Kinia Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 Mam nadzieję, że mi pomożecie. Jest teraz ciepło, pies linieje, sierść jest WSZĘDZIE... Marleya czesze codziennie przynajmniej półgodziny. Od czasu rozpoczęcia wakacji dłużej, a ostatnio zdaża mi się nawet 2,5 godziny. Wychodzi z niego cały czas. Macie jakiś dobry sposób żeby wyczesać raz dziennie i żeby sie tyle nie sypało do następnego dnia? Quote
satanna Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 Ja mam zgrzebło (metalowy grzebień) do podszerstka i gumową rękawice do zebrania reszty sierści. Ale jak sie linii nic nie pomaga. Trezba przetrwać. Na labradory.info dziewczyny używają jakichś tabletek i podobno pomaga. Powodzenia Quote
Ania :) Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 Z Andym mam to samo ... codzienne czesanie. Niestety taki "urok" psa z podszerstkiem ;] Ja uzywam szczotki metalowej :D Quote
Andevil Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 A ja tam nie czeszę zbyt często. A mój Devil nie linieje zbyt intensywnie. Pod koniec czerwca był tydzień wzmżonego linienia, ale już sie skonczył. Dość często pływa i myslę, ze w wodzie część tego martwego włosa gubi. Quote
sodalis Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Ja czesze gumowym zgrzebłem, bardzo dobrze zbiera martwy włos, ale i tak jest co sprzatać w domu, na szczęście nie linieją cały rok. Quote
Kinia Posted July 8, 2008 Author Posted July 8, 2008 Ja właśnie myślałam nad gumowym zgrzebłem i chyba kupię;) Fajnie się czesze psa jak jest mokry wtedy dużo wychodzi Quote
Oluna Posted July 11, 2008 Posted July 11, 2008 Jak dla mnie wyczesanie laba z dużą ilością podszerstka możliwe jest tylko zgrzebłami w typie grabek np takie cuś: [URL]http://www.twojzwierzak.pl/index.php?id3=C&id4=aszti_<font_style=_font-size:_10pt;_><b>Szczotki<_b><_font>&id5=INDEX5725843027914&pokaz=1&sid=8a9f2290d6fa1476c80b2f47777978ec[/URL] Nic innego nie działa w naszym przypadku, wszelkie gumowe rękawice i inne jedynie głaszczą psa z wierzchu :lol: Quote
Kinia Posted July 12, 2008 Author Posted July 12, 2008 Kiedy ja mam takie coś, tylko troszke mniejsze:) Owszem dużo wychodzi ale po godzinie czesania wychodzi ciągle;) Quote
Oluna Posted July 12, 2008 Posted July 12, 2008 Kinia, no cóż... ten typ tak ma ;) Jak jest dużo włosów to potrzeba czasu, żeby wszystkie wyszły, u nas linienie odbywa się np partiami, ostatnia wychodzi sierść z podgardla i portek. Tak więc trochę to trwa. No ale przynajmniej tylko 2 razy do roku (za to mega obficie) a nie okrągło przez cały rok. Quote
infers Posted August 10, 2008 Posted August 10, 2008 U Leny to samo ciągłe wypadnie sierści. Mam metalowy grzebień, który dobrze zbiera sierść, ale i tak to nic nie pomaga. Quote
cholinka Posted November 4, 2008 Posted November 4, 2008 U nas najpierw "grabki" a potem dłuuugie "głaskanie" gumowym zgrzebłem - sporo się wtedy udaje zebrać. Poza tym pływanie chyba faktycznie pomaga. Moja Boa nie leni się jakoś bardzo obficie (w życiu jej nie czesałam 2 godzin! :crazyeye:), może to kwestia witamin - do karmy podajemy jej potartą marchewkę. Quote
Kinia Posted November 4, 2008 Author Posted November 4, 2008 Całe szczęście, że już jesień i mało wypada... Sposobu nadal nie znalałam... Dodam, że eM je gotowane więc są warzywa Quote
Ania :) Posted November 5, 2008 Posted November 5, 2008 Mało wypada ? Andy 2 tygodnie temu zaczął linieć ... Quote
Kinia Posted November 5, 2008 Author Posted November 5, 2008 A u nas sie skończyło:) na szczęście:) Quote
panbazyl Posted November 7, 2008 Posted November 7, 2008 ja czeszę swoje psy zgrzebłem o którym było powyżej - takie dwustronne metalowe jakby grabie. Niewielkie. Polecam to - rewelacja! Przynajmniej w naszym przypadku. Quote
GosiAla Posted November 30, 2008 Posted November 30, 2008 U mnie egzamin celująco zdał furminator :multi: Naprawdę o wiele mniej sierści teraz zbieram z podłogi. Quote
Rinuś Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 [quote name='GosiAla']U mnie egzamin celująco zdał furminator :multi: Naprawdę o wiele mniej sierści teraz zbieram z podłogi.[/quote] [B][I] my mamy coatminatora i też jest boski :loveu:[/I][/B] Quote
Dana i Muszkieterowie Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Istotny jest rodzaj karmy -dobra to mniej linienia. Royal canin lub Akana - super ! U nas czesanie jest rzadkie - w razie potrzeby i raz na kilka dni.:lol::lol::lol: Quote
ula_cz Posted January 22, 2009 Posted January 22, 2009 U nas egzamin też zdał furminator. Jak na jesień wyczesałam ze swojej labki 2 reklamówki sierści to do dzisiaj prawie jej sierść nie wypada ;) Quote
Recommended Posts