądu, że na mocy zebranego materiału dowodowego i informacji z wywiadu środowiskowego wydano decyzję o nie zatrzymaniu młodocianych w ośrodku wychowawczym do czasu rozpoczęcia sprawy właściwej.

Posted

Sąd na wniosek prokuratury miał posiedzenie, aby na czas trwania postepowania osadzic nieletnich w Izbie dziecka , na którym :"
Uznał, że torturowanie zwierzęcia było przejawem demoralizacji, ale chłopcy zostali wypuszczeni do domów."

Posted

[quote name='Sabina02']To sie czesto zdarza gdy pracuja nad strona... Guzik powinien wrocic gdy przestana zakoncza wprowadzanie zmian ;) ...[/quote]
nie byłabym taka pewna :razz:
[url]http://dogomania.pl/forum/showthread.php?t=115424[/url]

nasza kochana administracja postanowiła nam ułatwić pisanie na forum :loveu:

Posted

Że tak się wtrącę.
Jeśli sąd rozpatrzył już jakąś sprawę i wydał wyrok nie ma żadnego wpływu na to. Nie można po raz drugi zwołać wszystkich i zmienić decyzję.
Jest to głupota, ale takie właśnie jest nasze prawo.
Przecież ten szczeniak miał przed sobą całe życie! A oni mieli tylko parę godzin zabawy, podczas gdy On tracił swoje życie. Może znalazłby kochającą rodzinę? Może byłby szczęśliwy ? Jednak ta chwila zabawy zwyciężyła. ;(
To się nazywa po prostu być egoistą i myśleć, że zwierze jest zabawką i nie czuje. Jednak to błąd w myśleniu. Ono czuje bardziej niż my i jest częściowo zależne od nas.
To jest głupota, że są tacy ludzie, którzy tak wychowują swoje potomstwo. Dlaczego nie tłumaczą, że zwierzęta też czują i chcą być kochane, a nie bite ? Bo nie mają czasu. Bo ważniejsze od dzieci są pieniądze i praca. I tekst "Nie przeszkadzaj mi. Pracuję. Bo musimy mieć pieniądze. Obejrzyj jakiś film." Jakiś film. Bez kontroli. I co widać na ekranie? Kolejne morderstwa. I potem myśli, że też tak można. Bo nie ma nikogo, kto by mu wytłumaczył, że tak nie można, że to fikcja i że robi się tak za pomocą komputera.
Że tak to ujmę.
Może akurat w złym momencie.
Ale chciałam się wypowiedzieć na ten temat, który poruszył wiele osób.
Dziękuję.

Guest Msand
Posted

Tyle, że sąd nie orzekał w sprawie, a w kwestii przychylenia się do decyzji prokurtora o zatrzymaniu młodocionych do czasu jej rozpoczęcia. Tutaj mogły zachodzić rózne przesłanki - od rękojmii rodziców po opinię szkoły i dotychczasową "card balnche" małolatów (poza 15letnim liderem).
Aczkolwiek, sądzę, że ta sprawa oburzyła na tyle opinię społeczną, że zbyt łagodnym wyrokiem to się nie zakończy. Tutaj uważam, że metodykę wychowania młodzieży powinni zaproponować przed orzeczeniem oskarżyciele posiłkowi. Tym samym, jeśli teraz nie zostali zatrzymani, a chóry głosów w społeczeństwie grzmią o pomstę :mad: to jest szansa, że ośrodek wychowawczy ulegnie zastosowaniu przynajmniej w odniesieniu do jednego z nich (lidera) ... bo gdyby dziś zostali umieszczeni w takim ośrodku, a sprawa odbyłaby się za kilka tygodni / 2-3mcy - w chwili orzekania sąd mógłby uznać, że młodociani "karę" już odsiedzieli.

Posted

[quote name='Ania i Joli']

Zaczynaliśmy od szczeniaka Husky skończymy na Tobie, albo Twoich bliskich:angryy::angryy::angryy::angryy:
Gnoje:mad::mad:[/quote]:roll: Smutnie dla nas się skończy,gdy nie zaczniemy sami nad nimi pracować... sąsiednim kraju o młodzieży pomyślano...[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img53.imageshack.us/img53/290/wakacje062pi9.jpg[/IMG][/URL]
[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img241.imageshack.us/img241/7226/wakacje054oq3.jpg[/IMG][/URL]
[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img53.imageshack.us/img53/75/wakacje055jc9.jpg[/IMG][/URL]
[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img53.imageshack.us/img53/6114/wakacje032vn3.jpg[/IMG][/URL]
Co ciekawe...Młodzież sama zarobiła pieniązki na motory i stroje.Tam"gdzieś" Starszyzna kierunkuje młodzież...ponadto nad nimi czuwa.To jest jedna z kilku rozrywek dla młodzieży,gdzieś "tam".U nas...dzicz...:evil_lol:

Posted

kiedyś powiedzą - uratowaliśmy babci życie bo przestalismy ją kopać ....

Pomimo, że wiem, iż nic szczeniakowi zycia nie wróci ... nie potrafię o nim nie myśleć, o tym jak cierpiał umierając ... nie wiem jak Wy ale mnie to strasznie przytłacza.

Nie może tak być aby bezkarnie móc w taki sposob dla zabawy zabijać ...

Guest Msand
Posted

[quote name='osho'][COLOR=darkslategray]... istnieje jakieś miejsce w sieci z kompletnym zbiorem prawodawstwa dt tematu, które jest dostępne dla wszystkich takich jak ja (czy np jak w sprawie pogryzień, gdzie też się udzielasz :diabloti:) aby dać nam "broń" w ręce - czy trzeba zacząć od stworzenia czegoś takiego ? bo czytając różne wątki mam wrażenie, że to pierwsze czego nam trzeba - wiedzy ...[/COLOR]
[/quote]

zaczynając od strony ARKI - wykaz wszelkich możliwych tworów legislacyjnych ;)

Posted

W sumie to wiem, że nic nie wróci życia TEMU szczeniakowi... ale może ktoś inny zastanowi się czy warto zabić innego szczeniaka, a po namyśle przypomni sobie karę i zrezygnuje...

Posted

[quote name='bonsai_88']W sumie to wiem, że nic nie wróci życia TEMU szczeniakowi... ale może ktoś inny zastanowi się czy warto zabić innego szczeniaka, a po namyśle przypomni sobie karę i zrezygnuje...[/quote]

jest to taka malutka nadzieja, jednak człowiek jest na tyle dziwnym stworzeniem, że w towarzystwie ( tak jak w tym przypadku) jest skłonny do różnych czynów, byle tylko przypodobać się grupie.
wątpię, że gdyby oni znali karę zrezygnowaliby. chcieli po prostu zabłysnąć. chcieli by ktoś ich zauważył.
i tutaj jest głupota ludzkiego umysłu :/

Posted

[quote name='bonsai_88']W sumie to wiem, że nic nie wróci życia TEMU szczeniakowi... ale może ktoś inny zastanowi się czy warto zabić innego szczeniaka, a po namyśle przypomni sobie karę i zrezygnuje...[/quote]

Wydaje mi się jednak, że przede wszystkim uświadamiać, tłumaczyć dzieciom, piętnować już od małego nawet najmniejszy przejaw agresji lub bezmyślnego okrucieństwa wobec zwierząt (niestety wiele dzieci nawet nie zdaje sobie sprawy, nie przejdzie im przez myśl, że pies/kot/motyl żyje i odczuwa tak samo jak ludzie - stąd bierze się to najstraszniejsze bezmyślne okrucieństwo wśród dzieci - bo nigdy nawet nie potrafili sobie wyobrazić bólu, czy przerażenia maltretowanego stworzenia).

Ale oczywiście dla tych deficytów umysłowych, którym się nie da tego wytłumaczyć :angryy:- jak najsurowsze kary:mad:, bo tylko takie będą w stanie ich poruszć (czytaj: prestraszyć) i zapobiec takim tragediom.

Posted

[quote name='figbast']Wydaje mi się jednak, że przede wszystkim uświadamiać, tłumaczyć dzieciom, piętnować już od małego nawet najmniejszy przejaw agresji lub bezmyślnego okrucieństwa wobec zwierząt (niestety wiele dzieci nawet nie zdaje sobie sprawy, nie przejdzie im przez myśl, że pies/kot/motyl żyje i odczuwa tak samo jak ludzie - stąd bierze się to najstraszniejsze bezmyślne okrucieństwo wśród dzieci - bo nigdy nawet nie potrafili sobie wyobrazić bólu, czy przerażenia maltretowanego stworzenia).

Ale oczywiście dla tych deficytów umysłowych, którym się nie da tego wytłumaczyć :angryy:- jak najsurowsze kary:mad:, bo tylko takie będą w stanie ich poruszć (czytaj: prestraszyć) i zapobiec takim tragediom.[/quote]

mnie tak wychowano.
że każde stworzenie czuje i jest zdolne do miłości.
nigdy nie łapałam motyli do słoika z dziurkami - jak to robili moi rówieśnicy.
wręcz przeciwnie.
potępiałam ich zachowanie i gdy zostawiali słoiki na pastwę losu, w upale, w samo południe, wypuszczałam te biedne stworzenia.
oczywiście patrzyli później na mnie krzywym okiem.
ale ja miałam czyste sumienie, że nie znęcałam się tak jak oni nad stworzeniami.
tak powinne być wychowane wszystkie dzieci, i to od samego początku.

Posted

Zostali zwolnieni do domu z powodu niskiej szkodliwości czynu. [URL]http://toz.pl/[/URL].
Sąd chyba nie słyszał o ustawie o ochronie zwierząt ani o podobnych zapisach w kodeksie karnym.
Ustawa:
[B][I]Uśmiercanie zwierząt może odbywać się wyłącznie w sposób humanitarny polegający
na zadawaniu przy tym minimum cierpienia fizycznego i psychicznego.[/I][/B]i dalej[I][B]
Art. 35.
1. Kto zabija, uśmierca zwierzę albo dokonuje uboju zwierzęcia z naruszeniem
przepisów art. 6 ust. 1, art. 33 lub art. 34 ust. 1-4, albo znęca się nad nim w sposób
określony w art. 6 ust. 2,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności
do roku.
2. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa ze szczególnym okrucieństwem,
podlega grzywnie,karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności
do lat 2.

[/B][/I]Sędzia wydający decyzję chyba minął się z powołaniem.
TOZ szykuje protest.