Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam nadzieję, że mi pomożecie.
Jest teraz ciepło, pies linieje, sierść jest WSZĘDZIE...
Marleya czesze codziennie przynajmniej półgodziny. Od czasu rozpoczęcia wakacji dłużej, a ostatnio zdaża mi się nawet 2,5 godziny. Wychodzi z niego cały czas.

Macie jakiś dobry sposób żeby wyczesać raz dziennie i żeby sie tyle nie sypało do następnego dnia?

Posted

Ja mam zgrzebło (metalowy grzebień) do podszerstka i gumową rękawice do zebrania reszty sierści. Ale jak sie linii nic nie pomaga. Trezba przetrwać. Na labradory.info dziewczyny używają jakichś tabletek i podobno pomaga. Powodzenia

Posted

A ja tam nie czeszę zbyt często. A mój Devil nie linieje zbyt intensywnie. Pod koniec czerwca był tydzień wzmżonego linienia, ale już sie skonczył.
Dość często pływa i myslę, ze w wodzie część tego martwego włosa gubi.

Posted

Jak dla mnie wyczesanie laba z dużą ilością podszerstka możliwe jest tylko zgrzebłami w typie grabek np takie cuś: [URL]http://www.twojzwierzak.pl/index.php?id3=C&id4=aszti_<font_style=_font-size:_10pt;_><b>Szczotki<_b><_font>&id5=INDEX5725843027914&pokaz=1&sid=8a9f2290d6fa1476c80b2f47777978ec[/URL]

Nic innego nie działa w naszym przypadku, wszelkie gumowe rękawice i inne jedynie głaszczą psa z wierzchu :lol:

Posted

Kinia, no cóż... ten typ tak ma ;) Jak jest dużo włosów to potrzeba czasu, żeby wszystkie wyszły, u nas linienie odbywa się np partiami, ostatnia wychodzi sierść z podgardla i portek. Tak więc trochę to trwa. No ale przynajmniej tylko 2 razy do roku (za to mega obficie) a nie okrągło przez cały rok.

• 5 weeks later...
  • 2 months later...
Posted

U nas najpierw "grabki" a potem dłuuugie "głaskanie" gumowym zgrzebłem - sporo się wtedy udaje zebrać. Poza tym pływanie chyba faktycznie pomaga. Moja Boa nie leni się jakoś bardzo obficie (w życiu jej nie czesałam 2 godzin! :crazyeye:), może to kwestia witamin - do karmy podajemy jej potartą marchewkę.

• 4 weeks later...
Posted

[quote name='GosiAla']U mnie egzamin celująco zdał furminator :multi:
Naprawdę o wiele mniej sierści teraz zbieram z podłogi.[/quote]
[B][I] my mamy coatminatora i też jest boski :loveu:[/I][/B]

• 1 month later...
  • 2 weeks later...