osho Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 [quote name='PawelS'][URL]http://www.kurierlubelski.pl/module-dzial-viewpub-tid-9-pid-58172.html#dalej[/URL][/quote] [COLOR=DarkSlateGray]że sobię pozwolę zacytować parę fragmentów ... bo nie wierzę własnym oczom: [/COLOR][QUOTE][COLOR=DarkSlateGray][B]My już karę mamy[/B], po nocach nie śpimy, człowiek w ogóle się nie rozbiera. [B]W niedzielę przyszła zgraja pod płot i kołek wyłamała[/B] – żali się Elżbieta S., matka Stanisława i Damiana, na podwórku domu w Motyczu Józefinie.[/COLOR][/QUOTE] [QUOTE][COLOR=DarkSlateGray]Elżbieta S. (...) [B]Urodziła dziesięcioro dzieci[/B]. (...) [B]Mąż ustatkował się, od roku nie pije[/B], pracuje dorywczo.[/COLOR][/QUOTE] [QUOTE][COLOR=DarkSlateGray]Matka Piotra twierdzi, że to nie jej syn, a Stanisław S. spalił szczeniaka. – [B]Chcieli się popisać – bagatelizuje zdarzenie[/B]. Nie wie, dlaczego chłopcy to zrobili.[/COLOR][/QUOTE] [QUOTE][COLOR=DarkSlateGray]– Gonić tych dziennikarzy! – dobiega z korytarza budynku podstawówki w Tomaszowicach głos dyrektorki.[/COLOR][/QUOTE] [COLOR=DarkSlateGray]no comments ...[/COLOR] Quote
Guest Msand Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 [quote name='gagata']To niczego nie załatwia, bo taka inicjatywa obywatelska i tak podlega procedurom poselskim, w dodatku trwa bardzo dłuuugo....[/quote] Żaden proces legislacyjny nie trwa krótko, a tym bardziej proces opiniotwórczy. ARKA jak wygląda cały proces opiniowania danego projektu - bo w moim dziale (zawodowym) utworzenie projektu ustawy, zaopiniowanie i komisyjne debaty trwają średnio 4 lata, mimo, że np. dany akt normatywnty jest przewidywany obowiązkowym "koszem legislacyjnym prawodawstwa UE". Innymi słowy rozporządzenie UE wchodzi w 2002 roku z zastrzeżeniem legislacji państwowej do 2004, a w rzeczywistości do 2008 (u mnie ;)) Prawo o ochronie zwierząt nie nalezy chyba jednak do regulacji obowiązkowych? Quote
Guest Elżbieta481 Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 Nie wątpliwie najbardziej wychowawczy jest głos dyrektorki szkoły:angryy: Elżbieta Quote
osho Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 [quote name='waldi481']Nie wątpliwie najbardziej wychowawczy jest głos dyrektorki szkoły:angryy: Elżbieta[/quote] [COLOR=DarkSlateGray]... dokładnie ... i mam nadzieję, że na to też zostanie położony nacisk w trakcie tej sprawy ... nerwy tej pani to jej prywatna sprawa ... niemniej stanowisko które pełni do czegoś zobowiązuje ... najwidoczniej nie jest to właściwa osoba na właściwym miejscu ... czego można oczekiwać, jeśli pozbiera się takie "ziarnka" jedno do drugiego ? efekty już znamy ...[/COLOR] Quote
albiemu Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 nagonka na tych zbrodniarzy to nic w porównaniu z tym jaką sami dali temu biednemu psu .... każde manto, każdego liścia jakiego zbiorą to mało dla mnie. ALE przyznaje tu wielka rola sądu .. sprawa jest głośna - jeśli teraz nie udupią to dadzą przyzwolenie reszcie na takie traktowanie zwierząt. Co do szkoły ... jaka dyrektorka taka szkoła i uczniowie, jakie dzieci taki dom i rodzice, jaki katolik taki kościół i ksiądz - to wszystko w czym żyli i jak żyli dało w efekcie obraz okrutnych i bardzo nędznych ludzi. WSTYD. Quote
osho Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 [COLOR=DarkSlateGray]ja mam wrażenie, że jakiekolwiek "liście" tylko zaszkodzą ... rozumiem pragnienie zemsty, ale jak znam życie natychmiast zostałoby to wykorzystane przeciwko obrońcom praw zwierząt (pomijając efekty psychologiczne typu kreowanie męczenników itp) ... z drugiej strony sprawa jest tak głośna i wzburzyła tak wielu ludzi, że reakcje będą różne - od działań prawnych po samosądy ... ja od tych ostatnich trzymałbym się jednak z daleka, podejrzewam, że życie tych kolesi w najbliższym czasie za lekkie i tak nie będzie ... zabrzmi to strasznie ale szczeniakowi nic życia nie zwróci, skoncentrujmy się na tym aby wykorzystać ten rozgłos do osiągnięcia jak najwięcej dla wciąż żyjących ... przyjmowanie roli kata nam w tym nie pomoże.[/COLOR] [COLOR=DarkSlateGray] prawo przecież istnieje - ale nie jest egzekwowane ... idąc dalej należy podnieść temat roli szkoły, rodziny, związków wyznaniowych, braku alternatywy dla wychowania na ulicy dla powstania takiego efektu znieczulicy/braku wrażliwości czy też wręcz czerpania radości z dręczenia bezbronnych ? bierności sądów, policji ... nas samych ... jak dziecko ma się normalnie wychować jeśli autorytety mają to w d..., jak można (rodzice) wychować dziecko normalnie jeśli ma się dziesiątkę dzieci a małżonek nie pije od roku, powszechnym przekonaniem jest że "to tylko zwierzę..." ??? jak ??? oddziaływanie na efekty to mało efektywna polityka, trzeba działać na powody, żeby coś zmienić ... doraźne działania potrafią łatwo rozgrzeszyć nas samych ale czy to zatrzyma falę przemocy wobec zwierząt ? [/COLOR] Quote
Ania i Joli Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 [QUOTE]– Jak myślisz, psa też boli? – Boli – odpowiada. – Ale nikt go nie kopał! – dorzuca. [/QUOTE] Nie no to mnie rozwaliło...:crazyeye::shake::-( [QUOTE]– Prędzej bym się śmierci spodziewała – żali się Elżbieta S. – [B]Damiankowi się nie dziwię[/B], [B]bo mały[/B], ale Stasiek zgłupiał – kwituje.[/QUOTE] Nc...:shake: Przykre to wszystko :( Quote
osho Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 [COLOR=DarkSlateGray]... i może jeszcze jedno chciałbym dodać - nie chodzi mi o to by nie domagać sie kary ... kara jest tu cholernie potrzebna ... więc jeśli rezygnuje się z ukarania sprawcy ze względu na niepełnoletniość, to moim zdaniem (nie jestem prawnikiem) automatycznie oznacza to, że powinien ponieść ją opiekun, który przecież odpowiada za niepełnoletniego ...[/COLOR] Quote
Guest Elżbieta481 Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 Jeśli kara jest niemożliwa dla 11-latka,15-latak to nie wiem czy nie można ukarać 16-latka.Nie znam się na prawie,ale w przypadku tego ostatniego wydaje mi sie,że juz jest mozliwe ukaranie. Co do tych młodszych tu powinni ponieśc karę rodzice.. Potrzebne jest to,by chciano ukarać winnych demoralizacji tych chłopców. Quote
osho Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 [COLOR=DarkSlateGray]... mam nadzieję, że 16-latek za to odpowie ... a co do 11-latka, zwróccie uwagę, że w jednym z postów ktoś napisał, że chciał zaopiekować się psem - ja nie wiem czy to prawda ale potrafię sobie wyobrazić jaką mógł mieć siłę przebicia w konfrontacji z 16-letnim kolegą (żadną) ... i niektóre działania mogą spowodować że to my wychowamy go na bestię ...[/COLOR] Quote
nobody29 Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 :-( Oto polska wlasnie, narod wybrany...a sciana wschodnia najwiekszy procent katolikow...brak slow. Quote
osho Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 [quote name='nobody29']:-( Oto polska wlasnie, narod wybrany...a sciana wschodnia najwiekszy procent katolikow...brak slow.[/quote] [COLOR=DarkSlateGray]nie chcę urazić nikogo ... ale czytając historię krk, czy rozmyślając nad jego rolą w pozbawianiu umiejętności samodzielnego myślenia, oceniania dobra i zła itp nie mam wątpliwości, że jest raczej narzędziem "szatana" niż "boga" ... nie wiem czy warto w ogóle odwoływać się do katolicyzmu ...[/COLOR] Quote
Guest Elżbieta481 Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 Nie,nie warto.Posiadanie sumienia nie jest uwarunkowane chodzeniem do kościoła.Przyznaje jednak,że więcej możnaby sie spodziewać od ludzi praktykujących. Quote
Marzenuś Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 [quote name='osho'][COLOR=DarkSlateGray]... mam nadzieję, że 16-latek za to odpowie ... a co do 11-latka, [B]zwróccie uwagę, że w jednym z postów ktoś napisał, że chciał zaopiekować się psem[/B] - ja nie wiem czy to prawda ale potrafię sobie wyobrazić jaką mógł mieć siłę przebicia w konfrontacji z 16-letnim kolegą (żadną) ... i niektóre działania mogą spowodować że to my wychowamy go na bestię ...[/COLOR][/quote] Ale to podobno on pobiegł po denaturat, żeby go podpalić :-( Quote
BlackSheWolf Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 a mnie cos trafia jak czytam komentarze "to sa tylko dzieci. co wy od nich chcecie" ;| taa... tylko, ze jezeli nie dostana teraz kary to co zrobia za pare lat ? a moze beda katowac inne bezdomne psy... tylko, ze juz tego nie zfilmuja... ale beda miec dalej SUPER zabawe... szkoda slow ;( gdzie sa rodzice ?? pewnie teraz beda bronic dzieci.... oh bo ich synek jest grzeczny i sru tu tu tu... jak najwyzsza kare dla nich proponuje... to swiadczy tylko o ich braku uczuc... uczuc, ktorych pewnie nikt im nigdy nie okazywal... Quote
osho Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 [quote name='albiemu']niech osądzą ich za czyn nie za wiek ...[/quote] [quote name='BlackSheWolf']a mnie cos trafia jak czytam komentarze "to sa tylko dzieci. co wy od nich chcecie" ;| [/quote] [COLOR=DarkSlateGray]nie jestem pewny czy kierujesz to do mnie (nie ma cytatu) ale zauważ, że nic takiego nie napisałem, piszę jedynie, że niepełnoletni nie odpowiada za swoje czyny przed prawem, tak samo jak np osoba chora psychicznie - która nie rozumie czynu który popełnia, co więcej napisałem: [/COLOR] [quote name='osho'][COLOR=DarkSlateGray]... i może jeszcze jedno chciałbym dodać - nie chodzi mi o to by nie domagać sie kary ... kara jest tu cholernie potrzebna ... [/COLOR][/quote] [COLOR=DarkSlateGray]bo jeśli dziecko nie odpowiada prawnie to odpowiada jego opiekun, tak jak ja np za zachowanie mojego psa a to jest taka sprawa, że rzeczywiście brak kary byłby olbrzymim precedensem i jak najbardziej musimy patrzeć sądom na ręce bo potrzebny jest wyraźny dowód na to, że na takie zachowanie pozwolenia nie ma [/COLOR] Quote
albiemu Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 dla mnie też nie jest ważne czy psa zatłukła ręka jedenastolatka czy trzydziestolatka itp ... ważne za zatłukła i za to należy karać ... Sąsiadce znajomy pochwalił mi się że topił szczeniaki pod kranem ale strasznie to długo trwało, myślicie że zmieni technikę? Niestety jego nazwiska nie jestem w stanie poznać ... Tego szczeniaka wiemy kto zabił i darować tego nie można Wysoki Sądzie. Quote
albiemu Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 osho absolutnie nie miałam Ciebie na myśli pisząc ... Quote
BlackSheWolf Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 osho ja o tobie tez nie pisalam ;) chodzilo mi o komentarze pod artykulami na stronach w necie ;) Quote
osho Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 [quote name='albiemu']osho absolutnie nie miałam Ciebie na myśli pisząc ...[/quote] [B][COLOR=DarkGreen]albiemu[/COLOR][/B][COLOR=DarkGreen][COLOR=DarkSlateGray], ja ciebie również nie, nie wiedziałem tylko czy [COLOR=DarkGreen][B]blackshewolf[/B][COLOR=DarkSlateGray] komentuje mój post (nie żebym się czuł urażony czy coś w tym rodzaju) a wkleiłem także i twój post jako cytat odnośnie tego, że sąd nie skarze 11-latka jak dorosłego ... mimo to mam nadzieję że rodzice odpowiedzą za "wyczyn" swoich "pociech" ... jeśli ta sprawa rozejdzie się po kościach to będzie to ogromna porażka obrońców zwierząt, bo w praktyce będzie oznaczać społeczne pozwolenie na katowanie zwierząt ...[/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR] Quote
albiemu Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 zdanie mamy to samo - to jedna z pierwszych aż tak rozgłośnionych spraw i jeśli nie będą ukarani to wielu im podobnych będzie chciało być równie popularnymi .... w środkach przebierać nie będą ... Quote
Rafal StWola Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 Niewiedza ponoć nie zwalnia z odpowiedzialności ... moim skromnym zdaniem nie rozumienie czy też brak świadomości czynu , również od odpowiedzialności zwalniać nie powinienno ..... Czy ktokolwiek wie coś o opiekunach tego zwierzaka ? nie pamietam kto napisał że może ktoś się chciał go pozbyć ..... może ale to nie zwalnia z odpowiedzialności za żywe stworzenie ..... ps bandytow czy to nieletnich czy też dorosłych piętnować trzeba ....poniesiona kara powinna nieść przestrogę dla innych ... a nieuchronność kary powinna stanowić o skuteczności wymiaru sprawiedliwosci .... ps nie pisze tego by sie z kimkolwiek kłócic tylko by wyrazic opinie ... Quote
bonsai_88 Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 Ciekawi mnie czy jakby te dzieciaki zabiły człowieka to też by pisali "To tylko dzieci, nie karzmy ich" :/ Quote
Recommended Posts